CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 11301|Reply: 17

Hidangan untuk mkn beradap

[Copy link]

Rank: 6Rank: 6

Post on 18-3-2008 11:58 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

please bg idea utk mkn beradap.. kenduri minggu depan...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 18-3-2008 12:11 PM |All posts
mkn beradap tu ape?
proud to a Muslim
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 18-3-2008 12:37 PM |All posts
kebetulan, me baru upload lauk kenduri kawin me.

bleh tgk kat sini http://s269.photobucket.com/albu ... awin%20ibu%20babah/

kami ada ikan bawal sweet sour.
scallop
daging masak itam tu...
ayam sambal...
udang goreng then cucuk kat nenas
sayur campur...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 18-3-2008 12:47 PM |All posts
lauk standard...udang panjat nenas

siyes...aku baru tau...
>>>>BBC 274<<<<
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 18-3-2008 12:47 PM |All posts

Reply #2 purplehyppo's post

makan penganti la purple,
>>>>BBC 274<<<<
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 18-3-2008 01:00 PM |All posts
baru pas kenduri kawen akak..ada bawal sweet sour, siakap 3 rasa, ayam golek berempah, udang goreng (tp tak dpt panjat nenas sebab lupe lak nak beli nenasnya )

yg lain2 tu amik dari lembu organ dalaman..hati lembu n limpa masak itam, paru goreng sambal (sedap nih )

sayur campur n buah-buahan

air lak sirap cincau n sirap limau
^_^
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 18-3-2008 01:13 PM |All posts
nak yg standard ke atau nak kelainan??
Hentikan pembakaran terbuka...JANGAN MEROKOK!!
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 18-3-2008 02:14 PM |All posts
nak kelainan.. yang pasti xnak ayam golekk
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 18-3-2008 02:57 PM |All posts
byk pilihan...
nak menu kampung ke menu bandar?
Hentikan pembakaran terbuka...JANGAN MEROKOK!!
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 18-3-2008 03:39 PM |All posts
rasanya masakan apa pun boleh yang penting presentationnya tip top... almaklumlah lauk pengantin.... kalau masak lemak pun kalau presentnya cantik menarik kompom orang tengok selera....kebiasaannya pengantin makan sikit je.... tapi yang tunggu nak makan lauk pengantin selalunya mmg ramai.... org selalu akan tanya .. sedap tak lauk pengantin tu
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 19-3-2008 12:04 AM |All posts

Reply #10 sakuragirl's post

riteeee...
presentation jgn buat cam biasa..tuko sket
menu wise pun bleh ubah sket..
kita kasik contoh la kan..
try guna concept fruit/vege carving utk serve makanan
takmo ayam golek..tak pe [sebenonyer jenuh pengantin nak 'carve' isi ayam..dah ler kene control ayu]
guna ciken fillet..then buat la sos masam manis ke.. black pepper
tapi presentation kasik gempak..letak atas pinggan kek yg berkaki tu
serve dlm buah/sayur yg dah diukir..pastu buat la karet juntai2 sket
senang ceta ala2 pertandingan hotel lah
udang takyah panjat nenas..bleh buat butterfly prawn atau buat kerabu udang..sedap tuh...letak atas bed of shredded mangga muda
sotong buat masak lemak cili api..tapi sotong jgn potong kecik...
sotong tu kelar halfway sekor sekor then kukus[dlm dia bleh letak cili merah sebijik ke just to get the colour contras bila kelar2 tu mengembang..kuah cili api masak asing sampai masak
nanti curah je atas sotong

daging bistik buat ala2 meatball..pastu buat sos cendawan ke

ikan? hmmmmm menten je laa ikan beso goreng mengepak tu..tapi restructure balik presentation..jgn penuh daun salad jek..sos pun try la sos2 lain tak pun dump kerabu mangga atas dia...sodap tu

buat 3 jenis kerabu..let say kerabu kacang botol, kerabu perut n kerabu timun.. letak dlm kelapa muda yg dah nicely cut..pastu letak dlm pinggan beralas daun pisang atau pun letak nicely dlm capsicum hijau merah n kuning..susn dlm satu pinggan

