CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 6562|Reply: 26

Anak kucing Perut Buncit

[Copy link]

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 5-9-2007 10:14 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

mod, kalau dh ada, merge / delete kan jek ekk..

guys, i got one problem la..
last week, farie ikut hubby p mancing kat jeti..
then, ada la seko kitten nih dtg manja2 kat kami..
kesian nengok dia takut kena buli kat jeti tu since kucing yg lain sumer besar2 dir dia and his mom pun x tau kat mana, so i decide to take him back..and named him 'Oyeng'..

masalahnye, c Oyeng nih perutnye ya rabbi...buncit beno..kenapa ek??
kecacingan ke? since dia duduk kat jeti n org2 yg dtg situ bg dia ikan mentah kan..
setakat ni farie lum bg dia ubat cacing lg sbb takde tanda2 dia kecacingan...sihat walafiat...ganas nk mampus..  

so, any advice??
Forgiving What I've Done.
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 5-9-2007 10:17 AM |All posts
cuba rasa perut dia..ada macam ketulan ke tak???aku teringat kucina aku(dah mati tahun 2003) sebab bengkak hati..simpton masa kecik, perut besar la dari kebiasaan..
Reply

Props Report

Highlander

BluRrrrrr

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 5-9-2007 10:19 AM |All posts
cacing kot.. try bwk jumpa vet
love me.. love me not..


Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 5-9-2007 10:22 AM |All posts
wah.. sayangnya dia kat kucing... bagi kucing tuh jumpa doktor haiwan minta check
Info menarik? Lawati Blog saya:
http://gempakz.org/mrpingu
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 5-9-2007 10:33 AM |All posts
one day tu gi wet market ngan my mom sian tgk kucing kecik kena sepak ngan org lalu lalang...bawa balik. dah sebulan bela, tgk cam ok tapi perut dia pun besar gak pastu kaki kecik. cam x larat nak bawak badan tuh....anak kucing tu menyusu lagi ngan ibu tumpang. tapi badan x naik2 cuma perut makin besar...risau gaks...ferie ko dah check lum kucing tu?
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 5-9-2007 10:37 AM |All posts
erkkkkk~!!
kecacingan kot...
better u gi bwk jmpa vet farie...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 5-9-2007 10:50 AM |All posts
lom buat apa2 pun lagi kat c kecik tu..
farie x bg dia nyusu kat ibu tumpangnye sbb serik..dh 3 eko passed away lps nyusu ngan ibu tumpang..

setakat ni just bg dia mkn nasik + ikan goreng, dry food ngan air masak..

badan dia normal..kaki x kecik sgt..seswai la ngan umur dia..dlm 2 bln..cuma perut je besar..mcm x berak pun ada..tp farie ada nmpk dia berak..perutnye bila ditekan,  lembut je..
Forgiving What I've Done.
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 5-9-2007 10:57 AM |All posts
ibu tumpang ni..beracun ker??
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 5-9-2007 11:18 AM |All posts
dulu kucing kesayangan kak pingu kene buasir.. tapi 3 hari pastu mati.. sebab buasirnya teruk sampai dia xleh berak...
Info menarik? Lawati Blog saya:
http://gempakz.org/mrpingu
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 5-9-2007 12:32 PM |All posts

Reply #8 kawasakininja's post

bukan beracun tp some say pasal antibodi..
yg tu saya kurang arif..
tp sedih laa sbb lps 3 eko yg mati (comel2 plak tuuu), baru org ckp jgn bagi anak kucing lain nyusu ngan bukan ibunye sendiri... :@

berdasarkan pengalaman farie yg masih mentah dlm bab2 kucing ni, so far kalau bagi susu kotak anlene n air masak, mmg diaorg suka..tp susu tepung utk kucing pulak diaorg x minum...pandai memilih tu..hehe
Forgiving What I've Done.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 5-9-2007 12:38 PM |All posts

Reply #10 fariepari's post

susu anlene..??? erk~ kalo boleh cuba cari susu khas untuk kucing ...
sebab susu anlene tu untuk manusia ... kadang2 ader kucing yang sensitif
boleh kena cirit birit ... tapi kalo kucing jenis lasak...tak de aper2 simpton
kira boleh lah ....
Reply

Props Report

Post on 5-9-2007 12:40 PM |All posts
kukuku...elok r perut dia buncit...kucing aku lagi la...
makan kuat giler...tp kurus kering...confius betul...
bapak aku kata...tah2 dia ni jin kot...

**nway mati dah...
::ahnyoong ALSHIN : HWANYOBI jjaang::
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 5-9-2007 12:53 PM |All posts

Reply #12 icsca's post

alahai ..... takziah ....kat ko icsca
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 5-9-2007 01:38 PM |All posts

Reply #13 kiki-lala's post

boleh bertakziah lagi tu..huhu..
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 5-9-2007 01:41 PM |All posts

Reply #10 fariepari's post

ingatkan ibu tumpang tu beracun..kot-kot la jenis dengki sesama kucen..

kucing tak boleh merasa manisan..so buat susu tawar jer..susu anlene tu mahal..beli je susu tepung kucin..murah pun murah...kalau kucen memilih, amik picagari, tembak ka dalam mulut..kalau susah sangat, siram jer kucen tu ngan air susu tadi..konfirm pastu dia akan jilat badan dia...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 5-9-2007 05:00 PM |All posts

Reply #15 kawasakininja's post

haha..karang bersemut pulak badan budak2 tu..dh la susah nk dimandikan..eee..disaster tul..farie bagi dia susu pun x selalu..beli peket kecik je..share ngan tuannye..hahahaha..

kdg2 teh pun dia sebat sekali..mmg perut naga betul..hahahaha
Forgiving What I've Done.
Reply

