CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 2344|Reply: 9

tak boleh masuk windows

[Copy link]
Post time 18-9-2007 01:42 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

pc tak boleh masuk windows startup lepas keluar welcome screen warna biru pastu keluar satu kotak "explorer.exe not found......please reinstall to fix problem" mcm tu la lebih kurang..

jgn cakap kena format balik..pastu masuk kat windows mode pon keluar mcm tu ..

system restore point dah create tapi mcm mana nak restore balik pasal startup pon tak leh masuk
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2007 02:08 PM | Show all posts | Share
x try masuk mode selamat (safe mode)?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-9-2007 03:40 PM | Show all posts | Share
dah try tak boleh
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2007 04:04 PM | Show all posts | Share

Reply #1 burungnuri's post

To recover your computer, follow these steps:
1.        Start your computer and log on as you typically do.

Note If your computer will not start correctly, start the computer in Safe mode. For additional information, click the following article number to view the article in the Microsoft Knowledge Base:
315222 (http://support.microsoft.com/kb/315222/) A description of the Safe Mode Boot options in Windows XP
2.        When you receive the error message, press CTRL+SHIFT+ESC to open Task Manager. You can safely ignore any additional error messages that may appear.
3.        On the File menu, click New Task (Run...).
4.        In the Open box, type control appwiz.cpl, and then click OK. You can safely ignore any additional error messages that may appear.

Note If the Add or Remove Programs tool (Appwiz.cpl) does not open, type the following line in the New Task (Run...) box to remove the Internet Explorer fix, and then go to step 5:
%windir%\$NtUninstallKB834707$\spuninst\spuninst.exe
5.        In the Add or Remove Programs window, click Windows XP Hotfix
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2007 05:08 PM | Show all posts | Share
Start Komputer

Tekan F8 --> Pilih SAFE MODE WITH COMMAND PROMPT

Selepas kluar command windows(cmd.exe) tekan CTRL+SHIFT+ESC @ CTRL+ALT+DEL
Akan kluar Task Manager

Pada Tab Applications Klik butang New Task...
Klik butang Browse
Pergi ke drive C > folder WINDOWS
Tengok dalam tu ada fail explorer.exe tak
Kalau ada cuba Open

Kalau x ader kena masukkan semula lar..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-9-2007 08:05 AM | Show all posts | Share
yg meha bagi tu maknanya kena format balik ?fail yg ada dalam c tu leh recover balik tak ?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-9-2007 08:06 AM | Show all posts | Share
yg meha bagi tu maknanya kena format balik ?fail yg ada dalam c tu leh recover balik tak ?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-9-2007 08:09 AM | Show all posts | Share
yg mysr bagi tu kena masukkan semula tu mcm mana?
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2007 11:51 AM | Show all posts | Share

Reply #8 burungnuri's post

Mengenai Recovery Data
Sekiranya kita format suatu drive, fail yang ada boleh direcover
dengan syarat tiada data baru ditulis diatas drive tersebut.

Contohnya jika anda format suatu drive C (MBR untuk Windows)
dan TIDAK menambah apa-apa data selepas itu pada drive tersebut,
dengan menggunakan utilities tertentu data boleh direcover samada menggunakan PC lain
atau install Windows pada harddisk @ partition lain.
TETAPI
jika drive C diformat dan install windows atau tambah data/fail baru maka data yang asal
tidak boleh direcover.
(*Betulkan kalau salah atau data masih boleh direcover)

Masukkan Semula Explorer.exe
Er... Ade ke tak explorer.exe dalam folder Windows tu...
kalau ade mungkin kena ubah registry (saya hanya ada cara yang rumit
mungkin forumer lain boleh tolong).

kalau x ade beginilah...
Ade beberapa cara nak masukkan fail jika tak dapat masuk Windows
1. Pertamanya menggunakan  DOS Command:
    -Boot menggunakan CD windows dan tekan R untuk proses Recovery @
    -Kaedah SAFE MODE WITH COMMAND PROMPT
     Arahan: C:\ copy <space> [source] <space> [destination]
     Contoh: C:\copy X:\explorer.exe C:\Windows
                  C:\copy X:\Helpme\explorer.exe C:\Windows
                 (X - Drive tempat dimana explorer.exe berada)

2. Keduanya menggunakan Common Dialog Windows
    buat macam dalam post saya yang sblm ini (#5)
    cari dimana explorer.exe (copy dari PC lain masukdalam Flash drive @ CD, dll.)
    pastu klik kanan > copy
    pergi ke C > Windows > [klik kanan] paste > Cancel > Cancel
    Pada Winndows Task Manager Pilih menu Shut Down > Restart

    * Rasanya kalau ganti explorer.exe akan menyebabkan dekstop PC menjadi default
       ada caranya kalau nak kembalikan desktop asal tetapi tak ingat laaa....

.3. Rasanya cukup dua diatas...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-9-2007 03:12 PM | Show all posts | Share
thanks....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

28-4-2015 04:42 AM GMT+8 , Processed in 0.284063 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list