CARI Infonet

Title: SUSU MAHAL VS.SUSU MURAH [Print this page]

Author: haszyoe    Time: 31-10-2007 04:42 PM
Title: SUSU MAHAL VS.SUSU MURAH
sume parents nak yg terbaik for their children. Kita akan bagi yg terbaik setakat ygkita mampu..segala2 nya nak yg mahal dan berkualiti...kononnya itulah yg terbaik for our kids..
i cuma nak tanya and share with u all ..is there a big difference kalau kita bagi anak kita susu murah and mahal...of course ler dari segi harga satu murah and satu mahal kan?
tak larat betoi rasernyer.....kalu satu tin susu dah 80 inggit..ank dah kuat minum susu..

nak bagi yg murah ...sian lak rasanya...kang tak cukup plak nutrition..
apa pendapat u all
Author: haszyoe    Time: 31-10-2007 04:44 PM
Title: SUSU MAHAL VS.SUSU MURAH
sume parents nak yg terbaik for their children. Kita akan bagi yg terbaik setakat ygkita mampu..segala2 nya nak yg mahal dan berkualiti...kononnya itulah yg terbaik for our kids..
i cuma nak tanya and share with u all ..is there a big difference kalau kita bagi anak kita susu murah and mahal...of course ler dari segi harga satu murah and satu mahal kan?
tak larat betoi rasernyer.....kalu satu tin susu dah 80 inggit..ank dah kuat minum susu..

nak bagi yg murah ...sian lak rasanya...kang tak cukup plak nutrition..
apa pendapat u all
Author: starcity    Time: 31-10-2007 05:00 PM
aku kecik2 minum susu dumex & nespray, ok je bila dah besar. pandai lagi blajar. masa aku kanak2 abah aku bagi supplements mcm vit c, scotts emulsion. in my opinion, it's ok bg susu murah. provided anak kau mkn cukup protin, sayur, buah. lg pun umur 4 bulan dah mkn nestum kan
Author: alifanakku    Time: 31-10-2007 05:00 PM
BTUL LA......ANAK SY MS MEMULA LAHIR NENEK DIER BELIKAN FRISOLAC.....LEPAS TU SAYA TUKAR DUMEX SEBAB PALING MURAH....TERUS KEMBUNG PERUT N SEMBELIT ...SIAN SANGAT......TERPAKSA TUKAR BALIK FRISOLAC....TP SKANG SY CUBAKAN DUCTH LADY...TGK SESUAI TAK....DH LA ANK SAYA 2JAM SEKALI SUSU....TIN BESAR FRISOLAC 900G SEMINGGU JER TU...HARGA RM40++....
KOPAK WEI...SAKIT KEPALA WEI
Author: mimee    Time: 31-10-2007 05:01 PM
macam I , memang takde pilihan...my first daughter alah susu lembu, kena bagi susu isomil ..which cost me about rm 50 per 900 since kecik..even skarang dia dh 3 ++ dah tak moh susu lain...dia dh kenal rasa...

adiknya nye lak...pediasure complete..pon 50+, this one sebab dia tak nak makan sayur...kang tak cukup nutrien lak...coz this pediasure was recommend by pediatric...

so , for susu je ..1 month will cost me about RM300 +...terasa gak RM melayang...nak buat camne...lagipun untuk anak2 sendiri gakkan
Author: suriza_sue    Time: 31-10-2007 05:03 PM
Sekarang ni saya bagi anak minum susu nan 1, banyak beza antara susu murah dan mahal, ni pendapat saya sahaja tak tahulah ibu2 yang lain,

perbezaan ini saya compare antara anak saya yang minum susu Nan 1 dgn anak kawan yang sebaya dgn saya mimun Dulac

a) saya perhatikkan badan anak saya lebih keras dan daging nya lebih padat berbanding anak kawan saya yang dagingnya lembik

b)Anak saya lebih dahulu meniarap dan aktif berbanding anak kawan kawan saya,

c) Dari segi respon kepada org sekitar memang lebih cepat dan bijak dari anak kawan saya.

D)Bagi yang alah kepada muak budak susu ini muaknya tak berbau busuk, so far tak pernahlah lagi baunya busuk sgt.

hal ini semua diakui oleh keluarga terdekat dan sahabat handai, walau apa pun ikutlah kemampuan masing2, saya cuma mampu beri susu Nan 1
Author: haszyoe    Time: 31-10-2007 05:18 PM
Title: SUSU MAHAL VS.SUSU MURAH
sume parents nak yg terbaik for their children. Kita akan bagi yg terbaik setakat ygkita mampu..segala2 nya nak yg mahal dan berkualiti...kononnya itulah yg terbaik for our kids..
i cuma nak tanya and share with u all ..is there a big difference kalau kita bagi anak kita susu murah and mahal...of course ler dari segi harga satu murah and satu mahal kan?
tak larat betoi rasernyer.....kalu satu tin susu dah 80 inggit..ank dah kuat minum susu..

nak bagi yg murah ...sian lak rasanya...kang tak cukup plak nutrition..
apa pendapat u all
Author: haszyoe    Time: 31-10-2007 05:20 PM
alamak..dah masuk upanay thread ni..
MOD tolong delete yg extra tu...
server mengong tadi
sori yer
Author: sue5651    Time: 31-10-2007 05:22 PM
dulu2, aku adik bradik wak2 kecik...ibunda aku beri susu s26... tp aku sorang aje xleh minum susu tu..kembung..so aku je tkar susu lain...
skarang nih...bila aku dah anak...start dr dia baby..smpai umur dia sthn..aku bg s26...kerih jugakla harga nye..plg murah leh dpt kat carrefour alamanda..dlm rm37++ kot..tmpat lain kbykan nye rm41++.. lpas sthn aku skang tkar guna susu fernleaf 1+.......susu plg murah dpt kat giant dlm rm15++..tmpat lain dlm rm17++. ..tp skang ni..smjank susu2 smua naik harga...
fernleaf nih pun dah jadik dkat rm20++...lari dah budget...nasib dah xguna s26..kalo tidak..lg jerih rasenye....tp utk baby nih..xkisahla......
Author: haszyoe    Time: 31-10-2007 05:33 PM
tu ler..anak i yg first masa dlm panatng lagi .besides breast feed..i bagi bebelac, pastu try snow...tak best..tengok muak dia berketul2..pastu tukar enfalac A+ sampai setahun...herge tok sah cakap ler...50 + setin..nasib baik ler campur susu badan..jimat skit..
after 1 year sampai la ni dah dekat 2 tahun umo dia..minum enfagrowA= satu tin dlm 70 but ler ni ader yg juai 80 inggit..
tapi memang differennt ler..i raser bebudak yg mkn susu mahai ni gebu2 dan montok, i mean isi dia keras skit ler..
bukan nak riak ler tapi  bila buat comparison  memang ader different..
my hubby's theory is memang ader difference dari segi formula....tak suemr for mula utk susu tu sumer ..thas why ia berlainan dari segi kualitinyer...ader yg adder AHA, DHA,fibre etc..ader yg tada.....

so any comments?
Author: nurkasih74    Time: 31-10-2007 05:53 PM
bagi saya, susu sama aje..bagilah anak susu mana yg termampu..jgn sebab takut yg murah tu tak berkualiti, maka bergolok-bergadai nak belikan yg. mahal...sumbernya sama ada drp. lembu, takpun soya...ataupun tak taulah kalo ada sumber dr. yg. lain2...yg kelakonya..parents sibuklah mencari susu formula yg terbaik utk anak2 sampai terlupa, susu ibu anugerah Allah tu, tak ternilai harganya...at no extra cost pun! maaf cakaplah..kekadang aku ni terpiss-off plak tgk, baby baru2 lahir lagik...badan merah lagik, mak dah sibuk bancuh susu formula sumbat kat mulut anak..bila tanya napa bg susu formula..."susu saya takde lah.."...tak paham2 org. cakap..susu badan tu berdasarkan demand, ada demand adelah supply...kalo awal2 dah kata takde susu, maka termakbullah cakap sang ibu tu..pastu tok nenek, bapak segala pun turut menyokong dgn menggalakkan bagi susu formula takut anak lapor...puhhlleeeasselaaa....sorry teremo n off topic plak...

so back 2 the topic...i don't think mahal murah penentu kebaikan sesuatu susu tu..kalau imported, of course le mahal..dgn DHA lah, AHA lah...ape segala mak nenek...takde maknanya...hehe..sorry le...i ni bagi anak dutch lady 123, 456, dumex 1+, 3+ tu jek..nak bagi yg mahal tak termampu rasanya..kalo mampu pun, takpe lah...tgh buat research kat atas anak2 aku..mcm guinea pig le depa tu..aku nak bandingkan dgn anak org lain yg minum susu with fancy names....alhamdulillah so far...taknak cakap lebih2 kang jatuh riak..cukuplah dgn mengatakan...saya tak percaya sgt dgn ungkapan lbh mahal sesuatu benda tu, lbh baiklah kualitinya....
Author: my-alja    Time: 31-10-2007 06:23 PM
i baru cakap2 dgn hubby...balik dok m'sia , kekadang rasa cam di diskriminate sungguh hatta isu susu anak..tu tak masuk isu sekolah, tak masuk isu hospital...

sampai kita mati pun masih tak cukup nak carik duit sebab nakkan kualiti life...sian kannn!...
i dun believe in any susu mahal atau murah....susu is susu, cuma sebab depa galak buh DHA, AHA, AAA....anak jadi brilliant segala, kita pun beli w/pun harga cam tak masuk akal...malah ada satu iklan pasal susu buat anak pintar nie..betol2 PENIPU!....ada ke susu boleh buat dendrit anak2 bersambung?...mana information dia pi cilok!

dulu me carik susu kat my doter...yg takde A bagai, cuma ade satu susu aje...sampailah sekarang nie, antara susu yg mahal gak rerasanya....naik harga dah beberapa kali, yg me perasan setiapkali naik harga..dia tambah satu A...naik harga lagi, tambah lagi satu A

so no offence to all susu in malaya...even susu UHT pun semahal susu formula, padahal anak sulung nie membesar dgn susu UHT je bila lepas 1 thn....negara ku tercinta
Author: kimoblade    Time: 31-10-2007 07:08 PM
Title: Reply #6 my-alja's post
Sokong apa yg alja ckpkan tu, for my 1st doter, masa mula2 dia lahir minum susu NAN..semua tahu susu NAN antara susu yg mahal, setin yg 400gm dah 20++, tapi badan cekeding cam cicak kobing gak, sampai suma relative tegur.. tanya kimo tak bg makan kat anak ke?..
Balik2, kita yg stress.. last2 kimo try tukar susu dutch lady 123, Alhamdullilah, susu murah, 1.2kg baru 19++ je.. tapi badan naik semangat..

