CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Author: haszyoe

SUSU MAHAL VS.SUSU MURAH

[Copy link]

Post on 6-11-2007 07:12 PM |All posts
kabarnya oleh bundaku, kecil dulu aku diberi santan klape gti susu...
sbb tu aku jd pjual santan segar skrg
pekasam jeruk petai
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 6-11-2007 11:49 PM |All posts

Tambah info : PART 1

BREAST MILK IS THE BEST FOR YOUR BABIES

Dah alang2 kita bincang susu mahal dan murah...Jom kita tgok perbandingan nutrisi...Apa yg saya tepek ni adalah hanya summary of the nutrients-which we called 'Pack Claims'.Oleh sbb regulation kat Mesia nih yg hanya allow advertising untuk susu1 year keatas, I ceduk info2 nih dr Singapore website. Tu pon Singaporealso tak allow adv untuk susu below 6 months. The reason of cos u ollssemua tau...Govmnt nk support breast feeding. So, kita abaikan stage 1.Lets look at stage 2 (6 - 12 months).

WARNING : Your physician or medical advisor are the best counsel and guidance in the care and feeding of your baby.

:pompom:ENFAPRO A+ by MEAD JOHNSON source :
http://www.meadjohnsonasia.com/products/smarter_kids/singapore/enfapro_a.cfm
New ENFAPRO A+ has Choline, SA (Sialic Acid) as well as ARA (Arachidonic Acid) and DHA(Docosahexaenoic Acid). Choline supports overall mental functioning. SAis found in breast milk. ARA and DHA are two of the important buildingblocks for brain and also eye (retina) development in infants.

The new ENFAPRO A+ is the ONLY** Follow On formula with 76mg DHA (equilavent to 17mg DHA/100kcal powder) / 100g powder and now, with USA Institute of Medicine (IOM) recommended level of Choline.

NewENFAPRO A+ is specially designed with nutrients to help support thegrowth of babies after 6 months old. ENFAPRO A+ can be used as asupplement to solid food after breast-feeding or infant formula feedinghas ended.


:pompomPROMIL GOLD by WYETH
source :
http://wyethnutrition.com.sg/$$Step%202%20:%206%20-%2012%20months.html?menu_id=67&menu_item_id=2
The second 6 months of life - period of continued growth and development.

During the second 6 months of life, the best transition from Wyeth's infant formula is Promil Gold,the advanced ultra-premium follow-on formula to meet the nutritionalneeds of 6 -12 months old babies for overall growth and development.

Complete care in nutrition is crucial to your child's brain & physical development.  As your child grows, he will need different level & ratio of nutrients.
The Wyeth Biofactors Systemisa comprehensive clinical supported system that is unique to eachagegroup.  Its unique combination of nutrients which include AA & DHA, natural carotenoids, 5 nucleotides and selenium delivers optimal support for the brain & physical development.
Note : aku tak jumpa infos on Alpha Pro. Appreciate if anyone can share their pack claims...


:pompom:SIMILAC by ABBOTT source : http://www.abbott.com.sg/family/for_children/for_children_product_info.asp
For babies above 6 months.

AA
and DHA, the building blocks for brain and eye development PLUS Omega 3 & 6

Choline
to support overall mental functioning

Unique fat blend
, with no palm-olein oil, to aid natural stool patterns for baby's greater comfort

Nucleotides
, naturally present in breast milk for overall development

Taurine
to support overall mental and physical growth


:pompomSOMIL 2 ADVANCE by ABBOTT source : http://www.abbott.com.sg/family/for_children/for_children_product_info.asp

Forchildrenabove 6months with sensitivity to cow's milk,lactose-intolerance,familyhistory of allergies and re-feeding during diarrhoea.

  • Eye-Qsystem of nutrients, including  Omega 3 & 6 and AA &DHA, the building blocks of brain and eye development
  • Iron and Taurine to support overall mental development
  • High quality soy proteins with calcium to support growth similar to milk-based formulas
  • Duo-CarbTM Advantage,to provide about 3 times higher carbohydrate absorption thanmost other soy formulas.





