CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123Next
Return Post new threads
Show: 6854|Reply: 73

Jangka Hayat Botol

[Copy link]

Rank: 1

Post on 8-7-2008 08:45 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salams

I nak tanya sket la kt forumers semua pasal jangka hayat botol ni..
my baby Hannah Marissa currently pakai botol Avent tu..so rasanya baper lama i boleh keep on using the bottle? Bila rasanya nk kena tukar botol tu ek? Ada pape effect tak kalo pakai lama2..

Fyi, Hannah now is 7months..so i dah guna botol tu 7 months gak laaa..bila patut  i tukar ekkk?


tentang aku..tentang dia..tentang mereka
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-7-2008 08:56 AM |All posts
kalau botol susu Tupperware mmg boleh guna selagi hayat dikandung badan
the material is safe and non-toxin so i pakai sampai dia buruk la
and ada at one time tu..botol susu Tupperware nih..printing number dia hilang..so i htr ke stokist and dapat tukar baru

kalau botol2 biasa yg Anakku or pureen ke..or jenama biasa2 tu mmg pakai almost 3-6 months jer

material botol susu nih pun dah dipertingkatkan..jenis kabut..which is more safe than the previous version



[ Last edited by  dideal_2004 at 8-7-2008 09:01 AM ]
Minggu tanpa signature...choiii sangat!!
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 8-7-2008 09:13 AM |All posts
botol-botol jenama biasa aku pakai paling lama 2 bulan
botol avent, baru mula pakai dalam 3 bulan ni.. lum pernah buang lagi
Reply

Props Report

Superior

wishful thinking..

Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17

Post on 8-7-2008 11:34 AM |All posts
ye ke.. aku ingat puting je yg 3 bulan jangka hayat... kalo botol ni takde jangka hayat.. aku pakai botol mmg lama la.. sampai la dia blurry baru aku tukar baru
♥ commit to be fit ♥
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 8-7-2008 01:07 PM |All posts

Balas #1 kallydzar\ catat

setahu aku, feeding bottles kena tukar setiap 2-3 months of usage...
:: BLANK ::
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 8-7-2008 01:58 PM |All posts
2-3 mth dah tukar sama cam pacifier gak
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 8-7-2008 02:05 PM |All posts
biar betul! nak tukar every 3 months......even guna brand AVENT pon nak kena tukar every 3 mths....?????kalu camtu baik guna brand biase2 je.....
Reply

Props Report

Superior

wishful thinking..

Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17

Post on 8-7-2008 02:13 PM |All posts
aku rasa yg penting nya selepas guna botol tu terus cuci.. jgn biarkan susu lama kat dlm sampai basi, sampai botol tu berkerak.. cuci dgn air paip je pun tak kisah, pastu bilas/kocak2kan dgn air panas.. kalo bb kecik kena cuci n sterilize lah tiap2 hari

tu aku la..

kalo puting/pacifier tu mmg kena kerap tukar.. aku dari dulu la sampai skang ni guna 1 botol susu je.. 1 botol utk air kosong.. aku tak guna byk botol.. leceh nak basuh
♥ commit to be fit ♥
Reply

Props Report

Adventurer

Syukur kepada Allah.....

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-7-2008 02:22 PM |All posts
laa....ada jangkahayat ka botol susu? akak guna turun temurun, selagi elok sayang nak buang..
Family no 1......
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 8-7-2008 03:07 PM |All posts
aku plak klu botol AVENT tu cumer pki 1 thn jer,,, lbh dr tuh aku buang ar... klu btl brand biasa nih 1 bln jer jangka hayat dia pastu aku buang jer... klu btl biasa nih kat bwh kan ada gambo kitar semula... kod no tuh menunjukkan btl tul jenis kitar semula @ x...
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 8-7-2008 03:09 PM |All posts
oh yer... lagi satu klu nak btl tuh bersih dan tahan lama pki ler pencuci utk botol susu tuh... currently aku pki yg brand pureen tuh... mmg bersih ar... xder ler btl tuh lekat minyak susu..
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 8-7-2008 03:22 PM |All posts
Originally posted by zuraaw at 8-7-2008 03:09 PM oh yer... lagi satu klu nak btl tuh bersih dan tahan lama pki ler pencuci utk botol susu tuh... currently aku pki yg brand pureen tuh... mmg bersih ar... xder ler btl tuh lekat minyak susu..
agree with zuraaw..i pon cuci pakai pureen tu..mmg tak dek kesan kerak ke ape pon kt botol tu..tp mmg so far tak penah biar sampai berkerak lagi la hhehe so ada la yg guna for 1 year nih..tu la..if avent bottle pon jangka hayat just 2-3bulan, better pakai botol2 biasa jer kot..
tentang aku..tentang dia..tentang mereka
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 8-7-2008 03:38 PM |All posts

