CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 2155|Reply: 23

[split] Sesat Menyesatkan

[Copy link]
GT0  

Rank: 1

Post on 3-8-2008 10:48 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

banyak laa ko punya holiday...

Salahfaham macam mana? Kan ker sumertu dari kitab ajaran sesat ko?
Reply

Props Report

GT0  

Rank: 1

Post on 3-8-2008 11:00 PM |All posts

Balas #7 JieShiang\ catat

aku snarnye Xjelas lagi ngan 'aqidah ngko...

Ko ni Islam ke penganut ugama sesat Shi*ah? Ngko sendiri tu... Xkira amma nga appa ko... Ko sundirik punya ugama, ugama Islam ke Ugama Shi*ah?
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 4-8-2008 02:23 AM |All posts
Originally posted by GT0 at 3-8-2008 10:48 PM
Salahfaham macam mana? Kan ker sumertu dari kitab ajaran sesat ko?


You again! I thought you are now making taubat nasuha in surau.

"Ajaran sesat?". I think you better look at this site. Ask your friends to look at it too so that all of you can "nganga besar-besar" until "meleleh" your saliva and stop talking bad about shia.

http://forum.asyraaf.net/viewthread.php?tid=168&extra=page%3D1

Fatwa from al-azhar:
fatwa syeikhul alzhar shaltut
fatwa salim
fatwa abdul halim
fatwa muhammad fahham

All of them agree that shia is "ajaran tak sesat". Who are you to think it differently. Show your qualification or even show the qualification of your master, then compare it with theirs.
Reply

Props Report

Defender

Saje je provoke......

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 4-8-2008 06:07 AM |All posts

Reply #10 JieShiang's post

It is quite normal for Muslims to judge others by saying those people are sesat and these people are sesat.. after all, common Muslims have tendency to posses the holy-than-thou attitude, that's why some of us can happily belittle others, JieShiang (thread tahrif is a good example, both sides). So don't be mad at them, just cool... . Pray that one day they will realise that God is the only One who will determine the ultimate destiny in the hereafter, not them. Remember what God says in the Qur'an?

As for those who divide their religion and break up into sects, thou hast no part in them in the least: their affair is with Allah. He will in the end tell them the truth of all that they did. (Al-An'am :159)

And verily this Brotherhood of yours is a single Brotherhood, and I am your Lord and Cherisher: therefore fear Me (and no other). But people have cut off their affair (of unity), between them, into sects: each party rejoices in that which is with itself. But leave them in their confused ignorance for a time. (Al-Mukminum : 52-54)

The Believers are but a single Brotherhood: So make peace and reconciliation between your two (contending) brothers; and fear Allah, that ye may receive Mercy. (Al-Hujurat : 10)

O ye who believe! Let not some men among you laugh at others: It may be that the (latter) are better than the (former): Nor let some women laugh at others: It may be that the (latter are better than the (former): Nor defame nor be sarcastic to each other, nor call each other by (offensive) nicknames: Ill-seeming is a name connoting wickedness, (to be used of one) after he has believed: And those who do not desist are (indeed) doing wrong. (Al-Hujurat : 11)

Verily, this brotherhood of yours is a single brotherhood, and I am your Lord and Cherisher: therefore serve Me (and no other). But (later generations) cut off their affair (of unity), one from another: (yet) will they all return to Us. (Al-Anbiya : 92-93)


So if some holy-than-thou Muslims are trying to mock other people's belief, just leave it as it is. Allah will in turn tell them tell them the truth of what they are doing

[ Last edited by  antiQue at 4-8-2008 08:40 AM ]
If you are ashamed to stand by your color, you better seek another flag.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 4-8-2008 11:59 AM |All posts
Originally posted by antiQue at 4-8-2008 06:07 AM
It is quite normal for Muslims to judge others by saying those people are sesat and these people are sesat.. after all, common Muslims have tendency to posses the holy-than-thou attitude, that's  ...


What's a better advise than Quranic verses. Thank you for the remainder. May Allah reward you abundantly and peace be with you.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 4-8-2008 12:18 PM |All posts
Originally posted by GT0 at 3-8-2008 11:00 PM
aku snarnye Xjelas lagi ngan 'aqidah ngko...

