CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123Next
Return Post new threads
Show: 2108|Reply: 51

Iran dilanda ribut salji, Iraq first time ada salji, Arab Saudi kedinginan

[Copy link]

Moderator

Single

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 13-1-2008 03:04 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Subhanallah...

Harituh aku tengok berita di TV, Iran kena ribut salji. Setau aku, Iran mmg tak pernah kena ribut salji sblm nie. Tetapi baru2 ini, kejadian salji di Iraq mmg memeranjatkan. Negara yg bukan main panas, tapi boleh ada salji? Adakah ini petanda pemanasan global?

Ini ialah ribut salji di Tehran, Iran...



Ini pulak kejadian salji pertama di Baghdad, Iraq...



[quote]Snow Day in the Sands of Baghdad

By CHRISTOPHER CHESTER
TOP 3 SONG AT THE MOMENT:
1. "Dark Horse" - Katy Perry feat. Juicy J. [avatar]
2. "Talk Dirty" - Jason Derulo feat. 2 Chainz
3. "Adore You" - Miley Cyrus

DUM SPIRO SPERO - SARAWAK FOR SARAWAKIANS
Reply

Props Report

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 13-1-2008 03:08 AM |All posts
Pasal Krismas dah mula disambut di Iraq dan bakal disambut di Iran (ura-ura AS nak serang Iran) kot..
Reply

Props Report

[X]  

Post on 13-1-2008 03:10 AM |All posts
petanda kiamat dah semakin jelas bila negara2 yang panas belaka menjadi sejuk.
banyak2 kan lah beribadat ye.
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 13-1-2008 03:11 AM |All posts
:@






Reply

Props Report

Post on 13-1-2008 03:13 AM |All posts
Inilah ISlam HAdhori.
buah pelaga
Reply

Props Report

Moderator

Single

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 13-1-2008 03:17 AM |All posts

Reply #5 pelaga's post

Ko ada potensi utk jadi beggar oleh AceHand.
TOP 3 SONG AT THE MOMENT:
1. "Dark Horse" - Katy Perry feat. Juicy J. [avatar]
2. "Talk Dirty" - Jason Derulo feat. 2 Chainz
3. "Adore You" - Miley Cyrus

DUM SPIRO SPERO - SARAWAK FOR SARAWAKIANS
Reply

Props Report

Moderator

Single

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 13-1-2008 03:19 AM |All posts

Reply #2 juwaini's post

Adakah itu petanda dari Allah? Adakah petanda Kristianisasi juga berlaku di sana? Adakah petanda makin ramai org Islam murtad?
TOP 3 SONG AT THE MOMENT:
1. "Dark Horse" - Katy Perry feat. Juicy J. [avatar]
2. "Talk Dirty" - Jason Derulo feat. 2 Chainz
3. "Adore You" - Miley Cyrus

DUM SPIRO SPERO - SARAWAK FOR SARAWAKIANS
Reply

Props Report

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 13-1-2008 03:19 AM |All posts
Originally posted by Muntz at 13-1-2008 03:17 AM
Ko ada potensi utk jadi beggar oleh AceHand.

Beggar pun beggar la. Janji Isele..
Reply

Props Report

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 13-1-2008 03:21 AM |All posts
Originally posted by Muntz at 13-1-2008 03:19 AM
Adakah itu petanda dari Allah? Adakah petanda Kristianisasi juga berlaku di sana? Adakah petanda makin ramai org Islam murtad?

Mungkinkah khinzir telah dibela secara berleluasa di sana?

p/s : Aku tak tau, ko yang ajak aku merapu Muntz..
Reply

Props Report

Moderator

Single

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 13-1-2008 03:31 AM |All posts

Reply #9 juwaini's post

Bukan ko yg mula ker...

Tapi ada org kata.. "Ini ialah petanda kemenangan org Islam di bumi Iraq". What the f*??
TOP 3 SONG AT THE MOMENT:
1. "Dark Horse" - Katy Perry feat. Juicy J. [avatar]
2. "Talk Dirty" - Jason Derulo feat. 2 Chainz
3. "Adore You" - Miley Cyrus

DUM SPIRO SPERO - SARAWAK FOR SARAWAKIANS
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 13-1-2008 03:33 AM |All posts
kalau malaysia pun kena salji cemana ek..

tak de dah Org sibuk2 g Obesi kan kan.. hehe
emOt Hartz sOfia
Reply

Props Report

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 13-1-2008 03:36 AM |All posts
Originally posted by Muntz at 13-1-2008 03:31 AM
Bukan ko yg mula ker...

