CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 8488|Reply: 44

Nabi Sulaiman, Rempah Ratus Nusantara & Ophir (Negeri yg. Kaya Dgn Emas)

[Copy link]

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 14-7-2008 07:33 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

King Solomon (Nabi Sulaiman), the richest and wisest of all kings, acquired much of his wealth from spices.

The first hint to reach Europe concerning the existence of habitable lands to the eastward of the Ganges is to be found in the writings of Pomponius Mela (A.D. 43) which speak of Chryse, or the Golden Isle, as lying off Cape Tamus - supposed to be the most easterly point in Asia - and over against the estuary of the Ganges. Thereafter there occur vague references to Chryse in the Periplus of the Erythrean Sea, &c., but the earliest trace of anything resembling first-hand knowledge concerning the peninsula of Indo-China and Malaya is revealed in the writings of Ptolemy, whose views were mainly derived from those of his predecessor Marinus of Tyre, who in his turn drew his deductions from information supplied to him by the mariner Alexander who, there is every reason to think, had himself voyaged to the Malay Peninsula and beyond. In the light of present knowledge concerning the trade-routes of Asia, which had been in existence for thousands of years ere ever Europeans attempted to make use of them, it is safe to identify Ptolemy's Sinus Perimulicus with the Gulf of Siam, the Sinus Sabaricus with the Straits of Malacca from their southern portals to the Gulf of Martaban, the Aurea Chersonesus with the Malay Peninsula, and the island of Iabadius or Sabadius - the reading of the name is doubtful - with Sumatra, not as has often been mistakenly attempted with Java. Although the first definite endeavour to locate the Golden Chersonese thus dates from the middle of the 2nd century of our era, the name was apparently well known to the learned of Europe at a somewhat earlier period, and in his Antiquities of the Jews, written during the latter half of the 1st century, Josephus says that Solomon gave to the pilots furnished to him by Hiram of Tyre commands " that they should go along with his stewards to the land that of old was called Ophir, but now the Aurea Chersonesus, which belongs to India, to fetch gold." After the time of Ptolemy no advance in knowledge concerning the geography of south-eastern Asia was made until Cosmas Indicopleustes, a monk and an Alexandrian Greek, wrote from personal knowledge between A.D. 530 and S50. His primary object was to prove that the world was built after the same shape and fashion as the Ark made by the Children of Israel in the desert; but he was able to show that the Malay Peninsula had to be rounded and thereafter a course steered in a northerly direction if China was to be reached. As early as the 3rd century B.C. Megasthenes makes mention of spices brought to the shores of the Ganges from " the southern parts of India," and the trade in question was probably one of the most ancient in the world.


My trusty Britannica describes Ophir as an unidentified region, famous in Old Testament times for its fine gold.
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 14-7-2008 07:40 PM |All posts
Kerajaan Melaka pada zaman kegemilangannya merupakan sebuah kerajaan yang amat kaya dengan emas, malahan ada mat saleh kata jika dikumpulkan segala kekayaan di Venice pun masih belum dapat menandingi kekayaan Melaka. Ini adalah kerana EMAS. Di manakan semua emas itu sekarang?
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 14-7-2008 08:53 PM |All posts

Reply #2 WonBin's post

pajak gadai????
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 14-7-2008 10:04 PM |All posts
Terdapat perkaitan dengan teori kaum Bani Israel sepertimana yang dibincangkan di http://forum3.cari.com.my/viewthread.php?tid=339182&extra=page%3D1
namun mari kita focus pasal nabi Sulaiman dan Semenanjung Emas di dalam thread ini.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 15-7-2008 12:03 PM |All posts
tggu otai2 bagi pendapat
Reply

Props Report

Moderator

Weapon X

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 17-7-2008 08:23 AM |All posts
Nama omputih untuk Gunung Ledang ialah Mt OPHIR....
When the seagulls follow the trawler, it's because they think sardines will be thrown in to the sea.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 17-7-2008 10:27 AM |All posts
[quote]Originally posted by WonBin at 14-7-2008 07:33 PM

Although the first definite endeavour to locate the Golden Chersonese thus dates from the middle of the 2nd century of our era, the name was apparently well known to the learned of Europe at a somewhat earlier period, and in his Antiquities of the Jews, written during the latter half of the 1st century, Josephus says that Solomon gave to the pilots furnished to him by Hiram of Tyre commands " that they should go along with his stewards to the land that of old was called Ophir, but now the Aurea Chersonesus, which belongs to India, to fetch gold."

