Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Search
12Next
Return to list New
26239
View
44
Reply

Berapa kali bayi buang air besar dalam sehari?

[Copy link]

Author: sun2007       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-11-2007 05:59 PM | Show all posts |Read mode
Maafkan saya kalau topik ni dah ada tapi saya tak dpt cari topik tu..

Ingin nak tanya ,berapa kali bayi buang air besar dalam sehari?

Bayi saya berumur 2 bulan lebih, belum berak 1-3 hari.. normal kah? ada apa-apa cara utk buat bayi berak?

[ Last edited by  sun2007 at 10-11-2007 07:00 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2007 06:03 PM | Show all posts
20
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2007 06:04 PM | Show all posts
Kalau breastfeed mmg normal baby jarang2 poo...........

Kalau bottledfeed then baru baby lebih kerap poo..........

Kalau raser anak constipation, then blend prunes without seeds and bg anak mkn

Hope this will help
Reply

Use magic Report

mamanyahveteren This user has been deleted
Post time 10-11-2007 06:23 PM | Show all posts
hehehehehehehe
Reply

Use magic Report

mamanyahveteren This user has been deleted
Post time 10-11-2007 06:23 PM | Show all posts
heheheheheheh
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2007 08:06 PM | Show all posts
anak2 dah besar dah tak bape hingat benda2 tu
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2007 08:17 PM | Show all posts
Lain perut mungkin lain agaknya.  

My son dulu dalam 1 - 3x sehari. Hari-hari mesti buang, x kira la breastfeed ke formula feed...pernah gak 1 hari tu die tak 'membuang' tapi esokkannya die buang. Tak pernah lagi die simpan lebih dari sehari.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2007 11:41 PM | Show all posts
ye ke.....anak saya minum susu formula sbb susu badan saya tak cukup...

ahmad_dhani91 , bagaimana boleh berak 2o kali sehari... lol

nadya08  , bagaimana boleh anak saya makan prune sbb dia masih kecil...baru 2 1/2 bulan..

bagaimana dgn ribena?? pernahkah anak kamu minum ribena di bawah umur 1 thn? saya tahu bahawa notis ribena tak dibenarkan anak minum ribena di bawah umur 1 thn. Bukan sbb tak benar tapi buruk habit kalau anak suka minum ribena saja dari susu.. tu kata2 suami saya.. bila anak saya tak berak 2 hari, suami saya buat 1/8 gelas kecil ribena bersama 4 oz air supaya tak manis sangat..Dia beri anak minum...kemudian anak berak.. beraknya berwarna hitam / hijau...suami saya berkata ia semulajadi ribena...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2007 11:41 PM | Show all posts
ye ke.....anak saya minum susu formula sbb susu badan saya tak cukup...

ahmad_dhani91 , bagaimana boleh berak 2o kali sehari... lol

nadya08  , bagaimana boleh anak saya makan prune sbb dia masih kecil...baru 2 1/2 bulan..

bagaimana dgn ribena?? pernahkah anak kamu minum ribena di bawah umur 1 thn? saya tahu bahawa notis ribena tak dibenarkan anak minum ribena di bawah umur 1 thn. Bukan sbb tak benar tapi buruk habit kalau anak suka minum ribena saja dari susu.. tu kata2 suami saya.. bila anak saya tak berak 2 hari, suami saya buat 1/8 gelas kecil ribena bersama 4 oz air supaya tak manis sangat..Dia beri anak minum...kemudian anak berak.. beraknya berwarna hitam / hijau...suami saya berkata ia semulajadi ribena...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2007 11:42 PM | Show all posts
ye ke.....anak saya minum susu formula sbb susu badan saya tak cukup...

ahmad_dhani91 , bagaimana boleh berak 2o kali sehari... lol

nadya08  , bagaimana boleh anak saya makan prune sbb dia masih kecil...baru 2 1/2 bulan..

bagaimana dgn ribena?? pernahkah anak kamu minum ribena di bawah umur 1 thn? saya tahu bahawa notis ribena tak dibenarkan anak minum ribena di bawah umur 1 thn. Bukan sbb tak benar tapi buruk habit kalau anak suka minum ribena saja dari susu.. tu kata2 suami saya.. bila anak saya tak berak 2 hari, suami saya buat 1/8 gelas kecil ribena bersama 4 oz air supaya tak manis sangat..Dia beri anak minum...kemudian anak berak.. beraknya berwarna hitam / hijau...suami saya berkata ia semulajadi ribena...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2007 11:42 PM | Show all posts
ye ke.....anak saya minum susu formula sbb susu badan saya tak cukup...

ahmad_dhani91 , bagaimana boleh berak 2o kali sehari... lol

nadya08  , bagaimana boleh anak saya makan prune sbb dia masih kecil...baru 2 1/2 bulan..

bagaimana dgn ribena?? pernahkah anak kamu minum ribena di bawah umur 1 thn? saya tahu bahawa notis ribena tak dibenarkan anak minum ribena di bawah umur 1 thn. Bukan sbb tak benar tapi buruk habit kalau anak suka minum ribena saja dari susu.. tu kata2 suami saya.. bila anak saya tak berak 2 hari, suami saya buat 1/8 gelas kecil ribena bersama 4 oz air supaya tak manis sangat..Dia beri anak minum...kemudian anak berak.. beraknya berwarna hitam / hijau...suami saya berkata ia semulajadi ribena...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2007 11:44 PM | Show all posts
ye ke.....anak saya minum susu formula sbb susu badan saya tak cukup...

