CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

View: 132389|Reply: 699

SUSU MAHAL VS.SUSU MURAH

[Copy link]
Post time 1-11-2007 11:01 AM | Show all posts | Share
betul ke ada beza minum susu mahal & susu murah ?
boleh ada tegap tak tegap..
cergas tak cergas..
pandai tak pandai..

hehehe mana2 mommies pun hatta minum susu apa even susu cap junjung pun akan rasa anak dia yang the smartest   
mumsies syndrome !!

utk anak aku lak...
0-6 m - minum anmum step 1.. smpi step 2 tak sajak dah minum anmum sbb kepala dia jadi panas
7-12 m - mula2 pakai mamil gold, tp terasa naik expenses sbb susu ni mahal.. slow2 bagi dia DUPRO.. rasi laa pulak.
12 m - masa ni paling pening sekali... semua susu cuba tapi takde yang rasi.. tak rasi meaning poo poo dia KERAS !!! mamil, dugro, 123, enfa.. dll sumer yang ada AA. Sekali tu teringat nak cuba susu "BUAH HATI" yang takde AA.. cuma DHA, SA dan GA.. result --> poo poo dia dah ok. rupanya anak den allergic AA
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2007 12:00 PM | Show all posts | Share
Originally posted by neisya at 1-11-2007 11:04 AM
cemana leh buat susu buah hati masa khaleef dah umor 12 bulan?...b4 tu off ke?


aku tak paham soalan ko ni
tapi susu buah hati = susu ANMUM ni ada 4 jenis
step 1 - 0-6 bln
step 2 - 6 - 12 bln (hat ni anak aku tak rasi)
step 3 - 1 -  3 tahun - yg ni dia minum skang
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2007 12:05 PM | Show all posts | Share
Originally posted by luv_ma at 1-11-2007 11:59 AM
lagi satu iklan main peranan sungguh..
bnyak tul iklan2 kat tv pasal susu formula..
susu badan nih payah nak namapak,yg ada pun,ceramah2..dlm mag..


ma, cakap pasal susu badan.. aku baru lepas baca artikel pasal this lady yang susukan 3 org anak dia one time. 3 yrs, 1 1/2 yrs and baby baru lahir.. kagum.. kagum... aku susukan 1 baby, tak smpi 2 mgu dah give up
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2007 01:56 PM | Show all posts | Share
Originally posted by batiksendat at 5-11-2007 12:35 PM
BREAST MILK IS THE BEST




Ader plak yg botol susu dia kemain mahal...imported!! Siap tuka 6 bulan sekali ats sbb2 keselamtan dan kesihatan . Tapi isi dlmnya....hemmmp ...


contoh2 isi dalam yg ...hemmmp.. tu please. nak tau gak
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2007 01:57 PM | Show all posts | Share
Originally posted by batiksendat at 5-11-2007 12:35 PM
BREAST MILK IS THE BEST




Ader plak yg botol susu dia kemain mahal...imported!! Siap tuka 6 bulan sekali ats sbb2 keselamtan dan kesihatan . Tapi isi dlmnya....hemmmp ...


contoh2 isi dalam yg ...hemmmp.. tu please. nak tau gak
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2007 02:51 PM | Show all posts | Share
Originally posted by luv_ma at 5-11-2007 02:40 PM
ma dah tanye kat mama,
katenya,ma dlu susu dutchlady.


aku lak susu termurah sekali pada zaman itu
iaitu susu Lactogen
pastu besar sket tukar susu dumex pulak
pastu besar lagi.. minum milo je
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2007 02:53 PM | Show all posts | Share
Originally posted by luv_ma at 5-11-2007 02:40 PM
ma dah tanye kat mama,
katenya,ma dlu susu dutchlady.


aku lak susu termurah sekali pada zaman itu
iaitu susu Lactogen
pastu besar sket tukar susu dumex pulak
pastu besar lagi.. minum milo je
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2007 04:11 PM | Show all posts | Share
Originally posted by luv_ma at 5-11-2007 03:15 PM
dugro tuh under dumex ke ar..?