Salam buat semua forumers, kebanyakan historian menyangka South-Indies adalah old kingdom atau Ophir ,ini kerana pelayar dari hemisfera barat akan menempuh rantau India seperti Punjab atau Punt 1 baru lah smpai ke nusantara.Ada motif tertentu pihak2 ini tak mendedahkan nama sebenar tempat yg digelar Ophir pertama, ianya sumber komoditi yg sgt bharga iaitu emas dan rempah-ratus.Sudah tentu pendedahan lokasi akan myebabkan privillege yg selama ini dimonopoli akan hilang akibat dari saingan pihak musuh.Jadi sangkaan South-Indies itu hanya utk 'camouflages' to protect oldest ancient world.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 17-7-2008 01:02 PM |All posts

Ophir = Nusantara

Macam mana tu? First,buktinya Pentas Sunda itu sendiri adalah unik dan salah satu bukti peninggalan benua Atlantis-Lemuria,bila sebut Lemuria ianya adlah antediluvian civilization.Maksudnya, an oldest ancient world.Pentas Sunda hanya terdapat satu di atas muka bumi ini. Antara tamadun yg awal dan canggih ialah Sumeria ,Indus,Egypt danYunani.Semuanya ada kaitan ngan nusantara .Tapi di mana ya? Melalui manuskrip purba,tulisan,comparative mythology,hasil seni pertukangan,seniarkitektur,linguistik dll memang ada hubungan.Egypt menggelar tanah asal moyang meka ialah Punt (Sumatera) meka mengimport barangan ritual agama kerana Punt ini adlah 'Land of the God' atau To-Wer (tanah asal-usul moyang).Yg brg ritual agama itu ialah kapur barus,sejenis cendawan dlm hutan hujan tropika(nusantara & Amazon sj yg ada spesies ni)utk diekstrak dadah utk meraga sukma atau astral travel(ini kerana setiap firaun yg nak ditabal mesti meraga sukma utk jumpa tuhan 'Ra' atau Osiris di dunia 'underworld'.Dadah cendawan ini melimpah ruah kan subtnace DMT dlm otak utk capai tahap gelombang otak 'Beta' .Ritual ini perlu utk Firaun tadi mjadi 'Godking' .Kemudian, dikatakan brgan spt beruk babun dan boomerang sbg cenderahati buat firaun diambil dr Papua new Guinea melalui Timor Leste.Byk lah lg brg yg disebut dlm panel queen hatshepshut.Korang cari lah dlm net pun ada.

Manakala tamadun hindus dlm manuskrip kundalari kandam mentioned nama spt : Taphrobane (tanah asal moyang jugak kot,klu tak silap la) dan jugak rantau digelar Atala tmpt asal moyang meka puak dravidian.Tamadun Indus juga menggelar semenanjung sebagai survanabumi(bumi emas)

Yg psl 'Ophir' ni muncul dlm teks Yunani kan. Dlm torah dan injil pun ada sebut.Dikatakan Nabi Sulaiman a.s mmembawa pulang 3000 tonne emas dari 'Ophir' ke baitulmaqdis utk membina istana dan juga Al-Aqsa. Emas ini dilombong dekat palembang sumatera diselenggara Dapunta kerjaan Sriwijaya di Palembang.Even ,Ptolemy mgelar Sememanajung sbg Golden Chersonese ,sptmana Indus gelar Survanabumi.

Gambarajah berbentuk Horus separuh manusia dan bkepala ada diabadikan dlm panel di Kompleks Prambanan Lorojonggrang d Pulau Jawa.sama yg terdapat dlm piramid thutmosis atau Hatshepshut klu x silap sy.

Dlm bidang matematik Tamadun Indus memepelajari penggunnaan sifar dari tamadun Melayu Sriwijaya yg tdapat di Funan.Dimana pd batu bersurat Vo Cahn tercatat penggunaan angka 'Sifar' .

Sememangnya Kerajaan dan tamadun yg tertua di dunia adlah di nusantara.The cradle of Mankind Civilization-nusantara.
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 17-7-2008 01:16 PM |All posts
emmmm sesuatu yang menarik...
tapi yg aku tau.. di gunung ledang dulu pernah dilakukan aktiviti melombong emas..
emas-emas itu di bawa ke bukit treh muor untuk diproses...

tarikh peristiwa 4-6-1904
                                                                Telah diterima                                                                 satu berita baik, iaitu satu lagi jalanraya (jalan                                                                 kereta lembu) telah dibina di Tanjung Agas dan                                                                 dengan ini bersambunglah bandar ini dengan                                                                 lombong Kedana Gold Mine di Gunung Ledang.

walaubagaimanepon... name ophir nih kat indon pon ade gak kat beberape negara lain pon ade gak.. aku tak tau betul ke gunung ledang yg dimaksudkan tu,,

[ Last edited by  muor76 at 17-7-2008 01:22 PM ]
u cant fool all the people all the time
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 20-5-2009 01:29 PM |All posts
kenapa tk bnyak info kt sini?kalau sungguh neegri yg kaya dgn emas tu ialah kita tentu bangga habisss
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 20-5-2009 01:38 PM |All posts
Mana WonBin dapat artikel kat atas tue?
~~Say your prayers before prayers are said for you~~
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 20-5-2009 01:50 PM |All posts
Originally posted by WonBin at 14-7-2008 19:40
Kerajaan Melaka pada zaman kegemilangannya merupakan sebuah kerajaan yang amat kaya dengan emas, malahan ada mat saleh kata jika dikumpulkan segala kekayaan di Venice pun masih belum dapat menand ...


