CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 18782|Reply: 44

Berapa kali bayi buang air besar dalam sehari?

[Copy link]

Rank: 2

Post on 10-11-2007 05:59 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Maafkan saya kalau topik ni dah ada tapi saya tak dpt cari topik tu..

Ingin nak tanya ,berapa kali bayi buang air besar dalam sehari?

Bayi saya berumur 2 bulan lebih, belum berak 1-3 hari.. normal kah? ada apa-apa cara utk buat bayi berak?

[ Last edited by  sun2007 at 10-11-2007 07:00 PM ]
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 10-11-2007 06:03 PM |All posts
20
hohoho...
Reply

Props Report

Post on 10-11-2007 06:04 PM |All posts
Kalau breastfeed mmg normal baby jarang2 poo...........

Kalau bottledfeed then baru baby lebih kerap poo..........

Kalau raser anak constipation, then blend prunes without seeds and bg anak mkn

Hope this will help
Reply

Props Report

mamanyahveteren This user has been deleted
Post on 10-11-2007 06:23 PM |All posts
hehehehehehehe
Reply

Props Report

mamanyahveteren This user has been deleted
Post on 10-11-2007 06:23 PM |All posts
heheheheheheh
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 10-11-2007 08:06 PM |All posts
anak2 dah besar dah tak bape hingat benda2 tu
kehidupan semakin gawat  . . .  nilai duit makin ciput . . dada makin sesak
jom berkoperasi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
http://forum3.cari.com.my/viewthread.php?tid=299812&extra=&page=1
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 10-11-2007 08:17 PM |All posts
Lain perut mungkin lain agaknya.  

My son dulu dalam 1 - 3x sehari. Hari-hari mesti buang, x kira la breastfeed ke formula feed...pernah gak 1 hari tu die tak 'membuang' tapi esokkannya die buang. Tak pernah lagi die simpan lebih dari sehari.
-- The Way 2 My Heart Is Through My Head --
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 12-11-2007 11:41 PM |All posts
ye ke.....anak saya minum susu formula sbb susu badan saya tak cukup...

ahmad_dhani91 , bagaimana boleh berak 2o kali sehari... lol

nadya08  , bagaimana boleh anak saya makan prune sbb dia masih kecil...baru 2 1/2 bulan..

bagaimana dgn ribena?? pernahkah anak kamu minum ribena di bawah umur 1 thn? saya tahu bahawa notis ribena tak dibenarkan anak minum ribena di bawah umur 1 thn. Bukan sbb tak benar tapi buruk habit kalau anak suka minum ribena saja dari susu.. tu kata2 suami saya.. bila anak saya tak berak 2 hari, suami saya buat 1/8 gelas kecil ribena bersama 4 oz air supaya tak manis sangat..Dia beri anak minum...kemudian anak berak.. beraknya berwarna hitam / hijau...suami saya berkata ia semulajadi ribena...
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 12-11-2007 11:41 PM |All posts
ye ke.....anak saya minum susu formula sbb susu badan saya tak cukup...

ahmad_dhani91 , bagaimana boleh berak 2o kali sehari... lol

nadya08  , bagaimana boleh anak saya makan prune sbb dia masih kecil...baru 2 1/2 bulan..

bagaimana dgn ribena?? pernahkah anak kamu minum ribena di bawah umur 1 thn? saya tahu bahawa notis ribena tak dibenarkan anak minum ribena di bawah umur 1 thn. Bukan sbb tak benar tapi buruk habit kalau anak suka minum ribena saja dari susu.. tu kata2 suami saya.. bila anak saya tak berak 2 hari, suami saya buat 1/8 gelas kecil ribena bersama 4 oz air supaya tak manis sangat..Dia beri anak minum...kemudian anak berak.. beraknya berwarna hitam / hijau...suami saya berkata ia semulajadi ribena...
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 12-11-2007 11:42 PM |All posts
ye ke.....anak saya minum susu formula sbb susu badan saya tak cukup...

ahmad_dhani91 , bagaimana boleh berak 2o kali sehari... lol

nadya08  , bagaimana boleh anak saya makan prune sbb dia masih kecil...baru 2 1/2 bulan..

bagaimana dgn ribena?? pernahkah anak kamu minum ribena di bawah umur 1 thn? saya tahu bahawa notis ribena tak dibenarkan anak minum ribena di bawah umur 1 thn. Bukan sbb tak benar tapi buruk habit kalau anak suka minum ribena saja dari susu.. tu kata2 suami saya.. bila anak saya tak berak 2 hari, suami saya buat 1/8 gelas kecil ribena bersama 4 oz air supaya tak manis sangat..Dia beri anak minum...kemudian anak berak.. beraknya berwarna hitam / hijau...suami saya berkata ia semulajadi ribena...
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 12-11-2007 11:42 PM |All posts
ye ke.....anak saya minum susu formula sbb susu badan saya tak cukup...

ahmad_dhani91 , bagaimana boleh berak 2o kali sehari... lol

nadya08  , bagaimana boleh anak saya makan prune sbb dia masih kecil...baru 2 1/2 bulan..

bagaimana dgn ribena?? pernahkah anak kamu minum ribena di bawah umur 1 thn? saya tahu bahawa notis ribena tak dibenarkan anak minum ribena di bawah umur 1 thn. Bukan sbb tak benar tapi buruk habit kalau anak suka minum ribena saja dari susu.. tu kata2 suami saya.. bila anak saya tak berak 2 hari, suami saya buat 1/8 gelas kecil ribena bersama 4 oz air supaya tak manis sangat..Dia beri anak minum...kemudian anak berak.. beraknya berwarna hitam / hijau...suami saya berkata ia semulajadi ribena...
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 12-11-2007 11:44 PM |All posts
ye ke.....anak saya minum susu formula sbb susu badan saya tak cukup...

