CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123Next
Return Post new threads
Show: 23967|Reply: 66

tinted tingkap

[Copy link]

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 6-9-2006 03:48 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

salam.....

kalau nak tinted tingkap rumah mahal ke???? ada yg telah tinted tingkap??? bole bg pandangan dr segi harga. lagi satu yang mana okey tinted yg 1 warna atau yang bercorak2. tq
Reply

Props Report

anakperantau This user has been deleted
Post on 6-9-2006 11:12 PM |All posts
kami tinted semua cermin tingkap, dan sliding door.. yang belah hadapan saya buat begini... dari luar warna hijau dari dalam warna tu  macam perak, tapi bila dah lekat kat cermin tu, warna perak tu tak kelihatan... tapi warna terang.. maksud saya, tinted tu tak menggelapkan ruang.. tingkap bilik belakang pula saya buat tinted biasa, warna gelap tu, yang ni paling murah, dan akan menjadikan ruang nampak gelap. Tinted yang pertama saya sebut tadi lebih mahal, tak menggelapkan ruang, tapi menahan cahaya terik masuk rumah, so kalau siang selak curtain semua pun orang tak nampak..  tak semua buat yang ni sebab mahal wei.. itu pun bukan yang paling mahal. Jiran depan rumah buat tinted yang dari luar nampak warna emas.. yang tu lebih mahal kata orang yang kami upah tu.

Cuma tingkap bilik utiliti dan dapur jer saya tak tinted sebab nak sambung buat wet kitchen kelak.. yang kat kitchen tu saya beli sendirilah pelekat bercorak kat Tesco, tapi tak professional pasang (pasang sendiri), ada gelembung2 juga walau ikut arahan betul.. saya perhatikan cina yang saya upah pasang tu memang teliti betul.. buat kerja semua lebih separuh hari.. walhal rumah saya cuma immediate teres 2 tingkat jer.. kos saya pasang - dalam RM600 lebih gitu.. nak tahu cina tu kata ada datin duduk kat glenmarie pasang tinted rumah jer dah RM30 ribu.. hai sama rege rumah kos rendah!
Reply

Props Report

anakperantau This user has been deleted
Post on 6-9-2006 11:14 PM |All posts
lupa nak jawab tentang sama ada corak atau plain yang sesuai..

sebenarnya bergantung kat kita.... saya n husband ni jenis suka konsep moden, so corak2 tu kami kurang sikit sebab nampak sarat.. lagi satu kalau corak2 kami rasa cuma cantik jer. tapi tujuan asal nak menahan panahan matahari tak tercapai.. sekali lagi tu personal preference...
Reply

Props Report

hantu1 This user has been deleted
Post on 7-9-2006 07:51 AM |All posts
Paste ler kat sini gambar tinted tu...
Hans tak dpt imagine cam ner tingkap tinted anakperantau...pls...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-9-2006 09:40 AM |All posts
o...rupanya kita bole tinted dalam dan luar yea. first time tahu. kalau kat luar tu kalau kena hujan tak rosak ke atau kotor?berapa panel yang tinted???
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 7-9-2006 10:16 AM |All posts
dulu ada gak contractor offer saya tak mahal sgt dlm minima RM2000 depend pada jenis tinted tapi tu harga untuk rumah jenis semi-detached la..
Salam Ukhwah
Razzs
Andai Dapat Ku Undur Masa

YM: rzman_07@yahoo.com
Reply

Props Report

anakperantau This user has been deleted
Post on 8-9-2006 02:42 AM |All posts
bukan yang saya maksudkan tinted tu luar dan dalam tapi kertas lapisan untuk tinted tu dua warna, warna yang nampak dari luar lain, dari dalam lain.. semua ditampal dari dalam.. ni saya sertakan gambar rumah diambil dari depan.. saya buat sliding door dan semua tingkap yang menghadap hadapan.. tingkap2 belakang pula saya tinted yang murah jer, yang hitam macam biasa kita selalu tengok tu.. orang yang buat tinted ni kata kalau beli kaca gelap terus sebenarnya lebih murah dari tinted tapi dengan syarat rumah bina sendiri boleh pilih apa kita nak.. tapi tinted warna macam saya buat tu, memang kena pasang kemudian... .  Perlu diingat tinted ni macam2 ada tu yang setengah orang kaya ambil yang paling mahal agaknya ..sampai berpuluh ribu habis.. kalau nak cantik, boleh pilih warna, biru, hijau, emas, perak.. dll.. fuh rambang mata wei!