Ko ni Islam ke penganut ugama sesat Shi*ah? Ngko sendiri tu... Xkira amma nga appa ko... Ko sundirik punya ugama, ugama Islam ke Ugama Shi*ah?


I'm a muslim who believes in Allah and His Messenger; believe in all pillars of Islam.

Sunni and Shia are the means/methods/tools just like Proton Perdana V6 and Mercedez Compressor, to achieve the final destination. If I know Perdana always gives problems with the gearbox, better I use Merc to travel for a long distance. It's more comfortable and economical eventhough it's not manufactured locally. Anyways, I don't mind using Perdana too for a short distance travel. For me they are just tools. People in the past didn't use those tools, still they arrived to the final destination successfully.

[ Last edited by  JieShiang at 4-8-2008 05:30 PM ]
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 4-8-2008 01:21 PM |All posts

Balas #13 JieShiang\ catat

Malangnya, awak lalui jalan yang salah. Awak fikir awak akan sampai ke?
Beware of harsh languages.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 4-8-2008 01:28 PM |All posts

Balas #1 Meniti_Ombak\ catat

Saya cadangkan tuan rumah supaya hadkan thread ini dalam bahasa melayu dan bahasa arab saja. Bahasa inggeris bukanlah bahasa rujukan utama dalam ahli sunnah dan syiah. Sesiapa yang mengkaji dua agama ini berdasarkan bahasa inggeris saja, sebenarnya dia tak layak untuk bercakap tentang dua agama ini.

"Bahasa jiwa bangsa"
Beware of harsh languages.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 4-8-2008 05:13 PM |All posts
Originally posted by evil_paladin at 4-8-2008 01:21 PM
Malangnya, awak lalui jalan yang salah. Awak fikir awak akan sampai ke?


Your words in comparison to these people's fatwas are nothing.

Fatwa from al-azhar:
fatwa syeikhul alzhar shaltut
fatwa salim
fatwa abdul halim
fatwa muhammad fahham
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 4-8-2008 06:35 PM |All posts
Originally posted by evil_paladin at 4-8-2008 01:28 PM
Saya cadangkan tuan rumah supaya hadkan thread ini dalam bahasa melayu dan bahasa arab saja. Bahasa inggeris bukanlah bahasa rujukan utama dalam ahli sunnah dan syiah. Sesiapa yang mengkaji dua a ...


If you understand arabic, please read these fatwas:

http://forum.asyraaf.net/viewthread.php?tid=168&extra=page%3D1

Fatwa from al-azhar:
fatwa syeikhul alzhar shaltut
fatwa salim
fatwa abdul halim
fatwa muhammad fahham

There is no need for you to claim "Bahasa jiwa bangsa" if you understand and pay no attention to it.
Reply

Props Report

Defender

Saje je provoke......

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 4-8-2008 11:18 PM |All posts
Originally posted by evil_paladin at 4-8-2008 01:28 PM
Saya cadangkan tuan rumah supaya hadkan thread ini dalam bahasa melayudan bahasa arab saja. Bahasa inggeris bukanlah bahasa rujukan utamadalam ahli sunnah dan syiah. Sesiapa yang mengkaji dua agama iniberdasarkan bahasa inggeris saja, sebenarnya dia tak layak untukbercakap tentang dua agama ini.

"Bahasa jiwa bangsa"


Analogi anda sungguh menarik Jika bahasa Inggeris bukan rujukan, maka tentu sekali Bahasa Melayu juga bukan

Jadi siapa yang layak untuk bercakap tentang agama Islam ni? Orang yang hidupnya berkomunikasi dalam bahasa Arab sehari-hari? Bagi anda, orang yang berbahasa Inggeris, hanya tahu merujuk sumber dari bahasa Inggeris? Orang yang hidup seharian nya berbahasa Inggeris, tidak mengerti bahasa Arab, lalu tidak dapat merujuk dalam bahasa Arab? Dan orang yang merujuk kepada sumber Inggeris tentu lemah imannya, kurang pengetahuannya mengikut acuan Islam sebenar, gitu? Atau anda fikir ulama' hanyalah orang Arab dan Melayu, sehinggakan tiada hasil kajian yang dilakukan ulama' bertauliah dalam bahasa Inggeris?