ahmad_dhani91 , bagaimana boleh berak 2o kali sehari... lol

nadya08  , bagaimana boleh anak saya makan prune sbb dia masih kecil...baru 2 1/2 bulan..

bagaimana dgn ribena?? pernahkah anak kamu minum ribena di bawah umur 1 thn? saya tahu bahawa notis ribena tak dibenarkan anak minum ribena di bawah umur 1 thn. Bukan sbb tak benar tapi buruk habit kalau anak suka minum ribena saja dari susu.. tu kata2 suami saya.. bila anak saya tak berak 2 hari, suami saya buat 1/8 gelas kecil ribena bersama 4 oz air supaya tak manis sangat..Dia beri anak minum...kemudian anak berak.. beraknya berwarna hitam / hijau...suami saya berkata ia semulajadi ribena...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 13-11-2007 11:02 AM |All posts

Reply #12 sun2007's post

bb sun minum susu ape ye?
minat dgn bantal kekabu? sila pm
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 13-11-2007 11:02 AM |All posts

Reply #12 sun2007's post

bb sun minum susu ape ye?
minat dgn bantal kekabu? sila pm
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 13-11-2007 11:03 AM |All posts

Reply #12 sun2007's post

bb sun minum susu ape ye?
minat dgn bantal kekabu? sila pm
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 13-11-2007 04:25 PM |All posts
1st mth baby mama berak 2 3 kali sehari..masa tuh mix breasteed  n bottle..masuk bulan ke 2 ... dia mula berak sekali sehari...pastu 2 ++ dia berak 2 3 hari sekali...mama dah risau. hari tu masa pi inject 2 mths, mama tanya paed, is it normal habit dia berak 2 3 hari sekali...she said selagi najis dia tk mcm taik kambing (ketul2) it should be ok....make sure najis lembut............
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 13-11-2007 04:31 PM |All posts
1st mth baby mama berak 2 3 kali sehari..masa tuh mix breasteed  n bottle..masuk bulan ke 2 ... dia mula berak sekali sehari...pastu 2 ++ dia berak 2 3 hari sekali...mama dah risau. hari tu masa pi inject 2 mths, mama tanya paed, is it normal habit dia berak 2 3 hari sekali...she said selagi najis dia tk mcm taik kambing (ketul2) it should be ok....make sure najis lembut............
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 23-11-2007 11:55 AM |All posts
sun2007....anak u fully bf ker?
mcm my doter, penah seminggu sekali berak..tp sekali berak ..mak aihhh abis pemapers plus tilam...pastu berturut2...dia br masuk 3bln...
like my case, dia fully bf..penah tanya nurse, mebi sbb saya kurang mnum air masak kut......
http://sengethandmade.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 28-11-2007 05:07 PM |All posts

Reply #1 sun2007's post

sun, wira pun baru mengalami pengalaman itu semalam dari hari ahad smpi selasa my son yg berumur 2 bulan tak poo. aiyoo risau. rasa perut dia okay tak keras atau kembung. dia tak nangis tapi risaulah. dok tanya kakak sebab dia dr dia suruh bagi air prune je. tapi dok baca kat baby centre kata tak elok bagi fruit juice. last2 ada my friend suggets bagi minum madu manuka dari kordels. harga dia 250g rm48 kat guardian. belilah demi anak. btw my son dia BF. sekali mlm tadi dlm kul 3 pagi dia nangis nak susu dan mmg time tu wira akan tukar sekali pampers dia. selalu time tukar pampers dia okay je tapi mlm tadi dia melalak rupanya poo dia nak kuar walaupun biasa je poo dia tapi mungkin sebab dia geli kut tu yg dia nangis. poo dia kuar smpi 2 pampers penuh hehehhehe. lepas tu terus lap badan dia dgn air suam tukar baju dia dan dia tido dgn lenanya dari pukul 4 pagi smpi pukul 9.30 pagi hehehehhehe. lega rasanya. cubalah may be it helps just to share my pengalaman.
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 30-11-2007 09:56 AM |All posts
anak sha selalu berak hari ..kalu tak lepas bangun tidur tak pun time malam .. sha selalu pantau samada dia ader poo poo ke tak .. kalu 2 hari tak poo poo gak sha bagi dia vitagen...
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 30-11-2007 03:32 PM |All posts

Reply #15 adekjeli's post

minum enfalac +A
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 30-11-2007 03:37 PM |All posts

Reply #18 purple_orchid's post

anak berumur 3 bulan skrg..sbb susu badan say tak cukup, cuma 20ml - 1oz...jadi tak cukup bagi anak saya..anak saya sangat kuat minum susu..enfalac +A...5oz sekali setiap 2 jam.
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 30-11-2007 03:53 PM |All posts

Reply #19 wiraduka's post

apa tu madu manuka dari kordels?? anak dapat berak sekali 2-3 hari...tapi berak berwarna hijau yg gelap bersama kuning..adakah ia normal atau tak??
Reply

Props Report

Superior

wishful thinking..

Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17

Post on 3-12-2007 11:01 AM |All posts
dari dulu sampai la skang sekali je sehari.. kadang2 2x, tapi jarang.. anak i minum formula, sempat bfeed sebulan je
♥ commit to be fit ♥
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 23-12-2007 07:29 PM |All posts
anak haku 4~6 kali sehari..!!:@ :@
tgk kekerapan dier menyusu/mkn..
kalo 6 kali mkn..6 kali la membuang...
sakit pinggag wooo asyik asyik mencuci poooo
http://yesterdaymemoir.blogspot.com/
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 21-10-2014 05:13 AM , Processed in 0.143029 second(s), 29 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top