kaum bidayuh - Lagenda,Mitos & Sejarah - Peristiwa - CARI Infonet -

CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 9646|Reply: 1

kaum bidayuh

[Copy link]
Post time 7-3-2008 12:20 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Thursday March 6, 2008

Bidayuh identity will not be lost with resettlement

By SHARON LING

KUCHING: The Bidayuh community has been assured that the naming of a resettlement area for four villages as Medan Tun Razak will not affect their identity in any way.

State Environment and Public Health Minister Datuk Michael Manyin said the proposed name was meant to attract development funds from the federal and state governments besides honouring Malaysia's second Prime Minister, Tun Abdul Razak Hussein.

"The Bidayuh identity is still intact, our culture and our language will remain (in the resettlement area)," he told a press conference here on Thursday.

He was responding to unhappiness aired by the Bidayuh community on the Internet and through SMS over the proposed name which they felt would take away their identity.

About 200 families from Kampung Sait, Kampung Pain, Kampung Rejoi and Kampung Semban will be relocated to the new area between Kampung Semadang in Padawan and Skio in Bau to make way for the construction of the proposed Bengoh Dam.

Chief Minister Tan Sri Abdul Taib Mahmud had announced on Tuesday that the resettlement area would be named Kampung Tun Razak.

However, Manyin clarified that the area would be called "Medan" instead of "Kampung" in order to accommodate the original names of the four villages after their relocation.

"We will have the four villages in the resettlement area. They will be properly sited, with a buffer zone between each village, and they will retain their names and their own headmen," he said.

He added that churches and cemeteries would be built according to the villages' denominations, while each village would also have a site for a community hall.





jgn cakap aje.. sbb dah banyak dah suku kaum natives kat sabah sarawak - lupa depa punya culture etc.. development is fine.. tapi aku rasa kena jaga gak tentang asal usul kaum tu dan yg penting culture kaum tu intact dan tak dilupakan  ..  comel org bidayuh nih!!   

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2010 03:33 PM | Show all posts | Share
betui bleh katakan kebanyakan org bidayuh ni ramai yg pegang jawatan tinggi kat kerajaan, biz & sebagainye.. menurut citer2 org tua.. kaum bidayuh ni di angkat menjadi kakitangan kerjaan RAjah Putih dulu.. agak2nye la..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

6-7-2015 09:31 PM GMT+8 , Processed in 0.111019 second(s), 13 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list