Saya sebagai seorang Melayu yang boleh berbahasa Arab, Inggeris, dan tentu sekali Melayu, yg kenal kitab-kitab berbahasa Arab sedari kecil milikan bapa, tentu saja perasan bahawa qawaid bahasa Arab lebih dekat dengan grammar Inggeris berbanding tatabahasa Melayu, sehinggakan sekiranya satu ayat Arab yg kompleks diterjemahkan ke dalam dua bahasa tersebut word for word, terjemahan Inggeris akan memberi makna lebih hampir kepada bahasa Arab, berbanding terjemahan bahasa Melayu. Relatively, not completely. Ini langsung tak membawa apa-apa makna kepada saya tentang kelayakan nak bercakap tentang Islam, tapi sebab dah ada yg nak mainkan sentimen bahasa pulak kan, kita ikut je lah kemana nak dicampak kailnya.

Bro ibnur, saya biarkan kejap benda-benda tak relevant dalam thread ni... esok saya split Saja nak tepuk sikit orang Islam suci bakal penghuni syurga teratas dalam forum ni yang senang lenang mengeluarkan perkataan. Esok saya akan kembali ke sifat asal saya, moderating in silence.
If you are ashamed to stand by your color, you better seek another flag.
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 5-8-2008 12:07 AM |All posts

Balas #18 antiQue\ catat

Maaf bertanya, dalam Bahasa Inggeris ada berapa buah Tafsir Al-Quran?
Dalam bahasa Inggeris ada berapa buah Syarah hadis?

[ Last edited by  whale at 5-8-2008 12:09 AM ]
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 5-8-2008 12:25 AM |All posts
Hmmm dulu saya pernah berdebat dengan JieShiang, terang2 dia keluarkan hujjah2 Syiah....

Kat thread tahrif, dia DECLARE dia bukan syiah, bukan sunni....

Ni pun macam taqiyyah juga bila hujjah dah jadi lemah....

Cuma sikit saja saya nak sarankan pada Ahli Sunnah.... bagilah ruang kepada mereka dengan hujjah yang tidak mengandungi perkataan sesat dan sewaktu dengannya....

It is nice to see antiQue interfere here, but I always wonder for quite sometimes because so far she has always becareful about something relating to Aqidah belief..... somebody already accused her to be shia but I would like to see how true is that statement

Like JieShiang, who was an expert with Shia fundamentals, but yet finally declare not one of Shia.... something is hidden...
Journey of my heart...
منم٧٧
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 5-8-2008 12:38 AM |All posts

Balas #20 mnm77\ catat

Sabarlah....ana juga menunggu jawapan antiQue.....
Reply

Props Report

Defender

Saje je provoke......

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 5-8-2008 12:45 AM |All posts
Dalam bahasa Melayu ada berapa banyak pulak? Bukan terjemahan je yang banyak? Jadi berapa superior rujukan Bahasa Melayu banding dengan Inggeris? Bukan sama je tarafnya?

Post saya kat atas tu, hanya saya lontarkan kerana mudahnya seorang rakan muslim mengeluarkan perkataan tentang rakan muslimnya yang lain.  Tapi jika itu pegangannya yang nak dipegang hingga minit terakhir hidupnya di bumi nanti, terpulanglah
If you are ashamed to stand by your color, you better seek another flag.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 5-8-2008 12:47 AM |All posts

Balas #22 antiQue\ catat

Siapa kata kami nak gunakan buku-buku rujukan bahasa melayu?
Beware of harsh languages.
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 5-8-2008 12:54 AM |All posts

Balas #22 antiQue\ catat

Ana bukanya ada apapun.. cuma nak jelaskan bahawa ketidakupayaan dalam bahasa arab merupakan satu KETERBATASAN dalam mengkaji dengan mendalam ajaran2 samada sunni atau syiah dan sebagainya....