mula ngn Dulac.. pastu Dupro... pastu Dugro 1+... Dugro 3+... Dugro 6+
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2007 04:16 PM | Show all posts | Share
Originally posted by meow_tompok at 5-11-2007 03:19 PM


scotts emulsion tu, since umur bape ur dad kasik yea.
sbb saya pun nak kasik jugak kat anak2.


saya dah mula sebaik sahaja khaleef cecah 1 tahun (la ni dia 1 tahun 2 bulan 2 minggu 1 hari )
sejak makan scott ni.. rasanya daya tahan dia lebih kuat
raya ke-3 aku mula batuk + selsema + demam
bersin & batuk tak yah cakap laaa
kadang2 tgh bancuh susu tu pun aku leh bersin

cukup smgu papa dia lak beregu ngn aku sama2 sakit
tapi khaleef lansung tak jangkit.. ada 2-3 malam je dia wat ala2 nak selsema tapi tak jadi
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2007 04:26 PM | Show all posts | Share
Originally posted by luv_ma at 5-11-2007 03:19 PM


betul dah ayat merun tuh.


aku kalau baca pasal mumsies syndrome.. mmg terasa terkena sebijik2 kat batang hidung
tp aku rasa bukan mommies je... kadang2 aku tgk atuk ngn nenek lagi berlebih-lebihan
sampai kadang2 aku tertanya sndr..
eh, betul ke anak aku dah leh gini ?
tul ke dia leh wat gitu ?
dengar depa citer.. cam anak aku tu kalau ambik UPSR la ni.. konpem dah 5A

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2007 04:26 PM | Show all posts | Share
Originally posted by luv_ma at 5-11-2007 03:19 PM


betul dah ayat merun tuh.


aku kalau baca pasal mumsies syndrome.. mmg terasa terkena sebijik2 kat batang hidung
tp aku rasa bukan mommies je... kadang2 aku tgk atuk ngn nenek lagi berlebih-lebihan
sampai kadang2 aku tertanya sndr..
eh, betul ke anak aku dah leh gini ?
tul ke dia leh wat gitu ?
dengar depa citer.. cam anak aku tu kalau ambik UPSR la ni.. konpem dah 5A

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2007 02:12 PM | Show all posts | Share
anmum.. bulan 11 ni rege dah jadi 53.90
sebelum ni 48.90
waaaa     smpi 5 hengget tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2007 02:12 PM | Show all posts | Share
Originally posted by batiksendat at 6-11-2007 01:23 PM



Yes..Im very sure RM105. I tgok kat Giant Plaza Masalam Sh Alam. 1.8kg.Nilah bahana aku pi bejalan, dah siap2 pack susu anak, boleh plak terrrrlupa boh dlm beg. Hambek ko! mujur kat Giant t ...


aku pun baru tgk kat TF value mart tg malim ni... 105.90
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2007 03:25 PM | Show all posts | Share
Originally posted by luv_ma at 6-11-2007 02:55 PM
lepas ni ma nak try dugro--uncle ma suggest,katanya,dia tgok aqeel kecit,bior naik sikit tubuh.

abott nye susu pun ma dah try. tp abott bnyak buih.
and now,
dah jumpa susu yg ank ma nak n  ...


dumex nyer susu ni.. masa awal2 step 2, bagi yayep mamil gold yg kaler biru tu.. pastu lepas 4 tin tukar DUPRO, masa tu dupro takde AA lagi.

Yang aku perasan susu Dumex ni, lepas bagi.. anak jadi aktif semacam. malam smpi kul 11 malam tak tido2 lagi dok main.. tiba2 masuk 10 bulan terus jalan

Kenapa skang susu dumex sumer ada AA

yayep masa minum dupro... montel !!!

