CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123456Next
Return Post new threads
Show: 18554|Reply: 138

air katira

[Copy link]

Rank: 5Rank: 5

Post on 17-9-2007 01:44 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

moderator yg dihormati,
kalo topic ni redundant sila la buang. tapi saya dah search tak jumpa. dah post kat thread resepi  tapi takde reply. since air katira ni asal dari johor, sapa yg ade resepi air ni buleh share tak? pernah dengar tentang kesedapan air ni tapi tak pernah rasa. kat kl mana buleh dapat yg rasa cam original johor mari?

tq tq.
Reply

Props Report

Post on 17-9-2007 01:49 PM |All posts
ntahnye..kat kl ni aku cari kat bazaar ramadan takde pong
o rly?
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 17-9-2007 01:54 PM |All posts
uuii..air peberet aku nih..tapi payah nak dapat...warna hijau..dalam dia macam isi air lai chi kang...lebih kurang laa..orang kata air nih dari kelantan...tapi aku suka la air nih..memang sedap..!!
my life, is my self!

Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 17-9-2007 02:26 PM |All posts

Reply #1 gazelle's post

RESIPI AIR KATIRA
410 gm susu cair
500 ml ais krim soda
Sagu 3 warna, cendol, cincau
Kacang tanah goreng, buang kulit
sedikit asam boi
hirisan Kurma
Air secukupnya.

Bahan sirap hijau
Gula ikut suka manisnya
sedikit pewarna hijau
daun pandan

Gula dibuat sirap warna hijau (masak air + gula pasir, masukkan warna hijau & daun pandan).
Bancuhkan sirap hijau dan susu cair. Kemudian masukkan bahan-bahan lain dan ais krim soda.


sumber http://www.alaf21.com.my/buletin_isnin/N_masakan2/N_masakan16.htm
1

View rating log

u cant fool all the people all the time
Reply

Props Report

Defender

spyd@web

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 17-9-2007 02:59 PM |All posts
air katira kg melayu sedapnye... lemak berkrim
when the goin gets tough, only the tough gets goin! ('',)
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 17-9-2007 03:08 PM |All posts
ada gambor air katira.. plz paste...
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 17-9-2007 03:55 PM |All posts
aku pandai beli jek hehehehe

kalau balik johor beli kat psr ramadhan kg melayu, kalau balik muo beli kat psr ramadhan bukit gambir...
Reply

Props Report

Defender

spyd@web

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 17-9-2007 04:49 PM |All posts
haku pong pandai beli jek. bayo doit air dpt. setel! nak bikin sendri kalu, blom tentu jdik kot patu nak kenek carik bahan2 dia bley tahan leceh gak. he he
when the goin gets tough, only the tough gets goin! ('',)
Reply

Props Report

Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20

Legenderer

Post on 17-9-2007 05:04 PM |All posts
jap lagi nak beli kat bazar arrr     
LEAVE^ME^ALONE

~★Do you know what it feels like loving someone that's in a rush to throw you away?★~
=====================================================
  ✿ ܓ Tuhanku biarlah dia di situ menemani diriku, pada saat daku pejam mataku ✿ ܓ
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 17-9-2007 09:05 PM |All posts
Kalo air katika yg paling pemes kat jb AIR KATIRA ABU BAKAR

Mmg sedap tp dulu la skang nih bahan dia dah kurang rasa pon dah out seket
~~practice make perfect~~~
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 18-9-2007 08:45 AM |All posts

Reply #8 honeYweLL's post

aku memang setuju sgt dgn ko honeY

tapi bulan posa ni cam tak larat nak balik JB.. rasa jauhhhhh sgt tak dapek le nak beli air kathira & murtabak s'pore kat kg melayu...
Reply

Props Report

Defender

spyd@web

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 18-9-2007 11:34 AM |All posts

Reply #11 Airis's post

hye airis!

kalo nak balek semata nak mkn tu mmg ler mcm tak berbaloi ehh...bukn senang nak dpt coti, nnt raya nnt nak coti lg ye dakk? ckp psl murtabak haku suke yg kat air molek tu sedapp betul dia punye murtabak s`pore meriah dgn dagingg sey! tak rugi beli. patu yg kat kg melayu tu name murtabak tomok x silap, pon sedap gak kalo buln puasa ni beratur pjg customer nya beb
when the goin gets tough, only the tough gets goin! ('',)
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 18-9-2007 11:36 AM |All posts
dulu2 pakcik aku jual air katira ni kat pasir gudang....tapi tak pernah teringin nak tahu resepi dia...hehehe....iyerlah kalau nak nanti dia hantar...
saje suka-suka
Reply

