CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Author: prebetsapuharam

KELAS MEMASAK & MEMBUAT KEK [JADUAL & LOKASI]

[Copy link]
sue This user has been deleted
Post on 6-10-2006 10:46 AM |All posts
Originally posted by tunteja78 at 4-10-2006 10:59 AM


hahaha..cancel..tunggu wa kaya dulu :bgrin:



ni ada info pasal wilton course

Thank you for your email below and we apologize for the delay in responding as
we have been inundated with emails recently.

In relation to your enquiry below, International Centre of Cake Artistry is the
first ever authorized centre by Wilton Industries in U.S.A. to offer the Wilton
Method technique of cake decorating in Southeast Asia.  Besides training, we
also have a full retail outlet on the first floor dedicated to the art of cake
decorating.  Our latest cake decorating tools are sourced from South America,
North America and England.

In our training centre, we offer the following courses:

-  Wilton Course 1 (RM550): This course caters to the beginner or someone with
very little experience in cake decorating.  Techniques covered include torting
a
cake, frosting, basic shell and zig zag borders, the Wilton rose (15 petals),
the Sweet Pea, the Bow, pattern transfer, drop flower and figure piping
(clown). Medium used would be buttercream.

-  Wilton Course 2 (RM650):  This is an intermediate level course covering
basket weaving, more advanced borders like reverse shell and rope border,
flower
piping (violet, daisy, apple blossom, chrysanthemum, pansy, daffodil, victorian
rose and primrose) and color flo techniques. Medium used will be royal icing
and buttercream.

-  Wilton Course 3 (RM750):  This is an advanced course where one will learn
the finer and more advanced techniques suitable for wedding cake.  Techniques
covered will include intricate borders like stringwork, conelli and sotas
lace,ruffles, beads, brush embroidery and advanced flower piping (petunia,
easter lily, morning glory and poinsettia). The use of sugarpaste or fondant
will also be introduced in this course including the fondant rose.

All 3 courses above are offered at the Centre either on a weekly basis i.e. 4
classes at 2 hours each, once a week for 4 weeks for each course or in an
intensive 3 day session which will cover all 3 levels or courses.  The
intensive session will be conducted personally by me while the weekly courses
will be taught by my centre's instructors who have all been fully trained
abroad.  

All tools for the different courses are included in the course fee which are
yours to keep upon completion. Wilton certificates from the U.S.A. will be
issued to each student at the end of each course.

For further information as to the dates and times of the above courses, please
contact the centre directly at the number below. For your convenience, I have
also attached a copy of our registration form and further information on the
courses.

For your further information, we also offer advanced courses in sugarpaste or
gumpaste flowers at the centre for those who have completed the 3 Wilton
courses.

Rosalind Chan
Principal Instructor
International Centre of Cake Artistry Sdn Bhd
16B 1st & 2nd Floor, Jalan 14/20, Section 14,
Petaling Jaya, 46100 Selangor
tel: 603- 7960 0388
Reply

Props Report

Adventurer

d' onLy One

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 6-10-2006 11:11 AM |All posts
uihhh terujanya. dpt join course 1 pun jadik le. ada sesaper berminat? jom la gi sekali
www.emilia-erwani.blogspot.com
Reply

Props Report

azumi This user has been deleted
Post on 9-10-2006 01:20 AM |All posts

fieza house of bakery

ade sesiapa pernah pegi kelas masak fieza house of bakery?
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 13-11-2006 12:35 AM |All posts
ada sesiapa gi kelas chef liza? berapa harga nya...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 13-11-2006 10:37 PM |All posts
Originally posted by beLLarina77 at 6-10-2006 11:11 AM
uihhh terujanya. dpt join course 1 pun jadik le. ada sesaper berminat? jom la gi sekali


:hmm: bellarina ,bleh ke amik 1 kelas je?..
http://ladywa.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 14-11-2006 09:38 AM |All posts
Originally posted by cendawan_liar at 13-11-2006 10:37 PM


:hmm: bellarina ,bleh ke amik 1 kelas je?..


boleh pergi 1 course. tapi kena pergi course yang pertama. walaupun kita dah mahir dan dah pernah pergi course yang sedemikian, tetapi kalau dengan wilton, kena masuk 1st course dulu. kemudian diikuti dengan 2nd class dan seterusnya. tak boleh pilih nak terus pergi step yang ke2 atau ke3.
aku & dia
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 14-11-2006 10:37 PM |All posts
ooo.. gitu.. kat bagus S. Alam ada workshop continental cream cake and chocolate decoration workshop( 25.11).bayar  100 je .. ada tak sesapa penah pegi? ok tak ?

ada lagi satu workshop fondant and royal icing decoration workshop ( 26.11)- RM 180
ada sesapa nak gi tak?.. rasa cam nak g .. tapi tak tahu ok ke tak..
http://ladywa.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 15-11-2006 09:14 AM |All posts
tumpang tanya,,kat johor tak de kelas bakery ke.
boleh tak suggest kan kat mana tempat utk belajar baker & bakery yang ok,tak kirala area mana yg jangka panjang punya yang membolehkan kita jadi chef @ buka kedai/restoran
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 15-11-2006 10:11 AM |All posts
Originally posted by balquen at 15-11-2006 09:14 AM
tumpang tanya,,kat johor tak de kelas bakery ke.
boleh tak suggest kan kat mana tempat utk belajar baker & bakery yang ok,tak kirala area mana yg jangka panjang punya yang membolehkan kita jad ...