ahmad_dhani91 , bagaimana boleh berak 2o kali sehari... lol

nadya08  , bagaimana boleh anak saya makan prune sbb dia masih kecil...baru 2 1/2 bulan..

bagaimana dgn ribena?? pernahkah anak kamu minum ribena di bawah umur 1 thn? saya tahu bahawa notis ribena tak dibenarkan anak minum ribena di bawah umur 1 thn. Bukan sbb tak benar tapi buruk habit kalau anak suka minum ribena saja dari susu.. tu kata2 suami saya.. bila anak saya tak berak 2 hari, suami saya buat 1/8 gelas kecil ribena bersama 4 oz air supaya tak manis sangat..Dia beri anak minum...kemudian anak berak.. beraknya berwarna hitam / hijau...suami saya berkata ia semulajadi ribena...
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2007 11:02 AM | Show all posts

Reply #12 sun2007's post

bb sun minum susu ape ye?
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2007 11:02 AM | Show all posts

Reply #12 sun2007's post

bb sun minum susu ape ye?
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2007 11:03 AM | Show all posts

Reply #12 sun2007's post

bb sun minum susu ape ye?
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2007 04:25 PM | Show all posts
1st mth baby mama berak 2 3 kali sehari..masa tuh mix breasteed  n bottle..masuk bulan ke 2 ... dia mula berak sekali sehari...pastu 2 ++ dia berak 2 3 hari sekali...mama dah risau. hari tu masa pi inject 2 mths, mama tanya paed, is it normal habit dia berak 2 3 hari sekali...she said selagi najis dia tk mcm taik kambing (ketul2) it should be ok....make sure najis lembut............
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2007 04:31 PM | Show all posts
1st mth baby mama berak 2 3 kali sehari..masa tuh mix breasteed  n bottle..masuk bulan ke 2 ... dia mula berak sekali sehari...pastu 2 ++ dia berak 2 3 hari sekali...mama dah risau. hari tu masa pi inject 2 mths, mama tanya paed, is it normal habit dia berak 2 3 hari sekali...she said selagi najis dia tk mcm taik kambing (ketul2) it should be ok....make sure najis lembut............
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 11:55 AM | Show all posts
sun2007....anak u fully bf ker?
mcm my doter, penah seminggu sekali berak..tp sekali berak ..mak aihhh abis pemapers plus tilam...pastu berturut2...dia br masuk 3bln...
like my case, dia fully bf..penah tanya nurse, mebi sbb saya kurang mnum air masak kut......
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2007 05:07 PM | Show all posts

Reply #1 sun2007's post

sun, wira pun baru mengalami pengalaman itu semalam dari hari ahad smpi selasa my son yg berumur 2 bulan tak poo. aiyoo risau. rasa perut dia okay tak keras atau kembung. dia tak nangis tapi risaulah. dok tanya kakak sebab dia dr dia suruh bagi air prune je. tapi dok baca kat baby centre kata tak elok bagi fruit juice. last2 ada my friend suggets bagi minum madu manuka dari kordels. harga dia 250g rm48 kat guardian. belilah demi anak. btw my son dia BF. sekali mlm tadi dlm kul 3 pagi dia nangis nak susu dan mmg time tu wira akan tukar sekali pampers dia. selalu time tukar pampers dia okay je tapi mlm tadi dia melalak rupanya poo dia nak kuar walaupun biasa je poo dia tapi mungkin sebab dia geli kut tu yg dia nangis. poo dia kuar smpi 2 pampers penuh hehehhehe. lepas tu terus lap badan dia dgn air suam tukar baju dia dan dia tido dgn lenanya dari pukul 4 pagi smpi pukul 9.30 pagi hehehehhehe. lega rasanya. cubalah may be it helps just to share my pengalaman.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2007 09:56 AM | Show all posts
anak sha selalu berak hari ..kalu tak lepas bangun tidur tak pun time malam .. sha selalu pantau samada dia ader poo poo ke tak .. kalu 2 hari tak poo poo gak sha bagi dia vitagen...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2007 03:32 PM | Show all posts

Reply #15 adekjeli's post

minum enfalac +A
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2007 03:37 PM | Show all posts

Reply #18 purple_orchid's post

anak berumur 3 bulan skrg..sbb susu badan say tak cukup, cuma 20ml - 1oz...jadi tak cukup bagi anak saya..anak saya sangat kuat minum susu..enfalac +A...5oz sekali setiap 2 jam.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2007 03:53 PM | Show all posts

Reply #19 wiraduka's post

apa tu madu manuka dari kordels?? anak dapat berak sekali 2-3 hari...tapi berak berwarna hijau yg gelap bersama kuning..adakah ia normal atau tak??
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2007 11:01 AM | Show all posts
dari dulu sampai la skang sekali je sehari.. kadang2 2x, tapi jarang.. anak i minum formula, sempat bfeed sebulan je
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2007 07:29 PM | Show all posts
anak haku 4~6 kali sehari..!!:@ :@
tgk kekerapan dier menyusu/mkn..
kalo 6 kali mkn..6 kali la membuang...
sakit pinggag wooo asyik asyik mencuci poooo
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2016 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.066691s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list