CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345678910... 29Next
Return Post new threads
Show: 98170|Reply: 700

SUSU MAHAL VS.SUSU MURAH

[Copy link]

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 31-10-2007 04:42 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

sume parents nak yg terbaik for their children. Kita akan bagi yg terbaik setakat ygkita mampu..segala2 nya nak yg mahal dan berkualiti...kononnya itulah yg terbaik for our kids..
i cuma nak tanya and share with u all ..is there a big difference kalau kita bagi anak kita susu murah and mahal...of course ler dari segi harga satu murah and satu mahal kan?
tak larat betoi rasernyer.....kalu satu tin susu dah 80 inggit..ank dah kuat minum susu..

nak bagi yg murah ...sian lak rasanya...kang tak cukup plak nutrition..
apa pendapat u all
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 31-10-2007 04:44 PM |All posts

SUSU MAHAL VS.SUSU MURAH

sume parents nak yg terbaik for their children. Kita akan bagi yg terbaik setakat ygkita mampu..segala2 nya nak yg mahal dan berkualiti...kononnya itulah yg terbaik for our kids..
i cuma nak tanya and share with u all ..is there a big difference kalau kita bagi anak kita susu murah and mahal...of course ler dari segi harga satu murah and satu mahal kan?
tak larat betoi rasernyer.....kalu satu tin susu dah 80 inggit..ank dah kuat minum susu..

nak bagi yg murah ...sian lak rasanya...kang tak cukup plak nutrition..
apa pendapat u all
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 31-10-2007 05:00 PM |All posts
aku kecik2 minum susu dumex & nespray, ok je bila dah besar. pandai lagi blajar. masa aku kanak2 abah aku bagi supplements mcm vit c, scotts emulsion. in my opinion, it's ok bg susu murah. provided anak kau mkn cukup protin, sayur, buah. lg pun umur 4 bulan dah mkn nestum kan
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 31-10-2007 05:00 PM |All posts
BTUL LA......ANAK SY MS MEMULA LAHIR NENEK DIER BELIKAN FRISOLAC.....LEPAS TU SAYA TUKAR DUMEX SEBAB PALING MURAH....TERUS KEMBUNG PERUT N SEMBELIT ...SIAN SANGAT......TERPAKSA TUKAR BALIK FRISOLAC....TP SKANG SY CUBAKAN DUCTH LADY...TGK SESUAI TAK....DH LA ANK SAYA 2JAM SEKALI SUSU....TIN BESAR FRISOLAC 900G SEMINGGU JER TU...HARGA RM40++....
KOPAK WEI...SAKIT KEPALA WEI
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 31-10-2007 05:01 PM |All posts
macam I , memang takde pilihan...my first daughter alah susu lembu, kena bagi susu isomil ..which cost me about rm 50 per 900 since kecik..even skarang dia dh 3 ++ dah tak moh susu lain...dia dh kenal rasa...

adiknya nye lak...pediasure complete..pon 50+, this one sebab dia tak nak makan sayur...kang tak cukup nutrien lak...coz this pediasure was recommend by pediatric...

so , for susu je ..1 month will cost me about RM300 +...terasa gak RM melayang...nak buat camne...lagipun untuk anak2 sendiri gakkan
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 31-10-2007 05:03 PM |All posts
Sekarang ni saya bagi anak minum susu nan 1, banyak beza antara susu murah dan mahal, ni pendapat saya sahaja tak tahulah ibu2 yang lain,

perbezaan ini saya compare antara anak saya yang minum susu Nan 1 dgn anak kawan yang sebaya dgn saya mimun Dulac

a) saya perhatikkan badan anak saya lebih keras dan daging nya lebih padat berbanding anak kawan saya yang dagingnya lembik

b)Anak saya lebih dahulu meniarap dan aktif berbanding anak kawan kawan saya,

c) Dari segi respon kepada org sekitar memang lebih cepat dan bijak dari anak kawan saya.