[ Last edited by  batiksendat at 7-11-2007 12:14 AM ]
http://addictedtoaisyah.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 6-11-2007 11:53 PM |All posts

Sambungan PART II

:pompom:MAMIL GOLD by NUMICO (Dumex) source : http://www.dumex.com.sg/products/mamilstep2.php
New Advanced Mamil Gold Step 2 is specially formulated with IMMUNOFORTIS
http://addictedtoaisyah.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 6-11-2007 11:58 PM |All posts
Ya Allah ....

Dasatnya..posting aku sampai 18x kuar!!:@
http://addictedtoaisyah.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 7-11-2007 01:11 AM |All posts

PART III

Uhh..aku dah tak larat nk tepek...sesapa ada tambahan info, meh kongsi.

Kesimpulan drp apa yg aku nampak kat pack claims tu...semua susu boleh dikatakan ader AA, SA, DHA, Folic Acid, EAA, Nucleotides bla..bla..bla... even susu yg kita kategorikan sbg murah pon ada semua tu...Apa yg membezakan (pada pendapat hamba yg kurang arif nih.. ) adalah nisbah dan kombinasi kandungan bahan2 tu..ada yg lebih kat iron...kurang kat choline, lebih kat bitamin A kurang kat foilc acid, lebih tang carbohydrate kurang tang protein dsb...

Perbezaan peratusan ingredients inilah yg barangkali yg menyebabkan kuar tanggapan spt :
1. Susu XXX - kalo anak I minum stool keras. Puncanya mungkin kandungan iron yg tinggi.
2. Susu YYY - Anak I minum badan dia naik..bertubuh gebus gitu. Sebabnya mungkin kandungan lemak dan Carb yg tinggi.
3. Susu ZZZ - Anak I minum tulang dia keras you! Sbbnya maybe kalsium dia tinggi kot.
4. Susu AAA - Anak I minum jadik hyperactive. Gula tinggi.
5. Susu BBB - Anak I minum terus dpt darah tinggi! Garam lebey da... (yg ni gurauan semata-mata)
6. Susu CCC - Anak I minum asik nk kencinggg jerk! Abih, kalo sehari dah 8 botol..mana tak kencing jerk kejenyer.. (ni pon selingan ekk...)
http://addictedtoaisyah.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 7-11-2007 08:45 AM |All posts

Reply #280 batiksendat's post

haha... pandai buat lawak (no.5&6)...
anyway thanks for the infos...
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 7-11-2007 09:05 AM |All posts
lawak lawak
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 7-11-2007 09:26 AM |All posts

susu vs susu vs susu

semua bergantung kepada keperluan anak dan kemampuan ibu bapa.

kalau anak2 tak masalah sangat dgn susu2 harga sederhana spt, dugro, dutch lady 1-2-3, fernleaf dll, budget pun cukup takat2 tu, teruskan aje

kalau anak2 ada keperluan khusus dan perlukan susu yg lebih khusus, berkorbanlah walaupun budget ketat

anak jezi dah 4 org, semua pakai susu lain2 sebab sesuai yg sorang tak pulak sesuai yang lain, tapi alhamdulillah, cuma yg sulong saja yg perlu susu mahal, itupun utk 7-8 bulan pertama, perlahan2 dia boleh minum susu yg biasa

mengenai susu badan pula, jezi lebih bersikap terbuka, setiap ibu berlainan fizikalnya, ada ibu yg boleh hasilkan susu yg banyak, ada ibu tidak. kalau susu ibu boleh diperah dan disimpan, teruskan saja, tak beli susu tin pun takpe tapi kalau perah2 setakat dpt 2oz mcm jezi ni, baik simpan dlm dada aje, bila susukan anak, dpt dia minum banyak

anak pulak kalau puas dan kenyang selepas disusukan, pastu tak nak pulak susu formula (mcm si kecik bungsu jezi), teruskan saja susu badan, kalau lepas susukan masih terlalak2 lapar (mcm kakak abg si kecik ni), sumbat je susu tin, pilihan susu.... berbalik pada cerita di atas!

btw, thanks batiksendat for the infos!
jezzi
Reply

Props Report

Superior

wishful thinking..

Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17

Post on 7-11-2007 09:27 AM |All posts
hihii.. meroyan la daku pasal susu ni kalo baca posting batik.. anyways, u deserve some credits for your efforts.. thanks for all the infos.. :flower:

ckp pasal brands ni.. susah nak ckp kenapa kita leh pilih sesuatu brand tu.. ada yg sbb pengaruh kawan, sbb iklan, etc. yg penting, kita sendiri kena buat homework.. sendiri cari apa yg kita nak, pastu baru decide.. of kos kena fikir pasal kemampuan sendiri gak.. jgn mengikut membabi buta.. jgn juga fikir yg oh susu murah pun takpe sama je nutrisi dia.. susu mahal dgn susu murah mmg ada beza.. kalo yg murah sikit tu kot beza dia sikit gak.. baik tak yah tukar susu.. kena fikir berbaloi ke tak aje..

i sebelum decide apa yg i nak minum/bagi kat anak, i amik 2 brand camtu (within my budget), pastu i compare nutrition facts susu tu, apa kelebihan yg ada from one to another..

i masa pregnant minum anmum... ni sbb iklan good for pertumbuhan fetus.. enfa pun penah try tapi i minum trial pack je.. sekali try rupanya enfa lebih sedap dari anmum.. tapi i dah minum anmum dari awal lagi so i menten la sampai beranak.. tu yg bb besar kot

anak lak i bagi S26 Gold.. sbb dgr kawan ckp good utk pertumbuhan tulang pastu tak menggemukkan.. anak gemuk pejal je.. but still tak leh compare dgn anak my kasen yg breasfeed.. isi dia lagi keras n pejal wo!

so i menten bagi Wyeth Gold sampai la i terjumpa brochure Friso Gold kat klinik paed.. baca punya baca.. tertarik.. pastu i beli setin cuba.. pastu compare nutrition facts between that 2 formulas.. memula bb minum, tak lama dia reject.. i bagi Wyeth balik.. perlahan2 bagi Friso.. selang seli.. lama2 dia terima gak Friso.. sampai la skang ni
♥ commit to be fit ♥
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 7-11-2007 09:28 AM |All posts

Reply #268 baju_merun's post

merun,

teddy setuju ngn statement tuh...anak teddy yng sulong pon minum dugro..
perisa coklat..so far walaupon org kata susu murah..ok jek ngn dia..aktif..pandai?
bleh ah kot..cepatlah tangkap jugak..dia sebungkus besor refill tuh tak sampai
seminggu habiss..kalu yg kecik 3 hari jek..nasib minum susu murah jek..
kalu tak mahunya bankrup mummy dia..

dolo pon cam2 susu teddy bagik..tapi tak mau..kasik jek dugro coklat tuh..siap
nambah lagi sebotol..kalu tak sebotol tuh separuh jek habis..la nih dah tiga tahun
lebih..still ngn dugro lagi..teddy kecik2 dolo mak bagi dumex..huhuhu..
'Marah itu Api..Dendam itu Bara'..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 7-11-2007 09:35 AM |All posts
Originally posted by TeddyBear at 7-11-2007 09:28 AM
merun,

teddy setuju ngn statement tuh...anak teddy yng sulong pon minum dugro..
perisa coklat..so far walaupon org kata susu murah..ok jek ngn dia..aktif..pandai?
bleh ah kot..cepatlah tang ...


penah jugak try bagi yg perisa coklat...
lagiiiiii keras poo poo...
sampai terjongkit2 bontot teran poo poo

betui laa rehan ckp susu dugro baby jadi aktif mungkin sbb banyak gula..
masa yayep minum susu dugro coklat.. asal tak abih je, mummy dia lak tonggang botol
yummiiiieeeeee
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 7-11-2007 09:36 AM |All posts
Originally posted by paulinevoon at 7-11-2007 09:27 AM
hihii.. meroyan la daku pasal susu ni kalo baca posting batik.. anyways, u deserve some credits for your efforts.. thanks for all the infos.. :flower:

ckp pasal brands ni.. susah nak ckp kena ...


masa peknen aku minum susu low fat je... anmum tu setin kecik pun tak sempat abih sbb berat aku naik mendadak.
sblm peknen pun mmg dah obes.. so dr advice ambik low fat je smpi beranak
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 7-11-2007 09:43 AM |All posts
Originally posted by TeddyBear at 7-11-2007 09:28 AM
merun,

teddy setuju ngn statement tuh...anak teddy yng sulong pon minum dugro..
perisa coklat..so far walaupon org kata susu murah..ok jek ngn dia..aktif..pandai?
bleh ah kot..cepatlah tang ...


Mahal murah tak penting..janji rock!! hehe..

