CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123Next
Return to list New
View: 7803|Reply: 73

Jangka Hayat Botol

[Copy link]
Post time 8-7-2008 08:45 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salams

I nak tanya sket la kt forumers semua pasal jangka hayat botol ni..
my baby Hannah Marissa currently pakai botol Avent tu..so rasanya baper lama i boleh keep on using the bottle? Bila rasanya nk kena tukar botol tu ek? Ada pape effect tak kalo pakai lama2..

Fyi, Hannah now is 7months..so i dah guna botol tu 7 months gak laaa..bila patut  i tukar ekkk?


Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 08:56 AM | Show all posts | Share
kalau botol susu Tupperware mmg boleh guna selagi hayat dikandung badan
the material is safe and non-toxin so i pakai sampai dia buruk la
and ada at one time tu..botol susu Tupperware nih..printing number dia hilang..so i htr ke stokist and dapat tukar baru

kalau botol2 biasa yg Anakku or pureen ke..or jenama biasa2 tu mmg pakai almost 3-6 months jer

material botol susu nih pun dah dipertingkatkan..jenis kabut..which is more safe than the previous version



[ Last edited by  dideal_2004 at 8-7-2008 09:01 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 09:13 AM | Show all posts | Share
botol-botol jenama biasa aku pakai paling lama 2 bulan
botol avent, baru mula pakai dalam 3 bulan ni.. lum pernah buang lagi
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 11:34 AM | Show all posts | Share
ye ke.. aku ingat puting je yg 3 bulan jangka hayat... kalo botol ni takde jangka hayat.. aku pakai botol mmg lama la.. sampai la dia blurry baru aku tukar baru
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 01:07 PM | Show all posts | Share

Balas #1 kallydzar\ catat

setahu aku, feeding bottles kena tukar setiap 2-3 months of usage...
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 01:58 PM | Show all posts | Share
2-3 mth dah tukar sama cam pacifier gak
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 02:05 PM | Show all posts | Share
biar betul! nak tukar every 3 months......even guna brand AVENT pon nak kena tukar every 3 mths....?????kalu camtu baik guna brand biase2 je.....
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 02:13 PM | Show all posts | Share
aku rasa yg penting nya selepas guna botol tu terus cuci.. jgn biarkan susu lama kat dlm sampai basi, sampai botol tu berkerak.. cuci dgn air paip je pun tak kisah, pastu bilas/kocak2kan dgn air panas.. kalo bb kecik kena cuci n sterilize lah tiap2 hari

tu aku la..

kalo puting/pacifier tu mmg kena kerap tukar.. aku dari dulu la sampai skang ni guna 1 botol susu je.. 1 botol utk air kosong.. aku tak guna byk botol.. leceh nak basuh
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 02:22 PM | Show all posts | Share
laa....ada jangkahayat ka botol susu? akak guna turun temurun, selagi elok sayang nak buang..
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 03:07 PM | Show all posts | Share
aku plak klu botol AVENT tu cumer pki 1 thn jer,,, lbh dr tuh aku buang ar... klu btl brand biasa nih 1 bln jer jangka hayat dia pastu aku buang jer... klu btl biasa nih kat bwh kan ada gambo kitar semula... kod no tuh menunjukkan btl tul jenis kitar semula @ x...
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 03:09 PM | Show all posts | Share
oh yer... lagi satu klu nak btl tuh bersih dan tahan lama pki ler pencuci utk botol susu tuh... currently aku pki yg brand pureen tuh... mmg bersih ar... xder ler btl tuh lekat minyak susu..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-7-2008 03:22 PM | Show all posts | Share
Originally posted by zuraaw at 8-7-2008 03:09 PM oh yer... lagi satu klu nak btl tuh bersih dan tahan lama pki ler pencuci utk botol susu tuh... currently aku pki yg brand pureen tuh... mmg bersih ar... xder ler btl tuh lekat minyak susu..
agree with zuraaw..i pon cuci pakai pureen tu..mmg tak dek kesan kerak ke ape pon kt botol tu..tp mmg so far tak penah biar sampai berkerak lagi la hhehe so ada la yg guna for 1 year nih..tu la..if avent bottle pon jangka hayat just 2-3bulan, better pakai botol2 biasa jer kot..
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 03:38 PM | Show all posts | Share