Reply #12 kallydzar's post

Kasik je susu ibu tu, tak payah tukar 3 bulan sekali.
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 8-7-2008 03:44 PM |All posts
betul ke avent bottle jangka hayat 2-3 bulan je ?
tapi puting dia buat baby ku sedut elok.. takde tersedak... anti-colic...
abang aku pakai utk anak2 dia turun temurun bottle avent... just tukar puting je.. so far no problemm. elokk je..
http://inhousecakes.blogspot.com
http://prettyinluv.blogspot.com
http://edibleimageprint.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 8-7-2008 03:53 PM |All posts
Originally posted by HarizAzhari at 8-7-2008 03:38PMKasikje susu ibu tu, tak payah tukar 3 bulan sekali.
I mmgkasi... i pump susu letak dlm botol utk baby minum waktu I keje.
http://inhousecakes.blogspot.com
http://prettyinluv.blogspot.com
http://edibleimageprint.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 8-7-2008 04:42 PM |All posts
setahu puri botol avent ni boleh digunakan sepanjang hajat just change puting je , kalu tak nape pulak mahal regenye , kalu kena tukar every 3 mth baik beli botol biasa je , murah pulak tu .
http://love2mama.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 8-7-2008 04:56 PM |All posts
Originally posted by potpuri80 at 8-7-2008 04:42 PM
setahu puri botol avent ni boleh digunakan sepanjang hajat just changeputing je , kalu tak nape pulak mahal regenye , kalu kena tukar every 3mth baik beli botol biasa je , murah pulak tu .


yo yo.... setuju !!! :pompom::victory:
http://inhousecakes.blogspot.com
http://prettyinluv.blogspot.com
http://edibleimageprint.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 8-7-2008 05:12 PM |All posts
botol susu ni life span if cam botol MAM ke avent ke lifespanlama sket la
tp kena tgk gak if bercalar2 belah dlm kena buang gak especially botol Avent since dia bkn bpa free
MAM yes bpa free
cam botol biasa dlm 3-4 mon dah leh tkr
teat kena tkr kerap sket
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 8-7-2008 05:14 PM |All posts

Reply #16 potpuri80's post

avent mahal tp dia tak free bpa ek

free bpa cam MAM,dr brown
yg tu elok la...
avent nak ikut still made of polycarbonate same jek ngan botol biasa
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 8-7-2008 05:43 PM |All posts
Setahu aku... botol jenama avent.. bleh tahan selama 5 tahun...

anak aku yg 1st dah 3 tahun pkai botol Avent yg 9 oz dan 11 oz...
adik dier 2 tahun... sama gak 9 0z dan 11 oz gak...
puting dier aku bantai 6 bulan ++ bru tukar.. sbb nampak elok jer...
(^_^)
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 9-7-2008 12:20 AM |All posts
Originally posted by phoebe at 8-7-2008 05:12 PM
botol susu ni life span if cam botol MAM ke avent ke lifespanlama sket la
tp kena tgk gak if bercalar2 belah dlm kena buang gak especially botol Avent since dia bkn bpa free
MAM yes bpa free
c ...


yupp.. i read somewhere, kene tgk tahap kecalaran dlm botol tu...
Wrth gicio a brathu, mae cariad yn magu
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 9-7-2008 06:54 AM |All posts
Originally posted by dideal_2004 at 8-7-2008 08:56 AM
kalau botol susu Tupperware mmg boleh guna selagi hayat dikandung badan
the material is safe and non-toxin so i pakai sampai dia buruk la
and ada at one time tu..botol susu Tupperware nih..prin ...



salam...
nak tanya ar...botol tupperware nih kena pakai puting yg disediakan aje ke?
sbb nilam ada 1 botol nih...hadiah org utk baby. since baby slalu guna puting brand ANAKKU, nilam xgunalah puting yg disediakan. tapi tgh2 anak menyusu,puting tuh tanggal...abis basah anak nilam.
mcm mana ek..???
HanG KedeK & HanG KetoT...diHatiKu!!
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 9-7-2008 09:01 AM |All posts
Originally posted by nilam_puri82 at 9-7-2008 06:54 AM



salam...
nak tanya ar...botol tupperware nih kena pakai puting yg disediakan aje ke?
sbb nilam ada 1 botol nih...hadiah org utk baby. since baby slalu guna puting brand ANAKKU, nilam x ...


puting dia size biasa jer
boleh beli kat tupperware atau beli kat kedai biasa yg jenama biasa2 tu
i rasa u salah pasang kot

botol tu ada 4 bende tau
badan
adaptor
neck screw tu
cap

adaptor tu kena pasang kat badan botol
puting pasang kat screw neck tu(nanti i cr istilah dia...)

nih puting dia

Minggu tanpa signature...choiii sangat!!
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 9-7-2008 09:05 AM |All posts
agaknya nila x tutup kuat x???
rasa nyer semua botol pun standard saiz puting nya...
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 9-7-2008 09:49 AM |All posts
Originally posted by lindasam at 9-7-2008 09:05 AM
agaknya nila x tutup kuat x???
rasa nyer semua botol pun standard saiz puting nya...



puting avent jer yg lain... besar... aku rasa botol avent mahal sebab tuh jer jenis botol yg can fit the big airflex teat. polycarbonate jer pun botol avent yg biasa tuh...

aku nyer avent set nih nak kena tunggu new baby, baru bley guna... anak aku skrg nih mogok guna teat pigeon jer... yg kaler kuning tuh...
:: BLANK ::
Reply

Props Report

123Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 26-10-2014 05:07 AM , Processed in 0.147596 second(s), 34 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top