Pada kimo, ikut budak jugak, kalau kita dah ajar benda mahal2 dr baby, mmg tekak dia dah alah ngan benda mahal2, terserah ler..

Masa Kimo kecik2 lagi ler, mak bagi minum susu lembu fresh yg baru perah tu, takde pun AAA, DHA, Maxi-Q semua bagai ler.. Sihat membesar jugak ni..
Author: anj2208    Time: 31-10-2007 08:26 PM
anak aku bagi susu mahal dia kata masam...
baguih anak ami...
selamat duit ami....
susu yg dia nak minum islah susu buah hati jer....
Author: DARSITA    Time: 1-11-2007 01:56 AM
Dkt sini tak ada pun susu mahal or susu murah - standard je class mereka.

BTW dkt sini ister askar, isteri orang gaji rendah dapat food coupon - boleh tukar utk dpt susu anak yg jual dkt pasarraya.
Author: ummi_tihani    Time: 1-11-2007 07:38 AM
ummi bg tihani bebelac as backup to EBM, incase tak cukup stok kat nursery..
bebelac is one of the cheapest formula milk kat pasaran rasanya.
so far, tihani ok je..badan tegap, cergas tak terkejar.. tp ummi tak leh komenla samaada susu mahal vs susu murah mana lagi bagus, sbb almost all the time tihani minum susu ibu.
Author: attyra    Time: 1-11-2007 09:32 AM
anak no 1 kasik dutchlady 1 then dutchlady 2 then dutchlady 123 then dutchlady456 hasil dia tetap kurus... sihat mmg sihat...
anak no 2 kasik snow 1 then snow 2 then enfagrow... hasil tulang kuar daging pejal compare ngan kakaknya..
anak no 3 kasik dutchlady 1.. ari tuh try kasi snow.. dia mcm takmo... tgk ler apa hasilnya nnt
Author: paulinevoon    Time: 1-11-2007 10:16 AM
first thing, i compare nutrition facts kat tin susu tu.. 2nd baru harga.. tgk samada i can afford or not..

dulu anak i minum wyeth gold series.. selepas dia sthn lebih i tukar Friso Gold.. lebih murah tapi nutrition more than wyeth.. nasib baik je anak i tak pemilih, i tukar susu dia ttp minum.. lagipun dah sethn lebih ni dia dah kurang minum susu, sbb dah makan solid food, other supplement/vitamin etc.  anak i jarang demam, sakit2.. especially selepas i bagi dia makan Scott's Emulsion..

yg penting tgk kemampuan sendiri.. kalo anak dah sethn lebih, dia boleh dptkan nutrition thru makanan lain, not only susu.. kalo anak tu below 1 year it is better beli susu yg bagus sbb depa solely harapkan nutrition makanan dari susu tu.

[ Last edited by  paulinevoon at 1-11-2007 10:19 AM ]
Author: tina^^    Time: 1-11-2007 10:27 AM
actually susu mahal dan susu murah ada bezanyer. beza paling nyata is proportion ingredient tue.

kalau sesaper rajin compare susu, cuba tgk proportion dlm ingredient susu A dan susu B berbeza.

contohnyer, susu dr group ENFA...memana yg namanyer mula dgn ENFA, derang nie dlm categori high rank bg ingredient DHA, AA, SA utk otak sumer tue. amek contoh enfalac A+, tadek satu susu lain pon yg kandungan DHA dier setinggi enfalac A+, sbb tue saper yg rajin peratikan enfalac A+ adalah antara susu termahal dlm pasaran.

mmg ada beza susu mahal ker murah.... tp adakah susu mahal atau murah tue akan membuahkan hasil yg outstanding dan gempak lain daripada yg lain??

yg tue sebagai ibu, kita kena kenali aper keperluan anak kita. keperluan seseorang anak tidak sama dgn anak yg lain. kalau anak kurus kering cekeding, cariklah susu yg fat dier lebe sket. in this case aku tgk, susu susu yg harganya dlm lingkungan belas2 ringgit, contoh mcm susu dumex, fernleaf etc memenuhi keperluan ini.

kalau anak agak lambat sket perkembangannye ker aper, trylah bagik susu yg ada high taurina, DHA,SA, AA tue sumer yg bantu utk perkembangan otak.

kalau anak memilih makan, and tend to have mulnutrition, consume lah susu yg high in taurine, yg dpt meningkatkan nafsu makan anak tue, or consume susu yg  ada adequate propotion yg memenuhi keperluan nutrisi pembesaran seseorang kanak2 yg mana dgn minom susu leh tolong cover nutrient lain yg patot dpt dari daily foods lain, contoh cam susu pediasure.

dan bla bla bla.....

to me, suemr orang nak anak mereka membesar dgn bijak dan sempurana. it takes many factors besides pemakanan, nature dan nurture pon mempengaruhi perkembangan seseorang anak tue...kalau bagik makan segala benda tip top ler bab2 DHA AA SA utk otak sumer tue, tp mak nak duduk sama membaca dengan anak, setahun sekalik, tadek maknanyer....ekekek...it takes lots more than giving good susu and foods tue anak......

btw, biler anak dah makan solid food, susu bukan jadik main source of nutrients utk kanak kanak dah, but the daily foods yg derang makan tue lebe utama........so, beli jeklah mana2 susu yg suit ur pocket, and more importantly suit ur kids.....
Author: ummimon    Time: 1-11-2007 10:40 AM
Susu ANMUM (for babies/toddler) pun ada AA, GA, SA dan yang sewaktu dengannya. Tak semahal ENFA / Pediasure and the likes. Tin 1.8kg tu dalam RM40-RM50 aje. My son used to minum 4 tin 1.8kg tu sebulan. Maknanya kalau 900gm tu, 8 tin. Kalau saya beli susu yang RM60 setin 900gm, tak ke dah RM480 tu? Sekarang dia dah stop minum susu formula ni. Suka minum susu kotak pulak. Dia ni saya tak risau sgt sbb dia makan nasi, ikan, ayam, telur, sayur.

Kakaknya 6 tahun. Dia ni picky eater sikit. So yang ni kami bagi Enfa 4. Top up mana2 zat yang dia tak dapat.

Kalau ada kemampuan, bolehlah beli susu mahal yang betul2 diyakini ada menyumbang kepada development mental dan fizikal anak2. Kalau cam saya ni, banyak cabang perbelanjaan lain saya kena consider, maka berpada-pada lah. Kalau ada kemampuan, bolehlah fully breastfeed, jauh lebih baik dari susu-susu formula.
Author: ummimon    Time: 1-11-2007 10:47 AM
Title: Reply #19 tina^^'s post
setuju dengan tina

rasanya kalau interview ibu-ibu yang mana anak-anaknya berjaya, takde pulak sebut bagi makan minum hak yang mahal-mahal. yang selalu ditekankan ialah kasih sayang, penglibatan ibu bapa dari kecik sampai anak besar.

no doubt nutrition memainkan peranan juga tapi as parents we can't rely solely (or too much) on that.

thanks tina. dah terlupa lama tak baca buku sama2 dengan anak2!
Author: myra03    Time: 1-11-2007 10:54 AM
my agree dgn tina..

coz my beli susu for my kids ikut keperluan my kids... my selalu cubakan susu pelbagai brand drp yg murah till yg termampu oleh poket... ikutkan hati my lebih suka bagi susu segar... tapi if beri susu segar poket plak yg tak larat coz dorang memang hadap susu segar jek... + tak larat nak berulang ke kedai beli susu segar...

myajune - masa baby my berikan frisovom coz dia ada masalah dgn saluran esofagus... bleh dikatakan semua susu kat pasaran my dah beli... finally only Frisovom yg sesuai utknya..>2yrs my bagi ENFA till 6yrs.. tapi in between my cuba2 gak bagi pelbagai susu lain tapi dia tak serasi, keluar rashes seluruh badan etc... >6yrs dia dah bleh minum susu lain... my beli ikut kesesuaian poket plak...

mysarah - pun ENFA jugak yg sesuai... try bagi susu brand lain, ada jek komplikasi kat dia... tapi lepas umur 3+, dia bleh plak minum ANNMUM brand... & now my just bagi DUGRO... & sekali sekala if my tengok dia cam tak selera nak makan/minum susu, my bagi PEDIASURE..

babymyra - dari kecik memang cuma sesuai dgn susu ENFA jugak... tapi bila dah 3 thn my dah bleh bagi ANNMUM till now...
Author: tina^^    Time: 1-11-2007 10:57 AM
Originally posted by ummimon at 1-11-2007 10:40 AM
Susu ANMUM (for babies/toddler) pun ada AA, GA, SA dan yang sewaktu dengannya. Tak semahal ENFA / Pediasure and the likes. Tin 1.8kg tu dalam RM40-RM50 aje. My son used to minum 4 tin 1.8kg tu se ...


mmg most susu ada dah segala tok nenek DHA, AA, SA tue sumer, tp percentage derang berbeza beza...ada yg tinggi, ada yg rendah....aku rasa tue la yg membuatkan sesatu susu tue mahal atau murah....
Author: baju_merun    Time: 1-11-2007 11:01 AM
betul ke ada beza minum susu mahal & susu murah ?
boleh ada tegap tak tegap..
cergas tak cergas..
pandai tak pandai..

