CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
1234567Next
Return Post new threads
Show: 24308|Reply: 164

Proses Pemulihan Selepas C-sect

[Copy link]

Rank: 4

Post on 10-9-2008 02:31 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Kawan2 smua, saya baru lepas bersalin secara csar.. sekarang ni dalam tempoh berpantang.. tapi tak macam orang berpantang.. mak saya pun tak berpengalaman jaga orang berpantang.. lagi2 csar.. jadi saya ni macam2 musykil.. sekarang dah masuk 28 hari, tapi perut stil ada rasa sakit lagi. normal ker tu? sampai bila kita akan rasa sakit ka perut esp tempat operate tu?

lagi satu, mehla kongsi apa yang patut or tak patut buat selepas csar... kalau bole, kongsila pengalaman makanan yang bole or tak bole makan.. and berapa lama lak takleh makan makanan tu? maklumla, lepas abis pantang ni terus raya, macam takleh tahan diri dari makan ayam jer...

lagi satu, sampai bila kita betul2 akan sembuh? rasa risau sebab sampai sekarang pun perut stil rasa sakit..

lagi satu, camner nak bagi perut kempis balik lepas csar ni?.. risau tengok perut menggeleber ni..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 10-9-2008 02:38 PM |All posts
Originally posted by Pari2 at 10-9-2008 02:31 PM
Kawan2 smua, saya baru lepas bersalin secara csar.. sekarang ni dalam tempoh berpantang.. tapi tak macam orang berpantang.. mak saya pun tak berpengalaman jaga orang berpantang.. lagi2 csar.. jad ...


pari2 saya pun dh 28ari berpantang nehh..
c sect gak..dh 2x c sect...
1st c sect 9/2007
2nd c sect 8/2008
rapat2 kann..
sakit lagik perut??rs mcmana??sy x rs pape dh..knp ehh??
mmm pari2 makan x pati ikan haruan/gamat??
saya mkn 2 benda tuhh....
perut menggeleber??cmner leh menggeleber?mmg cm gitu kee??
saya biasa laaa plakk..np ehh??tp,selama saya berpantang nihh..\
tiap2 pg saya salut kapur+limau kt perut...(to jgn bg kena tpt jahit tuh la)
limau tuh sblm + ngn kapur bakar sket kt ats dapur...pastuh perah airnyaa + ngn kapur then sapu kt perut..
itu jer cr saya..
duajiwasatuhati.blogspot
Facebook : Butterfly Boutique
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 10-9-2008 02:49 PM |All posts
la, yer ker...? abis tu, kenapa pari rasa sakit lagi ni?..  pari ingatkan normal rasa sakit tu.. tapi bila pikir2 balik, sekarang dah 28 ari, takkan rasa sakit lagi..
actually, pari memang tak dapat jaga sangat badan pari ni.. busy jaga twins.. pari selalu sangat bangun waktu malam wat susu utk twin.. bila kerap sangat baring and bangun, sakit tu makin terasa..
pari tak try minum gamat or pati haruan lagi.. tanya hubby, dia macam tak galakkan takut ada side effect.. sebab tu pari nak tanya kat sini... rasanyer macam rata2 smua minum pati haruan and gamat, ok jer..
lagi satu, pari banyak gak wat keje berat.. betul ker lepas operate takleh angkat benda berat?.. sampai bila takleh angkat berat? pari kadang2 terpaksa gak bila nak angkat air mandikan baby, or angkat cerek masa nak masak air..
perut pari menggeleber sebab pari peknen twins.. perut pari jadi besar sangat... masa doc jahit perut pari pun, dia siap pesan suruh pari pkai bengkung / binder kat perut untuk tampung perut yang lebih.. masa tu, dah tau dah, mesti perut pari besar and menggeleber ni...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 10-9-2008 02:55 PM |All posts
Originally posted by Pari2 at 10-9-2008 02:49 PM
la, yer ker...? abis tu, kenapa pari rasa sakit lagi ni?..  pari ingatkan normal rasa sakit tu.. tapi bila pikir2 balik, sekarang dah 28 ari, takkan rasa sakit lagi..
actually, pari memang ...