Props Report

Defender

spyd@web

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 18-9-2007 11:42 AM |All posts

Reply #13 d_giggsy's post

senang jek eh order jek on call teros delivery sampe ek? he he
when the goin gets tough, only the tough gets goin! ('',)
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 18-9-2007 11:48 AM |All posts
Originally posted by honeYweLL at 17-9-2007 02:59 PM
air katira kg melayu sedapnye... lemak berkrim


aku dah kirim org beli
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 18-9-2007 12:05 PM |All posts
air peberet haku....
dulu setiap hari sepanjang bulan puasa arwah bapak aku mesti belikan...
pakcik yg meniaga air neh tpt arwah bapak aku beli dulu pOn ntah ke mana...

sekarang aku tak pernah beli sebab lps pes taim beli sendirik aku serik..
kebanyakannya kurang rasa..lebih air gula jek...
[[----- BBC No.5 -----]]
kO ader...?
Reply

Props Report

Fighter

Gateway Timeout

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 18-9-2007 01:21 PM |All posts
Originally posted by makwe_manja at 18-9-2007 12:05 PM
air peberet haku....
dulu setiap hari sepanjang bulan puasa arwah bapak aku mesti belikan...
pakcik yg meniaga air neh tpt arwah bapak aku beli dulu pOn ntah ke mana...

sekarang  ...


ko try beli yg kat pintu masuk bukit perdana.... kat depan gerbang tu... kat situ power rangers...
... kue ora melaku dewe'an... owhhhh yeayyyy yeahhhhhhh
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 18-9-2007 02:29 PM |All posts

Reply #12 honeYweLL's post

kalau pegi dah petang memang kena beratur panjang la...

semalam aku pegi around 3 lebih, ada la 4-5 orang tengah tunggu... ini yg sebelah toko permata... the one kat depan masjid blm ada orang lagi..
Reply

Props Report

Post on 18-9-2007 03:36 PM |All posts
minum air ****ra laki ko  jer la kalo taknak beratur :cool:
Reply

Props Report

Post on 18-9-2007 03:54 PM |All posts
minum air ko-tera laki masing2 jer dah la :cool:
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 18-9-2007 04:02 PM |All posts
air favorit laki aku ni.. insyaallah hujung bln ni balik berbuka posa kat jb..
air kathira, murtabak tomok, nasi ambang, laksa johor, roti kacang pol....nantilah kepulanganku
baby_ayang
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 18-9-2007 04:52 PM |All posts
Originally posted by baby_ayang at 18-9-2007 04:02 PM
air favorit laki aku ni.. insyaallah hujung bln ni balik berbuka posa kat jb..
air kathira, murtabak tomok, nasi ambang, laksa johor, roti kacang pol....nantilah kepulanganku


wah best bestt giler menu2 tu baby...

selamat berbuka posa dgn sakannya dgn makanan johor yg sedap2 tu   mana la aku nak cari nasi ambang kat sini..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 20-9-2007 01:53 AM |All posts
Originally posted by fantasy_gurl at 17-9-2007 21:05
Kalo air katika yg paling pemes kat jb AIR KATIRA ABU BAKAR

Mmg sedap tp dulu la skang nih bahan dia dah kurang rasa pon dah out seket


Dulu memang pemes Kathira Abu Bakar ni..... tapi tahun ni aku tak nampak pun. Tapi aku dah try satu jenama baru iaitu Air Kathira Urip. Sedap beb.....

Ini gambo gerai dia kat bazar ramadhan Southern City (Tmn Suria).....







Satu packet RM2.00 sahaja. Setiap kali pegi aku mesti beli 3 peket.

[ Last edited by  Blues_guy at 20-9-2007 02:00 AM ]
1

View rating log

The thrill is gone...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 20-9-2007 10:12 AM |All posts

Reply #23 Blues_guy's post

Blues_guy.. ko duduk maner?
Aku tak sabar nak balik Jb.. nak merayap kat pasar ramadhan southern ct ni
baby_ayang
Reply

Props Report

Defender

spyd@web

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 20-9-2007 11:21 AM |All posts
air katira abu bakar ade jual tiap taon kat kedai runcit kg haku...1  for $2.50. smlm tez 2 helai peket maken kecik seh...tp manizz + pekat pasal dlm takdek letak ais...haku minom kenek tokok dgn air jarang bru leh minommm...yummmy

[ Last edited by  honeYweLL at 20-9-2007 11:23 AM ]
when the goin gets tough, only the tough gets goin! ('',)
Reply

Props Report

123456Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 30-8-2014 04:22 PM , Processed in 0.258260 second(s), 33 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top