CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 2530|Reply: 10

jahitan & sulaman

[Copy link]

Post on 17-1-2008 10:26 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

sy berminat nak ceburi bidang ni...sape yg ada pengalaman boleh kongsi info..

kat mana leh join kursus2 camni?
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 17-1-2008 11:02 AM |All posts
Selalunya iklan ttg jahitan dan sulaman manik and so on ada disiarkan kat paper MM, selalunya page yg belakang2 tu, siap dengan contact no. sekali.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 17-1-2008 01:24 PM |All posts
semalam baru ajer kuar iklan dlm BH & Utusan...iklan daripada Kementerian Keusahawanan pasal kursus...5 hari ajer bayaran murah pulak tu termasuk penginapan dan makan...
ko pegi website kementerian atau dapatkan suratkhabar
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 18-1-2008 04:38 PM |All posts
Originally posted by arianie_s at 17-1-2008 10:26 AM
sy berminat nak ceburi bidang ni...sape yg ada pengalaman boleh kongsi info..

kat mana leh join kursus2 camni?


You berminat ke dlm bidang jahitan? Ada pengalaman?
PM lah saya kalau berminat.
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 18-1-2008 11:03 PM |All posts
Originally posted by arianie_s at 17-1-2008 10:26 AM
sy berminat nak ceburi bidang ni...sape yg ada pengalaman boleh kongsi info..

kat mana leh join kursus2 camni?


arianie_s,

saya mmg ada buka kedai jahitan langsir.. hiasan dalaman... baru setahun jagung.. alhamdullilah.. bisnes memberangsangkan....


sebelum buka kedai.. saya mmg homebased.. for almost 8 yrs... dlm masa tu.. saya mmg mengikuti macam kelas... masa berpeluang ikut hb bertugas di OverC pun.. mmg kelas craft or jahitan ni le.. saya pi dulu... mungkin mmg minat saya..

rasanya.. sekarang ni tak susah nak cari kelas2 mcm ni.. macam saya sendiri pun.. ada buat kelas...

pd saya.. sebelum menceburi apa2 bidang sekali pun.. bagus kalau kita ada sedikit knowledge tentang bidang yg dipilih... kalau kita mahir bidang tu lagi le better... so at least..kalau ada pekerja sekali pun.. kita aware akan urusan perniagaan.. n kalau perlu.. kalau tak cukup kakitangan.. kita sama2 boleh menyumbang tenaga..

mcm saya.. kalau berpeluang n tak bz.. saya masih lagi suka menjahit.. cuma sekarang..ttak boleh le nak jahit benda2 yg besar mcm dulu.. saya lebih kepada small item.. sbb masa yg limited... tak dpt banyak jahit.. tapi sikit pun jadi le.. lepas rindu saya pd mesin jahit...
FB : Iman Home Decor
019 3423024, 03 90741566
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 18-1-2008 11:15 PM |All posts
Originally posted by don_quixote at 18-1-2008 04:38 PM


You berminat ke dlm bidang jahitan? Ada pengalaman?
PM lah saya kalau berminat.


don_quixote,

tak yah le berPM.. share le story morrie.. pasal jahitan yg u ada.. boleh kita semua berkongsi maklumat..
FB : Iman Home Decor
019 3423024, 03 90741566
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 19-1-2008 01:34 AM |All posts
Originally posted by Iman_Baby at 18-1-2008 11:15 PM


don_quixote,

tak yah le berPM.. share le story morrie.. pasal jahitan yg u ada.. boleh kita semua berkongsi maklumat..


oklah, cerita saya ni agak surreal.
sebenar nya saya mencari tukang jahit. Kedai baru buka bulan 12, 2007. Kedai saya ambil alih dari seorang Pak Haji. Pak Haji ni con man. Ramai orang sekeliling dia dah con. Modus operandi dia simple. Tawar sapa2 nak beli kereta murah. Lepas tu minta duit dan buat janji nak deliver. Dia pandai mengayat. adalah dekat 15k dia berjaya con pasal kereta murah.  Kawan dia kena klentong 22k  lain lak Kunun ada projek kat Putrajaya, ada Tan Sri projek juta2. Dgn 22k dia dijanjikan 1.5k sebulan. Habis duit nak pergi haji dia lesap. Macamana org begitu mudah percaya kat dia? Sebab dia ada kedai, takkan lah nak buat gitu, kan?

Haa....yg teruknya, dia dah klentong XXXX pinjaman perniagaan sebanyak 48k! Bagaimana saya tahu? Lepas saya jumpa pegawai XXXX tulah. Dan lepas dapat kunci dari Pak Haji tu. Licik betul dia cover line. Mcm belut. Lepas dia dapat duit, dia terus handover kedai kepada saya dengan harga 7k sebab ada gak barang2 yg RM2 tu. Jual lelong dapat balik lah 7k tu. Termasuk rak.

Pstu saya beli mesin jahit dan mesin jahit tepi. Adalah sorang sedara belah wife saya yg pernah kursus menjahit giat MARA. Tapi tak efektif langsung. Kerja dia jahit, pastu buka jahitan sebab byk buat silap. Habis tu berapa byk yg siap? Pening kepala. Kedai saya ni ada juga jual baju2 offer. Diambil dari butik saya sendiri selang satu kedai. Butik ni ok juga. Selain dari itu ada juga brg2 hiasan dalaman. Jual majalah. Jual perabot kecil jati.

Tapi yg penting tu kerja menjahitlah. Kalau you kenal ada sesiapa yg ada asas menjahit boleh lah PM. Pening ni. Produktiviti skrg amat slow.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 7-2-2008 02:00 PM |All posts
arianie, cheq pun berminat dengan semua jenis seni sulaman ni. cheq belajar sendiri sambil ....selalu baca buku-buku berkaitan sulaman, panduan-panduan, dan selalu search kat internet. Kalau dapat join kelas pun lagi bagus....berguru secara terus. Kalau nak belajar tentang jahitan dan sulaman ni, cuba pergi kat medan MARA, tkt 1. byk kedai jahitan & sulaman kat situ. ader juga yang buka kelas. cheq juga buat blog tentang sulaman......kalau dpt ilmu baru cheq akan share kat blog tu. Orang kata ilmu yang dikongsi ni lebih berkat dan kita sendiri pun akan cepat pandai. sudi-sudilah menjengah website cheq sue. www.cheq-sue.com
http://www.cheqsue.com
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 8-2-2008 10:39 PM |All posts
Kalau minat dengan seni sulaman benang reben boleh belajar dengan Kak Zan. Dia bagus. Fee dia pun berpatutan. Memang cantik. Kalau berbakat boleh buat duit...

Nak tau lebih lanjut sila ke http://www.seripengantin.com/v1/page.php?94
Reply

Props Report

Post on 9-2-2008 03:10 PM |All posts
mencabar gak bidang jahitan ni, kena betul2 minat
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 13-2-2008 04:32 PM |All posts
saya pn minat menjahit
cuma tahu jahit baju kurung je
tp xkemas sgt
nak belajar la bt baju melayu..
kat mane da kelas jahitan kat area penang.
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 30-8-2014 08:21 PM , Processed in 0.120686 second(s), 25 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top