[ Last edited by  baju_merun at 6-11-2007 04:13 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2007 09:35 AM | Show all posts | Share
Originally posted by TeddyBear at 7-11-2007 09:28 AM
merun,

teddy setuju ngn statement tuh...anak teddy yng sulong pon minum dugro..
perisa coklat..so far walaupon org kata susu murah..ok jek ngn dia..aktif..pandai?
bleh ah kot..cepatlah tang ...


penah jugak try bagi yg perisa coklat...
lagiiiiii keras poo poo...
sampai terjongkit2 bontot teran poo poo

betui laa rehan ckp susu dugro baby jadi aktif mungkin sbb banyak gula..
masa yayep minum susu dugro coklat.. asal tak abih je, mummy dia lak tonggang botol
yummiiiieeeeee
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2007 09:36 AM | Show all posts | Share
Originally posted by paulinevoon at 7-11-2007 09:27 AM
hihii.. meroyan la daku pasal susu ni kalo baca posting batik.. anyways, u deserve some credits for your efforts.. thanks for all the infos.. :flower:

ckp pasal brands ni.. susah nak ckp kena ...


masa peknen aku minum susu low fat je... anmum tu setin kecik pun tak sempat abih sbb berat aku naik mendadak.
sblm peknen pun mmg dah obes.. so dr advice ambik low fat je smpi beranak
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2008 01:06 PM | Show all posts | Share
Originally posted by morango at 13-2-2008 10:29 AM
baby mor tukar susu last month.... menangis bagai nk rak.... x mau minum... bila jumpa paed... dia soh tukar susu yg baby nak.... skang dah ok dia minum bebelac balik... paed ada bg enfalac a+ tp ...


nasib baik anak aku takde masalah tukar susu
klu kat umah nenek dia.. susu dia abih, susu sapa2 pun dia leh taram jugak
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2008 12:03 PM | Show all posts | Share
aku dah bercadang-cadang nak tukar dari anmum 1+ ke dugro
tak tahan dengan harga yang naik setiap bulan
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2008 01:35 PM | Show all posts | Share
Originally posted by dafina at 21-3-2008 12:13 PM
merun..fina baru beli anmum 1+ sekotak semalam...ingatkan nak try coz danish asyik susah berak n selan 2/3 hari baru leh....anmum nie ok ker? tp rega tu memang la mahai kit kan berbanding fina yg ...


aku tukar dari dugro... asal2nya dugro ni dulu takde AA
tup2 depa wat pack baru, tambah AA
lepas pada tu anak aku selalu sembelit

pastu tukar punya tukar... smpi giliran Anmum
try tin 900g tu je.. ok la pulak berak dia
lepas pada tu stick to anmum smpi laaa skang ni
tapi tak pernah beli kotak
kalau beli tin mmg konpem dapat sudunya.
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2008 01:37 PM | Show all posts | Share
Originally posted by AinFarisya at 28-3-2008 12:11 PM
kalau ada orang tu mampu (dari segi kewangan). tapi dia bagi anak dia minum susu murah..

tu tanda tak sayang anak ke??


tak sayang anak = x bagi susu tapi kasi baby minum air sirap  
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2008 04:20 PM | Show all posts | Share
Originally posted by zaida at 23-4-2008 10:57 AM


my doter baru cuba nespray.. sebelum ni guna dutch lady 123.. tp since dah kuar citer,  me tukar ke nespray.. mula2 dia mcm x mo sbb dah lama guna dutch lady tu.. tp dah 2-3 hari dia dah ok.. ...


aku pun dalam perancangan nak tukar dari anmum 1+ ke nespray..
disebabkan anak aku alergic AA.. so tak banyak pilihan laa
sebab-sebab nak tukar = tak tahan harga susu yang naik setiap bulan
klu setiap tahun aku leh terima lagi
ni smpi setiap bulan naik 1-2 ringgit.. tu dah masuk kategori melampau :@
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2008 04:28 PM | Show all posts | Share
Originally posted by qumang at 23-4-2008 04:59 PM
mcmne dgn nespray 1+ ? ada sesape leh bg komen?

tdi waktu lunch hour qumang sempat g pasaraya terdekat. so belek la susu nespray 1+ tu. katanya ada prebio 1. yg tu prebiotics ke?


tak leh nak komen lagi... ada lagi 2 tin susu anmum 1.8kg kat umah
abih tu baru nak beli nespray 1+
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

4-5-2016 12:09 AM GMT+8 , Processed in 0.070250 second(s), 16 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list