hehehe mana2 mommies pun hatta minum susu apa even susu cap junjung pun akan rasa anak dia yang the smartest   
mumsies syndrome !!

utk anak aku lak...
0-6 m - minum anmum step 1.. smpi step 2 tak sajak dah minum anmum sbb kepala dia jadi panas
7-12 m - mula2 pakai mamil gold, tp terasa naik expenses sbb susu ni mahal.. slow2 bagi dia DUPRO.. rasi laa pulak.
12 m - masa ni paling pening sekali... semua susu cuba tapi takde yang rasi.. tak rasi meaning poo poo dia KERAS !!! mamil, dugro, 123, enfa.. dll sumer yang ada AA. Sekali tu teringat nak cuba susu "BUAH HATI" yang takde AA.. cuma DHA, SA dan GA.. result --> poo poo dia dah ok. rupanya anak den allergic AA
Author: neisya    Time: 1-11-2007 11:04 AM
Title: Reply #24 baju_merun's post
cemana leh buat susu buah hati masa khaleef dah umor 12 bulan?...b4 tu off ke?
Author: baby_blue    Time: 1-11-2007 11:18 AM
zaman sekarang nih mmg ramai yg obses tentang keperluan anak2....termasuk la saya..heheheh..

padahal dulu, mak saya ckp..saya langsung tanak minum susu tepung...tapi suka benor dgn air rebusan beras tuh ...boleh jugek masuk u...alhamdulillah....

saya pulak bila dah ada anak...susu formula pertama yg saya bg kat anak S26 gold...tu hubby la yg suggest...nak ikutkan hati mmg takmau ajar yg mahal2..tapi dah dia nak sgt..malas la nak bantah..sebab dia yg byr duit susu..end up..bila try susu mcm lactogen, dutch lady, dumex..suma dia reject....campak botol terus ..padan muka kat bapak dia jugak

skrg nih umur dia 14 bln, bagi minum susu enfapro A+....tapi dia tu problem lah...mula2 ok..pastu kang tetiba cirit birit..bila refer doktor..dia kata bukan sebab susu....so, solution..stop jap susu tuh, pakai susu novalac AD..then, dah ok..sambung balik susu asal..hopefully, serasi lah dia..tak larat lah asyik nak kena pikir tukar susu nih....

tapi rasa2nya mcm nak tukarkan dia susu enfagrow A+ lah....

sebenarnya tak kisah nak bagi anak susu murah atau susu mahal...ikutlah kemampuan..klu rasa mampu & anak pulak serasi dengan susu tuh....teruskan jelah....
tak semestinya pakai susu mahal, anak sihat & cergas sentiasa....mcm tu jugak dgn susu murah....walaupun murah, berkhasiat juge...tepuk dada tanya selera

pandai betul org buat iklan, kan?? kita yg tengok nih pulak yg teruja nak try kat anak...nak bagi anak pandai cam yg dalam iklan tuh
Author: ibu_neena    Time: 1-11-2007 11:48 AM
Title: Reply #1 haszyoe's post
cam me plak..

mase maternity - BF..
pas keje and bb plak kat kg - so bagi mamex gold
now 1 yrs ++ i tukar dutch lady 123 (honey) - nasib baik ok..
Author: luv_ma    Time: 1-11-2007 11:56 AM
ma x kesah harge ke ape,
janji nutri bagus.
ma suka compare2 nutri susu,
ada susu yg mahal,tapi nutri sikit,
susu murah,buatan malaysia,tapi kandungan nutri bnyak.
susu ni membantu perkembangan ank2.
lelain,terserah pada parents nk stimulate bagai
Author: my-alja    Time: 1-11-2007 11:58 AM
Originally posted by DARSITA at 1-11-2007 01:56 AM
Dkt sini tak ada pun susu mahal or susu murah - standard je class mereka.



sepatutnya camtulah kann...susu bayi nie keperluan, bukannya isu class murah atau mahal

negara luar tak galak promote susu ...setakat yg i tahu, ada 2 jenis...lepas anak umur 1thn, semuanya minum susu UHT....sampai tua bangka ...
Author: luv_ma    Time: 1-11-2007 11:59 AM
lagi satu iklan main peranan sungguh..
bnyak tul iklan2 kat tv pasal susu formula..
susu badan nih payah nak namapak,yg ada pun,ceramah2..dlm mag..
Author: baju_merun    Time: 1-11-2007 12:00 PM
Originally posted by neisya at 1-11-2007 11:04 AM
cemana leh buat susu buah hati masa khaleef dah umor 12 bulan?...b4 tu off ke?


aku tak paham soalan ko ni
tapi susu buah hati = susu ANMUM ni ada 4 jenis
step 1 - 0-6 bln
step 2 - 6 - 12 bln (hat ni anak aku tak rasi)
step 3 - 1 -  3 tahun - yg ni dia minum skang
Author: baju_merun    Time: 1-11-2007 12:05 PM
Originally posted by luv_ma at 1-11-2007 11:59 AM
lagi satu iklan main peranan sungguh..
bnyak tul iklan2 kat tv pasal susu formula..
susu badan nih payah nak namapak,yg ada pun,ceramah2..dlm mag..


ma, cakap pasal susu badan.. aku baru lepas baca artikel pasal this lady yang susukan 3 org anak dia one time. 3 yrs, 1 1/2 yrs and baby baru lahir.. kagum.. kagum... aku susukan 1 baby, tak smpi 2 mgu dah give up
Author: neisya    Time: 1-11-2007 12:17 PM
neisya tak faham susu buah hati sebenarnya....ekkeke..

susu ANMUM ke susu buah hati tu?....sori la..ingat susu ibu....

tak pernah beli susu ANMUM
Author: peekabo    Time: 1-11-2007 12:30 PM
Sebenarnya mmg ada bezanya antara susu mahal ngan murah. Antaranya seperti yang telah dibagitau oleh kawan kawan kita kat atas tu pasal body pejal ke tak. Itu satu, yang satu lagi i perasan, tempoh baby tumbuh gigi. My baby boy mmg masuk 8 bulan mula tumbuh gigi, then cam cepat jer tumbuh , dari sebatang sampai 8 batang. Sekarang ni dah masuk 11 months. This thing i compare ngan kakaknya la.
I kasi S26 gold (0-6), Promil gold(6-sekarang). Try jugak tukar susu masa 6 months, tapi baby tak rasi, macam baju_merun cakap la, poo-poo keras. Kesian baby. Bukan satu jenama yang i try....almost 5 brand.....so kena berbalik pada formula wyeth jugak....Mmg my baby rasi ngan wyeth....Ni nak masuk setahun ni, i terfikir nak tukar susu lain la...Tak tahan ngan kos tetiap bulan. Dah la kuat sungguh dia menyusu. Plan nak tukar susu 'buah hati' gak. Lagipon susu tu ada tester pack. Kira okler , save gak budget , takpayah nak beli setin untuk just try and error.

Apapun, mmg tak diakuilah susu ibu is the best. Anak sulung i fully breast feed. Mmg dia nampak cam cerdik berbanding usia. I ngan hasbend selalu tenganga bila dia buat something yang mmg diluar jangkaan kami. Dan kami tertanya2 sapa yang ngajornya. Lagi satu kelebihan yang dapat dari susu ibu ni adalah, anak i susah nak kena demam, selsema atau sbgnya. Pernah 10 months dia tak demam or selsema. Org kata antibodi dalam susu ibu tu will develop good antibodi in toddler's body.
Tu je lah my thought about this matter. I cakap based on my xperience.
..been there and ..done that.
Author: paulinevoon    Time: 1-11-2007 12:32 PM
Title: Reply #29 my-alja's post
ada sorg kasen kat jepun, kawin minah jepun.. anak dia fully bfeed until 12 months (sethn) .. pastu bila anak dah masuk nursery dia kata bagi fresh milk je.. susu formula mahal giler kat jepun
Author: ummimon    Time: 1-11-2007 12:39 PM
Title: Reply #34 peekabo's post
peekaboo ->breastfeed baby lebih kuat bonding dengan maknya, betul tak?
Author: peekabo    Time: 1-11-2007 12:44 PM
yup...betul ummimon......bond antara anak ngan mak mmg akan jadi lebih kuat.
Apapahal pon mama, mama......Makan ingat mama, mandi ingat mama, tido mimpi mama...
Kekadang naik rimas jugok....
Author: mama_damia    Time: 1-11-2007 02:06 PM
Originally posted by paulinevoon at 1-11-2007 10:16 AM
first thing, i compare nutrition facts kat tin susu tu.. 2nd baru harga.. tgk samada i can afford or not..

dulu anak i minum wyeth gold series.. selepas dia sthn lebih i tukar Friso Gold.. le ...



Pol damia ni pun i kasik friso gold sbb i penah tbaca bole ngelakkan dmm ngan cirit birit..pas2 i kasik supplement such as scott emulsion yg ada dha tu, madu ngan examo rumusan dr azizan tu..so far perkembangan dia ok la....
Author: mama_damia    Time: 1-11-2007 02:08 PM
Originally posted by paulinevoon at 1-11-2007 10:16 AM
first thing, i compare nutrition facts kat tin susu tu.. 2nd baru harga.. tgk samada i can afford or not..

dulu anak i minum wyeth gold series.. selepas dia sthn lebih i tukar Friso Gold.. le ...



