jahitan & sulaman - Usahawan - Informasi - CARI Infonet -

CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Search
View: 2671|Reply: 10

jahitan & sulaman

[Copy link]
Post time 17-1-2008 10:26 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

sy berminat nak ceburi bidang ni...sape yg ada pengalaman boleh kongsi info..

kat mana leh join kursus2 camni?
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2008 11:02 AM | Show all posts | Share
Selalunya iklan ttg jahitan dan sulaman manik and so on ada disiarkan kat paper MM, selalunya page yg belakang2 tu, siap dengan contact no. sekali.
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2008 01:24 PM | Show all posts | Share
semalam baru ajer kuar iklan dlm BH & Utusan...iklan daripada Kementerian Keusahawanan pasal kursus...5 hari ajer bayaran murah pulak tu termasuk penginapan dan makan...
ko pegi website kementerian atau dapatkan suratkhabar
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2008 04:38 PM | Show all posts | Share
Originally posted by arianie_s at 17-1-2008 10:26 AM
sy berminat nak ceburi bidang ni...sape yg ada pengalaman boleh kongsi info..

kat mana leh join kursus2 camni?


You berminat ke dlm bidang jahitan? Ada pengalaman?
PM lah saya kalau berminat.
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2008 11:03 PM | Show all posts | Share
Originally posted by arianie_s at 17-1-2008 10:26 AM
sy berminat nak ceburi bidang ni...sape yg ada pengalaman boleh kongsi info..

kat mana leh join kursus2 camni?


arianie_s,

saya mmg ada buka kedai jahitan langsir.. hiasan dalaman... baru setahun jagung.. alhamdullilah.. bisnes memberangsangkan....


sebelum buka kedai.. saya mmg homebased.. for almost 8 yrs... dlm masa tu.. saya mmg mengikuti macam kelas... masa berpeluang ikut hb bertugas di OverC pun.. mmg kelas craft or jahitan ni le.. saya pi dulu... mungkin mmg minat saya..

rasanya.. sekarang ni tak susah nak cari kelas2 mcm ni.. macam saya sendiri pun.. ada buat kelas...

pd saya.. sebelum menceburi apa2 bidang sekali pun.. bagus kalau kita ada sedikit knowledge tentang bidang yg dipilih... kalau kita mahir bidang tu lagi le better... so at least..kalau ada pekerja sekali pun.. kita aware akan urusan perniagaan.. n kalau perlu.. kalau tak cukup kakitangan.. kita sama2 boleh menyumbang tenaga..

mcm saya.. kalau berpeluang n tak bz.. saya masih lagi suka menjahit.. cuma sekarang..ttak boleh le nak jahit benda2 yg besar mcm dulu.. saya lebih kepada small item.. sbb masa yg limited... tak dpt banyak jahit.. tapi sikit pun jadi le.. lepas rindu saya pd mesin jahit...
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2008 11:15 PM | Show all posts | Share
Originally posted by don_quixote at 18-1-2008 04:38 PM


You berminat ke dlm bidang jahitan? Ada pengalaman?
PM lah saya kalau berminat.


don_quixote,

tak yah le berPM.. share le story morrie.. pasal jahitan yg u ada.. boleh kita semua berkongsi maklumat..
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2008 01:34 AM | Show all posts | Share
Originally posted by Iman_Baby at 18-1-2008 11:15 PM


don_quixote,

tak yah le berPM.. share le story morrie.. pasal jahitan yg u ada.. boleh kita semua berkongsi maklumat..


oklah, cerita saya ni agak surreal.
sebenar nya saya mencari tukang jahit. Kedai baru buka bulan 12, 2007. Kedai saya ambil alih dari seorang Pak Haji. Pak Haji ni con man. Ramai orang sekeliling dia dah con. Modus operandi dia simple. Tawar sapa2 nak beli kereta murah. Lepas tu minta duit dan buat janji nak deliver. Dia pandai mengayat. adalah dekat 15k dia berjaya con pasal kereta murah.  Kawan dia kena klentong 22k  lain lak Kunun ada projek kat Putrajaya, ada Tan Sri projek juta2. Dgn 22k dia dijanjikan 1.5k sebulan. Habis duit nak pergi haji dia lesap. Macamana org begitu mudah percaya kat dia? Sebab dia ada kedai, takkan lah nak buat gitu, kan?

Haa....yg teruknya, dia dah klentong XXXX pinjaman perniagaan sebanyak 48k! Bagaimana saya tahu? Lepas saya jumpa pegawai XXXX tulah. Dan lepas dapat kunci dari Pak Haji tu. Licik betul dia cover line. Mcm belut. Lepas dia dapat duit, dia terus handover kedai kepada saya dengan harga 7k sebab ada gak barang2 yg RM2 tu. Jual lelong dapat balik lah 7k tu. Termasuk rak.

Pstu saya beli mesin jahit dan mesin jahit tepi. Adalah sorang sedara belah wife saya yg pernah kursus menjahit giat MARA. Tapi tak efektif langsung. Kerja dia jahit, pastu buka jahitan sebab byk buat silap. Habis tu berapa byk yg siap? Pening kepala. Kedai saya ni ada juga jual baju2 offer. Diambil dari butik saya sendiri selang satu kedai. Butik ni ok juga. Selain dari itu ada juga brg2 hiasan dalaman. Jual majalah. Jual perabot kecil jati.

Tapi yg penting tu kerja menjahitlah. Kalau you kenal ada sesiapa yg ada asas menjahit boleh lah PM. Pening ni. Produktiviti skrg amat slow.
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2008 02:00 PM | Show all posts | Share
arianie, cheq pun berminat dengan semua jenis seni sulaman ni. cheq belajar sendiri sambil ....selalu baca buku-buku berkaitan sulaman, panduan-panduan, dan selalu search kat internet. Kalau dapat join kelas pun lagi bagus....berguru secara terus. Kalau nak belajar tentang jahitan dan sulaman ni, cuba pergi kat medan MARA, tkt 1. byk kedai jahitan & sulaman kat situ. ader juga yang buka kelas. cheq juga buat blog tentang sulaman......kalau dpt ilmu baru cheq akan share kat blog tu. Orang kata ilmu yang dikongsi ni lebih berkat dan kita sendiri pun akan cepat pandai. sudi-sudilah menjengah website cheq sue. www.cheq-sue.com
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2008 10:39 PM | Show all posts | Share
Kalau minat dengan seni sulaman benang reben boleh belajar dengan Kak Zan. Dia bagus. Fee dia pun berpatutan. Memang cantik. Kalau berbakat boleh buat duit...

Nak tau lebih lanjut sila ke http://www.seripengantin.com/v1/page.php?94
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2008 03:10 PM | Show all posts | Share
mencabar gak bidang jahitan ni, kena betul2 minat
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2008 04:32 PM | Show all posts | Share
saya pn minat menjahit
cuma tahu jahit baju kurung je
tp xkemas sgt
nak belajar la bt baju melayu..
kat mane da kelas jahitan kat area penang.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

5-7-2015 06:27 AM GMT+8 , Processed in 0.129998 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list