Anak kucing Perut Buncit - Pencinta Kucing - Pencinta Haiwan - CARI Infonet -

CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return to list New
View: 8928|Reply: 26

Anak kucing Perut Buncit

[Copy link]
Post time 5-9-2007 10:14 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

mod, kalau dh ada, merge / delete kan jek ekk..

guys, i got one problem la..
last week, farie ikut hubby p mancing kat jeti..
then, ada la seko kitten nih dtg manja2 kat kami..
kesian nengok dia takut kena buli kat jeti tu since kucing yg lain sumer besar2 dir dia and his mom pun x tau kat mana, so i decide to take him back..and named him 'Oyeng'..

masalahnye, c Oyeng nih perutnye ya rabbi...buncit beno..kenapa ek??
kecacingan ke? since dia duduk kat jeti n org2 yg dtg situ bg dia ikan mentah kan..
setakat ni farie lum bg dia ubat cacing lg sbb takde tanda2 dia kecacingan...sihat walafiat...ganas nk mampus..  

so, any advice??
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2007 10:17 AM | Show all posts | Share
cuba rasa perut dia..ada macam ketulan ke tak???aku teringat kucina aku(dah mati tahun 2003) sebab bengkak hati..simpton masa kecik, perut besar la dari kebiasaan..
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2007 10:19 AM | Show all posts | Share
cacing kot.. try bwk jumpa vet
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2007 10:22 AM | Show all posts | Share
wah.. sayangnya dia kat kucing... bagi kucing tuh jumpa doktor haiwan minta check
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2007 10:33 AM | Show all posts | Share
one day tu gi wet market ngan my mom sian tgk kucing kecik kena sepak ngan org lalu lalang...bawa balik. dah sebulan bela, tgk cam ok tapi perut dia pun besar gak pastu kaki kecik. cam x larat nak bawak badan tuh....anak kucing tu menyusu lagi ngan ibu tumpang. tapi badan x naik2 cuma perut makin besar...risau gaks...ferie ko dah check lum kucing tu?
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2007 10:37 AM | Show all posts | Share
erkkkkk~!!
kecacingan kot...
better u gi bwk jmpa vet farie...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-9-2007 10:50 AM | Show all posts | Share
lom buat apa2 pun lagi kat c kecik tu..
farie x bg dia nyusu kat ibu tumpangnye sbb serik..dh 3 eko passed away lps nyusu ngan ibu tumpang..

setakat ni just bg dia mkn nasik + ikan goreng, dry food ngan air masak..

badan dia normal..kaki x kecik sgt..seswai la ngan umur dia..dlm 2 bln..cuma perut je besar..mcm x berak pun ada..tp farie ada nmpk dia berak..perutnye bila ditekan,  lembut je..
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2007 10:57 AM | Show all posts | Share
ibu tumpang ni..beracun ker??
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2007 11:18 AM | Show all posts | Share
dulu kucing kesayangan kak pingu kene buasir.. tapi 3 hari pastu mati.. sebab buasirnya teruk sampai dia xleh berak...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-9-2007 12:32 PM | Show all posts | Share

Reply #8 kawasakininja's post

bukan beracun tp some say pasal antibodi..
yg tu saya kurang arif..
tp sedih laa sbb lps 3 eko yg mati (comel2 plak tuuu), baru org ckp jgn bagi anak kucing lain nyusu ngan bukan ibunye sendiri... :@

berdasarkan pengalaman farie yg masih mentah dlm bab2 kucing ni, so far kalau bagi susu kotak anlene n air masak, mmg diaorg suka..tp susu tepung utk kucing pulak diaorg x minum...pandai memilih tu..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2007 12:38 PM | Show all posts | Share

Reply #10 fariepari's post

susu anlene..??? erk~ kalo boleh cuba cari susu khas untuk kucing ...
sebab susu anlene tu untuk manusia ... kadang2 ader kucing yang sensitif
boleh kena cirit birit ... tapi kalo kucing jenis lasak...tak de aper2 simpton
kira boleh lah ....
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2007 12:40 PM | Show all posts | Share
kukuku...elok r perut dia buncit...kucing aku lagi la...
makan kuat giler...tp kurus kering...confius betul...
bapak aku kata...tah2 dia ni jin kot...

**nway mati dah...
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2007 12:53 PM | Show all posts | Share

Reply #12 icsca's post

alahai ..... takziah ....kat ko icsca
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2007 01:38 PM | Show all posts | Share

Reply #13 kiki-lala's post

boleh bertakziah lagi tu..huhu..
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2007 01:41 PM | Show all posts | Share

Reply #10 fariepari's post

ingatkan ibu tumpang tu beracun..kot-kot la jenis dengki sesama kucen..

kucing tak boleh merasa manisan..so buat susu tawar jer..susu anlene tu mahal..beli je susu tepung kucin..murah pun murah...kalau kucen memilih, amik picagari, tembak ka dalam mulut..kalau susah sangat, siram jer kucen tu ngan air susu tadi..konfirm pastu dia akan jilat badan dia...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-9-2007 05:00 PM | Show all posts | Share