Pol damia ni pun i kasik friso gold sbb i penah tbaca bole ngelakkan dmm ngan cirit birit..pas2 i kasik supplement such as scott emulsion yg ada dha tu, madu ngan examo rumusan dr azizan tu..so far perkembangan dia ok la....
Author: paulinevoon    Time: 1-11-2007 02:16 PM
Originally posted by mama_damia at 1-11-2007 02:06 PM
Pol damia ni pun i kasik friso gold sbb i penah tbaca bole ngelakkan dmm ngan cirit birit..pas2 i kasik supplement such as scott emulsion yg ada dha tu, madu ngan examo rumusan dr azizan tu ...


elok la tu ida..
Author: luv_ma    Time: 1-11-2007 03:25 PM
friso gold bagus kn..
Author: whiteroselady    Time: 1-11-2007 03:43 PM
white masa kecik2 minum dumex...Alhamdulillah blaja pandai gak.... dh besar berjaya gak....
bile dh ade anak bg anak minum susu cap gantung ...hehhehe... sesambil tu perkenalkan baby dgn susu dutch lady..tp sian dier... berak keras.... so white tukar minum dumex...Alhamdulillah so far OK... like mummy like son!!!!
Author: kenari7117    Time: 1-11-2007 04:09 PM
anak aku no 2 masa baby bagi susu snow sampai umur 1 thn lebih ..pastu tukar anmum 1+ sampai umur 3 thn..in between tu cuba bagi dutch lady 123 ..tak nak dia ..tak sedap kot...pastu upgrade to anmum 3+ sampai umur 4 thn...baru-baru ni susu naik harga..anmum sampai 55++..cuba pujuk dia untuk tukar susu..bagi dia pilih sendiri..dia pilih Dumex Dugro (honey) 3+...hmmm...lagi banyak dia minum susu..alhamdulillah takde cirit-cirit...
Author: haszyoe    Time: 1-11-2007 05:03 PM
Title: Reply #26 baby_blue's post
baby_blue nak bagi enfa grow A+? my son yg sulung tu memang i bagi susu ni start dari umur setahun and befor that bagi dia ENfalac A+..
in my opinion susu ni serasi nag anak i...
ank i ..breasfeed samapi i conceive balik masa umor dia dlm 1 tahun 2 bulan...i memang sedih coz terpaksa stop nursing dia..anak i memang cepat tumbuh gigi...tapi lambat jalan.around his age 1 tahun bulan..so to me tak semestinya susu mahal anak kita akan cepat serba serbi..
BUt mulut dia memang cam org tua..mcm dia aja2 ajar...
besides that i raser Enfa goup milk ni muak dia tak masam...i pilh tu pasai i memang tak minum susu tepung..bau pun tak boleh.dok pikir masa sebelum kawin..cam ner nak wat susu anak kalu bau pun tak leh...but alahamdullah susu ni tak bau...
macam yg falvour vanilla tu ..bau dia sedap
BUt ingat nak tukar susu lain dah  untuk abang...coz dia dah mkn solid food... Enfagronw A+yg tin besar tu(dia ader satu size jer) i think 1.8 kg kot dah 80 inngit skang..
kalu baby _ blue can afford ...bagi ler..

now i'm nursing for mmy second one...bagi susu cap gantung kat abg..dia tak nak...buat2 cam geli plak...
kot tak boleh jimat mak dia...
kih..kih...
Author: shashanur    Time: 1-11-2007 09:07 PM
Title: Reply #12 my-alja's post
i think it's not the issue whether susu mahal vs murah but more on whether or not our baby compatible dgn susu tu. frnky i've tried most of the brand yg u all suggest tu but my baby still refuse to take bottle. x berak la, cirit la but most of the time she refuse to take the milk. try la all type of bottle pun sama juge.

i agreed with our fren earlier- mmg la kalau diizinkan tuhan nak susu kan dia tapi i'm a working mum. kalau pump pun, dapat la about 6 oz - cukup la for morning. then lunch i gi susukan dia. alhamdulillah i got a very good baby sitter near office. i tak luch tak pa asalkan baby mkn. but ptg, she has to take bottle. kesian tu mmg la cause she's like waiting for me utk susu.. sanggup tahan lapar i guess cause bila i fetch he r in d evening terus dia nak susu. puasa last month susu xde, kesian kat baby...

at d moment, i mix bebelac and S26. those are the only formula she wan 2 take. 1 je tak mau - must be both. so have to spend a little bit but as long as she grows well takpa la.. ni dah 5 mth, i've started solid - nestum with milk at day time, ptg before she sleep i feed her HEINZ carrot mix sweet potato. so far so good..
Author: snowy    Time: 1-11-2007 10:33 PM
interesting topic

masa saya di malaysia, susu anak bawak from uk dah habis. so terpaksa topup formula beli di malaysia. of course la kan me nak yg ter best. beli la segala2 yg mahal. tp my baby 2 mths old masa tu cirit jugak. so tatau nak ckp mcm mana.

n satu me bandingkan. kalau susu from uk, susu tu mcm ringa je..ceduk masuk botol still terapung. kalau susu kat mesia mcm enfalac n so on...masuk botol trus glup glup trus sampai base botol. maybe byk sgt ingredient tu yg berat sgt.

susu di uk tak dak mahal atau murah. suma range price dr
Author: snowy    Time: 1-11-2007 10:36 PM
yup..di uk pun after one yr org biasa kasik fresh milk..using cup not bottle.

but me still pakai aptamil. fresh milk  for drinking biasa2 je.
Author: DARSITA    Time: 2-11-2007 12:11 AM
Originally posted by my-alja at 10/31/07 19:58


sepatutnya camtulah kann...susu bayi nie keperluan, bukannya isu class murah atau mahal

negara luar tak galak promote susu ...setakat yg i tahu, ada 2 jenis...lepas anak umur 1thn, semuany ...


Di Malaysia susu mahal banyak ingredients bagus compare yang murah. Dkt sini bukan harga jer sama kandungan zat pun sama juga. Brand yg ada dkt sini Similac, Nestle, Enfamil itu jer lah. So orang kaya and orang miskin punya anak dpt layanan yang sama.

Betul tu bila dah setahun lebih, baby just minum fesh milk jer. Fresh milk sini bukan mcm Malaysia dah lah mahal tastenya pulak mcm rasa susu tepung bancuh dgn air.
Author: sha_n    Time: 2-11-2007 08:31 AM
Originally posted by baju_merun at 1-11-2007 11:01 AM
betul ke ada beza minum susu mahal & susu murah ?
boleh ada tegap tak tegap..
cergas tak cergas..
pandai tak pandai..

hehehe mana2 mommies pun hatta minum susu apa even susu cap junjung pun ...


setujuk...!!!!!..
mummies syndrom.....
Author: sha_n    Time: 2-11-2007 08:41 AM
Originally posted by luv_ma at 1-11-2007 11:59 AM
lagi satu iklan main peranan sungguh..
bnyak tul iklan2 kat tv pasal susu formula..
susu badan nih payah nak namapak,yg ada pun,ceramah2..dlm mag..


emm..tp klau iklan pon tuk susu yg 1 year++ je kan??
susu utk newbron smpai 1 year tk pnah kuar iklan...coz nak galakkan susu badan...

even kt tin susu pon..ade tulis "SUSU IBU ADALAH YG TERBAIK UTK BAYI ANDA"..
Author: paulinevoon    Time: 2-11-2007 09:09 AM
Originally posted by sha_n at 2-11-2007 08:41 AM
emm..tp klau iklan pon tuk susu yg 1 year++ je kan??
susu utk newbron smpai 1 year tk pnah kuar iklan...coz nak galakkan susu badan...

even kt tin susu pon..ade tulis "SUSU IBU ADALAH YG  ...


aha.. tak leh advertise/promote.. biasanya dia tulis 'refere paed' utk susu newborn..
Author: pinkish    Time: 2-11-2007 09:35 AM
Title: Reply #11 nurkasih74's post
betul...betul...susu ibu anugerah Allah yg x ternilaikan..

psl susu mahal murah ni..pernah seorg doktor pemakanan (act. kawan aku) ckp kat aku, susu mahal ngan murah yg ada kat pasaran tu sama aje sbnrnya. kandungan nutrionnya sama aje kecuali yg berbeza antara susu lembu ngan susu soya je. segala maknenek DHA,AHA dan segala mcm A tu marketing strategy je.

Ibu2 yg x mampu susukan anak samada xde air susu atau nak kuar bekerja tu, krn didorong rasa bersalah x dapat menyempurnakan tanggungjawab menyusukan anak tentulah merasakan nak bagi yg terbaik sbg ganti susu ibu..dan akhirnya terpengaruh dgn iklan2 ttg susu mahal boleh buat anak cerdik bagai.

Begitulah bagaimana iklan boleh mempengaruhi psikologi seorg ibu hingga mendorong kita membeli susu yg mahal semata2 percaya pd mitos susu mahal lebih baik dr susu murah.

aku jumpa ramai doktor2 yg bagi anak depa mkn dumex, nespray ngan dutch lady jer. kalo dah nak bulat tu, bulat gak bdn bdk tu. kalo dah mmg spesies kering tu, kering le jugak walo bagi mkn susu apapun.

kdg2 ibu2 ni, bila dah habis byk duit kat susu tu, dia mula le membanding2kan anak dia dgn anak org yg mkn susu murah sbg psikologi utk merasa puashati berabih beratus sebulan beli susu mahal. mula le dia kata anak dia cerdik anak org x cerdik, kulit anak dia licin anak org x licin bagai. pdhal seme tu kebetulan jer. mcm depa2 kat sini ckp sblm ni, byk faktor yg mempengaruhi kecerdikan anak2 ni.

apapun, x kisah le anak mkn susu apa asalkan sesuai dgn kemampuan kita dan yg paling penting sesuai utk dia..diiringi doa agar dia sihat, cergas dan cerdas fizikal dan mental..itu sudah memadai. jgn membanding2kan antara satu kanak2 dgn kanak2 yg lain sbb setiap manusia mmg dilahirkan tidak sama ada yg gemuk, kurus, tinggi, rendah, cerdik, kurang cerdik dan sbgnya...
Author: adekjeli    Time: 2-11-2007 09:42 AM
Title: Reply #48 DARSITA's post
ni setuju.....susu fresh kat US lain berbanding susu fresh yg dlm kotok kat sini.....
Author: maximus_01    Time: 2-11-2007 09:46 AM
Sejak susu tepung naik harga ni, aku dah tak pakai lagi mamil gold utk anak aku. Dulu 1.8 kg dlm RM 60. Sekarang dah naik RM 72.
Utk anak kedua, terpkasa guna soya base sebab tak leh terima susu lembu.

