CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 2993|Reply: 23

Wall of Jericho

[Copy link]

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 28-11-2007 08:58 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Assalammualaikum w.b.t

Korang pernah dengar pasal Wall of Jericho ni tak. Bandar Jericho dikatakan sebagai bandar yg masih didiami kedua paling lama di dunia , dipercayai wujud 9000BC. Wall Of Jericho ini dipercayai mustahil untuk diruntuhkan oleh masyarakat dahulu sehinggalah puak Bani Israel datang untuk menakluki daerah Canaan dalam Battle of Jericho seperti yg dinyatakan dalam Book of Joshua.Meh aku cerita sikit pasal Battle of Jericho ni.

Sebelum menyeberangi bandar barat Sungai Jordan, Joshua telah menghantar dua orang perisik ke bandar Jericho. Rahsia itu terbongkar dan raja Jericho mengarahkan dua orang perisik itu dibawa mengadapnya. Tetapi dua orang perisik itu telah berjaya disembunyikan oleh seorang perempuan yg bernama Rahab. Mereka bersembunyi di atas bumbung rumahnya. Setelah berjaya meloloskan diri, mereka berjumpa dgn Joshua dan melaporkan bahawa "seluruh tanah itu diselubungi ketakutan".

Selepas menyeberangi Jordan, Joshua mengetuai Bani Israel ke Canaan. Tuhan mengerahkan Joshua supaya mengelilingi bandar itu sekali sehari untuk enam hari, sambil tujuh orang paderi/iman/rabbi membawa shofar (tanduk yg digunakan sebagai trompet). Pada hari ketujuh, selepas mengelilingi bandar itu untuk kali ketujuh, paderi/imam/rabbi memainkan shofar mereka, dan Joshua mengarahkan pengikutnya untuk menjerit. Dinding itu runtuh, lantas puak Bani Israel mara ke arah bandar itu.  Bandar itu hancur dengan begitu teruk sekali, setiap lelaki, wanita serta kanak-kanak dibunuh kecuali Rahab dan keluarganya, kerana Rahab telah membantu menyelamatkan dua orang perisik yang dihantar oleh Joshua. Selepas itu Joshua membakar bandar itu serta menyumpah seiapa yang ingin membina kembali bandar Jericho.

Dengan kejatuhan Jericho, maka itulah kejayaan pertama puak Bani Israel dalam penaklukan mereka. Nama Joshua menjadi popular di seluruh Canaan.  Jericho musnah dan malap selama 400 tahun, sehinggalah Heil of Bethel datang membinanya kembali.

Sumber: http://en.wikipedia.org/wiki/Jericho#Walls_of_Jericho
            : http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Jericho








Shofar.

[ Last edited by  Neraka Bulan at 28-11-2007 09:08 PM ]
Reply

Props Report

Post on 28-11-2007 10:04 PM |All posts
Joshua obeyed God at Jericho to begin the Israelite conquest of Canaan. God gave the battle plan and the Israelites acted in faith.  Archaeologists confirmed the historical accuracy of the Bible in the ruins of ancient Jericho.

Today I want to tell you about the battle of Jericho.  After 40 years of wandering in the wilderness, Joshua and the people of Israel had crossed the stopped waters of the Jordan River (another miracle!) and now were ready to begin to conquer the land of Canaan.  Joshua was an experienced military leader, but nothing in all his military training could have prepared him for God's plan to take Jericho.  He would have to act on faith and trust God for the victory.

Jericho is considered the oldest known inhabited city in the world.  Around 1400 B.C. Joshua laid siege to the fortress city.  The armies of Israel surrounded it so that no one could enter or leave it.  Our Lord Jesus is named with the same name as Joshua, Yeshua in Hebrew, which means "Jehovah is Savior." Before the battle began, the captain of the host of Israel (Joshua) had an encounter with the captain of the Lord of hosts (Jesus).  Joshua worshipped Him and listened carefully to the battle plan.  He spoke as if the city of Jericho was already won.  This surely strengthened Joshua's faith.  He was being told the future before it even happened by God!

This was the plan:  For six days the army would circle the city once while the priests blew their ram's horns.  The priests with trumpets went first, then the priests which carried the Ark of the Covenant, then the army.  The only sound would be the sound of the horns; no one could speak a word. Then on the seventh day, they would circle the city seven times in the same manner, and then when Joshua gave the signal, they would shout with a great shout. Then the walls would fall flat and they would run into the city and burn everything and everyone in it.