Reply #15 kawasakininja's post

haha..karang bersemut pulak badan budak2 tu..dh la susah nk dimandikan..eee..disaster tul..farie bagi dia susu pun x selalu..beli peket kecik je..share ngan tuannye..hahahaha..

kdg2 teh pun dia sebat sekali..mmg perut naga betul..hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2007 06:25 PM | Show all posts | Share
per2 hal bwk ler kucing jumpa vet
jgn nanti bile da kronik br nak gi antar
lgpun fly da brapa mengalami benda nie
skrg nie sihat entah esok lusa ..... lenyap udah dr muka bumi nie

gi la bwk .... tak kisah ler kucing tu kuat mkn .......
janji bwk jumpa vet
cek betul2 n pastikan kucing tu sihat n bebas dr penyakit
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2007 06:27 PM | Show all posts | Share
bab susu .... bg dia minum susu kucing khas
jgn bg susu manusia
susu manusia lain dr susu kucing
tu yg kekdg kucing tu kene cirit birit .......
cian kucing tu ..... dia tak tau per2 ......
kalau perut kucing tu jenis lasak takpe

fly tau susu kucing tu mahal
bg la seminggu sekali takpun 2 minggu sekali
lg senang jgn bg susu langsung ......
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2007 06:34 PM | Show all posts | Share
Originally posted by fariepari at 5-9-07 10:50 AM
lom buat apa2 pun lagi kat c kecik tu..
farie x bg dia nyusu kat ibu tumpangnye sbb serik..dh 3 eko passed away lps nyusu ngan ibu tumpang..

setakat ni just bg dia mkn nasik + ikan goreng, dr ...



brapa umur kucing tuh??
bg ler dia mkn baby kitten food
kalau umur dia da 3 bulan n leh mkn solid food
bukan per ..... bg kucing tu zat yg bagus
lgpun kalau sekor ..... brapa sgt la nak kuar dlm sebulan
kalau sekor ... mknan tu leh tahan sebulan lebih

byk jenis makanan kucing
royal canine, iams, science diets
fly tak brapa galakkan bg whiskas r frieskies
tak elok ........

elakkan bg mkn nasi n ikan goreng
nie leh menyebbkan najis kucing tu berbau masam
so kalau jenis tak tahan leh muntah

kalau bg makanan kucing
najis kucing tu kurang berbau .......
tak caya test ...... n najis kucing tu keras
compare mkn nasi + ikan goreng .....

maaf kalau trasa yer
lgpun fly bgtau nie sebb cian kat kucing tuh
sdgkan kita manusia nak mkn sedap ape tah lg kucing ......

n kita leh bandingkan brapa lama kucing tu idup
coz sepanjang fly bela kucing
2 ekor kucing fly ....... sumenyer mati dlm keadaan betul2 tua
umur diorg da 16 tahun .... kalau tak salah n maybe lebih
diorg mati sebb sakit n doktor takleh bg ubat
takut kucing fly tak tahan
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2007 06:58 PM | Show all posts | Share

Reply #15 kawasakininja's post

ko nih mat punk ke minah punk???
awatnyer la...brutal sangat...cian kat kucing tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2007 08:42 PM | Show all posts | Share
GI la jumpa vet - sebab buncit ada macam2

Sekor kucing aku si Mamat - gambar yg hisap botol tu - sejak kecik mmg perut dia buncit pelik.. Tiap kali lepas hisap botol bertambah2 buncitnya.. cam betina ngandung nak terberanak sangat.. I told the vet mamat makan n berak normal, nakal cam biasa...  vet picit2 perut dia and cakap "ohh.. ni FAT tissue" hahahha.. maknanya, mamat GEMUK.

Tapi satu hari, dia kena bisul kt perut boncet dia.. after a week, bisul pecah.. and lepas tu, terus normal dah perut dia.. Aku jadik muskil...

Alhamdulillah.. Mamat OK..

Hopefully, your cat OK.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-9-2007 09:05 AM | Show all posts | Share
budak kecik ni bile bg kitten food langsung takmo makan
farie jumpe dia kat jeti...so dia dh biasa mkn ikan mentah..
bila bg dry food ke, wet food ke, dia buat bodo je..kecuali dh betul2 lapar..tu pun mcm terpaksa je..
sib baik la dia nih aktif even perut mcm bunting..hahaha..lenting sana..lompat sini..kdg2 tu takut betul nengok perut dia..    tak reti kenyang agaknye
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-9-2007 09:08 AM | Show all posts | Share


nih gambo budak kecik tu..
ketiduran selepas kekenyangan..
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2007 02:05 PM | Show all posts | Share

Reply #23 fariepari's post

errr.....pernah tak tgk dia "melepas".....jangan2 tak perasan tak yang dia tak pernah melepas....
sebab tue perut makin kembung!!! bawa ke klenek hewan yang berdekatan dengan segera...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-9-2007 11:35 AM | Show all posts | Share

Reply #24 MiKiee's post

penah nmpk dia melepas..sbb kdg2 tgh mlm kena temankan dia melepas kat luar umah..
poopoo dia kuar normal..takde ciri2 sembelit
laa ni dia dh pandai dh melepas dlm toilet
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

30-7-2015 10:04 AM GMT+8 , Processed in 0.070148 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list