Kalau dulu korang dapat minum susu yg ada DHA, SA, AA, etc,  Korang jadi lebih bijak@cergas tak sekarang?Sebab aku rasa 20-30 tahun dulu takde menda2 ni semua...
Author: icalovezie    Time: 2-11-2007 10:27 AM
anak sulong ica masa kecik minum snow.masa tu kira susu mahal la gak.skang pun harga bleh tahan.bila 2nd daughter, nak bagi susu murah, macam kesian plak.sebab kakak dia minum yang mahal.so, baby skang minum frisolac gold.alhamdulillah...memula, rasa macam susah la. sebab sebulan je dah 4 tin.setin dalam RM40.tapi, rezeki anak2, alhamdulillah... ade je duit lebih.
Author: iddine    Time: 2-11-2007 11:44 AM
klu aku tak kerja, i will definitely breast feed my children 100%. but what to do, breast milk cepat kering and anak pun tak nak sbb nipple confusion..susu mahal atau murah, ikut suka individu dan kemampuan. for me the content and quality, tetap sama tak setanding susu ibu sendiri yg tersangatlah bnyk khasiatnya..
Author: bluepink    Time: 2-11-2007 11:53 AM
Anak sy bg susu enfa from newborn lagi..Dulu after give birth, sy try b/f tapi susu xde..sikit sgt2.

then, masa berurut, bidan tuh ckp sy mmg jenis susu bdn xbyk..sedih tau..bkn suma org sengaja xnak bg susu bdn kt anak, tp mgkn TAK DPT BG..so don't thik -ve kat kami2 nih..

So, sy+hubby decide bg susu yg byk AA tuh and kakak sy suggest ENFA sb anak dia minum susu nih..mmg elok, muak tak bau, berak elok, jrg kembung..

Dr segi perkembangan sy tak sure tp bile sy tgk anak adik yg guna susu lactogen, my son lebih cpt dr dia..tumbuh gigi, cakap and more brilliant (perasan sket..).

tp, for me +hubby, better beli susu yg bagus ingredients (of course lbh mahal) dr membazir beli baju/toys yg mahal2..sb sy tgk ramai parents bile beli bj branded2, tak kisah kuar duit, tp bile beli susu, nak cari yg murah jer..tahle,pendapat og lain2 kan..

Author: iddine    Time: 2-11-2007 11:53 AM
my baby now 6 months guna susu mamex gold mula2 then now S26 alpha pro.
Author: cikwawi    Time: 2-11-2007 12:19 PM
anak saya minum susu mamil gold sampai umor setahun. lepas tu kitorg downgrade beli dugro je sebab makin lama budak ni makin kuat minum susu. terasa gak kejimatan lepas tukar susu ni. pastu saya perasan masa dia minum mamil gold dulu badan dia panas. hangat je. time kita sejuk dia bole berpeluh2. tapi lepas tukar dugro suhu badan dia takdela hangat. dari segi milestone dev. masih lagik selari dengan usianya.
Author: mama_dinie    Time: 2-11-2007 12:27 PM
bg sy tk kisahlh susu apa asalkn anak tk sakit, tk kembung..
kite selalu pentingkn bab2 mknn, pakaian, klu boleh seme nk berkualiti,
tp kite lupa aspek kerohanian..

anak yg diajar dgn bende mewah membesar dgn mengenal bende yg mewah ajer..
jgn kite lupa brg2 mahal ni bkn boleh membnetuk akhlak baik pd anak2 kite, tp membantu ke arah bende yg lebih negatif. sedangkn anak yg baiklh menajdi impian ibu bapa.
tp terpulanglh, masing2 guna duit masing2,,

mungkin ini salah 1 punca anak2 yg lahir pd zaman sekrg kurang nilai2 murni krn celik mata dh kenal bende mahal, semua senang, tk prnh merasa susah..
dan yg paling penting kurang peka dgn nasib dan kesusahan org lain..
even ibu bapa mereka sndri..
Author: GreenHawa    Time: 2-11-2007 01:36 PM
pada pendapat saya....

nak bezakan anak2 kita dengan anak2 orang lain adalah tidak adil..
ni hanya pendapat saya...
even antara anak2 kita pon.. sbnrnya pada saya tak boleh kita bandingkan..
samada dia cepat jalan ke.. cepat cakap ke.. badan pejal ke..
my kids semua minum susu murah2.. tp for the 1st year GH memang bagi susu badan, bila dah berenti susu badan GH bagi susu tin.. n GH pilih susu yang mampu beli.. ..
sbb nanti anak2 dah ke'sedapan' minum susu mahai, mak bapak petak kepala nak korek2 duit nak beli susu.. makin besar makin banyak minum susu... kejap2 nak beli.. uhuhuhu.. nilah yang GH terasa snagat.. padahal minum susu murah je tu...

GH dulu pon masa kecik mak abah cuma bagi minum cap NESPRAY jerk.. takde lah nak beli susu yang mahal2, sbb kami adik bradik ramai tak mampu ler..
Alhamdulillah.. dah besar2 ni, rasanya takde lah bengap ke.. lemban ke.. masuk U jugak.. heheh alhamdulillah ..
janji cukup nutrient...vitamin cukup... carb cukup... semua2 khasiat cukup..
n kami adik bradik memang active dlm sport.. dan takde yang keciciran pelajaran..
alhamdulillah..
Author: GreenHawa    Time: 2-11-2007 01:41 PM
Originally posted by pinkish at 2-11-2007 09:35 AM
betul...betul...susu ibu anugerah Allah yg x ternilaikan..

psl susu mahal murah ni..pernah seorg doktor pemakanan (act. kawan aku) ckp kat aku, susu mahal ngan murah yg ada kat pasaran tu s ...


i agree with u..
sokong apa yang u cakap...tp terpulang lah kan..
pendapat n kemampuan masing2.. heheheh
Author: sesemutku    Time: 2-11-2007 02:47 PM
mak semut crita.."ank dia kecik2 dulu mkn roti kering blend + ayaq sejuk sbb org susah..la dah jd doc..."
heheheh tepuk dada tanya slera la kan...

tp oke jgk topik2 mcm nie...atleast membuka minda bg ibu2 yg bekerjaya, banyak duit, kurang bajet atau ibu2 yg dok umah...tukar2 pendapat kata org kan...

p/s momod...xdak tacang ka???
Author: paulinevoon    Time: 2-11-2007 02:53 PM
Originally posted by maximus_01 at 2-11-2007 09:46 AM
Kalau dulu korang dapat minum susu yg ada DHA, SA, AA, etc,  Korangjadi lebih bijak@cergas tak sekarang?Sebab aku rasa 20-30 tahun dulutakde menda2 ni semua......


lain dulu lain sekarang.. byk menda dah maju & advance skrg ni.. kanak2 dulu dgn skarang pun tak sama..

belanja ikut kemampuan bukan perasaan.. jadilah pengguna yg bijak
Author: hanidan    Time: 2-11-2007 02:58 PM
hani x tahu la beza susu mehal n murah ni betul2 efek perkembangan anak2...

tapi hani pernah terpikir nk tukarkan susu wafi dr enfa kepada dutch lady....

suami x bg, so utk meyakinkan suami, hani baca satu2 ingredients antara keduanya.......

serasa hani x byk sgt la beza dia(atau hani baca ala kadar jek)...
tapi...hani perasan satu jek...lemak dlm enfa sikit sgt berbanding dlm dutch lady....

so...hani ckp ngan hubby, okla, biar wafi gemuk sikit...sbb dia umur 1thn, berat baru 8kg...so belila dutch lady 123.......

x tau la kebetulan atau mmg sbb susu...
wafi minum 6 oz jek
ptg tu dia mntah n kena cirit...........

terus hani x berani nk bg dutch lady...mebbe wafi x rasi...nasib baik wafi tu minum susu botol time hani keje jek....time hani ada, dia fully breastfeed....so, okla...
Author: sesemutku    Time: 2-11-2007 02:59 PM
sbenaqnya semua ni psychology la kan...bila ada det lbh ckit ja mula la susu cap ayam ni x bagus la...ank cepat muak la..susu cap itik mcm oke...'x per' mahal rm10 ja...so, jdlah pengguna yg bijak bak kata puan polin kita :handshake:
Author: sesemutku    Time: 2-11-2007 02:59 PM
sbenaqnya semua ni psychology la kan...bila ada det lbh ckit ja mula la susu cap ayam ni x bagus la...ank cepat muak la..susu cap itik mcm oke...'x per' mahal rm10 ja...so, jdlah pengguna yg bijak bak kata puan polin kita :handshake:
Author: luv_ma    Time: 2-11-2007 03:01 PM
Originally posted by sha_n at 2-11-2007 08:41 AM


emm..tp klau iklan pon tuk susu yg 1 year++ je kan??
susu utk newbron smpai 1 year tk pnah kuar iklan...coz nak galakkan susu badan...

even kt tin susu pon..ade tulis "SUSU IBU ADALAH YG  ...


tulah.
wlwpun susu tuk newborn tak kluar,tap iklan tuk susu badan still kureng.
kat tin mmg ada tulis,tp bg yg x dpt bf,terpaksalah gne susu formula.
paed aqeel ckp,
bwh setahun mmg kner bg susu yg terbaik-bf,kalau x dpt,cariklah susu yg paling bagus.
dah setahun keatas,susu ni sebagai sampingan je.makan lg penting.
Author: sesemutku    Time: 2-11-2007 03:01 PM
Title: Reply #65 hanidan's post
sbb tukaq susu cara mendadak kot?
xtry 2-3 hari tgk camna?
Author: luv_ma    Time: 2-11-2007 03:03 PM
ikutlah keperluan ank kita n kemampuan si ibubapa,tak semestinya,susu mahal,igrd bnyak,ank leh pandaikn,begitulah sebaliknya.
Author: radinsya    Time: 2-11-2007 05:31 PM
Originally posted by baby_blue at 1-11-2007 11:18 AM
zaman sekarang nih mmg ramai yg obses tentang keperluan anak2....termasuk la saya..heheheh..