btfly ada bx cte pari d umah sblh...
mak ai..pari2 bt sume keje tuhhh???
x bole patutnyaa tuhh..especially mana leh angkt benda2 berat nihh..
kita nih c sect pari kena jaga lebih dr bersalin normal..
lorr..np pari x makan pati haruan tuhh??makan laaa..tuh elok utk baik luka yg kt dalam tuhhh...
kalo x makan pati pun..masak ikan haruan..
mungkin pari sakit2 neh sbb pari bt keje berat2..
pari x bf bb eh??bg susu formula eh??selain mak..xder ke sape2 yg leh membantu??
mmm..pari pesan laa kt huby bli pati ikan haruan n gamat..
pari,jgnlaa bt keje berat2 lg yer..
duajiwasatuhati.blogspot
Facebook : Butterfly Boutique
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 10-9-2008 03:04 PM |All posts
sebelum ni pari tak pikir sangat pasal jaga badan.. busy sangat dengan twin.. sampai terlupa nak jaga diri sendiri.. sekarang ni, baru terpikir nak jaga badan sendiri bila stil rasa sakit lagi...
pari ada makan ikan haruan masa mula2 bersalin.. sekarang dah tak lagi.. rasanya kena gak makan pati ikan haruan and gamat.. pari takut sakit tak sembuh2 lak nanti..
memang takder sapa yang dapat tolong pari.. mak pun tak larat sangat.. hubby lak jauh... bila dia balik, baru dapat rehat.. tu pun kejap jer.. bila dia dah balik kl smula, pari terpaksa gak wat keje..
patii ikan haruan and gamat brand apa yang elok untuk kita minum?..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 10-9-2008 03:16 PM |All posts
Originally posted by Pari2 at 10-9-2008 03:04 PM
sebelum ni pari tak pikir sangat pasal jaga badan.. busy sangat dengan twin.. sampai terlupa nak jaga diri sendiri.. sekarang ni, baru terpikir nak jaga badan sendiri bila stil rasa sakit lagi... ...


kt farmasi ada jual pati ikan haruan 1set ada 6botol..
1ari 1 botol..
gamat saya minum gamat healin tuhh..
duajiwasatuhati.blogspot
Facebook : Butterfly Boutique
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 10-9-2008 03:37 PM |All posts
aku pun penah bsalin c-sec..setengah org cepat jer ilang rasa cam ttarik2 kat perut tu..tp cam aku lama gak ler..doktor ckp normal..kengkadang kita yg sensitip sgt..aku mk gamat bbotol2 smpai bseri2 kulit aku..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 10-9-2008 04:22 PM |All posts
Masa bersalin anak sulong 2005, c-sect. Luka kat perut tu dijahit. Bila masa nak mandi ku wrapkan luka ngan plastik...sungguhpun orang kata boleh mandi tapi aku risau...takut lambat kering...alhamdulillah, Luka cepat baik n cepat kering....pada luka tu kene sentiasa make sure kering.

Ttg makan .... jeli gamat, ayam, telur semua ku makan kecuali makanan laut, yang ikan makan yang tak gatal shj. Ayam lak makan tapi tak makan kulitnya...ketepikan...

Ttg perut, digalakkan pakai bengkung...kalau boleh bukan yang ikat kuat la...biar perut ade support . Mudah kita nak bergerak. Kiter kene banyak gerak tapi bukan pergerakan yang berterusan. Gerak...rehat...gerak rehat...bukan gerak gerak gerak tak henti2...
Jangan angkat berat. Otot perut baru nak baik...amik masa...

Ttg lambat baik...lak...ku nak share pengalaman c-sect kali kedua jun lepas. Luka kat perut tu bukan dijahit macam dulu tapi di 'staple'...semua yg ditulis kat atas dah buat. Dah sebulan bersalin, ade lagik rasa sakit n kawasan perut yang berdarah lagik lukanya...adeiii....last2 ku mintak parents poskan pati gamat asli, utk makan...alhamdulillah baik.
My doctor said...rehat. Banyakkan rehat n bagik peluang kawasan kulit tu nak cantum. Mungkin sbb terlalu aktif sgt tambah lak kene jaga anak sulong yang agak lasak jugak...   