BTW, nk share sikit. I think Dugro range mmg lazat. Just look at their ad. Yg Vanidah bagi dugro kat anak dia, while neighbour sebelah terkejar2 nk paksa anak dia minum susu. From their ad pon kita leh tau apa mesej yg nak disampai kan oleh pengeluar susu nih...

Look at iklan "kumbaaaannngggg" Abbot Gain punya ad. Agak2 apa mesej nk disampaikan? Eye Q concept. Dari mata...tangkap ke otak.

Anmum Essential - Buah hati. Neuron2 bercambah...

Sustagen/ Friso - I think more to boost up immune system. Ad dia show kids tgh lepas bebas main kat luar.

Dutch Lady - Specific  TT ratio to enhance learning process

Pediasure - Clearly for picky eaters. Anak2 yg susah nk mkn.

Enfagrow/Enfakid - Awak tau apa ikan jerung cakap?? Tak tau... Dia mana boleh cakap..dia kan ikan!!

Dam mcm2 lagi...jomlah share kat sini...
http://addictedtoaisyah.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 7-11-2007 09:47 AM |All posts
Originally posted by mirsha at 7-11-2007 09:05 AM
lawak lawak


lawak utk melegakan ketegangan. Eheh...

Anyway, spt yg ku katakan...saja jerk nk kongsi2...
selain tgok harga, why dont we look closer at the ingredients and the composition kan..

kalo nk citer bab susu nih mcm2 mender ada... nantilah, pelan2 kita share kat sini ekk...
http://addictedtoaisyah.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 7-11-2007 09:49 AM |All posts
Bagi peluang ahli2 parlimen lain berhujah plak..

brb.

Nak mandikan anak daraku yg dah mucuk masyam tu.
http://addictedtoaisyah.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 7-11-2007 10:06 AM |All posts
mcm mcm pendapat ibu2 kat sini....for me...beli susu formula utk anak sbb tak ada susu (susu badan tak keluar byk)...so pilih yg paling best la, konon nk sama kan dgn susu ibu (in fact mmg tak kan sama formula ngan susu ibu)....so for both daughters i guna susu ENFA, so far they all 2 org tu sihat & cergas... but i still believe no formula can beat susu ibu....
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 7-11-2007 10:07 AM |All posts
mcm mcm pendapat ibu2 kat sini....for me...beli susu formula utk anak sbb tak ada susu (susu badan tak keluar byk)...so pilih yg paling best la, konon nk sama kan dgn susu ibu (in fact mmg tak kan sama formula ngan susu ibu)....so for both daughters i guna susu ENFA, so far they all 2 org tu sihat & cergas... but i still believe no formula can beat susu ibu....
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 7-11-2007 10:11 AM |All posts
mcm mcm pendapat ibu2 kat sini....for me...beli susu formula utk anak sbb tak ada susu (susu badan tak keluar byk)...so pilih yg paling best la, konon nk sama kan dgn susu ibu (in fact mmg tak kan sama formula ngan susu ibu)....so for both daughters i guna susu ENFA, so far they all 2 org tu sihat & cergas... but i still believe no formula can beat susu ibu....
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 7-11-2007 10:12 AM |All posts
Originally posted by batiksendat at 7-11-2007 09:47 AM


lawak utk melegakan ketegangan. Eheh...

Anyway, spt yg ku katakan...saja jerk nk kongsi2...
selain tgok harga, why dont we look closer at the ingredients and the composition kan..

ka ...


yeszerrrrrrrrrrrr.....
setuju bangattttt..
yg penting ingredients and composition........
b4 decide bg nabila susu formula...sha tk tengok rege...sha compare nutri...
memula tanye kt fwen/sil/sedara mara yg bg pengalaman..
then diorg suggest susu ni..susu tu....
pastu gi pasaraya...amik susu....compare nutri bagai....
then bg pilih yg terbaik ( terbaik means not pada harga tp lebih pada nutri yg susu tu leh provide )...

one more thing....klau bb below 6 month,diorg kan bergantung betul kt susu...so tu sbb kene pilih susu yg lg byk nutri....everyone knows that all the acid like DHA,ASA,AA,ARA important for our baby development............

klau bb dah mula mkn solid food...they can get all the acid in their food....
so...susu tu cuma membantu....