Joshua had a great test of faith.  Would he try his own brilliant military plan, or completely trust God and obey in faith?  He had an intelligence report from the spies, and might have even drawn some plan of attack.  If you think Joshua had a hard time believing God, we are not told anything about it.  Let me try something with you.  Do you see this crystal glass?  Here's my plan: I'm going to get this glass to sing.  Yes, sing!  Do you have faith that I can do it? [Listen for answers]  Watch now, while I make this glass sing.  [Fill the glass halfway with water.  Dip your index finger in the water and gently rub a circle around the inner rim of the glass until the vibration produces a humming sound. When the humming gets louder, say "It's singing!  Do you hear it?"] Never underestimate the power of faith.

Just as I rubbed my finger around this glass, the army of Israel marched around Jericho as God commanded while the priests blew the horns.  They may have been tired of covering the same ground over and over again each day, but they obeyed God exactly.  As Christians, we may tire of dealing with the same problem over and over again, but we can trust God to help us.  Finally, on the seventh day after the seventh time around the city, Joshua gave the command and everyone yelled as loud as they could shout.  Let's try it now, everyone shout!  [Hold your ears]  Then a great miracle of faith happened:  the walls fell out from the city, flat on the ground, making a ramp for the invading Israelite army!  They ran straight in and burned everything.  The only family who survived inside Jericho was Rahab and her family.  She had helped the spies and was later a part of the ancestry line of Jesus (Matthew 1:5) because she had faith to trust God to save her.

Archaeologists (people who dig up old places) have found these ancient walls of brick, and the burned remains of the city.  We can trust what the Bible says.  The Bible is an accurate record of history. Nothing was taken from the city.  Joshua put a curse on Jericho and no one ever rebuilt it on the same site again.  God was determined to wipe out the idol worship and practices in Canaan. God began the conquest of Canaan with this miraculous victory at Jericho, where the walls came tumbling down!
aku adalah pelakon dan semua pun sama pelakon macam aku......
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 28-11-2007 10:06 PM |All posts
Joshua tu salah seorang daripada Nabi Allah kan???
Reply

Props Report

Post on 28-11-2007 10:07 PM |All posts
http://www.motherbird.com/jerichohst.html

sini ada info lagi....tapi nampak macam pelik sket.....
aku adalah pelakon dan semua pun sama pelakon macam aku......
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 28-11-2007 11:35 PM |All posts
mmm... --galaxie screening info--
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 29-11-2007 12:10 AM |All posts
Originally posted by Neraka Bulan at 28-11-2007 10:06 PM
Joshua tu salah seorang daripada Nabi Allah kan???


xpernah dengar..... tp mmg kebanyakan nabi dan rasul dikalangan bani israel...... itulh diorg bange2kn slame ini.... tp.... still kufur gak diorg nih....
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 29-11-2007 01:16 AM |All posts

Reply #3 Neraka Bulan's post

joshua tu nama nabi yusha' bin nun, yakni anak murid nabi musa...dlm kisah al-quran nabi musa dan khidir, nama nabi yusha' ni x disebut tp hanya ditulis sbg murid nabi musa saja....tapi dlm tafsir, namanya disebut...

dia adalah pengganti nabi musa setelah baginda wafat utk memimpin bani israel

nama ibraninya ialah yehoshua/yeshua ben nun

nujum, nabi isa aka jesus bukannya nama yeshua...

nabi isa berbahasa aramaic iaitu suryani so die lebih tepat bernama isho...sbab tu la al-quran menamakannya isa dan bukannya yesua atau yeshua...

org2 kristian saja jer claim bahawa nama sebenar jesus ialah yeshua utk menampakkan persamaan...
!שלום
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 29-11-2007 01:17 AM |All posts
tambahan, yeshua ni maksudnya salvation....so mungkin sbab tu la kononnya jesus ni nama ibraninya ialah yeshua
!שלום
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 29-11-2007 01:46 AM |All posts

Reply #8 migdal_bavel's post

migdal_bavel, thanks a lot. Ko mmg byk bg maklumat berguna!
Geng Gagak Hitam (GGH) 013
Reply

Props Report

Post on 29-11-2007 05:08 AM |All posts

Reply #1 Neraka Bulan's post

Menarik la cter ni...
nk tanya, kisah Wall of Jericho ni ada disebut dlm Al-Quran ke? Mana la tau kan...
Reply