So nasihat sy pada Pari2, jangan lupa jaga diri n jgn lasak sgt. Jumpa doktor cek...kalau ade kawasan yang septik ke leh sapu antiseptik ke hapa...
Take care ek...
1

View rating log

-- The Way 2 My Heart Is Through My Head --
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 10-9-2008 04:55 PM |All posts
pari memang tak banyak tau pasal apa yang kena pantang or apa yang bole after csar ni.. pari tak berani nak makan sembarangan.. tapi, badan rasa lemah lak sebab kurang makan yang berkhasiat..
pari mmang aktif sikit walaupun sakit.. terpaksa la.. babyku ada 2.. sekarang ni bila pegang kat tempat operate, rasa sakit.. bila tekan sikit, lagila sakit... takut kalau jadi pape jer..

mehla ramai2 kongsi lagi apa yang patut or tak patut buat selepas csar.. pari banyak benda lagi nak tanya ni.. tapi kita go tru step by step la...

pari tanya mak, bole tak makan ayam lepas abis 44 ari pantang ni.. terjerit mak pari.. dia kata dia dulu setahun tak makan ayam! alamak, takkan asyik nak terliur je tengok orang lain makn ayam...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 10-9-2008 09:20 PM |All posts
pari,tgk ketahanan antibodi kott..pastu lain2 org lain kot rsnyaaa..
btfly ms 2nd c sect nih ms mula tuh sakitt sgtt2 bbeza ms 1st ari tuhh..
seminggu br rs ok sket...
pari rs sakit cm biasa2 jer ker??kalo bias2 tuh mungkin normal kott..nama pun c sect knn..
kalo pari rs kuat sakit better pari g jupe doc laa..cek tgk...tktk pape jd kann...sbb pari pun aktif sgtt..
try laa pari mintk advise n jupe doc..
duajiwasatuhati.blogspot
Facebook : Butterfly Boutique
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 11-9-2008 08:18 AM |All posts
Originally posted by Pari2 at 10-9-2008 02:49 PM
la, yer ker...? abis tu, kenapa pari rasa sakit lagi ni?..  pari ingatkan normal rasa sakit tu.. tapi bila pikir2 balik, sekarang dah 28 ari, takkan rasa sakit lagi..
actually, pari memang ...



pari .. sepatutnya kalo zasss dalam seminggu lebih dah ok ...
kalo tak nak makan pati haruan kena ikan haruan fresh atau gamat utk cepatkan pembaikan lukaaa yang belah dalam. Belah luar kita leh nampak, dalam mmg kita takleh nampak ..

tekanan pari bangun & duduk .. bangun duduk tue ... yang menghempap jahitan zas tueee
patutnya pari kena banyakkan rehat masa awal2 pantang ... tp nak buat cemanakan ...
sooooo ... try minum air gamat ... kalo boleh sebotol sehari.
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 11-9-2008 09:03 AM |All posts
off topic jap...
klu bersalin normal leh ke minum gamat
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 11-9-2008 09:15 AM |All posts
[quote]Originally posted by ms_butterfly at 10-9-2008 02:38 PM


pari2 saya pun dh 28ari berpantang nehh..
c sect gak..dh 2x c sect...
1st c sect 9/2007
2nd c sect 8/2008
rapat2 kann..
sakit lagik perut??rs mcmana??sy x rs pape dh..knp ehh??
mmm pari ... [/quote

wah butterfly..saya awal 6 hari dari awak la bersalin...
tapi nak tanya kenapa bila saya letak kapur dgn limau kat perut lepas tu bengkung tapi kulit jadi gatal sampai luka2..
awak tak rasa macam tu ke?
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 11-9-2008 10:29 AM |All posts
wahh..seriau le plak dgr c-sect nih...kita operate dulu yg tebuk2 (laps) tuh pun at least after 18days gitew br leh drive..neway i've read summwhere vit C is good for uterine health..
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 11-9-2008 11:39 AM |All posts
pari, saya dah 4x czer, dah tutup kedai pun.. first 2 selang setahun lebih jer.. yg 2 tu jarak jauh jauh lah.
adnil for all 4, ikan haruan kukus tu makan 3hari berturut turut, then for first 2 makan pati ikan haruan sebulan, for 3 and 4 nih makan jeli gamat healin tu.  bab makanan, apa saja saya makan, kecuali yg gatal dan sejuk dan tajam. air saya tak main minum sesedap rasa jer, kena gak control, then saya makan jamu, letak param, pilis dan tepel perut tuh, bengkung tak pakai tapi saya pakai girdle bila sakit dia dah berkurangan.
kalau czer mmg tak boleh angkat benda berat, jgn selalu main air (basuh baju, pinggan lelama), mandi tak leh lelama, dan pastikan lap kering betul bekas jahitan tuh, bangun duduk cuba tekan sket kat perut to support, esp perut u extra besar sbb twins kan. jaga czer mmg lebih leceh dari normal rasanya based on what i see masa sis in law bersalin normal dulu lah.. kena jaga badan tuh, jangan ambil mudah, skrg muda orait lagi karang dah berumur sikit baru nak nyesal tak guna dah... my bro's wife dia tak pantang langsung masa lepas bersalin 1 and 2, then bila anak no 2 dia tu dlm 4 thn dia nak baby lagi, tapi tak lekat lekat, sekali keluar tombong, bila bangun jer basah lencun kain dia... berubat berurut segala nak naikkan balik.. only after that dia conceive lagi sekali.
kalau boleh, ambil lah pembantu, at least during confinement jer pun dah okay since you langsung tak de org nak tolong kan.. sian u dah lah sakit, jaga twins lagik kena wat keje umah lagik.. sayang diri sendiri dulu baru sayang org lain tau!
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 11-9-2008 12:39 PM |All posts
Originally posted by serimaya at 11-9-2008 09:15 AM
[quote]Originally posted by ms_butterfly at 10-9-2008 02:38 PM


