CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 1985|Reply: 9

tak boleh masuk windows

[Copy link]

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 18-9-2007 01:42 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

pc tak boleh masuk windows startup lepas keluar welcome screen warna biru pastu keluar satu kotak "explorer.exe not found......please reinstall to fix problem" mcm tu la lebih kurang..

jgn cakap kena format balik..pastu masuk kat windows mode pon keluar mcm tu ..

system restore point dah create tapi mcm mana nak restore balik pasal startup pon tak leh masuk
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 18-9-2007 02:08 PM |All posts
x try masuk mode selamat (safe mode)?
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 18-9-2007 03:40 PM |All posts
dah try tak boleh
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 18-9-2007 04:04 PM |All posts

Reply #1 burungnuri's post

To recover your computer, follow these steps:
1.        Start your computer and log on as you typically do.

Note If your computer will not start correctly, start the computer in Safe mode. For additional information, click the following article number to view the article in the Microsoft Knowledge Base:
315222 (http://support.microsoft.com/kb/315222/) A description of the Safe Mode Boot options in Windows XP
2.        When you receive the error message, press CTRL+SHIFT+ESC to open Task Manager. You can safely ignore any additional error messages that may appear.
3.        On the File menu, click New Task (Run...).
4.        In the Open box, type control appwiz.cpl, and then click OK. You can safely ignore any additional error messages that may appear.

Note If the Add or Remove Programs tool (Appwiz.cpl) does not open, type the following line in the New Task (Run...) box to remove the Internet Explorer fix, and then go to step 5:
%windir%\$NtUninstallKB834707$\spuninst\spuninst.exe
5.        In the Add or Remove Programs window, click Windows XP Hotfix
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 18-9-2007 05:08 PM |All posts
Start Komputer

Tekan F8 --> Pilih SAFE MODE WITH COMMAND PROMPT

Selepas kluar command windows(cmd.exe) tekan CTRL+SHIFT+ESC @ CTRL+ALT+DEL
Akan kluar Task Manager

Pada Tab Applications Klik butang New Task...
Klik butang Browse
Pergi ke drive C > folder WINDOWS
Tengok dalam tu ada fail explorer.exe tak
Kalau ada cuba Open

Kalau x ader kena masukkan semula lar..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 19-9-2007 08:05 AM |All posts
yg meha bagi tu maknanya kena format balik ?fail yg ada dalam c tu leh recover balik tak ?
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 19-9-2007 08:06 AM |All posts
yg meha bagi tu maknanya kena format balik ?fail yg ada dalam c tu leh recover balik tak ?
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 19-9-2007 08:09 AM |All posts
yg mysr bagi tu kena masukkan semula tu mcm mana?
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 19-9-2007 11:51 AM |All posts

Reply #8 burungnuri's post

Mengenai Recovery Data
Sekiranya kita format suatu drive, fail yang ada boleh direcover
dengan syarat tiada data baru ditulis diatas drive tersebut.

Contohnya jika anda format suatu drive C (MBR untuk Windows)
dan TIDAK menambah apa-apa data selepas itu pada drive tersebut,
dengan menggunakan utilities tertentu data boleh direcover samada menggunakan PC lain
atau install Windows pada harddisk @ partition lain.
TETAPI
jika drive C diformat dan install windows atau tambah data/fail baru maka data yang asal
tidak boleh direcover.
(*Betulkan kalau salah atau data masih boleh direcover)

Masukkan Semula Explorer.exe
Er... Ade ke tak explorer.exe dalam folder Windows tu...
kalau ade mungkin kena ubah registry (saya hanya ada cara yang rumit
mungkin forumer lain boleh tolong).

kalau x ade beginilah...
Ade beberapa cara nak masukkan fail jika tak dapat masuk Windows
1. Pertamanya menggunakan  DOS Command:
    -Boot menggunakan CD windows dan tekan R untuk proses Recovery @
    -Kaedah SAFE MODE WITH COMMAND PROMPT
     Arahan: C:\ copy <space> [source] <space> [destination]
     Contoh: C:\copy X:\explorer.exe C:\Windows
                  C:\copy X:\Helpme\explorer.exe C:\Windows
                 (X - Drive tempat dimana explorer.exe berada)

2. Keduanya menggunakan Common Dialog Windows
    buat macam dalam post saya yang sblm ini (#5)
    cari dimana explorer.exe (copy dari PC lain masukdalam Flash drive @ CD, dll.)
    pastu klik kanan > copy
    pergi ke C > Windows > [klik kanan] paste > Cancel > Cancel
    Pada Winndows Task Manager Pilih menu Shut Down > Restart

    * Rasanya kalau ganti explorer.exe akan menyebabkan dekstop PC menjadi default
       ada caranya kalau nak kembalikan desktop asal tetapi tak ingat laaa....

.3. Rasanya cukup dua diatas...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 20-9-2007 03:12 PM |All posts
thanks....
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 2-9-2014 07:26 AM , Processed in 0.096787 second(s), 20 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top