padahal dulu, mak saya ckp..saya langsung tanak minum susu tepung...tapi suka benor dgn air rebusan ...



tumpang tanyer,  novalac AD ni susu untuk apa yer... untuk x bagi cirit ke apa? ia sejenis susu soya gak ker?
Author: radinsya    Time: 2-11-2007 05:46 PM
lagi satu nk tanyer mama2 yg anak minum isomil, u all bagi minum isomil ni sampai umur berapa tahun ? anak kiter umur dah setahun 10 bulan but still isap lagi isomil. dh berapa kali try tukar susu lain, spt enfagrow (try kakak dier punyer) tapi misti cirit lepas  isap tu. dier pun krg nk makan so bagi pediasure , pun cirit gak.
Author: snowy    Time: 2-11-2007 08:17 PM
i think quite tak adil kalau kita compare directly anak kita ngan anak org yg minum susu lain2.

both my son minum susu yg sama.
abang by 1 yr old gigi almost full. jln at 1 yr 4 mths.
adik now 1 yr 3 bln baru ada 8 gigi. tp dah leh berlari.

so mcm mana tu? salah susu kah?
Author: my-alja    Time: 2-11-2007 09:20 PM
Originally posted by pinkish at 2-11-2007 09:35 AM
psl susu mahal murah ni..pernah seorg doktor pemakanan (act. kawan aku) ckp kat aku, susu mahal ngan murah yg ada kat pasaran tu sama aje sbnrnya. kandungan nutrionnya sama aje kecuali yg berbeza antara susu lembu ngan susu soya je. segala maknenek DHA,AHA dan segala mcm A tu marketing strategy je.


heheheh...tak ramai nak percaya pinkish .....kesesuaian susu nie hanya penting jika anak ada masalah cow's milk intolerance selain drp tu.....up to our pocket
Author: my-alja    Time: 2-11-2007 09:31 PM
Originally posted by nurkasih74 at 31-10-2007 05:53 PM
maaf cakaplah..kekadang aku ni terpiss-off plak tgk, baby baru2 lahir lagik...badan merah lagik, mak dah sibuk bancuh susu formula sumbat kat mulut anak..bila tanya napa bg susu formula..."susu saya takde lah.."...tak paham2 org. cakap..susu badan tu berdasarkan demand, ada demand adelah supply...kalo awal2 dah kata takde susu, maka termakbullah cakap sang ibu tu..pastu tok nenek, bapak segala pun turut menyokong dgn menggalakkan bagi susu formula takut anak lapor...puhhlleeeasselaaa....sorry teremo n off topic plak...
...


hihihi....sayang kasih74, tak semua org senasib dgn kita...mudah pd kita, tak semestinya mudah pd org lain...kat luar negara sampai ada, talian khas utk ibu2 yg ada masalah nak menyusu bayi.....i sendiri dapat pertolongan pakar penyusuan sampai anak umur 2 bulan, last2 kami gave-up!...bukan setakat masalah susu takde, byk lagi masalah berkaitan sampai demam2 nak bagi susu kat bayi ....

i dgr ada perkhimatan mengajar mak2 menyusu , rasanya kat bangi...
Author: afida    Time: 3-11-2007 08:28 AM
Anak i yang 6  and 4 years guna Dutch Lady 456. Down grade dari  Neslac . Ingat lepas ni nak guna Nespray je. I tengok anak bos I  guna  susu ni  bijak +  cerdik  je .

Baby guna Nan, cari gak susu yang murah tapi untuk baby < 12 month memang x delah susu yang murah .
Author: yantisa    Time: 3-11-2007 10:28 AM
selain susu badan...anak2 kak Yan membesar dengan Dumex je...tak pacaya susu pengaruhi cerdik pandai seseorg , tak nafikan susu baik untuk kesihatan...kami dulu kecik2 tak mampu minum susu...mak bagi air teh je....

semua bergantung kepada kemampuan masing2...tak kisah ler mahal ke murah...
Author: DARSITA    Time: 3-11-2007 10:41 AM
Thread repair
Author: harizariel    Time: 3-11-2007 02:47 PM
susu mahal tuh sebab kandungan DHA, AAA etc dia tinggi berbanding susu yang murah...bukan sesaja depa nak letak harga mahal.tapi terpulanglah pada kita semua nak beli susu yang mana utk anak2 kita, sesetengah ibu bapa merasakan DHA, AAA itu semua tak penting, so terpulangkah..anak2 kita, hanya kita yang menentukan...terpulang.
Author: batiksendat    Time: 3-11-2007 10:06 PM
Tumpang menyelit....

BREAST MILK IS THE BEST (tapi aku kopek keghin!!)

Sayer bagi Aisyah minum susu mahal yg saya beli dgn harga yg saaaaangat murah! Camno tu??
hehe... Dulu aku keje dgn Mead Johnson (MJ)...producer of Enfa and Susta range.. kire staff purchaselah...discount up to 40-60%. sblom benti keje 2 bulan lepas, haku stockup Enfalac A+ and Enfapro A+ sampai berkotak-kotak! (mil aku kata, ko nk bukak kedai susu ke?? )  and furthermore....aku dh tau awal2 yg rega susu nak naik....pasal pricelist tu aku yg buat....tp bos aku yg approve, so bkn salah aku ekk

Now dah 2 bulan dok nganga jerk kat umah (suri rumah la kaedahnya.. ) belen susu yg aku stockup dulu, InsyaAllah cukup utk Ecah sampai umo 1 year++. Dan Alhamdulillah...aku still ada kabel kat opis tu..so, haku pakai allocation kabel aku tu utk terus stockup susu Ecah. Hehe..starting this month, Im buying Enfagrow plak kut...

Well, just to share ....(ni personal view ekk..jgn amik hati yer..) mmg some of milk powder deserved to be expensive. Apa yg aku tengok, company like MJ & Abbott byk spend on research, development & improvement and they are very strict on quality (Im sure other producers too..no offence k..). Masa aku keje dulu, buleh kata tetiap bulan kena conduct taste test internally and externally. sampel from other countries will be sent to KL to be tested here. part ni yg haku paling menyampah..nk call org...nk bancuh bla..bla...aku yg keje situ pon naik tension, tiap2 bulan ada change in label, additional ingredients, formula revision, price revision bla..bla... Tu blom masuk dgn quaterly consumer promo - such as tie-up promo dgn sesame street, TV3 celebrity tie-up, NONA segment la, SAMARENDA snippet ads la, parenting group circle, bla..bla... for me dgn mcm2 improvements dan commitments diorang terhadap customer, berbaloi la jugak byr harga mcm tu. Kalo rasa ader tak pueh hati, leh komplen kat Customer servis. Selalunya bila ada komplen...kalut ributlah department aku tu....part ni pon menyampah jugak nih...abih di siasat sampai ke lubang cacing... kecoh sampai ke regional opis kat US, Thailand, Singapore....jenuh aku kena korek fail2, dokumen segala....rupa2 nya, anak dia alah susu lembu..adoih!!   (BTW, aku kuli jer kat sana. Tu sbb aku kena kerahan tenaga buat semua menda )

Secara amnya, milk powder ni terbahagi kpd tiga kategori. As below :
1. Premium - Enfa A+ range (Lac, Pro, Grow and Kid), Abbot range (similac, isomil, Pediasure, gain kid) Dumex Mamil Gold, Wyeth S26 Gold, Friso Gold (dan lain2 brand yg biasanya ader tulih gold....dan harga kemain mahal mcm harga sepasang kasut sport)
2. Regular - Anmum Essential, S26 regular, Enfalac regular, sustagen, (basically mid range pricing)
3. Standard - Dumex range (dupro, dugro, dugong! ), dutch lady, nespray, fernleaf (dan lain2 yg "agak" murah di pasaran...)

Drp testimoni yg aku tgok (tak termasuk anak aku tau...anak aku baru sorg, takleh nk compare dgn abg or kakak dier..nk compare dgn anak kambing melampau lak kan) ader beza budak yg membesor dgn susu premium. Paed pon biasanya akan recommend susu2 premium nih (but of cos, breast milk is THE BEST)...yg paling glamer, Abbott lah.... And mostly susu premium ni adalah the best solution utk baby yg ader problem..eg. sembelit, cirit birit, takde selera mkn, picky eaters, lactose tolerance, allergies bla..bla...

Dan aku rasa, kalo sumber kewangan kita mengizinkan..tak salah kalo kita jadik KIASU. Aku tgok org cina depa cukup tak berkira kalo utk anak2. Selagi boleh dorg feed their babies with the best milk powder. Lagi berfaedah rasanya invest kat susu drp kita spend tak tentu hala kat mainanlah..clotheslah...kasutlah...Statement akuni bakal mendatangkan marah nnt nih...:@ jgn terasa yerk ibu2...aku pon sama!

so, that was my personal points of view...