Bak kata seorang penulis perancis:

                                          "Language is the source of misunderstandings."
Reply

Props Report

Defender

Saje je provoke......

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 5-8-2008 01:31 AM |All posts
Originally posted by whale at 5-8-2008 12:54 AM
Ana bukanya ada apapun.. cuma nak jelaskan bahawa ketidakupayaan dalam bahasa arab merupakan satu KETERBATASAN dalam mengkaji dengan mendalam ajaran2 samada sunni atau syiah dan sebagainya....  ...


Setuju, tidak pernah saya tak setuju. Tak percaya, meh tengok apa yg saya pernah tulis dalam tahun 2003 dalam thread ni :
http://eforum2.cari.com.my/viewthread.php?tid=78284&extra=&page=2

Tengok post saya nombor 49, 60 dan 62. Saya sentuh perkara sama kan?

Tapi perkara yg saya bangkitkan kat atas, adalah perkara sikap, sikap merendah-rendah kan tu yg saya tegur. Perasan? Atau kena baca post-post saya kat atas lagi 3 kali?

Bab bahasa Arab itu saya sedar, sebab saya boleh berbahasa arab. Mungkin juga ada yg tak menyangka saya boleh berbahasa arab, sebab saya lebih banyak berkomunikasi dalam bahasa Inggeris. Hakikatnya, saya yg buka thread mari belajar bahasa arab kat main board tu

[ Last edited by  antiQue at 5-8-2008 01:34 AM ]
If you are ashamed to stand by your color, you better seek another flag.
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 5-8-2008 01:42 AM |All posts

Balas #25 antiQue\ catat

Oh begitu....maaflah jika berlaku salah faham maksud saudara/i.

Walau bagaimanapun,adalah diharapkan kepada pihak yang berbincang untuk menggunakan sumber rujukan mereka yang dipercayai bagi mempertahankan hujahan masing2...jangan sekadar borak2 kosong dan ikut-ikutan sahaja..pak turut namanya tu...
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 5-8-2008 01:45 AM |All posts

Balas #26 ibnur\ catat

heheh...biasalah, apabila bercakap dengan golongan yang berpendidikan agama, kebiasaannya kita menggunakan istilah ana-ente....

Ana jadi pelawat maya sahaja, entah kenapa malam ni rasa "teruja" dengan kenyataan antiQue...
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 5-8-2008 09:48 AM |All posts

Balas #29 antiQue\ catat

kita anggap benda ni macam ombak.  sekejap dia orang pukul pantai pastu ombak lain pulak pukul pantai.     yang tinggal moderator jer.
Wallahua'lam
Reply

Props Report

Defender

Saje je provoke......

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 5-8-2008 10:20 AM |All posts

Reply #30 ibnur's post

Saya cam nak tulis kat blog saya je lah.. esok-esok kot-kot ada lagi yg nak bawak mende aqidah saya ni, saya refer je dorang ke blog saya... takde lah messy thread orang kan bro
If you are ashamed to stand by your color, you better seek another flag.
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 5-8-2008 01:05 PM |All posts
Originally posted by antiQue at 5-8-2008 08:48 AM


Heh.. penat tau nak jawab Kang tulih panjang-panjang kang bosan lak nak baca... tapi cemana takmo tulih panjang, udah kena ulang 300 kali Sat bang ibnur... nanti saya split kan semua ...


Ok noted. Thanks.

Itulaa... pendirian seseorang itu kadang2 boleh disalah nilaikan....Imam As-Shafi'i pun pernah dituduh Syiah.... tapi beliau buktikan sebaliknya

Saya yang setahun jagung kat sini pun penat kalau nak terangkan sesuatu tuduhan yang tak benar terhadap saya...

okla... taknak ganggu perjalanan thread....
Journey of my heart...
منم٧٧
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 5-8-2008 03:14 PM |All posts

Reply #31 mnm77's post

penatnya..lex la...tuduh menuduh ni berlaku di mana2. Malah mimpi pun berlaku di mana2
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 21-10-2014 08:01 PM , Processed in 0.151744 second(s), 25 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top