D)Bagi yang alah kepada muak budak susu ini muaknya tak berbau busuk, so far tak pernahlah lagi baunya busuk sgt.

hal ini semua diakui oleh keluarga terdekat dan sahabat handai, walau apa pun ikutlah kemampuan masing2, saya cuma mampu beri susu Nan 1
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 31-10-2007 05:18 PM |All posts

SUSU MAHAL VS.SUSU MURAH

sume parents nak yg terbaik for their children. Kita akan bagi yg terbaik setakat ygkita mampu..segala2 nya nak yg mahal dan berkualiti...kononnya itulah yg terbaik for our kids..
i cuma nak tanya and share with u all ..is there a big difference kalau kita bagi anak kita susu murah and mahal...of course ler dari segi harga satu murah and satu mahal kan?
tak larat betoi rasernyer.....kalu satu tin susu dah 80 inggit..ank dah kuat minum susu..

nak bagi yg murah ...sian lak rasanya...kang tak cukup plak nutrition..
apa pendapat u all
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 31-10-2007 05:20 PM |All posts
alamak..dah masuk upanay thread ni..
MOD tolong delete yg extra tu...
server mengong tadi
sori yer
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 31-10-2007 05:22 PM |All posts
dulu2, aku adik bradik wak2 kecik...ibunda aku beri susu s26... tp aku sorang aje xleh minum susu tu..kembung..so aku je tkar susu lain...
skarang nih...bila aku dah anak...start dr dia baby..smpai umur dia sthn..aku bg s26...kerih jugakla harga nye..plg murah leh dpt kat carrefour alamanda..dlm rm37++ kot..tmpat lain kbykan nye rm41++.. lpas sthn aku skang tkar guna susu fernleaf 1+.......susu plg murah dpt kat giant dlm rm15++..tmpat lain dlm rm17++. ..tp skang ni..smjank susu2 smua naik harga...
fernleaf nih pun dah jadik dkat rm20++...lari dah budget...nasib dah xguna s26..kalo tidak..lg jerih rasenye....tp utk baby nih..xkisahla......
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 31-10-2007 05:33 PM |All posts
tu ler..anak i yg first masa dlm panatng lagi .besides breast feed..i bagi bebelac, pastu try snow...tak best..tengok muak dia berketul2..pastu tukar enfalac A+ sampai setahun...herge tok sah cakap ler...50 + setin..nasib baik ler campur susu badan..jimat skit..
after 1 year sampai la ni dah dekat 2 tahun umo dia..minum enfagrowA= satu tin dlm 70 but ler ni ader yg juai 80 inggit..
tapi memang differennt ler..i raser bebudak yg mkn susu mahai ni gebu2 dan montok, i mean isi dia keras skit ler..
bukan nak riak ler tapi  bila buat comparison  memang ader different..
my hubby's theory is memang ader difference dari segi formula....tak suemr for mula utk susu tu sumer ..thas why ia berlainan dari segi kualitinyer...ader yg adder AHA, DHA,fibre etc..ader yg tada.....

so any comments?
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 31-10-2007 05:53 PM |All posts
bagi saya, susu sama aje..bagilah anak susu mana yg termampu..jgn sebab takut yg murah tu tak berkualiti, maka bergolok-bergadai nak belikan yg. mahal...sumbernya sama ada drp. lembu, takpun soya...ataupun tak taulah kalo ada sumber dr. yg. lain2...yg kelakonya..parents sibuklah mencari susu formula yg terbaik utk anak2 sampai terlupa, susu ibu anugerah Allah tu, tak ternilai harganya...at no extra cost pun! maaf cakaplah..kekadang aku ni terpiss-off plak tgk, baby baru2 lahir lagik...badan merah lagik, mak dah sibuk bancuh susu formula sumbat kat mulut anak..bila tanya napa bg susu formula..."susu saya takde lah.."...tak paham2 org. cakap..susu badan tu berdasarkan demand, ada demand adelah supply...kalo awal2 dah kata takde susu, maka termakbullah cakap sang ibu tu..pastu tok nenek, bapak segala pun turut menyokong dgn menggalakkan bagi susu formula takut anak lapor...puhhlleeeasselaaa....sorry teremo n off topic plak...

so back 2 the topic...i don't think mahal murah penentu kebaikan sesuatu susu tu..kalau imported, of course le mahal..dgn DHA lah, AHA lah...ape segala mak nenek...takde maknanya...hehe..sorry le...i ni bagi anak dutch lady 123, 456, dumex 1+, 3+ tu jek..nak bagi yg mahal tak termampu rasanya..kalo mampu pun, takpe lah...tgh buat research kat atas anak2 aku..mcm guinea pig le depa tu..aku nak bandingkan dgn anak org lain yg minum susu with fancy names....alhamdulillah so far...taknak cakap lebih2 kang jatuh riak..cukuplah dgn mengatakan...saya tak percaya sgt dgn ungkapan lbh mahal sesuatu benda tu, lbh baiklah kualitinya....
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 31-10-2007 06:23 PM |All posts
i baru cakap2 dgn hubby...balik dok m'sia , kekadang rasa cam di diskriminate sungguh hatta isu susu anak..tu tak masuk isu sekolah, tak masuk isu hospital...