Props Report

Moderator

Weapon X

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 29-11-2007 08:51 AM |All posts
Woo lagu Helloween tu....
When the seagulls follow the trawler, it's because they think sardines will be thrown in to the sea.
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 29-11-2007 11:44 AM |All posts
Wall yang baru dibina untuk memisahkan tanah yang dirampas Israel dari Palestin pon berkemungkinan bakal jadi sejarah juga nanti.
YAA-HOO!!
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 29-11-2007 11:53 AM |All posts

Reply #10 ijad_adiputera's post

ak lemah betul dlm hadith, ak rs dlm islam mmg ad kisah ni tapi dlm al-quran mmg  xder....

mungkin kisah ni ada dalam hadith ataupun kisah ni adalah kisah israeliyat yg menyerap masuk dlm kisah al-quran  tentang kembalinya bani israel dr mitzrayim (mesir) ke palestine selepas penghambaan di mesir

dlm al-quran, kisah kembalinya bani israel ni dicerita dgn ringkas yg mana disebabkan dorg xnk melawan kaum philistines yg besar2 badannya, malah dorg suruh nabi musa dan Allah sendiri yg pergi melawan, maka Allah telah menghukum sesat 40 tahun di padang pasir..

diorg sesat sebab diorg lupe jalan pulang ke mesir sbab dorg tetibe rasa nk balik ke sana utk cari makanan2 yg biasa sbab dorg dh muak dan bosan dgn manna dan salwa dr syurga...dikatakan dlm tafsir, hanya 2 org pengikut nabi musa yg taat iaitu joshua (kemudiannya mjadi rasul) dan kaleb (bukan rasul tapi nabi)..

lepas tu Allah menceritakan mereka akhirnya berjaya memasuki baitul maqdis tapi dorg masuk pintu gerbang baitul maqdis dgn kurang ajar sbab dorg menukar sebutan yg disuruh Allah sbg tanda kesyukuran menjadi pkataan yg bmaksud 'gandum'...

antara budaya bani israel sehingga kini yakni kaum yahudi gemar menukar sebutan sesuatu perkataan sehingga berubah maksudnya...ak xtau naper tp byk sejarah dan tradisi bani israel serta pengalaman ak sendiri la, seolah olah mmg tabiat dorg utk twist their tongues dlm menyebut sesuatu perkataan utk tujuan tertentu-salah satunya ialah mengejek (selain diorg buat scara lazim utk menipu, mempertahankan diri ketika darurat [pikuach nefesh], menyamar dan sebagainya)

cthnya: ad sorg  member ak ni (yahudi la), die gemar ckp Allahu 'achbar bukannya Allahu akbar... 'achbar dlm hebrew ialah tikus..die menukar sebutan alif kepada 'ain dan huruf kaf kepada kha

tp kalo korg belajar hebrew, huruf kaf ni boleh jadi khaf (dlm arabic xder khaf) di tengah2 sesuatu perkataan iaitu berbunyi sama jer dgn huruf kha

so seolah olah x nampakla yg die ni mengubah sebutan sbb memg org yahudi dan penutur ibrani akan baca akhbar...kesimpulannya, hanya dgn menukar huruf alif kepada huruf 'ain sahaja dh jadi mksud lain

ok, tadi tu off topic, saje jer nak berkongsi ngn korg....

antara sesat selama 40 tahun dan berjayanya diorg masuk ke palestine, terdapat kisah wall of jericho ni yg mana, kisah yg paling menarik ialah mukjizat nabi joshua ni...

setelah 40 tahun berlalu, para tua2 bani israel yg degil utk berlawan dgn kaum philistines ni telahpun mati dlm masa diorg sesat di padang pasir...

kisah surah al-baqarah (lembu betina bani israel) ni terjadi semasa diorg kat padang pasir sinai ni la... diorg masih tunggu lagi di sempadan palestine sbb nabi musa x jadi nk merekrut kn dorg utk masuk ke palestine..

kirenye diorg ni dh mcm berkampung pulak kt sana..tu yg jadi kes bunuh siap kene cari lembu lagi...nk ckp lamanya dorg ambik masa utk kembali ke tanah yg dijanjikan tu...smpaila nabi musa wafat...

lepas tu, nabi joshua ambil alih, die ni berasal dr suku efrayim iaitu suku yg terkuat dlm 12 suku bani israel sebelum wujudnya kerajaan israel di bwh pimpinan shaul (thalut)..suku efrayim dan menasheh merupakan dua suku keturunan nabi yusuf..

joshua berjaya menyatukan bani israel utk menentang musuh2 di tanah yg dijanjikan...sampai la tibanya hari shabbat (yakni waktu maghrib di hari jumaat)...

