ada tak sesiapa tau macam mana nak dapatkan balik password email - Internet,Multimedia,Rekabentuk Laman Web - Komputer & Internet - CARI Infonet -

CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 6377|Reply: 11

ada tak sesiapa tau macam mana nak dapatkan balik password email

[Copy link]
Post time 6-7-2008 04:29 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

ada tak sesiapa tau camne nk dptkan password email yahoo balik. aku rasa email aku dah kena hack la...
sedihnye, camne nk dptkan balik emel tu. dahla aku tak buat back up ape2...
aku tak sangka tul aku blh terkena......
lagi sedih ada orang guna emel aku tu buat fitnah kata aku hilang semua barang2 kat nigeria, takde ape2 n perlukan duit 1500 pound.
ni pon aku tau sebab makcik aku call aku nak kepastian, betul ke aku ada gi sana,  pastu aku cakap.. mana ada...
bongokla orang tu, kalau aku hilang sume pn camne aku blh surf internet hantar emel, baik aku gi call orang ke...!!!
tolongla aku yg dianiaya ni....

terlebih dahulu saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih pada sesapa yg dpat membantu..
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2008 05:03 PM | Show all posts | Share

Reply #1 tina's post

yahoo mail; ko ada set security question tak?

aku pernah le recover 4-5 kali. skali tu sbb kena curi gara2 terklik link "phishing". link phishing ni samada kat email atau yahoo messenger.

cara dia ialah jawab security question. atau jawab account info. macam poskod dan lelain personal info.
kalo betul, leh reset on d spot atau send new password to secondary email.
secondary email aku ialah hotmail dan kena set dlm account info yahoo mail tu.
aku penah recover guna dua2 cara ni.


tips :-

kalu trima email/PM/message apa2 yg ada hyperlink, jgn terus klik.
tapi open link tu guna browser backup (copy dan paste kat browser backup).

contohnya, aku guna Opera dan Firefox jadi backup aku. so, aku guna firefox utk buka link tu. beza dia :

1- opera dah ada cookie. bila open links, cookie dan pssword mungkin leh dibaca oleh phishing site tu.
2- firefox takde cookie apa pun. bila open link, dia takleh trace apa2 cookie dan login info.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2008 06:04 PM | Show all posts | Share

Reply #1 tina's post

Dah cuba steps bzzts post tu? Dapat recover?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-7-2008 09:58 PM | Show all posts | Share

Balas #2 bzzts\ catat

emel tu aku buat dh lame, masa skolah kot, dah tak ingat security question atau  account info, poskod dan lelain personal info.


tp maceh bg tips tu...

baru aku tau beza opera ngan firefox
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-7-2008 09:59 PM | Show all posts | Share

Balas #3 0001\ catat

ermm aku rasa dh tak blh diselamatkan...

ermm nasibla....

cume skrg aku dh bgtau makcik aku n kawan2 aku kaalu dpt emel ngarut abaikan jek....
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2008 10:54 PM | Show all posts | Share
ko contact ler ngan yahoo tu sendiri..x aci ker?
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2008 10:33 AM | Show all posts | Share

Reply #6 syarif20's post

kalau contact yahoo pun, diaorang akan suruh masukan security question
juga, tak masuk maklumat yang betul, diaorang tak dapat tolong.
nasib tak baik, diaorang tak layan E-mail ko..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-7-2008 09:54 AM | Show all posts | Share
Originally posted by trunks at 13-7-2008 10:33 AM
kalau contact yahoo pun, diaorang akan suruh masukan security question
juga, tak masuk maklumat yang betul, diaorang tak dapat tolong.
nasib tak baik, diaorang tak layan E-mail ko..

betul2...
huhu..mmg diaorang tak layan pong..
email tu dh lame aku tak ingt ape yg aku letak dlm info n security question...
terpakse redha jela.........
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2008 10:33 AM | Show all posts | Share

reply #8 tina's post

diaorang tak layan kan  

selain daripada ko redha saja, langkah keselamatan yang ko boleh buat
ialah..

1) Backup semua contacts yang ada dalam YM ko..supaya kalau terjadi lagi..
   contacts masih selamat.
2) Jangan simpan emel penting dalam emel baru ko.
3) buat password yang kukuh ..sampai 15 chars yang mengandungi
    huruf dan nombor.
4) kalau guna PC berkongsi, jangan pilih options remember password.
5) Kalau dalam chatroom, kalau orang ada hantar file ke links apake
   JANGAN ambil atau click..

ohya..sebelum password ko kena curi ini..ko ada ingat click
apa-apa link ke atau macam mana?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-7-2008 03:30 PM | Show all posts | Share
untuk emel baru ni aku dh buat back up...
lagi satu kan dlm emel tu jgnla letak name penuh...
huhu bahaya gak, cam kes aku ada lak org tu nyamar jd aku..minta duit..
sib baik makcik aku call aku, tanye betul ke tak...

aku tak ingt la aku klik ape... sbb sehari dua emel aku blh lagi buka...
lepas tu terus dh tak blh...

[ Last edited by  trunks at 14-7-2008 07:37 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2008 09:57 PM | Show all posts | Share

Reply #10 tina's post

Jangan lupa backup sekali security question dan poskod semua..
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2009 01:22 PM | Show all posts | Share
korang ada idea x cne nk dptkan blk password email...aku terlupalah answer for the secret question...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

30-7-2015 04:13 PM GMT+8 , Processed in 0.062346 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list