CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 68214|Reply: 227

bila nak start ambil neurogain?

[Copy link]
Post time 12-4-2008 01:25 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salam pada semua forumers,
dan ibu2 yg dah banyak pengalaman,
harapnya sudilah jawab soalan saya ni.

saya tengah mengandung 6weeks, first pregnancy, guna ivf, been married for 6 years,
nak tanya, bila nak start ambil neurogain ye,
bila pi pharmacy, kata start ambil bila kandungan dah 3 bulan and stop bila kandungan 7 bulan.

tapi yg saya baca kat sini, ramai yg ambil dari start mengandung sampai bersalin.
ada tak sesiapa ada brochure neurogain ni?
check kat internet, xde mention apa2 pun, cuma ckp good for pregnancy.

tqvm.....
really appreciate any reply.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2008 04:14 PM | Show all posts | Share
my experience, dr start bagi lepas masuk 2nd trimester... masa 1st trim cuma amik folic asid je..
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2008 04:16 PM | Show all posts | Share
lupe laks.. congrats ye..
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2008 11:28 PM | Show all posts | Share
1stly congrats ya..
my gynea bg mase me 5 bulan...
b4 that dia bg obimin jek
but i bg tau i ade prob amik obimin
so dia bg nuerogain ni...bulan lps mase cek 6 bln..
dia bg lagi + obimin..obimin tu i x mkn coz i still muntah2 waktu pagi..
kang klu amik takut makin teruk...
rasena xp kot amik till bersalin sbb dia bukan ubat..
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2008 01:39 AM | Show all posts | Share

Reply #1 loveyabang's post

amik masa otak baby tgh developing, ms 4 bulan.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2008 04:03 PM | Show all posts | Share
i amik start preggy sampai dah abes bersalin..  doc kata neurogain ni mang bagus...even after besalin pon teruskan je makan sampai abes stok ubat tu... dia kan sort of vitamin.. so..bagus untuk kita gak after besalin..
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2008 08:15 AM | Show all posts | Share
its very good for the baby brain... development dia cepat..  cuma pada tig baby tig skang nie hyper sket.. tak reti dok diam... as for the abg i gave him yang budak punya.. mak aii... tak berani nak kasik everyday.. hyper sungguh.. otak dia berjalannnn jeee... ada je keja dia nak buat... tapi mmg best.. dia cepat belajar and pick up dia cepat...
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2008 09:43 AM | Show all posts | Share
hari tu plan nak amik neurogain ni masa kandungan masuk 5 bulan tapi ada kawan kat forum ni kata awal awal preggy pun dah boleh amik so skang dah start makan.

macam saya, since tau preggy 6 weeks ari tu doktor bagi folid acid, calcium & minum Enfamama. Obimin pulak gynea bagi bila masuk 16 weeks ari tu.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2008 12:03 PM | Show all posts | Share
Originally posted by loveyabang at 12-4-2008 01:25 PM
Salam pada semua forumers,
dan ibu2 yg dah banyak pengalaman,
harapnya sudilah jawab soalan saya ni.

saya tengah mengandung 6weeks, first pregnancy, guna ivf, been married for 6 years,
nak  ...


first of all congratulations!!

mesti sronok coz dah lama tunggu.. limo pun menunggu lama baru preggy.. so mmg nak yg terbaik utk baby..

limo pun amik neurogain.. memula nak makan awal tapi biler tanyer kat pharmasist.. eventhough it's supplement tapi elok makan masa masuk 4 bln.. before that makan asid folic jer..
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2008 01:05 PM | Show all posts | Share
amik neurogain masa kandungan 3 bulan sampai sekarng
my baby dah umur 6 bln+++.. sbb tgh bf
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2008 02:42 PM | Show all posts | Share
hi ... ehem tengah preggy 3bulan .. start 2bulan dah makan ..
1st baby ... ehem pun makan neurogain tp start dah 5bulan ..
bila dah dapat rasa kelebihannya ..... ehem rasa tak rugi try neorogain awal2 hingga bersalin
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2008 04:12 PM | Show all posts | Share
me plak..start amik neurogain bila masuk 3 bulan kandungan...sampai skang...dah 24 minggu...
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2008 04:30 PM | Show all posts | Share
Originally posted by loveyabang at 12-4-2008 01:25 PM
Salam pada semua forumers,
dan ibu2 yg dah banyak pengalaman,
harapnya sudilah jawab soalan saya ni.