maka nabi joshua berdoa kepada Allah supaya timbulkan kembali matahari sbb hari shabbat ni xboleh berperang maka matahari ni kembali terbit utk menunjukkan hari jumaat masih ada...diorg akhirnya menang dan berjaya memasuki palestine...

joshua la yg membahagi bahagikan tanah-tanah di palestine kpd 12 daerah. setiap suku bani israel memerintah di satu daerah kecuali suku levi yg mana, golongan levi ni adalah kaum pendeta yg ditugaskan utk mengajar agama di setiap daerah suku kaum...suku yusuf mendapat dua tanah yakni tanah utk suku efrayim dan tanah utk suku menasheh

perlu diingat, masa ni kerajaan diraja israel kuno masih belum wujud, konsep pemerintahan masih berbentuk ketenteraan ketika tu...then, lepas joshua wafat, bani israel menyembah tuhan lain...kemurkaan Tuhan menyebabkan dorg kalah setiap kali berlawan dgn musuh...

diorg kemudiannya diperintah oleh hashofetim (hakim hakim) bani israel dari suku Dan (Dan sendiri bermaksud judgment sama seperti din dalam arabic). hakim yg paling agung dlm era pemerintahan hakim dlm bani israel ni ialah samson...

mst korg pnah tgk citer samson and delilah kan...nabi samson (shimshon dlm hebrew, sham'un dlm arabic) ni ad mukjizat yg menarik...die adalah seorg yg kuat selagi mana rambutnya kekal..die berjaya melawan tp isterinya delilah seorg philistine betray dan membutakan matanya lalu memotong rambutnya..delilah sendiri bermaksud yang mengkianati
!שלום
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 29-11-2007 01:21 PM |All posts
menarik nih. tak penah dengar lagik.
Reply

Props Report

Post on 29-11-2007 01:55 PM |All posts
Assalamualaikum....
ini baru diakatakan perbincangan topik...kita memberi dan menerima pendapat yang sedia ada,bukan memperlekehkan...teruskan teruskan :pompom: :pompom:
aku adalah pelakon dan semua pun sama pelakon macam aku......
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 29-11-2007 10:10 PM |All posts
nak tanyaa......
tanah israel (yakni negara israel itu sendiri) skarang tuh adakah meruapakan tanah orang palestine?

rakyat palestine purba begitu menggerunkan bani israel sehinggakan mereka takut nak melawan?

kenapa kaum palestine purba dahulu digambarkan sebagai "jahat" sedangkan kaum palestine skarang amat mengasihankan.......adakah ketika itu mereka sudah mengikuti ajaran agama ibrahim atau masih kufur dan kafir?

aku tak heranlah kalau kaum yahudi skarang tak ubah sikap macam nenek moyang diorang beribu tahun yang lalu.....maka benarla firman allah bahawa bani israel akan terus merampas dan merampas sampailah hari kiamat....
"jangan biarkan hidup anda diselebungi.....KEBUJANGAN!!"
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 30-11-2007 01:42 AM |All posts

Reply #16 GRINDSAKHTANIC's post

org2 di tanah palestine dulu mmg kufur....
dlm al-quran sndr cerita pasal peperangan antara bani israel di bawh pimpinan raja shaul (thalut) melawan goliat (jalut)...dan daud la yg berjaya membunuh jalut...

sbab tu kite slalu dgr cerita atau ungkapan david vs goliath apabila bcakap ttg suatu golongan yg kecil atau lemah menentang golongan yg kuat atau lebih besar...

israel menganggap mereka adalah david manakala umat arab dan islam keseluruhannya adalah goliat

kalau dulu, umat tanah palestine mmg kufur tp mreka terlebih dahulu beriman dgn ajaran islam...kaum yahudi lak masih kekal ngn kesesatan diorg
!שלום
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 2-12-2007 02:12 AM |All posts
Fakta yang menarik... teruskan bagi info yang betul..
Mari belajar pengaturcaraan, grafik 2D/3D, pembangunan perisian/permainan
www.freewebs.com/lanogame
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 4-12-2007 10:58 PM |All posts
http://www.youtube.com/watch?v=Omt29oQe5RI&feature=related

click kt address tu...

ak suke lagu ni...