So...
Nutri dlm susu tu is more important than harga...
but....ade gak baby yg tk serasi ngan satu2 susu....so kene la pilih yg tepat.....tk kira mahal / murah....
one more....poket mak ayah pon main peranan penting......

btw.....
anak buah sha ramai...anak yg minum susu mahal, ade yg minum susu murah2 je...
tp diorg still develop ngan baik skali.....
^_^
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 7-11-2007 10:12 AM |All posts
SUSU IBU ADALAH YG TERBAIK UNTUK BAYI ANDA..

kan???

but one more thing...klau nak bayi anda dpt nutri yg cukup,si ibu pon kene la makan yg berkhasiat jugak...right?????baru la si anak dpt nutri yg bagus...

bukan nak compare antara susu formula ngan susu badan...sbb every one knows that breast milk is the best....yg penting breast milk ada antibodi yg kuat berbanding susu formula...

but....contoh terdekat...
anak buah sha..
anak die fully breast milk..now da 8 month...tp badan anak die keding sgt2..
monthly gain skit2 je...pastu slalu sgt dpt demam..selsema...batuk...

want to knows why??
becoz...anak buah sha tu tk jaga makan...
kdg2 diet la..tknk makan la..pastu makan benda2 yg kurang berkhasiat...

tu cuma contoh terdekat je...

tp rata2 anak yg isap susu badan ni weight bagus.....development bagus...

[ Last edited by  sha_n at 7-11-2007 10:18 AM ]
^_^
Reply

Props Report

Superior

wishful thinking..

Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17

Post on 7-11-2007 10:19 AM |All posts
Originally posted by jerukPetai at 6-11-2007 07:12 PM
kabarnya oleh bundaku, kecil dulu aku diberi santan klape gti susu...
sbb tu aku jd pjual santan segar skrg


aikk... tak kena cirit birit ke?
♥ commit to be fit ♥
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 7-11-2007 10:24 AM |All posts
Originally posted by paulinevoon at 7-11-2007 10:19 AM


aikk... tak kena cirit birit ke?


tu la..
^_^
Reply

Props Report

Post on 7-11-2007 10:38 AM |All posts
hani setuju ngan pndapat bahawa ibu2 yg menyusukan anak kena jaga makan.....

hani x makan apa2 jamu lps bersalinkan wafi....sbb takut efek dia..
pernah cuba skali, masa wafi umur 6 bulan....
pastu poo poo dia keras.........nangis2 hani bila tgk dia susah sgt ng poo poo......

terus hani stop.....pastu hani mmg xde diet apa(sbb tu badan ku mcm tong skang...hahaha)...reason, takut wafi x dpt zat secukupnya..........

skang dia dh setahun, baru la hani makan jamu yg beli sblm bersalin dulu...
wafi pn dh makan solid food...ok la......

pengalaman hani memberikan wafi ngan susu enfa n breast milk.....
alhamdulillah, dia x pernah poo poo keras(kecuali masa hani mkn jamu dulu)....
demam....jarang sgt,taaaaaaaaapi....badan mmg keding.....

tiap2 bulan naik 100 - 300 gram jek.....ni gmbar masa dia 1 tahun

Nur Wafiah Qistina.......kebahagian ibu & ayah....mmmmuah
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 7-11-2007 10:41 AM |All posts
SUSU IBU ADALAH YG TERBAIK UNTUK BAYI ANDA..


100% agree...

si ibu pon kene la makan yg berkhasiat jugak...right?????

yg ni pun memang agree sesangat...


si ibu pun kena la minum susu sama.. susu lembu segar ker, susu kambing ker... pasteured milk ker, yg paling senang susu ENFAMAMA or ANMUM... bleh disediakan bila2 masa...

my minum semua jenis susu semasa masih menyusukan anak... & my doters pun pernah mention, if sehari my tak minum susu, dia bleh cakap, "cucu mama tak cedap..."

now anak2 dah lama tak menyusu badan, coz dah besar kan... dorang minum susu formula ler plak... now my minum pasteured milk or lassi jek...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 7-11-2007 10:53 AM |All posts
anak rossa for 1st year memang bg susu mahal S26.. after 1 year, tukar yg murah je.. Anmum essential.. sume sama dr anak 1 smpai ke 4.. memang bijak n lasakkkkkkkk............ !!!!!!!!!
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 3-9-2014 05:22 AM , Processed in 0.149107 second(s), 28 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top