Tapi ada org kata.. "Ini ialah petanda kemenangan org Islam di bumi Iraq". What the f*??

Hahaha...
Aku nak gunakan escape clause berikut : Allah jua yang mengetahui setiap yang diciptakan-Nya..
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 13-1-2008 03:56 AM |All posts
Kalau gurun sahara turun salji , bg aku baru ada kmngkinan dunia ni dah akhir zaman   
TIME is the only trigger to execute everything in this world!!
Reply

Props Report

Moderator

Single

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 13-1-2008 03:57 AM |All posts

Reply #11 emOtsuXX's post

Malaysia tak mgkin... sbb takder sumber yg boleh "cooldown" temperature kat Malaysia nie kecuali angin monsun yg melanda negara kita tiap2 hujung tahun tu. Itu pun cooldown hanya paling2 ke minimum 20C. Tak boleh sampai ke freezing point. Pergunungan kita pun takder sampai boleh cause snow melting, malah ice caps pun takder.

Jadi aku rasa possibility utk Malaysia ada snow itu hampir2 tak ada.
TOP 3 SONG AT THE MOMENT:
1. "Dark Horse" - Katy Perry feat. Juicy J. [avatar]
2. "Talk Dirty" - Jason Derulo feat. 2 Chainz
3. "Adore You" - Miley Cyrus

DUM SPIRO SPERO - SARAWAK FOR SARAWAKIANS
Reply

Props Report

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 13-1-2008 04:01 AM |All posts
Originally posted by Muntz at 13-1-2008 03:57 AM
Malaysia tak mgkin... sbb takder sumber yg boleh "cooldown" temperature kat Malaysia nie kecuali angin monsun yg melanda negara kita tiap2 hujung tahun tu. Itu pun cooldown hanya paling2 ke minim ...

Malaysia ada bayu darat dan bayu laut. Ditambah dengan kewujudan hutan hujan yang jadi pelaras kepanasan/kesejukan yang ekstrem.. So, unless kita dok atas kawasan tinggi yang takde benda-benda tu, mimpi je la nak tengok salji..
Reply

Props Report

Banhammer

Fitter.Happier

Post on 13-1-2008 05:25 AM |All posts
konspirasi yahudi dan nasrani??
How to play all pious when you're really a hypocrite?
Reply

Props Report

Survivor

Goldmember

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 13-1-2008 07:05 AM |All posts
Aku dah pernah pergi time winter nak masuk spring. Kalau pergi kat area pergunungan dia, memang snow.

[ Last edited by  Kilokahn at 13-1-2008 07:08 AM ]
www.supermotardsupplies.com
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 13-1-2008 08:31 AM |All posts
Arab Saudi pon pernah turun salji kalau tak silap. Sesuatu sudah berlaku pada iklim donia.
YAA-HOO!!
Reply

Props Report

Moderator

Single

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 13-1-2008 10:07 AM |All posts
Saudi Arabia pun skarang kena musim sejuk paling teruk dalam sejarah. Cuba baca artikel nie...

Saudi Arabia covered with snow in coldest winter for 20 years

(RIA Novosti) - Northern parts of Saudi Arabia are covered with snow with schools, mosques and administrative bodies paralyzed, local media reported Friday.

The oil-rich kingdom is being hit with subzero temperatures and snow storms with freezing winds of up to 50 km/h (30mp/h). Some regions have been experiencing problems with water supplies as pipes have frozen, and livestock has died from the cold.

The Saudi Gazette reported late in December that the winter was expected to last 89 days, with temperatures reaching below zero. National media said the winter is the coldest in the country for 20 years.

Morning and afternoon prayers are being combined in many mosques because of the morning cold and some schools will reopen later than scheduled.