sampai kita mati pun masih tak cukup nak carik duit sebab nakkan kualiti life...sian kannn!...
i dun believe in any susu mahal atau murah....susu is susu, cuma sebab depa galak buh DHA, AHA, AAA....anak jadi brilliant segala, kita pun beli w/pun harga cam tak masuk akal...malah ada satu iklan pasal susu buat anak pintar nie..betol2 PENIPU!....ada ke susu boleh buat dendrit anak2 bersambung?...mana information dia pi cilok!

dulu me carik susu kat my doter...yg takde A bagai, cuma ade satu susu aje...sampailah sekarang nie, antara susu yg mahal gak rerasanya....naik harga dah beberapa kali, yg me perasan setiapkali naik harga..dia tambah satu A...naik harga lagi, tambah lagi satu A

so no offence to all susu in malaya...even susu UHT pun semahal susu formula, padahal anak sulung nie membesar dgn susu UHT je bila lepas 1 thn....negara ku tercinta
The road to success is always under construction.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 31-10-2007 07:08 PM |All posts

Reply #6 my-alja's post

Sokong apa yg alja ckpkan tu, for my 1st doter, masa mula2 dia lahir minum susu NAN..semua tahu susu NAN antara susu yg mahal, setin yg 400gm dah 20++, tapi badan cekeding cam cicak kobing gak, sampai suma relative tegur.. tanya kimo tak bg makan kat anak ke?..
Balik2, kita yg stress.. last2 kimo try tukar susu dutch lady 123, Alhamdullilah, susu murah, 1.2kg baru 19++ je.. tapi badan naik semangat..

Pada kimo, ikut budak jugak, kalau kita dah ajar benda mahal2 dr baby, mmg tekak dia dah alah ngan benda mahal2, terserah ler..

Masa Kimo kecik2 lagi ler, mak bagi minum susu lembu fresh yg baru perah tu, takde pun AAA, DHA, Maxi-Q semua bagai ler.. Sihat membesar jugak ni..
http://anakkuselangkahlagi.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 31-10-2007 08:26 PM |All posts
anak aku bagi susu mahal dia kata masam...
baguih anak ami...
selamat duit ami....
susu yg dia nak minum islah susu buah hati jer....
Reply

Props Report

Master

M E R D E K A ! 1957- 2005

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 1-11-2007 01:56 AM |All posts
Dkt sini tak ada pun susu mahal or susu murah - standard je class mereka.

BTW dkt sini ister askar, isteri orang gaji rendah dapat food coupon - boleh tukar utk dpt susu anak yg jual dkt pasarraya.
◄Assalamu-'alykum wa-rahmatullaahi-wa-barakatuh. Satu Agama Berbeza Pendapat, Matlamat Akhir Ke Jannah Jua. Insya-Alla
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 1-11-2007 07:38 AM |All posts
ummi bg tihani bebelac as backup to EBM, incase tak cukup stok kat nursery..
bebelac is one of the cheapest formula milk kat pasaran rasanya.
so far, tihani ok je..badan tegap, cergas tak terkejar.. tp ummi tak leh komenla samaada susu mahal vs susu murah mana lagi bagus, sbb almost all the time tihani minum susu ibu.
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 1-11-2007 09:32 AM |All posts
anak no 1 kasik dutchlady 1 then dutchlady 2 then dutchlady 123 then dutchlady456 hasil dia tetap kurus... sihat mmg sihat...
anak no 2 kasik snow 1 then snow 2 then enfagrow... hasil tulang kuar daging pejal compare ngan kakaknya..
anak no 3 kasik dutchlady 1.. ari tuh try kasi snow.. dia mcm takmo... tgk ler apa hasilnya nnt
kepada yg bercinta...
cinta tak semestinye bersatu...
apatah lagi bagi cinta  petama...
=======================================
attyra@gmail.com
Reply

Props Report

Superior

wishful thinking..

Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17

Post on 1-11-2007 10:16 AM |All posts
first thing, i compare nutrition facts kat tin susu tu.. 2nd baru harga.. tgk samada i can afford or not..

dulu anak i minum wyeth gold series.. selepas dia sthn lebih i tukar Friso Gold.. lebih murah tapi nutrition more than wyeth.. nasib baik je anak i tak pemilih, i tukar susu dia ttp minum.. lagipun dah sethn lebih ni dia dah kurang minum susu, sbb dah makan solid food, other supplement/vitamin etc.  anak i jarang demam, sakit2.. especially selepas i bagi dia makan Scott's Emulsion..

yg penting tgk kemampuan sendiri.. kalo anak dah sethn lebih, dia boleh dptkan nutrition thru makanan lain, not only susu.. kalo anak tu below 1 year it is better beli susu yg bagus sbb depa solely harapkan nutrition makanan dari susu tu.

[ Last edited by  paulinevoon at 1-11-2007 10:19 AM ]
♥ commit to be fit ♥
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 1-11-2007 10:27 AM |All posts
actually susu mahal dan susu murah ada bezanyer. beza paling nyata is proportion ingredient tue.

kalau sesaper rajin compare susu, cuba tgk proportion dlm ingredient susu A dan susu B berbeza.

contohnyer, susu dr group ENFA...memana yg namanyer mula dgn ENFA, derang nie dlm categori high rank bg ingredient DHA, AA, SA utk otak sumer tue. amek contoh enfalac A+, tadek satu susu lain pon yg kandungan DHA dier setinggi enfalac A+, sbb tue saper yg rajin peratikan enfalac A+ adalah antara susu termahal dlm pasaran.

mmg ada beza susu mahal ker murah.... tp adakah susu mahal atau murah tue akan membuahkan hasil yg outstanding dan gempak lain daripada yg lain??

yg tue sebagai ibu, kita kena kenali aper keperluan anak kita. keperluan seseorang anak tidak sama dgn anak yg lain. kalau anak kurus kering cekeding, cariklah susu yg fat dier lebe sket. in this case aku tgk, susu susu yg harganya dlm lingkungan belas2 ringgit, contoh mcm susu dumex, fernleaf etc memenuhi keperluan ini.

kalau anak agak lambat sket perkembangannye ker aper, trylah bagik susu yg ada high taurina, DHA,SA, AA tue sumer yg bantu utk perkembangan otak.

kalau anak memilih makan, and tend to have mulnutrition, consume lah susu yg high in taurine, yg dpt meningkatkan nafsu makan anak tue, or consume susu yg  ada adequate propotion yg memenuhi keperluan nutrisi pembesaran seseorang kanak2 yg mana dgn minom susu leh tolong cover nutrient lain yg patot dpt dari daily foods lain, contoh cam susu pediasure.

dan bla bla bla.....

to me, suemr orang nak anak mereka membesar dgn bijak dan sempurana. it takes many factors besides pemakanan, nature dan nurture pon mempengaruhi perkembangan seseorang anak tue...kalau bagik makan segala benda tip top ler bab2 DHA AA SA utk otak sumer tue, tp mak nak duduk sama membaca dengan anak, setahun sekalik, tadek maknanyer....ekekek...it takes lots more than giving good susu and foods tue anak......

btw, biler anak dah makan solid food, susu bukan jadik main source of nutrients utk kanak kanak dah, but the daily foods yg derang makan tue lebe utama........so, beli jeklah mana2 susu yg suit ur pocket, and more importantly suit ur kids.....
Don't hear, don't deem. Drown in before you dive.  
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 1-11-2007 10:40 AM |All posts
Susu ANMUM (for babies/toddler) pun ada AA, GA, SA dan yang sewaktu dengannya. Tak semahal ENFA / Pediasure and the likes. Tin 1.8kg tu dalam RM40-RM50 aje. My son used to minum 4 tin 1.8kg tu sebulan. Maknanya kalau 900gm tu, 8 tin. Kalau saya beli susu yang RM60 setin 900gm, tak ke dah RM480 tu? Sekarang dia dah stop minum susu formula ni. Suka minum susu kotak pulak. Dia ni saya tak risau sgt sbb dia makan nasi, ikan, ayam, telur, sayur.

Kakaknya 6 tahun. Dia ni picky eater sikit. So yang ni kami bagi Enfa 4. Top up mana2 zat yang dia tak dapat.

