CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 3862|Reply: 11

ada tak sesiapa tau macam mana nak dapatkan balik password email

[Copy link]

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 6-7-2008 04:29 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

ada tak sesiapa tau camne nk dptkan password email yahoo balik. aku rasa email aku dah kena hack la...
sedihnye, camne nk dptkan balik emel tu. dahla aku tak buat back up ape2...
aku tak sangka tul aku blh terkena......
lagi sedih ada orang guna emel aku tu buat fitnah kata aku hilang semua barang2 kat nigeria, takde ape2 n perlukan duit 1500 pound.
ni pon aku tau sebab makcik aku call aku nak kepastian, betul ke aku ada gi sana,  pastu aku cakap.. mana ada...
bongokla orang tu, kalau aku hilang sume pn camne aku blh surf internet hantar emel, baik aku gi call orang ke...!!!
tolongla aku yg dianiaya ni....

terlebih dahulu saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih pada sesapa yg dpat membantu..
Respect people who find time for you in their busy schedule, but love people who never look  ...
Reply

Props Report

Moderator

ketua polis jepun

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 6-7-2008 05:03 PM |All posts

Reply #1 tina's post

yahoo mail; ko ada set security question tak?

aku pernah le recover 4-5 kali. skali tu sbb kena curi gara2 terklik link "phishing". link phishing ni samada kat email atau yahoo messenger.

cara dia ialah jawab security question. atau jawab account info. macam poskod dan lelain personal info.
kalo betul, leh reset on d spot atau send new password to secondary email.
secondary email aku ialah hotmail dan kena set dlm account info yahoo mail tu.
aku penah recover guna dua2 cara ni.


tips :-

kalu trima email/PM/message apa2 yg ada hyperlink, jgn terus klik.
tapi open link tu guna browser backup (copy dan paste kat browser backup).

contohnya, aku guna Opera dan Firefox jadi backup aku. so, aku guna firefox utk buka link tu. beza dia :

1- opera dah ada cookie. bila open links, cookie dan pssword mungkin leh dibaca oleh phishing site tu.
2- firefox takde cookie apa pun. bila open link, dia takleh trace apa2 cookie dan login info.
JANGAN P.M. aku kalo ada masalah komputer. tanye kat forum kita kongsi ilmu sama-sama.
pm inbox utk private chat je. HARAP MAKLUM.

Personal Message: Hello! If you leave a message, I'll call you soon. If you leave a sexy message, I'll call sooner.

**TradeMark of MegiKawah Inc.**.
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 6-7-2008 06:04 PM |All posts

Reply #1 tina's post

Dah cuba steps bzzts post tu? Dapat recover?
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 6-7-2008 09:58 PM |All posts

Balas #2 bzzts\ catat

emel tu aku buat dh lame, masa skolah kot, dah tak ingat security question atau  account info, poskod dan lelain personal info.


tp maceh bg tips tu...

baru aku tau beza opera ngan firefox
Respect people who find time for you in their busy schedule, but love people who never look  ...
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 6-7-2008 09:59 PM |All posts

Balas #3 0001\ catat

ermm aku rasa dh tak blh diselamatkan...

ermm nasibla....

cume skrg aku dh bgtau makcik aku n kawan2 aku kaalu dpt emel ngarut abaikan jek....
Respect people who find time for you in their busy schedule, but love people who never look  ...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 9-7-2008 10:54 PM |All posts
ko contact ler ngan yahoo tu sendiri..x aci ker?
TUmpang Lalu~
Reply

Props Report

trunks   cPlan User 

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 13-7-2008 10:33 AM |All posts

Reply #6 syarif20's post

kalau contact yahoo pun, diaorang akan suruh masukan security question
juga, tak masuk maklumat yang betul, diaorang tak dapat tolong.
nasib tak baik, diaorang tak layan E-mail ko..
i dun wanna live anymore
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 14-7-2008 09:54 AM |All posts
Originally posted by trunks at 13-7-2008 10:33 AM
kalau contact yahoo pun, diaorang akan suruh masukan security question
juga, tak masuk maklumat yang betul, diaorang tak dapat tolong.
nasib tak baik, diaorang tak layan E-mail ko..

betul2...
huhu..mmg diaorang tak layan pong..
email tu dh lame aku tak ingt ape yg aku letak dlm info n security question...
terpakse redha jela.........
Respect people who find time for you in their busy schedule, but love people who never look  ...
Reply

Props Report

trunks   cPlan User 

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 14-7-2008 10:33 AM |All posts

reply #8 tina's post

diaorang tak layan kan  

selain daripada ko redha saja, langkah keselamatan yang ko boleh buat
ialah..

1) Backup semua contacts yang ada dalam YM ko..supaya kalau terjadi lagi..
   contacts masih selamat.
2) Jangan simpan emel penting dalam emel baru ko.
3) buat password yang kukuh ..sampai 15 chars yang mengandungi
    huruf dan nombor.
4) kalau guna PC berkongsi, jangan pilih options remember password.
5) Kalau dalam chatroom, kalau orang ada hantar file ke links apake
   JANGAN ambil atau click..

ohya..sebelum password ko kena curi ini..ko ada ingat click
apa-apa link ke atau macam mana?
i dun wanna live anymore
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 14-7-2008 03:30 PM |All posts
untuk emel baru ni aku dh buat back up...
lagi satu kan dlm emel tu jgnla letak name penuh...
huhu bahaya gak, cam kes aku ada lak org tu nyamar jd aku..minta duit..
sib baik makcik aku call aku, tanye betul ke tak...

aku tak ingt la aku klik ape... sbb sehari dua emel aku blh lagi buka...
lepas tu terus dh tak blh...

[ Last edited by  trunks at 14-7-2008 07:37 PM ]
Respect people who find time for you in their busy schedule, but love people who never look  ...
Reply

Props Report

trunks   cPlan User 

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 14-7-2008 09:57 PM |All posts

Reply #10 tina's post

Jangan lupa backup sekali security question dan poskod semua..
i dun wanna live anymore
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 24-6-2009 01:22 PM |All posts
korang ada idea x cne nk dptkan blk password email...aku terlupalah answer for the secret question...
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 19-4-2014 03:14 PM , Processed in 0.119438 second(s), 22 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top