CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 27169|Reply: 19

BEZA DARAH HAID DAN DARAH KEGUGURAN

[Copy link]
Post time 24-6-2008 04:00 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

MACAMANA NAK BEZAKAN DARAH HAID DAN DARAH KEGUGURAN MISAL KATA KITA TAK TAHU KITA PREGNANT?
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2008 04:31 PM | Show all posts | Share
Aku pun nak tau gak.

Sabtu lepas aku ingat aku keguguran, pucat gak.
Sbb semacam je tau. Slalu kalu period, musti aku mengeluarkan symtom2
dtg bulan   Tapi aku relex jek... skali betullah aku period... ngok tul aku ni.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2008 05:52 PM | Show all posts | Share
me pernah 3 kali tumpah darah...

yg 1st... tgh jalan, rasa mcm darah period keluar... banyak dan panas...
check tgk, darah turun membuak... berketul...
pi sepital scan tgk tinggal karung jer...

yg 2nd... also tgh jalan, rasa sama gak... tapi tak banyak...
yg ni kandungan selamat.

yang feb lepas, sama macam yg 1st tadi...

so for ME, bezanya adalah, kalau period akan rasa senak macam senggugut gitu.

gugur/tumpah darah just tiba-tiba 'kegebuak' selonggok darah keluar... siap ada ketul/gumpalan darah... tapi rasa panas ngan ngeri tu ada la...

demmm...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-6-2008 09:27 AM | Show all posts | Share

Reply #3 AznieBunnie's post

saya pulak kompius sebab 2 bulan lepas baru keguguran.jadi hari ahad ari tu kuar darah,...biasa nya nak period, breast mesti bengkak @ sakit..ni rasa membesar je......takut gugur lagi..
yang saya dapat bezakan darah gugur bila calit kat tangan darah tu tak cepat kering dan tak hanyir
darah period cepat kering dan hanyir...
tak tahulah org lain...
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2008 10:14 AM | Show all posts | Share

Reply #4 hasmahani's post

ha, betul-betul... darah period bau nya tak besh...
darah gugur, tak berbau musyuuuk mcm darah period.
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2008 12:23 PM | Show all posts | Share

Reply #3 AznieBunnie's post

Masa berjalan tu tetiba je ke? Takde rasa sakit perut ke apa ke?
Adusshhhh.. kalu berjalan nak pi keje ke camne lah ye
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2008 02:15 PM | Show all posts | Share

Reply #6 Ucu's post

me ingat lagi, yg 1st tu, jln dari bilik me nak pi bilik adik. adalah dlm 8 meter... tup-tup rasa mcm selambak kluar...

masa yg 2nd pun camtu...

yg 3rd ni, tgh malam... also dlm perjalanan nak pi toilet.

kalau jln nak pi kerja, mau meleleh kluar la tu... seriau wooo... rasa mcm nak runtuh dunia... i mean, for me la...
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2008 09:54 AM | Show all posts | Share
erm.. aku pun sindri tak tau nak bezakan darah period atau gugur.. aku pernah alami keguguran 2 kali.. nasib aku dah ade sorang hero ni... tp dlm 1 year aku dah 2 kali gugur... yg terakhir last februari... sekang aku baru test sindri.. aku pregnant lagi.. tp aku fobia dan takut erm... cam ne nak hadapi ni.. dah le hubby jauh.. rasa cam nak benti keje je rasa... sbb x mo rasa cam pentingkan diri cam b4 this.. uwa.....
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2008 10:44 AM | Show all posts | Share
nur dah setahun berkahwin... tapi belum dikurniakan anak lagi... baru2 ni nur dtg period dalam 2kali sebulan. begini nur period dalam 8.6.08.... dalam 4 hari la... tapi baru2 ni nur dtg period lagi dalam 24.6.08... period nur tiap2 bulan ok.. tetiba bulan ni 6 ni.. nur rasa pelik... kalo ikut ari subur kita period dari hari pertama 8.6.08.. nur kira dalam 14 hari 21.6.08 hari subur nur.