Yang ni pula kami pasang sendiri kat dapur... hajat hati nak buat wet kitchen bila balik Mesia nanti... tu yang sebelah belakang tingkat bawah tak pasang tinted..

Reply

Props Report

anakperantau This user has been deleted
Post on 8-9-2006 02:43 AM |All posts
sorry gambar tu kecil jer, teman tak pandai lah nak besarkan... masih baru belajar
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 8-9-2006 07:04 AM |All posts
berape rEgE die, mahal x?
But I ask, if I think not, am I not? I think not. Don't you think?
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-9-2006 08:31 AM |All posts
disebabkan gambar kecil. yg dapur tu pakai yg corak2 ke????  brp harganya????
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 8-9-2006 08:55 AM |All posts
kat rumah mama developer dah pasang tinted ni siap2 kat seluruh tingkap...warna gelap mcm coklat kehitaman...dlm rumah kalau siang tak gelap pun sbb cahaya boleh masuk cuma tak direct mcm kaca biasa...selak curtain aje pastu semua ok....

tapi, mak mama tak suka sbb dia kata tak nampak langsir dari luar....kalau tak bukak tingkap dr luar nampak mcm rumah hantu...hehehehe....
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-9-2006 03:39 PM |All posts
saya suka tengok rumah org yg bertinted. leps tu berbagai color. suka sangat nampak macam mewah kalau yang bersinar2 tu lagi lawa.
Reply

Props Report

anakperantau This user has been deleted
Post on 8-9-2006 09:07 PM |All posts
Originally posted by bby2124 at 8-9-2006 08:31 AM
disebabkan gambar kecil. yg dapur tu pakai yg corak2 ke????  brp harganya????



Yang kat dapur tu pasang sendiri saja.. beli kat Tesco Damansara... tapi as I said pasang tak professional... kalau nak elok, kena buka getah keliling cermin tu... kira proses tu kena sabar lah... plastic corak2 tu rasanya kalau tak silap segulung dalam RM30... tak berapa ingat dah setahun.
Reply

Props Report

anakperantau This user has been deleted
Post on 8-9-2006 09:18 PM |All posts
Ok, teman hantar semula gambar tingkap dapur ni.. harap kali ni percubaan menjadi

Reply

Props Report

anakperantau This user has been deleted
Post on 8-9-2006 09:19 PM |All posts
Ok, yang ini pula gambar cermin sebelah hadapan yang ditinted warna hijau dilihat dari luar

Reply

Props Report

anakperantau This user has been deleted
Post on 8-9-2006 09:22 PM |All posts
teman kat ober-c sekarang, kalau tak boleh ambil gambar rumah jiran depan rumah yang tinted warna emas... lagi nampak class gitu... reganya memang lebih mahal dari yang hijau macam rumah teman ni...  Pada teman, kira berbaloi lah tinted ni sebab yang kami pilih ini ada UV protector... so memang kalau selak langsir ke, cahaya terik langsung tak terasa...  dulu teman ada merayau2 kat PKNS shah alam, nampak ada kedai yang boleh pasang tinted ni.. tapi masa tu dah siap pasang, so tak tanya rege mereka... company yang kami upah tu kat USJ.
Reply

Props Report

Fighter

Cinta Menyintai Kita....

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 9-9-2006 10:03 AM |All posts
Salam ...