pari2 saya pun dh 28ari berpantang nehh..
c sect gak..dh 2x c sect...
1st c ...


nhaa,awk pki bengkung kerr??
saya letak kapur+limau jer..x pki bengkung pun..
gatal2 tuh allergic kott pada stretch mark kt perut tuhh..
duajiwasatuhati.blogspot
Facebook : Butterfly Boutique
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 11-9-2008 01:04 PM |All posts
Originally posted by ms_butterfly at 10-9-2008 09:20 PM
pari,tgk ketahanan antibodi kott..pastu lain2 org lain kot rsnyaaa..
btfly ms 2nd c sect nih ms mula tuh sakitt sgtt2 bbeza ms 1st ari tuhh..
seminggu br rs ok sket...
pari rs sakit cm biasa2  ...


tak taula nak cakap sakit cam biasa ker or luar biasa.. sebelum ni dah tak rasa sakit sangat.. tapi sekarang dah mula rasa sakit balik.. takdela sakit kuat sangat.. tapi risaula sebab rasa sakit tu kat tempat operate and rasa sakit kat bahagian dalam gak.. harap2 takder pape.. sekarang ni nak berjalan pun terasa sakit kat situ..
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 11-9-2008 01:06 PM |All posts
Originally posted by ehem_ehem79 at 11-9-2008 08:18 AM



pari .. sepatutnya kalo zasss dalam seminggu lebih dah ok ...
kalo tak nak makan pati haruan kena ikan haruan fresh atau gamat utk cepatkan pembaikan lukaaa yang belah dalam. Belah luar ki ...


tu la pasal.. ingatkan bole cepat sembuh.. tapi sampai la ni stil rasa sakit.. makin sakit pulak tu...
pari baru nak try minum pati haruan and gamat..
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 11-9-2008 01:10 PM |All posts
sebenarnya, sampai bila org yang bersalin c-sect nak kena jaga pemakanan?.. kalau org normal, taula sampai 44 hari.. tapi operate cam kita ni, ikut 44 ari ga ker?.. ataupun tunggu lama sikit baru bole makan makanan yang gatal2 tu cam telur, ayam, ikan gatal or seafood..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 11-9-2008 01:38 PM |All posts
Originally posted by Pari2 at 11-9-2008 01:10 PM
sebenarnya, sampai bila org yang bersalin c-sect nak kena jaga pemakanan?.. kalau org normal, taula sampai 44 hari.. tapi operate cam kita ni, ikut 44 ari ga ker?.. ataupun tunggu lama sikit baru ...


ms 1st bb saya pantang dlm 60ari..
2nd bb nih ckp ngn mak nak 44ari jer laa..
x leh r dok dlm umh lama2 borink..
tp mak pesan kena jg makan laa..
tp saya makan jer ayam ngn telur..
telur saya mkn yg kuning ajerr..
x tau np yg kuning ajer d makan..
duajiwasatuhati.blogspot
Facebook : Butterfly Boutique
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 11-9-2008 01:51 PM |All posts
Originally posted by Pari2 at 11-9-2008 01:10 PM
sebenarnya, sampai bila org yang bersalin c-sect nak kena jaga pemakanan?.. kalau org normal, taula sampai 44 hari.. tapi operate cam kita ni, ikut 44 ari ga ker?.. ataupun tunggu lama sikit baru ...



ehem 2minggu straight mmg haruan kukus + halia  jerk ..
after 2weeks .. baru mama kasi makan ayam kukus + haliaaaa ...
buah oren elok tuk vitamin C & elak sembelit ... sayur sawi pun elok + banyakkan susu ...