cuba buat kebab yg guna skewer buluh tu sebagai salah satu lauk..resepi ade kat archive atau refer kat ntv7 yg chef kamarul buat utk yassin haritu


main dgn level.. baru presentattion lawa

[ Last edited by  ninoZ at 19-3-2008 12:08 AM ]
Hentikan pembakaran terbuka...JANGAN MEROKOK!!
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 19-3-2008 10:26 AM |All posts
a ah betul tu sakura
kadang kita masak mcm biasa, yg penting presentation tu..
May nak ajar buat ayam boxing, tp susah plak nak potong kepak ayam, kena tunjuk cara.
ayam tu just goreng dgn tepung, buat sos lada hitam. hias cantik2.
kerabu tu, letak dlm lada bengala (? tul ke) yg colour2 tu..
hiasan bnyk guna lada, carrot, daun bawang, bawang besar, tomato, oren, anggur, telur puyuh.
warna masakan kena manarik. kalau buat masak pedas, biar warna tu, merahhhh betul... letak atas salad warna hijau, kan cantik.
may bnyk ambil gambar hasil buat lauk pengantin tp pakai handycam, buat suka2 untuk saudara mara dan kawan2. xambil bayaran pun, tp diorang mesti nak bagi.

[ Last edited by  MayGirl07 at 19-3-2008 10:38 AM ]
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 21-3-2008 05:55 PM |All posts
betul kata ninoz n may tu...
selalunya yang selalu kita makan tu yang menyelerakan + ngan presentation kan...
buat apa lah susah
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 5-8-2008 03:15 PM |All posts
hai...baru join sini...

baru2 ni sepupu nikah org JB....dapatlah duduk makan sama2 dgn pengantin....lauk2 semua simple....tapi, sedap2 u...ikan bawal masak kicap berempah jintan, udang goreng & telur puyuh disiram sos masam manis, sotong goreng tepung & sos thai, daging masak rendang tak pedas...ayam masak ala2 sambal....sayur campur dan pencuci mulut buah rambutan yg dah dibuang kulit separuh....senang utk dingap!

kek marble, kek kelapa, kek coklat, ada tapai, biskut samprit dan ada rempeyek dua tiga jenis....air ais krim soda dan ada buah2 cocktail...satu lagi air bandung.

hiasan memang lawa......rombongan kami balik dgn senang hati.....sedappp...layanan kelas...2-3 org anak2 dara manis belasan tahun yg serve..... time pengantin potong kek kita org dihidangkan dgn air nescafe & teh tarik yg sedap sesangat...thnks owang JB!
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 5-8-2008 04:16 PM |All posts

Reply #11 ninoZ's post

meleleh air liur baca ninoZ punye deskription ni..dah lah pose, saba saba..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 5-8-2008 06:30 PM |All posts
buat masa adik kawen..

http://ladywa.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 6-8-2008 01:11 AM |All posts
Originally posted by inspiron4545 at 5-8-2008 04:16 PM
meleleh air liur baca ninoZ punye deskription ni..dah lah pose, saba saba..

tu blom tgk yg dh siap kan?
hehehehehe...
Hentikan pembakaran terbuka...JANGAN MEROKOK!!
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 6-8-2008 12:56 PM |All posts
cam best jer

appetizer
- kuih cara berlauk/coklat/cheese/kaya
wat byk color and atur best best
-apple pie

lauk
- nasi kenduri standard +
- salmon cili padi (kuah tu pakai tabur sket2 je)
- sotong besar sumbat vege bolognese with cheese
- tempura vege (terung, apple, bayam, dll)

desert
- puding creme caramel
- fruits in basket.

bleh tak?
kalau pengantin masak sndiri leh tak?
-Sudah Bertemu Jodoh-
A successful marriage requires falling in love many times, always with the same person. ~Mignon McLaughlin
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 24-4-2014 08:44 AM , Processed in 0.153853 second(s), 28 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top