[ Last edited by  batiksendat at 3-11-2007 10:16 PM ]
Author: harizariel    Time: 3-11-2007 11:55 PM
Title: Reply #80 batiksendat's post
aku sokong tuh han

psst kalau susu S26 alpha pro ko beli brp?boleh aku guna kabel ko ker nak gak buat stock setahun

[ Last edited by  harizariel at 4-11-2007 12:05 AM ]
Author: batiksendat    Time: 4-11-2007 12:59 AM
Originally posted by harizariel at 3-11-2007 11:55 PM
aku sokong tuh han

psst kalau susu S26 alpha pro ko beli brp?boleh aku guna kabel ko ker nak gak buat stock setahun


Dear...
S26 tu Wyeth punya..diluar bidang kuasa aku
Aku punya kabel untuk ENFA and SUSTA range jerk...Mead Johnson

Unfortunately, every month every staff dpt beli sekali jerk. Limit dia RM250 jerk sebulan. Dan amoi yg aku tumpang beli ni tak bagi full allocation kat aku coz her friend pon dah tumpang half of it. Sib baik amoi ni tak berkira dgn aku...dia mmg tak ambik untung. Hehe..coz staff lain biasanya buat meniaga. So sorry kengkawan (coz ada a few of my other frens yg teringin nk tumpang jugak )
Author: sudiana1980    Time: 4-11-2007 10:37 AM
nak menyampuk jugak..
anak diana (guna susu duct lady 123. dulu guna susu s-26..sapa umur setahun tukar sbb susu ni mahal sangat.
anak plak kuat menyusu.susu badan tak mao.
diana tengok anak diana (sekarang umur nk masuk 3 taun) aktif, bijak,mudah igat apa yg di pelajari..
berbeza dengan cousin dia yg minum susu snow. ( sama umur) cousin dia plak slow sgt dr semua segi..lembik..manja yg paling tk tahan..so...kaitan dgn susu ke atau permakanan kita semasa hamil.
sbb masa hamil diana amek neurogain dan amalkan surah2 dlm al-quran.




  mmg zero dalam bab2 nih..
Author: mama_damia    Time: 4-11-2007 11:51 AM
Aku setuju ngan ko batik sendat...sbb lps pantang aku bg damia s26 gold then 6 bln enfapro a+ then 1 yr aku bg enfagrow tp skrang aku dah tukar ngan friso gold...

tp aku bukan nak compare....sbb aku tgk anak aku development lg cepat .. Alhamdullillah kalu nak compare ngan anak sedara hb aku yang  setaun sebulan baru ada 1 gigi then 11 bln baru bole merangkak.. tp damia lak 11mth ++ dah boleh jln ini aku tak letak dlm walker tau..tp jgn lak kang korang ckp aku riak lak..kwn aku lak ksik isomil kot 5 mth dah bole merangkak...
Author: harizariel    Time: 4-11-2007 01:54 PM
Title: Reply #82 batiksendat's post
no hal han..sajer tanya beramas mesra ngan ko

ku ingat nak tukar ke enfalac A+ plak utk kimi lepas nih..sepatutnya lepas 6 month tukar ke promil gold tapi eden masih bg kimi alpha pro tuh.

dulu abang long hariz ku mmg bagi enfalac A+ dari mula...mmg dia  jarang demam, selsema batuk etc sampai umur dekat 2 tahun....ermmm hampir pasti tukar ke enfalac tapi tunggu stok alpha pro habis dulu....
Author: harizariel    Time: 4-11-2007 02:06 PM
kekadang bab2 bandingkan anak2 nih boleh jadik conflict tau..hatta adik beradik pun boleh terasa..bila jumpa dok banding2kan anak2 ajer kijernya x der topik lain dah....

layan ajerrrrr

budak2 nih, development dia berbeza2..ada yang cepat tang nih, lambat tang lain....tapi as a parent ku pasti semua orang mmg nak yang terbaik buat anak2..

tapi bila ckp "terbaik" nih, very subjectivelah....tapi bagi rizlah..selagi boleh ku akan hormat cara seseorang tu didik & upbring their own child selagi tak mendatangkan keburukan.....

tapi itulahkan, bila dah jadi parents nih..bila berjumpa x der topik lain..anak anak anak....
Author: luv_ma    Time: 4-11-2007 02:40 PM
wah..best tul bce info batiksendat..cayalah
sokong ahkak riz..!
Author: luv_ma    Time: 4-11-2007 02:41 PM
wah..best tul bce info batiksendat..cayalah
sokong ahkak riz..!
Author: pink_cumi    Time: 4-11-2007 04:50 PM
setuju sangat ngan pendapat batiksendat tuh...tapi bestnya dapat beli ngan harga murah..baby saya start dari lagir dah makan enfalac a+,enfapro,n nor engagrow lak...tapi hasilnya memang memuaskan...nak compare ngan anak kawan2 kebetulan kami bersalin serentak satu tahun dengan kawan2 nampak baby saya lebih cergas,aktif,badan sihat,n susah kena demam n selsema..tapi bukan nak meninggi lak yek..

sebab mase saya tengah prgnant dulu saya dah jaga gak kkesihatan baby...saya amalkan makan pil neurogain,minum ribena n wajibkan makan buah paling sikit sebijik sehari bg epal...
Author: batiksendat    Time: 5-11-2007 02:04 AM
Title: Nak tambah sikit lagi...
Sekali lagi ingin ku tegaskan..BREAST MILK IS THE BEST.


Sebagai mak, kiter sebenarnya ada 'target' dan persepsi tersendiri tentang pencapaian anak-anak kita. Dan I agree with Damia and Riz...ukuran pencapaian anak2 kita adalah SUBJEKTIF dan bergantung kpd apa expectation kita towrds them. Ada mommies yg rasa happy bila anak dia boleh sebut mama papa masa umo 9 bulan, ada yg happy bila anak buleh bejalan masa umo 10 bulan, ada yg happy bila anak dia pandai bagitau dia nk berak masa umo 14 bulan, ada yg happy bila anak dpr straight As dlm exam kat kindy, ada yg happy bila anak dia mulut becok (yg ditafsirkan sbg anak saya pandai). Dan ada jugak mommies yg merasakan anak saya bijak bila dia pandai membezakan perkara baik dan buruk, pandai menyesuaikan diri dgn persekitaran, peka dgn perasaan org lain, boleh berfikir secara kritis dlm menyelesaikan sesuatu masalah bla..bla..bla..walaupon si anak kureng pandai dlm akademik. Senang citer, kaedahnya
disini - kita nk anak kita STREET SMART atau BOOK SMART. So, agak2 nya kita kat kategori mana ekk? Ni saja jer nk ajak ibu2 semua buat exercise critikal thinking sikit....jgn ader sapa2 terasa tau. Nak ajak sama2 share pendapat ekk...   seram gak aku nk buat2 pandai nih....

Byk yg aku baca kat thread2 sebelah menyebelah..most mommies dgn senangnya membuat kesimpulan - I minum susu Cap XXX jerk. Susu murah..tapi masuk U jugak. I dpt degree jugak. I dpt keje jugak... (Brand susu terpaksa di blurkan utk menjaga hati peniaga2 susu. Ahakss...) Sekali baca, takde mender yg salah pon. Tapi Actually kalo kita digest betui2 statement tu, kita akan jumpa lubang kat sana sini...

Kita mungkin tak sedar betapa dunia dan isi nya berubah setiap saat! So, ibu2 semua ada terpikir tak apa yg kita dapat 20 atau 30 tahun lepas adalah yg TERBAIK utk kita pada masatu. Dgn sbb itu, kita dpt achieve apa yg kita nikmati sekarang hasil dr formula yg dihasilkn 20-30 tahun lepas. Isskk..payah nau aku nk explain... harap2 ibu2 ngerti apa yg aku merepek ni...

Jom flashback. 20-30 tahun lepas standard education kita berbeza dgn zaman skarg. Dulu2, kita ikut format KBSR dan KBSM. Soon after that I ader dgr about PKBS dan pastu aku dah tak ambik pusing dah. Boleh kata tiap2 tahun format persekolahan kat Mesia ni berubah...Zaman kita dulu, masa darjah 6 kita tak ada subjek sains, sejarah, kemahiran hidup bla..bla..bla..subjek2 ni dirangkum sekali dlm ALAM DAN MANUSIA. Dan masa UPSR kita cuma sit for 4 or 5 papers. style exam plak, main tenyeh jerk..(objektif la kedahnya tu..) Dan lepastu kita ada SRP atau PMR dan SPM. Again, zaman kita dulu exam2 tu taklah sesusah mana. Semua dlm Bahasa Mesia dan kita takder exam pelik2..Pastu kita ada 2 pintu nk sambung ke Uni - Matrix dan Form 6. Soon after that..kita masuk U, 3-4 th pastu kita Grad.

Jom kita tgok apa yg adik2 atau anak2 kita sedang atau bakal hadapi dlm masa 5 th akan datang.

Most mommies dah hantar anak2 pegi kindy or preschool as early as 3 or 4 years old! Just imagine..during our time, umo 3 tahun apa yg kita tau? Kalo aku, masa umo2 mcm tu aku biasanya cuma tau bergusti dgn abg aku..berebut nk naik beskal. Kalo jam blom pukul 10 jgn harap aku nk bgn tido...ABC pon aku tak kenal lagi. Silap2, sesetengah dr kita masih dok tido dlm boyan lagi. Kids nowadays, umo mcm tu dah kena bgn pagi....pegi art class la, computer classla, dancinglah, tumble tots la, taekwando lah, English classlah...(mcm2 lagilah..u name it..)

Pastu masuk primary school. sylabus dorg sah2 berbeza dgn zaman kita dulu. tak pecaya pi cek buku dorg. sesetengah mender yg skang ni ada dlm sylabus budak darjah satu adalah subjek2 yg kita pelajari masa darjah 2. Tu blom kira lagi bab bahasa. Take note, now Math and science dlm English tau. Kalo zaman kita kena camtu...alamat ternganga lah haku.....