saya tengah mengandung 6weeks, first pregnancy, guna ivf, been married for 6 years,
nak  ...


tahniah love ..... tuala start ambik neurogain masa 5mth++ peknen sampai skang....dan tuala gak plan nak ambik sampai bb besar lah.....plan nak bg BF kat bb.....doc kata bb still dapat lagi apa yg kita makan bila kita BF baby
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2008 05:05 PM | Show all posts | Share
ya betullllllllllllllllllllllllllllllll.....saya pon amik neurogain dr 5 moths...sampai lepas bersalin...tp lepas tu tukar TUNEX sbb lagik bagus DHA lagi byk dri neurogain....since BF cukup bagus utk para ibu...
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2008 05:29 PM | Show all posts | Share
sejak-sejak start check-up, mmg dr dah bagi neurogain. masa pgntkan anak no2 in 2004 pun makan neurogain. in fact, la ni my son tu still dok makan neurogain. yang budak punya.
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2008 09:05 PM | Show all posts | Share
salam...nk ty sikit kat kwn2 neurogain ni myk ikan kan?apa bezanya neurogain ngan myk ikan omega yg biasa tu...saya skrg tgh peknen 4 bln dan baru stat makan multivitamin Pramilet,perlu ke makan neurogain ni..lagi satu berapa hege sebotol?...maaf saya kurang arif hrp ada yg sudi menjawabnya ..tq
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2008 04:33 PM | Show all posts | Share
sori terpost dua kali..

[ Last edited by  kopipahit at 30-4-2008 04:35 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2008 05:02 PM | Show all posts | Share
sweet skrg mmg tgh amek neurogain...dari 1st checkup mase kandungan 6weeks Dr dah bg vitamin ni...
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2008 12:31 AM | Show all posts | Share
ma amik start 3 months preggy smpeilah dh nak salin..
bile baby kuar dh x BF..,ma BG galactis - adik badik neuro gain juga
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2008 12:33 AM | Show all posts | Share
Originally posted by kopipahit at 29-4-2008 09:05 PM
salam...nk ty sikit kat kwn2 neurogain ni myk ikan kan?apa bezanya neurogain ngan myk ikan omega yg biasa tu...saya skrg tgh peknen 4 bln dan baru stat makan multivitamin Pramilet,perlu ke makan  ...


ya..neurogain tu fishoil..
boleh je amik sbb tuk tambahan dha tuk baby.bagus neurogain ni.
sebotol dlu ma beli 55..now x taulah bape regenya..mkn sehari sebijik aje.
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2008 12:36 AM | Show all posts | Share
Originally posted by nuds at 14-4-2008 05:05 PM
ya betullllllllllllllllllllllllllllllll.....saya pon amik neurogain dr 5 moths...sampai lepas bersalin...tp lepas tu tukar TUNEX sbb lagik bagus DHA lagi byk dri neurogain....since BF cukup bagus ...


TUNEX..?
lum pnh jumpe lg..insyaallah sec baby leh try
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2008 08:57 AM | Show all posts | Share
sekarang tgh makan gak..
baru je start makan.. tu pun dpt info dari my fren..
skarang dah 5 months
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2008 09:25 AM | Show all posts | Share

Reply #1 loveyabang's post

doctor cakap amik neurogain masa 3 bulan. tapi dia xcakap lak kena stop masa 7 bulan
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2008 11:31 AM | Show all posts | Share
me doc bagi masa masuk 5 bln sampai la deliver.....tapi kalu suka makan ikan..byk2an makan salmon & ikan kod...
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2008 05:14 PM | Show all posts | Share

Reply #23 Lilia's post

Me too...start pregnant sampai sekarang makan
1.  Neurogain
2.  Obimin
3.  Kalsium (ed request sbb x suka minum susu)..hehehe..

Syukur setakat ni..x der kaki cramp..and hope everything will be fine..Insya ALLAH...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

29-8-2015 08:14 AM GMT+8 , Processed in 0.066163 second(s), 11 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list