The bad weather is fun for children and teenagers, however, who have been making snowballs and building snowmen with enthusiasm.
petikan dari The Intelligence
TOP 3 SONG AT THE MOMENT:
1. "Dark Horse" - Katy Perry feat. Juicy J. [avatar]
2. "Talk Dirty" - Jason Derulo feat. 2 Chainz
3. "Adore You" - Miley Cyrus

DUM SPIRO SPERO - SARAWAK FOR SARAWAKIANS
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 13-1-2008 11:06 AM |All posts
ada santa clos ker?
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 13-1-2008 11:13 AM |All posts
Originally posted by Muntz at 13-1-2008 03:57 AM
Malaysia tak mgkin... sbb takder sumber yg boleh "cooldown" temperature kat Malaysia nie kecuali angin monsun yg melanda negara kita tiap2 hujung tahun tu. Itu pun cooldown hanya paling2 ke minim ...


Jika ikut logik akal mana mungkin ? Tetapi kuasa Allah atas kun faya kun . Maka jadi , jadi lah . Macam Nabi Ibrahim kena bakar pun , api tak memakan diri dia bahkan nabi Ibrahim sejuk kedinginan .Nabi Yunus masuk dalam perut ikan Nun pun tak mati malah sempat memohon keampunan dan bertasbih sehingga beliau di muntahkan kembali.
I m a Muslim first, party member second, I m a Muslim first, a bisness second, I m a Muslim first , a forumners second and I m a Muslim first , everything else is second.
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 13-1-2008 11:21 AM |All posts
Originally posted by Muntz at 13-1-2008 03:04 AM
Subhanallah...

Harituh aku tengok berita di TV, Iran kena ribut salji. Setau aku, Iran mmg tak pernah kena ribut salji sblm nie. Tetapi baru2 ini, kejadian salji di Iraq mmg memeranjatkan. Neg ...

perkara diluar kajian manusia...dan diluar kebiasaan...
Allah sengaja hendak menunjuk kekuasaannya kepada hamba2 mereka yg engkar (kafir) supaya mendapat iktibar...
Dan orang-orang yang berjihad untuk (mencari keridhaan) Kami, benar-benar akan Kami tunjukkan kepada mereka jalan-jalan Kami. Dan sesungguhnya Allah benar-benar beserta orang-orang yang berbuat baik. (al-Ankabuut 29:69)
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 13-1-2008 11:30 AM |All posts
Originally posted by Muntz at 13-1-2008 02:04 AM
Subhanallah...

Harituh aku tengok berita di TV, Iran kena ribut salji. Setau aku, Iran mmg tak pernah kena ribut salji sblm nie. Tetapi baru2 ini, kejadian salji di Iraq mmg memeranjatkan. Neg ...

Saya  tak  pelik   dgn  kejadian  ni  .....
kita  tengok   pada  musim  sejuk  di  negara    arab  ni   memang   suhu sejuk   pun  .....
cuma   kejadian    salji turun  tu   agak   luar  biasa   sikit ...
namun   begitu   ...   kejadian   tersebut  pernah  berlaku   pada  abad2  yg  lepas   ......
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 13-1-2008 11:32 AM |All posts
Originally posted by hammer at 13-1-2008 10:21 AM

perkara diluar kajian manusia...dan diluar kebiasaan...
Allah sengaja hendak menunjuk kekuasaannya kepada hamba2 mereka yg engkar (kafir) supaya mendapat iktibar...

Apa  yg  ko   faham   dgn  hukum   alam   ..hammer   
perkara  masih  boleh  dikaji  secara  saintifik   ..hammer   
selagi  benda  tersebut   boleh  dirasa, dilihat dan dihidu  .....
Reply

Props Report

Banhammer

Fitter.Happier

Post on 13-1-2008 11:35 AM |All posts
Originally posted by mahathirGX at 13-1-2008 11:30 AM

Saya  tak  pelik   dgn  kejadian  ni  .....
kita  tengok   pada  musim  sejuk  di  negara    arab  ni   memang   suhu sejuk   pun  .....
cuma   kejadian    salji turun  tu   agak   luar  bias ...

biasa lah rakyat tanah melayu dah sinonim negara arab tu panas segala..
ada padang pasir jer katanye...
How to play all pious when you're really a hypocrite?
Reply

Props Report

123Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 25-4-2014 12:08 AM , Processed in 0.148141 second(s), 30 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top