tapi tiba2 24.6.08.. nur dtg period... tapi tak rasa sakit pun perut ni masa period cam segugut ke... tapi nur muskil skrg ni period nur sampai sekarang masih ada lagi... ke nur keguguran... boleh sesape bantu nur...
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2008 08:54 AM | Show all posts | Share
bila sama mcm shima 2x gugur dalam tahun ni.... ni tgh sakit2 breast x tau samada nak period atau pregnant....3 hari lepas buat upt -ve.... kalau x kuar2 jugak peot ni mggu depan nak buat upt sekali lagi.... mana tau kot2 ada rezeki.....

untuk membezakan darah peot n darah gugur.. dari pengalaman bila darah peot hanyir sket x mcm darah gugur... org lain x tau la....
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2009 12:01 PM | Show all posts | Share
din tak pernah nak merasa pregnant atau keguguran
tapi din ada 1 pengalaman nak citer psl tajuk nihh larr..

1 hari tu..din lewat period..
tak ingat berapa hari dah lewat..so din pun
pegi jumpa doc utk check samada pregnant atau tidak..

masa tu doc tak buat urine test..
dier just terus scan...dan dier ckp..
kmgkinan awak pregnant...nampak mcm ada...

so selang berapa hari tu..kat ofis masa tu..
darah kluar..din dahh mula cuakk..dann start nak nangis.. dahh..
terus call hubby din..suuh bwk gi klinik time tu gakk..

tapi tak pegi klinik yg sama gi klinik lain..
doc wat urine test..-ve...doc kate itu bukan gugur tp
darah period...tp mati2 din ckp ngan doc tu..psl
doc lagi 1 ckp tu..saya mgkin pregnant...

tp doc nihh kate...sekiranya awak keguguran...
bila kita wat urine test pasti dier +ve jugak..
but now -ve.....so now u period jerr nihh...

adooii...sabau jerrlahh...
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2009 02:30 PM | Show all posts | Share
darah haid lain baunya klu dibandingkan darah keguguran... sbb darah keguguran tak berbau sngt mcm haid.. pendapat dyg ler sbb dah pernah merasa kan...
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2009 05:33 PM | Show all posts | Share
nak tnye sket..sape yang ader pengalaman macam saya..baru2 ni sy check mmg positif pregnant..tapi pagi tadi..tetiba kuar macam coklat2..pastu terus gi klinik..doktor scan kate xnampak aper2 lagi..pastu dapat la mc 3 hari untuk rest  n doc bagi ubat duphaston.risau gak ni sebab dah lama tunggu nak dapat baby
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2009 08:17 PM | Show all posts | Share

Balas #13 princessbaik\ catat

berapa bulan dah?
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2009 04:50 PM | Show all posts | Share

Reply #14 Dayangku_Azie's post

baru lagi 4 week lebih...
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2009 10:21 AM | Show all posts | Share
tapi kan..aku ada kemusykilan gak....bulan 12...period aku..lewat seminggu......masa dtg period tu..darah ketul2...takut aku......tpi aku pk period biasa je kot......bulan 1 plak lewat gak 2 minggu.....pastu period....ketul2 gak....nape ye?......ada sesapa pernah alami apa yg aku alami ni tak?,,,,,seram le..
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2009 03:06 PM | Show all posts | Share

Reply #15 princessbaik's post

dalam sebulan ler tu... kena banyakkan rehat yer... jgn angkat barang berat2, air dlm baldi pun jgn... minum air putih byk2
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2009 03:09 PM | Show all posts | Share

Reply #16 Mya111's post

masalah hormon kot... klu badan tak aktif, period selalu lmbt... kena jaga pemakanan... jgn mkn pedas2, minuman bergas dan berais klu dekat nk period... sentiasa banyakkan minum air suam
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2009 03:28 PM | Show all posts | Share
pngalaman gurl first kgguran...kuar fresh blood..n tak berbau...ni gurl lewat dtg period dah 6 bln...dlm masa 6 bln 4x test -ve...ni baru2 ni 9/2 baru je period....ishk2...sbb gurl mmg jenis priod tak tetap..
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2009 03:52 PM | Show all posts | Share
Originally posted by Dayangku_Azie at 13-2-2009 03:09 PM
masalah hormon kot... klu badan tak aktif, period selalu lmbt... kena jaga pemakanan... jgn mkn pedas2, minuman bergas dan berais klu dekat nk period... sentiasa banyakkan minum air suam


thanx 4 d info..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

30-3-2015 12:26 PM GMT+8 , Processed in 0.129009 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list