lirik lagu ni pada mulanya teridiri drpd kata2 negatif atau moto yg slalu diucapkan oleh pihak2 yg bertelagah di israel yg mana mengandungi kekejaman, prejudis, rasisme dan diskriminasi

so chorusnya mengatakan
kama roa` efshar livloa`(how much evil must we swallow)
abba terachem (father, have mercy)

maksudnya, rakyat israel sndr pening ngn keadaan yg berlaku
video clip menunjukkan rakyat2 israel yg pelbagai latar belakang...

lirik akhir mengatakan segala perbuatan buruk dan kejahatan tu adalah hasil perbuatan mereka sndr

akhir skali, ditunjukkan kata2 positif yg selalu diucapkan oleh golongan2 yg mengharapkan keamanan
di israel.
ia mengandungi kata2 tentang harapan, demokrasi, keamanan dan cinta

p/s kalo korg baca israeli newspapers atau watch israeli news, mmg pkataan2  (yg negatif dan positif) tu lazim dicakap dan disebut dlm kalangan rakyat israel pelbagai background dan fahaman...x sangka boleh dicompile dan dibuat lagu plak tu...
!שלום
Reply

Props Report

Moderator

Weapon X

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 5-12-2007 08:41 AM |All posts

Reply #16 GRINDSAKHTANIC's post

Palestin zaman dulu tu sebenarnya Philistine...takde kena mengena dengan Palestin la ni...Palestin la ni orang Arab.
When the seagulls follow the trawler, it's because they think sardines will be thrown in to the sea.
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 5-12-2007 01:58 PM |All posts

Reply #20 alphawolf's post

yep, palestinian skrg ni mmg bukan keturunan secara terus drpd org2 philistines  tp merupakan  keturunan inhabitants yg pelbagai yg telah menetap di tanah palestine/israel tu

sbab selama beribu ribu tahun, sejarah menunjukkan pelbagai kaum, tamadun dan empayar yg menjajah palestine termasukla keturunan bani israel sendiri...

org2 palestine lebih kurg mcm org2 yahudi...dorg ni a mixed bunch of ppl...

genetic studies menunjukkan org2 palestine punye y chromosome ad  byk persamaan dgn org2 yahudi punyer drpd org2 palestine dgn org arab lain...
!שלום
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 15-1-2008 07:14 PM |All posts
Post at 29-11-2007 11:53 AM
ak lemah betul dlm hadith, ak rs dlm islam mmg ad kisah ni tapi dlm al-quran mmg  xder....

mungkin kisah ni ada dalam hadith ataupun kisah ni adalah kisah israeliyat yg menyerap masuk dlm kisah al-quran  tentang kembalinya bani israel dr mitzrayim (mesir) ke palestine selepas penghambaan di mesir

dlm al-quran, kisah kembalinya bani israel ni dicerita dgn ringkas yg mana disebabkan dorg xnk melawan kaum philistines yg besar2 badannya, malah dorg suruh nabi musa dan Allah sendiri yg pergi melawan, maka Allah telah menghukum sesat 40 tahun di padang pasir..

diorg sesat sebab diorg lupe jalan pulang ke mesir sbab dorg tetibe rasa nk balik ke sana utk cari makanan2 yg biasa sbab dorg dh muak dan bosan dgn manna dan salwa dr syurga...dikatakan dlm tafsir, hanya 2 org pengikut nabi musa yg taat iaitu joshua (kemudiannya mjadi rasul) dan kaleb (bukan rasul tapi nabi)..

lepas tu Allah menceritakan mereka akhirnya berjaya memasuki baitul maqdis tapi dorg masuk pintu gerbang baitul maqdis dgn kurang ajar sbab dorg menukar sebutan yg disuruh Allah sbg tanda kesyukuran menjadi pkataan yg bmaksud 'gandum'...

antara budaya bani israel sehingga kini yakni kaum yahudi gemar menukar sebutan sesuatu perkataan sehingga berubah maksudnya...ak xtau naper tp byk sejarah dan tradisi bani israel serta pengalaman ak sendiri la, seolah olah mmg tabiat dorg utk twist their tongues dlm menyebut sesuatu perkataan utk tujuan tertentu-salah satunya ialah mengejek (selain diorg buat scara lazim utk menipu, mempertahankan diri ketika darurat [pikuach nefesh], menyamar dan sebagainya)

cthnya: ad sorg  member ak ni (yahudi la), die gemar ckp Allahu 'achbar bukannya Allahu akbar... 'achbar dlm hebrew ialah tikus..die menukar sebutan alif kepada 'ain dan huruf kaf kepada kha

tp kalo korg belajar hebrew, huruf kaf ni boleh jadi khaf (dlm arabic xder khaf) di tengah2 sesuatu perkataan iaitu berbunyi sama jer dgn huruf kha

so seolah olah x nampakla yg die ni mengubah sebutan sbb memg org yahudi dan penutur ibrani akan baca akhbar...kesimpulannya, hanya dgn menukar huruf alif kepada huruf 'ain sahaja dh jadi mksud lain

ok, tadi tu off topic, saje jer nak berkongsi ngn korg....