Kalau ada kemampuan, bolehlah beli susu mahal yang betul2 diyakini ada menyumbang kepada development mental dan fizikal anak2. Kalau cam saya ni, banyak cabang perbelanjaan lain saya kena consider, maka berpada-pada lah. Kalau ada kemampuan, bolehlah fully breastfeed, jauh lebih baik dari susu-susu formula.
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 1-11-2007 10:47 AM |All posts

Reply #19 tina^^'s post

setuju dengan tina

rasanya kalau interview ibu-ibu yang mana anak-anaknya berjaya, takde pulak sebut bagi makan minum hak yang mahal-mahal. yang selalu ditekankan ialah kasih sayang, penglibatan ibu bapa dari kecik sampai anak besar.

no doubt nutrition memainkan peranan juga tapi as parents we can't rely solely (or too much) on that.

thanks tina. dah terlupa lama tak baca buku sama2 dengan anak2!
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 1-11-2007 10:54 AM |All posts
my agree dgn tina..

coz my beli susu for my kids ikut keperluan my kids... my selalu cubakan susu pelbagai brand drp yg murah till yg termampu oleh poket... ikutkan hati my lebih suka bagi susu segar... tapi if beri susu segar poket plak yg tak larat coz dorang memang hadap susu segar jek... + tak larat nak berulang ke kedai beli susu segar...

myajune - masa baby my berikan frisovom coz dia ada masalah dgn saluran esofagus... bleh dikatakan semua susu kat pasaran my dah beli... finally only Frisovom yg sesuai utknya..>2yrs my bagi ENFA till 6yrs.. tapi in between my cuba2 gak bagi pelbagai susu lain tapi dia tak serasi, keluar rashes seluruh badan etc... >6yrs dia dah bleh minum susu lain... my beli ikut kesesuaian poket plak...

mysarah - pun ENFA jugak yg sesuai... try bagi susu brand lain, ada jek komplikasi kat dia... tapi lepas umur 3+, dia bleh plak minum ANNMUM brand... & now my just bagi DUGRO... & sekali sekala if my tengok dia cam tak selera nak makan/minum susu, my bagi PEDIASURE..

babymyra - dari kecik memang cuma sesuai dgn susu ENFA jugak... tapi bila dah 3 thn my dah bleh bagi ANNMUM till now...
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 1-11-2007 10:57 AM |All posts
Originally posted by ummimon at 1-11-2007 10:40 AM
Susu ANMUM (for babies/toddler) pun ada AA, GA, SA dan yang sewaktu dengannya. Tak semahal ENFA / Pediasure and the likes. Tin 1.8kg tu dalam RM40-RM50 aje. My son used to minum 4 tin 1.8kg tu se ...


mmg most susu ada dah segala tok nenek DHA, AA, SA tue sumer, tp percentage derang berbeza beza...ada yg tinggi, ada yg rendah....aku rasa tue la yg membuatkan sesatu susu tue mahal atau murah....
Don't hear, don't deem. Drown in before you dive.  
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 1-11-2007 11:01 AM |All posts
betul ke ada beza minum susu mahal & susu murah ?
boleh ada tegap tak tegap..
cergas tak cergas..
pandai tak pandai..

hehehe mana2 mommies pun hatta minum susu apa even susu cap junjung pun akan rasa anak dia yang the smartest   
mumsies syndrome !!

utk anak aku lak...
0-6 m - minum anmum step 1.. smpi step 2 tak sajak dah minum anmum sbb kepala dia jadi panas
7-12 m - mula2 pakai mamil gold, tp terasa naik expenses sbb susu ni mahal.. slow2 bagi dia DUPRO.. rasi laa pulak.
12 m - masa ni paling pening sekali... semua susu cuba tapi takde yang rasi.. tak rasi meaning poo poo dia KERAS !!! mamil, dugro, 123, enfa.. dll sumer yang ada AA. Sekali tu teringat nak cuba susu "BUAH HATI" yang takde AA.. cuma DHA, SA dan GA.. result --> poo poo dia dah ok. rupanya anak den allergic AA
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 1-11-2007 11:04 AM |All posts

Reply #24 baju_merun's post

cemana leh buat susu buah hati masa khaleef dah umor 12 bulan?...b4 tu off ke?
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 31-10-2014 08:45 PM , Processed in 0.149672 second(s), 36 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top