kira after 2weeks tue dah boleh la makan menda lain2 tp jangan menda gatal2 ..
telur mmg pantang smp 2bulan .. takut gatai ... kuih2 yang berasaskan telur ..

tp kalo ekut SIL ehem ... yang zas jugak ... tp derang boleh kuih berasaskan tulur .. tak gatai pun ..
dia tengok mak kita jaga kita macammana kott
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 11-9-2008 01:53 PM |All posts
Originally posted by Pari2 at 11-9-2008 01:10 PM
sebenarnya, sampai bila org yang bersalin c-sect nak kena jagapemakanan?.. kalau org normal, taula sampai 44 hari.. tapi operate camkita ni, ikut 44 ari ga ker?.. ataupun tunggu lama sikit baru ...

Kalau ikutkan doktor2 yang saya pernah tanya, dieorang katakan takde pantang2 ni. Badan perlukan zat utk pulih semula dan baiki part2 yang tercedera masa mengandung n bersalin. Makan je selagi tak mendatangkan alergi mcm gatal2 contohnya lah kan...Bila gatal stop. Entahlaaa saya pun tak tahu sangat. Kalau ader doktor kat sini harap boleh la bagi pandangan / pendapat lak.

Yang pastinya, lain orang lain badannya...macam sy sendiri boleh je makan ayam n telur ms dlm pantang tak de pape pun...tapi ader orang lak boleh sampai gatal n bernanah plak pada tempat lukanya. Sayur n buah pun saya makan. Last time yang luka pada perut sy yang berdarah semula pun bukan sebab pemakanan tapi sbb sy lincah bergerak sgt. Sebab tu sy nasihatkan jgn bergerak banyak sgt n kasar sgt pada awal2 ni.

Kalau nak try makan ayam ke sebab dah teringin sgt kan...cuba lah skit2...tgk, ader kesan tak...kalau gatal stop la...
-- The Way 2 My Heart Is Through My Head --
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 11-9-2008 09:35 PM |All posts
tuala pon c-sar gak.....balik22 dr hospital terus minum gamat healin.....dlm tempoh pantang habis 4 botol gak gamat healin....kulit cantik lah sepanjang minum gamat tu.....makanan dlm pantang MIL bg makan sup ikan haruan kadang22 tiap2 hari....agak tuala dah jemu mak goreng ikan bilis letak bawang putih ngan halia....ikan bakar.....limau sanquick tiap22 hari makan 1 biji sehari

tuala pon aktif jugak....baby masa dlm pantang mandikan sendiri jugak....mlm22 berjaga...jaga baby sebab dlm pantang baby byk meragam sket....bila rasa ngilu22....tuala cover ngan minum gamat healin...cepat rasa leganya

tapi bila rasa sakit tu ... itu signal bdn suh kita rehat....makan pantang 44 hari ja...abis pantang tuala redah aje segala makanan...tapi ais tak minum la sampai 100 hari....seafood pon tak makan la...sb bila makan rasa gatal kat tpt c-sar tu....skang dah 4 bln berani dah makan sea food
Feel Young
Reply

Props Report

Master

M E R D E K A ! 1957- 2005

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 12-9-2008 08:34 AM |All posts
Saya c jugak .. tak makan jamu, ginseng or apa2pun. SAya cuma lumur perut dgn minyakpanas ...bila dah 4 bulan baru start makan jamu. dlm pantang saya makan ayam & ikan.

Sakit tu ada tapi lepas sebulan hilang lah ..janji tak buat kerja berat. Kalau nak bangun dari katilpun saya mengiring terlebih dahulu so taklahsakit perut kitatu.
◄Assalamu-'alykum wa-rahmatullaahi-wa-barakatuh. Satu Agama Berbeza Pendapat, Matlamat Akhir Ke Jannah Jua. Insya-Alla
Reply

Props Report

Master

M E R D E K A ! 1957- 2005

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 12-9-2008 08:36 AM |All posts
nak tanya pd yg tau gamat keluaran luxor halal tak?
◄Assalamu-'alykum wa-rahmatullaahi-wa-barakatuh. Satu Agama Berbeza Pendapat, Matlamat Akhir Ke Jannah Jua. Insya-Alla
Reply

Props Report

1234567Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 26-10-2014 05:30 PM , Processed in 0.143725 second(s), 28 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top