antara sesat selama 40 tahun dan berjayanya diorg masuk ke palestine, terdapat kisah wall of jericho ni yg mana, kisah yg paling menarik ialah mukjizat nabi joshua ni...

setelah 40 tahun berlalu, para tua2 bani israel yg degil utk berlawan dgn kaum philistines ni telahpun mati dlm masa diorg sesat di padang pasir...

kisah surah al-baqarah (lembu betina bani israel) ni terjadi semasa diorg kat padang pasir sinai ni la... diorg masih tunggu lagi di sempadan palestine sbb nabi musa x jadi nk merekrut kn dorg utk masuk ke palestine..

kirenye diorg ni dh mcm berkampung pulak kt sana..tu yg jadi kes bunuh siap kene cari lembu lagi...nk ckp lamanya dorg ambik masa utk kembali ke tanah yg dijanjikan tu...smpaila nabi musa wafat...

lepas tu, nabi joshua ambil alih, die ni berasal dr suku efrayim iaitu suku yg terkuat dlm 12 suku bani israel sebelum wujudnya kerajaan israel di bwh pimpinan shaul (thalut)..suku efrayim dan menasheh merupakan dua suku keturunan nabi yusuf..

joshua berjaya menyatukan bani israel utk menentang musuh2 di tanah yg dijanjikan...sampai la tibanya hari shabbat (yakni waktu maghrib di hari jumaat)...

maka nabi joshua berdoa kepada Allah supaya timbulkan kembali matahari sbb hari shabbat ni xboleh berperang maka matahari ni kembali terbit utk menunjukkan hari jumaat masih ada...diorg akhirnya menang dan berjaya memasuki palestine...

joshua la yg membahagi bahagikan tanah-tanah di palestine kpd 12 daerah. setiap suku bani israel memerintah di satu daerah kecuali suku levi yg mana, golongan levi ni adalah kaum pendeta yg ditugaskan utk mengajar agama di setiap daerah suku kaum...suku yusuf mendapat dua tanah yakni tanah utk suku efrayim dan tanah utk suku menasheh

perlu diingat, masa ni kerajaan diraja israel kuno masih belum wujud, konsep pemerintahan masih berbentuk ketenteraan ketika tu...then, lepas joshua wafat, bani israel menyembah tuhan lain...kemurkaan Tuhan menyebabkan dorg kalah setiap kali berlawan dgn musuh...

diorg kemudiannya diperintah oleh hashofetim (hakim hakim) bani israel dari suku Dan (Dan sendiri bermaksud judgment sama seperti din dalam arabic). hakim yg paling agung dlm era pemerintahan hakim dlm bani israel ni ialah samson...

mst korg pnah tgk citer samson and delilah kan...nabi samson (shimshon dlm hebrew, sham'un dlm arabic) ni ad mukjizat yg menarik...die adalah seorg yg kuat selagi mana rambutnya kekal..die berjaya melawan tp isterinya delilah seorg philistine betray dan membutakan matanya lalu memotong rambutnya..delilah sendiri bermaksud yang mengkianati


Gunner
        Post at 29-11-2007 11:44 AM






mana abg tau sebanyak ni ar?
Reply

Props Report

Superior

i'm just me

Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17

Post on 15-1-2008 07:45 PM |All posts
break the wall down... yeahhh...

err... ternyanyi lagu chris jericho lak...
ooo...

paham paham
Reply

Props Report

Moderator

Weapon X

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 16-1-2008 09:36 AM |All posts
off topic sikit : Nama surah Al-Baqarah diambil dari kisah pembunuhan sorang umat nabi Musa. Untuk mengetahui siapa pembunuhnya Allah memerintahkan nabi Musa menggunakan lidah dari seekor lembu betina yang dipelihara dua orang (kalau x salah) anak yatim. Lidah ini dipukul pada mayat si mati dan dengan izin Allah, ia hidup semula dan memberitahu siapa pembunuhnya.
When the seagulls follow the trawler, it's because they think sardines will be thrown in to the sea.
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 16-4-2014 12:13 PM , Processed in 0.144987 second(s), 29 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top