Dah masuk umah baru nie, teruja betul la nak pasang tinted ... :love:
Kejayaan tidak datang kepada manusia yang leka.
Reply

Props Report

zigzag This user has been deleted
Post on 9-9-2006 02:47 PM |All posts
klu pandai psg sdri mmg jauh lbh jimat.. contohnya.. my office door nih, psg tinted yg biasa jer... klu bli & psg sdri baru RM1.80/ kaki persegi.. tp klu skali ngn upah pasang Rm5/kaki persegi..
Reply

Props Report

Fighter

Botaque Nje

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 10-9-2006 04:49 PM |All posts
Originally posted by anakperantau at 8-9-2006 09:19 PM
Ok, yang ini pula gambar cermin sebelah hadapan yang ditinted warna hijau dilihat dari luar



ff:   sape yg tgh kunci gate tuuuuuu
i don't need to SHOUT
to prove i'm RIGHT
Reply

Props Report

anakperantau This user has been deleted
Post on 10-9-2006 10:14 PM |All posts
sedara teman yang jaga rumah tu, kenapa?
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 11-9-2006 02:57 PM |All posts
ermmm..mahal gak ye upah meninted nie...mcm mn ye nak reduce kos?nak
psg sdr mmg x dpt aaaa ...sy ingat nak gak tinted umah nie...ada sape2 yg
leh rekomen org amik upah psg..sy bli brg/film...:tq:
Reply

Props Report

anakperantau This user has been deleted
Post on 12-9-2006 06:32 AM |All posts
tapi rasanya dealovao4, kalau beli barang then upah pasang pun tah2 jadi sama dengan suruh pasang siap2 macam saya buat.. apa kata, beli yang biasa then try pasang sendiri kat tingkap dapur... kalau ada gelembung2 sikit tu adatlah, amatur kan.. then bila dah buat 2-3 panel tu mungkin dah lebih bagus, baru pindah gi tingkap depan.. sebab barang2 nak tampal tu selain plastik tinted tu simple sangat - cecair pencuci cermin, span pencuci cermin, then air... cuma kena kesabaran.. Kalau rajin buat DIY ni mesti boleh punya. My husband's friend pasang plaster ceiling kat ruang tamu sambil dia tolong orang tu pasang, dia pun belajar, tingkat atas rumah dia pasang sendiri.. nakjimat kos punya pasal.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 12-9-2006 12:14 PM |All posts
saya baru tinted umah saya. mg senang aje. apa yg saya nampak, org tu menggunakan banyak air. kalau tak cantik dia buka balik dan spray dengan air. dia nak rata dia pakai pembaris yg ukur baju tu. yg pastinya umah saya mmg berlecak, nasib baik alas surat khabar.

kat mana nak beli materianya??? kat kedai hardware ada ke????

plaster celling...alahai....kena org yg teliti pasang.apadahal, bwh umah adar kedai plaster ceiling.
Reply

Props Report

anakperantau This user has been deleted
Post on 13-9-2006 02:17 AM |All posts
Originally posted by bby2124 at 12-9-2006 12:14 PM
saya baru tinted umah saya. mg senang aje. apa yg saya nampak, org tu menggunakan banyak air. kalau tak cantik dia buka balik dan spray dengan air. dia nak rata dia pakai pembaris yg ukur baju tu.  ...



Saya beli material nya kat mini market biasa jer, tapi kat kedai hardware, even supermarket pun ada jual..

Pada sapa2 yang nak try tinted sendiri selamat mencuba!... Kami pun ingat nak cuba juga untuk 2 panel tingkap bilik utiliti guna tinted yang warna, since project wet kitchen terpaksa ditangguhkan dulu... -
Reply

Props Report

Post on 19-9-2006 01:56 PM |All posts
Originally posted by anakperantau at 6-9-2006 11:12 PM
kami tinted semua cermin tingkap, dan sliding door.. yang belah hadapan saya buat begini... dari luar warna hijau dari dalam warna tu  macam perak, tapi bila dah lekat kat cermin tu, warna perak tu ...


anak perantau..tx arr post pict tuh sng nak tjk hb kale tinted yg sy nak,.. me n hb mmg tgh plan nak tinted sliding door n tingkap coz bl mlm klu selak langsir mesti npk dlm... tpkan... AP just btau upah jer,, bleh x gtau rege tinted tu... coz kat tpt sy bise nyer brg2 cenggitu mhl cket...alah btau sekaki bape pon xper...
Reply

Props Report

123Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 18-12-2014 10:21 AM , Processed in 0.142223 second(s), 25 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top