Venice tu Kembar Melaka kat Europe.Walaupun berada di Negara Kristian, Venice mempunyai talian persahabatan yg kukuh dengan pedagang Arab Islam yg befungsi sebagai penyambung perdagangan dengan Melaka di Timur.Venice pernah membantu arab Mesir berperang menentang Portugis di Goa India.Malangnya mereka tewas dalam peperangan tersebut.Kejatuhan Melaka kepada Portugis menyebabkan kemerosotan teruk aktiviti perdagangan di Kota Venice dan akhirnya peranan Pelabuhan perdagangan di europe diambil alih oleh Lisbon Portugal.
heloo cari
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 20-5-2009 01:53 PM |All posts
Zaman Kerajaan Nabi Sulaiman sebenarnya adalah zaman Teknologi tinggi.Malah lebih tinggi dari teknologi zaman sekarang
heloo cari
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 20-5-2009 02:20 PM |All posts
Originally posted by sayapghaib at 19-5-2009 20:53
Zaman Kerajaan Nabi Sulaiman sebenarnya adalah zaman Teknologi tinggi.Malah lebih tinggi dari teknologi zaman sekarang


teringat pulak kisah Ratu balqis yang bertandang ke istana Nabi Sulaiman..
Ratu Balqis terpaksa menyinsing kainnya, kerana sangkanya lantai istana bertakung air..
sedangkan lantai istana NAbi Sulaiman itu terlalu jernihnya sehingga disangka bertakung air..
teknologi mcmana yang dibuat tu?
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 20-5-2009 03:52 PM |All posts
batu marmar yang digilap...

[ Last edited by  cikepong08 at 20-5-2009 15:58 ]
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 20-5-2009 03:56 PM |All posts
tunggu 200 tahun nak bagi emas tu masak balik...

sapa kat sini tau ilmu buat emas?kalau ramai tau imam mahdi dah nak muncul.


pada ku ilmu tu perlukan tembaga merah,kuning telor dan bebnerapa lagi ramuan yang perlu di bakar atau masukkan dalam oven selama 24 jam.

tembaga merah kalau dimasukkan dalam oven selama 4 jamakan jadi kuning keemasan.Itu apa yang kuperhatikan di tempat ku kije di kilang semicon.
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 20-5-2009 04:33 PM |All posts
Originally posted by cikepong08 at 19-5-2009 22:52
batu marmar yang digilap...


eh..kalau batu marmar yang digilap..
maknanya kak tim nak masuk dalam masjid mana2 yang lantainya
mamar digilap, kena singsing kain le ye..
nanti naik nafsu syahwat imam tak ke naya?
tentu lain dari yang lain kan?
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 20-5-2009 09:05 PM |All posts
Nabi Sulaiman, orang bunian, emas ........ Semua ada kaitan.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 20-5-2009 09:44 PM |All posts
Pada tahun 1995, seorang bekas Professor kimia dari Montana State University iaitu Dr Ralp A. Oslen,Ph.D telah menulis sebuah buku hasil dari kajian spesifik beliau bertajuk : The Malay Peninsular as the Setting for the Book Of Mormon , sebuah buku setebal 295 mukasurat itu menyanggah dakwaan Meso Hypothesis tetapi membuktikan kepada dunia dan zionis-Kristian bahawa apa yang mereka dakwa Land Of Promise dalam kitab Mormon itu adalah Meso America adalah palsu dan ciptaan mereka untuk mengaburi mata manusia lain di atas muka bumi ini!


Dalam bukunya yang penuh dengan kontroversi itu,beliau telah menyokong sepenuhnya teori atau The Malay Hyphotesis ( Mala Hypothesis) setelah membuat kajian terperinci dari segala aspek termasuk mengkaji semula apa yang tertulis dalam kitab Bible dan Old Testament.


Selepas itu beliau membuat kesimpulan dan mempunyai kepercayaan yang penuh bahawa Land Of Promise itu adalah Semenanjung tanah melayu atau Semenanjung Emas ! Bukti-bukti yang dikemukan oleh beliau amat memukau pemikiran saya.Perincian dan penerangan yang khusus tentang lokasi lokasi terpilih dalam Kitab Mormon itu diterangkan secara logik,berfakta dan cukup bijak.
Proud to Be Malaysian
-  Metal Music Community -
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 20-5-2009 09:47 PM |All posts
Dimanakah Lokasi Sebenar Land Of Promise Itu???