Reply #12 kallydzar's post

Kasik je susu ibu tu, tak payah tukar 3 bulan sekali.
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 03:44 PM | Show all posts | Share
betul ke avent bottle jangka hayat 2-3 bulan je ?
tapi puting dia buat baby ku sedut elok.. takde tersedak... anti-colic...
abang aku pakai utk anak2 dia turun temurun bottle avent... just tukar puting je.. so far no problemm. elokk je..
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 03:53 PM | Show all posts | Share
Originally posted by HarizAzhari at 8-7-2008 03:38PMKasikje susu ibu tu, tak payah tukar 3 bulan sekali.
I mmgkasi... i pump susu letak dlm botol utk baby minum waktu I keje.
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 04:42 PM | Show all posts | Share
setahu puri botol avent ni boleh digunakan sepanjang hajat just change puting je , kalu tak nape pulak mahal regenye , kalu kena tukar every 3 mth baik beli botol biasa je , murah pulak tu .
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 04:56 PM | Show all posts | Share
Originally posted by potpuri80 at 8-7-2008 04:42 PM
setahu puri botol avent ni boleh digunakan sepanjang hajat just changeputing je , kalu tak nape pulak mahal regenye , kalu kena tukar every 3mth baik beli botol biasa je , murah pulak tu .


yo yo.... setuju !!! :pompom::victory:
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 05:12 PM | Show all posts | Share
botol susu ni life span if cam botol MAM ke avent ke lifespanlama sket la
tp kena tgk gak if bercalar2 belah dlm kena buang gak especially botol Avent since dia bkn bpa free
MAM yes bpa free
cam botol biasa dlm 3-4 mon dah leh tkr
teat kena tkr kerap sket
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 05:14 PM | Show all posts | Share

Reply #16 potpuri80's post

avent mahal tp dia tak free bpa ek

free bpa cam MAM,dr brown
yg tu elok la...
avent nak ikut still made of polycarbonate same jek ngan botol biasa
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 05:43 PM | Show all posts | Share
Setahu aku... botol jenama avent.. bleh tahan selama 5 tahun...

anak aku yg 1st dah 3 tahun pkai botol Avent yg 9 oz dan 11 oz...
adik dier 2 tahun... sama gak 9 0z dan 11 oz gak...
puting dier aku bantai 6 bulan ++ bru tukar.. sbb nampak elok jer...
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2008 12:20 AM | Show all posts | Share
Originally posted by phoebe at 8-7-2008 05:12 PM
botol susu ni life span if cam botol MAM ke avent ke lifespanlama sket la
tp kena tgk gak if bercalar2 belah dlm kena buang gak especially botol Avent since dia bkn bpa free
MAM yes bpa free
c ...


yupp.. i read somewhere, kene tgk tahap kecalaran dlm botol tu...
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2008 06:54 AM | Show all posts | Share
Originally posted by dideal_2004 at 8-7-2008 08:56 AM
kalau botol susu Tupperware mmg boleh guna selagi hayat dikandung badan
the material is safe and non-toxin so i pakai sampai dia buruk la
and ada at one time tu..botol susu Tupperware nih..prin ...



salam...
nak tanya ar...botol tupperware nih kena pakai puting yg disediakan aje ke?
sbb nilam ada 1 botol nih...hadiah org utk baby. since baby slalu guna puting brand ANAKKU, nilam xgunalah puting yg disediakan. tapi tgh2 anak menyusu,puting tuh tanggal...abis basah anak nilam.
mcm mana ek..???
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2008 09:01 AM | Show all posts | Share
Originally posted by nilam_puri82 at 9-7-2008 06:54 AM



salam...
nak tanya ar...botol tupperware nih kena pakai puting yg disediakan aje ke?
sbb nilam ada 1 botol nih...hadiah org utk baby. since baby slalu guna puting brand ANAKKU, nilam x ...


puting dia size biasa jer
boleh beli kat tupperware atau beli kat kedai biasa yg jenama biasa2 tu
i rasa u salah pasang kot

botol tu ada 4 bende tau
badan
adaptor
neck screw tu
cap

adaptor tu kena pasang kat badan botol
puting pasang kat screw neck tu(nanti i cr istilah dia...)

nih puting dia

Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2008 09:05 AM | Show all posts | Share
agaknya nila x tutup kuat x???
rasa nyer semua botol pun standard saiz puting nya...
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2008 09:49 AM | Show all posts | Share
Originally posted by lindasam at 9-7-2008 09:05 AM
agaknya nila x tutup kuat x???
rasa nyer semua botol pun standard saiz puting nya...



puting avent jer yg lain... besar... aku rasa botol avent mahal sebab tuh jer jenis botol yg can fit the big airflex teat. polycarbonate jer pun botol avent yg biasa tuh...

aku nyer avent set nih nak kena tunggu new baby, baru bley guna... anak aku skrg nih mogok guna teat pigeon jer... yg kaler kuning tuh...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

25-4-2015 09:51 AM GMT+8 , Processed in 0.148343 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list