Sambung lagi, pastudorg masuk 2ndary and tertiary...format exam dorg dah berbeza dgn kita. kalo zaman kita dulu, paling byk paper kita ambik utk SPM is 9 or 10. Dan kita pakai aggregat. Means, kita buleh pilih subjek mana yg kita nk score dan subjek mana yg kita nk rendam!! (aku ngaku, aku pakai teknik ni sbb aku bengap MATH dgn ACCOUNT). Kita kira aggregat drp 6 subjek terbaik out of 9 or 10. So, takde masalahla kalo nk dpt agregat below 10 or 15..dan still boleh masuk U. Sekarangni majority student ambik 11 paper minimum. Pastu ada special exam utk English - MUET ke hapa...pastu ada jugak subjek ENGLISH FOR SIENCE APLICATION (aku tak berapa sure nama subjek tu...nnt balik kg aku cek dgn adik aku yg nak amik SPM). For those yg ambik science stream, beban dah berganda sbb all those science subjek now dlm english plus the English subject itself. Sistem aggregat dah tak pakai. Diorag pakai A,B,C jerk skang. So, kalo dulu org tanya kita..u spm dpt BERAPA? kita dgn senang hati akan jawab 10 aggregat. Padehal, 4 subjek lagitu jahanam!! Kalo adik2/ anak2 kita skang..kalo kita tanya SPM dpt berapa? berpeluh2 depa nk jawab...2A, 2B, 4C, 2D,1E...adoih! So, zaman dorg ni perfection amat penting! means, seboleh2 dorg ni mcm terpaksa score semua subjek tu..so that senang nk jawab bila org tanya : 5A, 5B atau...18 A!! tgoklah budak terer yg ambik sampai 21 subjek tu sudahla..aper ke nama bdk pompuan tu...lupa dah. Tu blom citer lagi bab standard sekolah nih. Skang ni ada skolah bestarilah, skolah wawasan lah, skolah pintarlah mcm2 lagilah. Zaman kita dulu abih kuatpon SBP atau MRSM. Adik2 kita ni berjuang habis-habisan tau untuk menempatkan diri depa dikalangan yg terbaik antara yg terbaik as competition is getting tougher and tougher.... lupa nk mention, zaman skang buleh lompat kelas tau! zaman kita dulu lompat katak jerk!

After that masuk U. Zaman kita ada quota kan. Anak2 MELAYU senang2 masuk matrix, dpt loan MARA or JPA. Kalo nasib baik dpt biasiswa. Sekarangni aku hampir2 pasti mender2 tu semua dah tadak! Adik2 kita berjuang setengah mati nk compete dgn budak2 non bumi nk masuk Uni. Lama2 aku pasti quota2 nih tak akan diguna pakai dah. Aku dgr, MRSM dan SBP skangni belambak budak cina dgn india...padehal dulu 2 jenis skolah tu kira eksklusif utk "kiter" jerk! Dan skangni unibesiti bersepah2! tapi nk masuk uni yg terrbaikk...huh, jenuh wo...

Malas nk sambung pjg2 (padehal mmg dah pjg dahni...) apa yg aku nk highlight kat sini...kita sbg mak2 kena fikir secara waras dan rasional lah pasal kenapa skangni ada susu murah dan susu mahal, kenapa ada tadika kemas dan tadika tak kemas (tadika swasta la tu), kenapa ada mcm2 method nk ajar anak baca buku apart from the traditional method ABC, kenapa itu, kenapa ini dan kenapa.....Semuanya adalah sejajar dgn perubahan2 dipersekitaran kita. Perubahan2 ni menuntut kita utk jadi KIASU, jadik pemilih, jadi terdesak bla..bla..bla..Dan untuk membolehkan kita ni cope dgn perubahan2 kat dunia ni...maka lahirlah solution or maybe I should name it as CHOICES. For those who really care about "these things", kita akan memilih yg terbaik utk anak2 kita. mender2 ni meliputi segenap segi dr pemakanan, pakaian, pergaulan, komunikasi, kaedah didikan, pendekatan keagamaan bla..bla..bla... sbb tu kalo ibu2 semua perasan tagline susu-susu ni pon (kembali ke topik asal...) dah menunjukkan betapa mencabarnya masa depan yg bakal dilalui oleh anak-anak kita kelak. Dan dorg ni sekadar memberi kita PILIHAN atau penyelesian utk bantu anak2 kita bersedia from now.

Antara tagline yg aku ingat :
Dumex Mamil Gold - Bring out the genius (ni aku nyer peberet tagline)
Enfagrow - Nourishing children, nurturing futures
Enfamama - nourishing mothers, nurturing futures
Sustagen - fighting fit.Everyday
wyeth progress gold - for active minds n strong bodies
friso gold - growing up together
Mamil Mama
Author: harizariel    Time: 5-11-2007 09:38 AM
Title: Reply #90 batiksendat's post
makkk aiii han..panjang berjela hujah2 ko han....tapi wa tabiklah..bagus bagus....i like!!

bab aku suka tuh malaun yang cerdik...hahhahah
Author: tina^^    Time: 5-11-2007 09:50 AM
Originally posted by batiksendat at 5-11-2007 02:04 AM
Sekali lagi ingin ku tegaskan..BREAST MILK IS THE BEST.


Sebagai mak, kiter sebenarnya ada 'target' dan persepsi tersendiri tentang pencapaian anak-anak kita. Dan I agree with Damia and Riz.. ...



BATIKSENDAT....i likeeeeeeeeeeeeeeee!!!!

finally, ada gak mommy yg wrote something informative...momod kena kasit kacang nie....

and wat u said indeed so true, ada mak mak tak kesah beli baju anak, toys kasut etc branded2 beratus ratus lagik, walaupon hakikatnyer baju kasut beratus tue tadek jaminan pon anak akan pandai (hahaha so cynical)..., but when it comes to "food investment"....susu yg anak nak minum hari hari......A.L.A.H.A.I!!!!........  ekekekekekek
Author: batiksendat    Time: 5-11-2007 12:35 PM
BREAST MILK IS THE BEST


...ada mak mak tak kesah beli baju anak, toys kasut etc branded2 beratus ratus lagik, walaupon hakikatnyer baju kasut beratus tue tadek jaminan pon anak akan pandai (hahaha so cynical)..., but when it comes to "food investment"....susu yg anak nak minum hari hari......A.L.A.H.A.I!!!!.......


Ader plak yg botol susu dia kemain mahal...imported!! Siap tuka 6 bulan sekali ats sbb2 keselamtan dan kesihatan . Tapi isi dlmnya....hemmmphh :kant:
Author: batiksendat    Time: 5-11-2007 12:42 PM
BREAST MILK IS THE BEST


Originally posted by harizariel at 5-11-2007 09:38 AM
makkk aiii han..panjang berjela hujah2 ko han....tapi wa tabiklah..bagus bagus....i like!!

bab aku suka tuh malaun yang cerdik...hahhahah


Sekadar membela nasib ibu2 yg kopek keghin mcm aku. Keinginan nk bagi nenen kat anak meluap-luap. Tuhan ajer yg tau...beli pum, container, warmer bagai...tapi kemarau jua yg melanda
Sebagai ganti, aku berkorban wang hengget utk bagi pengganti yg aku rasa terrbaikkk utk anakku.


Author: luv_ma    Time: 5-11-2007 12:46 PM
cayalah batiksendat..
momod harus bg tacang.
penuh info..
Author: luv_ma    Time: 5-11-2007 12:48 PM
betullah tuh..susu ni cume membantu,selebihnya ibubapa yg corak ank2..
Author: myra03    Time: 5-11-2007 12:57 PM
Byk yg aku baca kat thread2 sebelah menyebelah..most mommies dgn senangnya membuat kesimpulan - I minum susu Cap XXX jerk. Susu murah..tapi masuk U jugak. I dpt degree jugak. I dpt keje jugak... (Brand susu terpaksa di blurkan utk menjaga hati peniaga2 susu. Ahakss...) Sekali baca, takde mender yg salah pon. Tapi Actually kalo kita digest betui2 statement tu, kita akan jumpa lubang kat sana sini...


Teringat kat satu falsafah..."Benih yang BAIK, dicampak kat mana sekalipun akan jadi pulau"

tapi kita sendiri pun tak tau, samada benih yang kita hasilkan (anak2 kita) tu jenis yang baik atau tidak...

jadi sebagai ibubapa kita punya banyak pilihan untuk berusaha menjadikan benih kita tu MENJADI...

as for me, walaupun pendapatan tak seberapa, me akan cuba berikanyang terbaik utk anak2.. antaranya susu yg terbaik (semaksimum yang my mampu), sekolah yang terbaik... perhatian dan didikan yang terbaik, dengan harapan dan doa semoga benih me tu MENJADI... selebihnya tawakkal je pada ALLAH... if segala ikhtiar yang telah dibuat still tidak menghasilkan benih seperti yg diharapkan, me tak akan menyesal coz sebagai ibu, me dah cuba berikan yang terbaik untuk my doters... selebihnya me redha pada Qada dan Qadar...

tapi if me tak usaha utk berikan yang terbaik utk anak2 me, and at the end, the OUTPUT is not good, i will be regret
Author: tina^^    Time: 5-11-2007 12:59 PM
Originally posted by batiksendat at 5-11-2007 12:35 PM
BREAST MILK IS THE BEST




Ader plak yg botol susu dia kemain mahal...imported!! Siap tuka 6 bulan sekali ats sbb2 keselamtan dan kesihatan . Tapi isi dlmnya....hemmmp ...



kah! kah! kah!!
Author: sha_n    Time: 5-11-2007 01:05 PM
Originally posted by tina^^ at 5-11-2007 09:50 AM



BATIKSENDAT....i likeeeeeeeeeeeeeeee!!!!

finally, ada gak mommy yg wrote something informative...momod kena kasit kacang nie....

and wat u said indeed so true, ada mak ma ...


agreed tina...
some parents tu snggup spend beribu2 tuk mainan la..cloth...shoes...branded2 bagai...
tp bab susu ni..tk snggup nk spend lebih skit...
Author: luv_ma    Time: 5-11-2007 01:06 PM
Originally posted by batiksendat at 5-11-2007 12:35 PM
BREAST MILK IS THE BEST




Ader plak yg botol susu dia kemain mahal...imported!! Siap tuka 6 bulan sekali ats sbb2 keselamtan dan kesihatan . Tapi isi dlmnya....hemmmp ...



ma lah tu..
tapikn,
ada juga bby yg x sesuai minum susu memahal,,yg bnyak nutri..allergik ke ape..
'isi dalam' tuh..bergantung dkt ank2 juga.
ader mak yg sanggup berhabis carik susu yg terbaik,(x dpt bg bf sbb prob tertentu )jlnnyer,terpaksa carik susu formula.,
tp ank nye x sesuai.
jadik,susu murah/susu mahal,bergantung pada situasi ibubapa n ank2 tersebut..
sekian.




Welcome to CARI Infonet (http://mforum.cari.com.my/) Powered by Discuz! X3.2