.........Mereka sendiripun tidak tahu dan belum pasti di manakah lokasi Land of Promise yang sebenar seperti yang disebutkan dalam kitab Mormon itu yang ditulis oleh Joseph Smith.Pelbagai usaha dan kajian saintifik telah dibuat oleh yahudi zionis atau oleh golongan Kristian untuk menyatakan kepada dunia bahawa Land Of Promise itu di Mesoamerica. Maka terciptalah satu hypothesis iaitu Meso Hypothesis
Proud to Be Malaysian
-  Metal Music Community -
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 20-5-2009 10:12 PM |All posts
Dalam kitab Bible tulis yg Ophir tue kerajaan dan rakyat.
Ophir dikatakan sebagai wilayah emas krn memberikan armada Sulaiman emas, perak, thyine (mungkin santal) kayu, batu berharga, gading, beruk , dan burung merak.
Lokasi Ophir telah dicari dan kitab Bible sendiri tidak menyatakan dimana kedudukan geografi Ophir ini , sebab itu byk keluar teori yang macam2 dimana lokasi sebenar Ophir nie.
Proud to Be Malaysian
-  Metal Music Community -
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 21-5-2009 10:11 PM |All posts
Originally posted by cikepong08 at 20-5-2009 15:52
batu marmar yang digilap...


kerajaan Nabi Sulaiman terdiri dari di kalangan Jin, Haiwan dan Manusia... memang tak mustahil marmar boleh jadi sejernih itu.. lebih2 lagi golongan Jin yang dikerah jadi hamba untuk gilapnya setiap hari untuk tempoh waktu mungkin beribu-ribu tahun..
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 23-5-2009 05:48 PM |All posts
Pendek kata cintailah malaysia, tanah tumpah darahku... 'Semuanya ada di sini pergilah melancong'
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 23-5-2009 06:41 PM |All posts
Alamak, yer ker? Patutlah Hindraf pun nak mintak status Bumiputera !!

Ok. Katakanlah Nusantara ini Atlantis. Lepas tenggelam,satu puak lari ke Mesir dan satu puak lagi lari ke Amerika Latin (Tamadun Maya)
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 23-5-2009 11:55 PM |All posts
Lelaki ini membuat untuk dirinya satu buah singgahsana besar gading dan melapisi ia dengan emas.
Singgahsana mempunyai enam langkah naik sehingga dengan dua ekor singa sangat besar pada setiap langkah - 12 dalam semua.
Kesemua peralatan dapurnya ;  cawan, mangkuk semuanya dibuat daripada emas tulen.
Istananya telah dibina daripada pokok sedar (cedar) diimport paling halus didunia.
Dan untuk hiasan-hiasan dalam istana mengandungi 300 buah perisai dibuat daripada emas.
Jika perisai itu dibuat hari ini dengan emas pada US$646 satu auns, setiap mereka 300 buah perisai akan bernilai lebih US$38,000 seketul!!
Tetapi itu bukan semuanya. Baginda kemudiannya menjadikan 200 lebih perisai lebih besar daripada emas bernilai lebih US$77,000 seketul!!!.
Kesemuanya 500 buah perisai adalah bernilai US$27,132,000 dalam warna emas.
Itu adalah hanya untuk satu aspek pedalamannya menghias.

Nabi Sulaiman juga ada 1400 buah kereta kuda dan mempunyai garaj. 12,000 ekor kuda diimport dari Mesir.
Dan semua orang daripada di seluruh dunia yang sedar melihatnya dan mendengar baginda membawa satu hadiah.
Kitab Taurat berkata yang sesiapa berhasrat sebuah audiens dengan Nabi Sulaiman membawa hadiah-hadiah berupa perak, emas, jubah, senjata-senjata, rempah ratus, kuda-kuda, dan baghal.
Setiap tahun Nabi Sulaiman menerima 666 bakat emas. bersamaan US$516,800,000 setahun jika dihitung dalam nilai emas skrg.
Nabi Sulaiman memerintah selama 40 tahun.Nilai kasar emas itu lebih 40 tahun, baginda telah mengumpul US$20,672,000,000 dalam warna emas sahaja.
Belum dikira emas baginda dapat dari kapal-kapal baginda hantar setiap tiga tahun atau emas daripada peniaga-peniaga atau daripada pedagang-pedagang atau dari seluruh raja-raja bagi Arab atau dari setiap gabenor-gabenor dalam tanah wilayah baginda yang memberinya cukai-cukai tahunan dalam warna emas.
Proud to Be Malaysian
-  Metal Music Community -
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 28-11-2014 08:09 AM , Processed in 0.170936 second(s), 31 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top