Props Report

Moderator

-aLoNe-

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 7-9-2007 06:25 PM |All posts
per2 hal bwk ler kucing jumpa vet
jgn nanti bile da kronik br nak gi antar
lgpun fly da brapa mengalami benda nie
skrg nie sihat entah esok lusa ..... lenyap udah dr muka bumi nie

gi la bwk .... tak kisah ler kucing tu kuat mkn .......
janji bwk jumpa vet
cek betul2 n pastikan kucing tu sihat n bebas dr penyakit
Dear Edward, Can I call you, dad? Jacob
BlackBerry PIN : 24CB19EB
Reply

Props Report

Moderator

-aLoNe-

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 7-9-2007 06:27 PM |All posts
bab susu .... bg dia minum susu kucing khas
jgn bg susu manusia
susu manusia lain dr susu kucing
tu yg kekdg kucing tu kene cirit birit .......
cian kucing tu ..... dia tak tau per2 ......
kalau perut kucing tu jenis lasak takpe

fly tau susu kucing tu mahal
bg la seminggu sekali takpun 2 minggu sekali
lg senang jgn bg susu langsung ......
Dear Edward, Can I call you, dad? Jacob
BlackBerry PIN : 24CB19EB
Reply

Props Report

Moderator

-aLoNe-

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 7-9-2007 06:34 PM |All posts
Originally posted by fariepari at 5-9-07 10:50 AM
lom buat apa2 pun lagi kat c kecik tu..
farie x bg dia nyusu kat ibu tumpangnye sbb serik..dh 3 eko passed away lps nyusu ngan ibu tumpang..

setakat ni just bg dia mkn nasik + ikan goreng, dr ...



brapa umur kucing tuh??
bg ler dia mkn baby kitten food
kalau umur dia da 3 bulan n leh mkn solid food
bukan per ..... bg kucing tu zat yg bagus
lgpun kalau sekor ..... brapa sgt la nak kuar dlm sebulan
kalau sekor ... mknan tu leh tahan sebulan lebih

byk jenis makanan kucing
royal canine, iams, science diets
fly tak brapa galakkan bg whiskas r frieskies
tak elok ........

elakkan bg mkn nasi n ikan goreng
nie leh menyebbkan najis kucing tu berbau masam
so kalau jenis tak tahan leh muntah

kalau bg makanan kucing
najis kucing tu kurang berbau .......
tak caya test ...... n najis kucing tu keras
compare mkn nasi + ikan goreng .....

maaf kalau trasa yer
lgpun fly bgtau nie sebb cian kat kucing tuh
sdgkan kita manusia nak mkn sedap ape tah lg kucing ......

n kita leh bandingkan brapa lama kucing tu idup
coz sepanjang fly bela kucing
2 ekor kucing fly ....... sumenyer mati dlm keadaan betul2 tua
umur diorg da 16 tahun .... kalau tak salah n maybe lebih
diorg mati sebb sakit n doktor takleh bg ubat
takut kucing fly tak tahan
Dear Edward, Can I call you, dad? Jacob
BlackBerry PIN : 24CB19EB
Reply

Props Report

Post on 7-9-2007 06:58 PM |All posts

Reply #15 kawasakininja's post

ko nih mat punk ke minah punk???
awatnyer la...brutal sangat...cian kat kucing tuh...
::ahnyoong ALSHIN : HWANYOBI jjaang::
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 7-9-2007 08:42 PM |All posts
GI la jumpa vet - sebab buncit ada macam2

Sekor kucing aku si Mamat - gambar yg hisap botol tu - sejak kecik mmg perut dia buncit pelik.. Tiap kali lepas hisap botol bertambah2 buncitnya.. cam betina ngandung nak terberanak sangat.. I told the vet mamat makan n berak normal, nakal cam biasa...  vet picit2 perut dia and cakap "ohh.. ni FAT tissue" hahahha.. maknanya, mamat GEMUK.

Tapi satu hari, dia kena bisul kt perut boncet dia.. after a week, bisul pecah.. and lepas tu, terus normal dah perut dia.. Aku jadik muskil...

Alhamdulillah.. Mamat OK..

Hopefully, your cat OK.
Gardening much?  Visit belibenihonline.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 18-9-2007 09:05 AM |All posts
budak kecik ni bile bg kitten food langsung takmo makan
farie jumpe dia kat jeti...so dia dh biasa mkn ikan mentah..
bila bg dry food ke, wet food ke, dia buat bodo je..kecuali dh betul2 lapar..tu pun mcm terpaksa je..
sib baik la dia nih aktif even perut mcm bunting..hahaha..lenting sana..lompat sini..kdg2 tu takut betul nengok perut dia..    tak reti kenyang agaknye
Forgiving What I've Done.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 18-9-2007 09:08 AM |All posts


nih gambo budak kecik tu..
ketiduran selepas kekenyangan..
Forgiving What I've Done.
Reply

Props Report

Post on 18-9-2007 02:05 PM |All posts

Reply #23 fariepari's post

errr.....pernah tak tgk dia "melepas".....jangan2 tak perasan tak yang dia tak pernah melepas....
sebab tue perut makin kembung!!! bawa ke klenek hewan yang berdekatan dengan segera...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 19-9-2007 11:35 AM |All posts

Reply #24 MiKiee's post

penah nmpk dia melepas..sbb kdg2 tgh mlm kena temankan dia melepas kat luar umah..
poopoo dia kuar normal..takde ciri2 sembelit
laa ni dia dh pandai dh melepas dlm toilet
Forgiving What I've Done.
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 25-10-2014 12:07 AM , Processed in 0.141178 second(s), 28 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top