balquen duduk kat JB atau daerah lain ye....

sebab klau kat JB nie, kedai bakery kat Larkin Perdana & Perling Indah ade buat kelas bakeri tapi demo class..... klau hand-on jrg2 mrk buat....

klau Balquen nak yg jangka panjang punya SM tak pasti kat mana tapi Balquen boleh cuba mohon ikuti kursus yg dianjurkan oleh Jab Pertanian Johor utk ikuti kursus masakan mrk next year.... sebab mrk punya kursus nie hand-on  dan diadakan di Ayer Hitam
SM pun ingat nak mohon kursus kat Jab Pertanian Johor tu next year.....

tak pun Balquen bleh ikuti kursus yg dianjurkan oleh Chef Li.... nie kursus hand-on. Klau kat JB, Chef Li buat kat Kg Melayu Majidee.

tak pun Balquen cuba surf http://cheffarid.blogspot.com/ sebab mrk ade anjurkan kursus "Bakery Intencive Course Certificate Program" tapi tempatnye di KL
nie SM tepekkan kandungan kursus yg mrk akan anjurkan tu....
"Assalamualaikum
Sempena cuti persekolahan sesi 2006, Bakeri Ria Academy akan menganjurkan:
Kursus : Bakery Intensive Course Certificate Program
Tempat: Room 1, Bakeri Ria Academy
Tarikh : 27 November 06 - 27 Disember 06
Hari : Isnin - Jumaat ( 9.00 am - 4.30pm)
Kandungan Kursus : Introducing Bakery Course,/Safety & security/Hygeine Kicthen Equipment/ Introducing Raw Material/Verity Bun & Bread/Croissant & Danish/Home Made Chocolate/Verity Cake & Butter Cake/Butter Cream Cake Decoration /Contenantal Cake & Mouse Cake/Verity Tart Pastry/Chocolet Moist Cake & Cheese Cake/Basic Royal Icing/Bakery Management Course/Rancangan Perniagaan Bakery (RP)
Yuran : RM 2500 (Raw Material/Silybus/Hands On Concept)
Berminat, hubungi saya 019-3824067 cheffarid
"



[ Last edited by  ~SwEeTMuM~ at 15-11-2006 10:13 AM ]
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 15-11-2006 12:04 PM |All posts
Originally posted by ~SwEeTMuM~ at 15-11-2006 10:11 AM


balquen duduk kat JB atau daerah lain ye....

sebab klau kat JB nie, kedai bakery kat Larkin Perdana & Perling Indah ade buat kelas bakeri tapi demo class..... klau hand-on jrg2 mrk buat. ...


bal dok kat masai,,
SM, yang khursus jabatan pertanian tu macm mana ye nak join?
khursus Chef Li  kat kg melayu majidee ni,,mcm berminat je nak join,,alamtnya ada tak?
buat masa ni bal survery2 je dulu utk jangka panjang punya,yg mana berpatutan..insyaallah bila jumpa yng sesuai nak join.
Reply

Props Report

Adventurer

d' onLy One

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 15-11-2006 12:44 PM |All posts
Originally posted by cendawan_liar at 13-11-2006 10:37 PM


:hmm: bellarina ,bleh ke amik 1 kelas je?..

baru prasan posting ni. sorry ek...bell masuk forum tak tentu masa.

sesaper yg nak pegi kelas deco mendeco ni sound2 la kat sini...bell nak itottt :love:
www.emilia-erwani.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 15-11-2006 02:13 PM |All posts
Originally posted by balquen at 15-11-2006 12:04 PM
bal dok kat masai,,
SM, yang khursus jabatan pertanian tu macm mana ye nak join?
khursus Chef Li  kat kg melayu majidee ni,mcm berminat je nak join,,alamtnya ada tak?
buat masa ni bal surve ...


Balquen,
utk kursus kat Jab Pertanian tu.. menurut kata pegawai di sana, dlm pertengahan bulan January 2007 inys'allah jadual kursus kluar than baru kita bleh ambik borang permohonan... sini dan hantar kat mrk sebelum tarikh tutup.....


utk kursus Chef Li tu....
bleh tak Bal kasi SM email add Bal kat sweetmum75@gmail.com sebab jadual kursus Chef Li tu dlm format pdf file...
SM tak pandai nak cut & paste kat sini
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 15-11-2006 02:14 PM |All posts
alamak.....:

ter'post' 2 kali lah......

[ Last edited by  ~SwEeTMuM~ at 15-11-2006 02:16 PM ]
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 15-11-2006 02:34 PM |All posts
Originally posted by beLLarina77 at 15-11-2006 12:44 PM

baru prasan posting ni. sorry ek...bell masuk forum tak tentu masa.

sesaper yg nak pegi kelas deco mendeco ni sound2 la kat sini...bell nak itottt :love:


bell dduk mana ?.. nak pegi yg wilton ke bagus?.. cendawan pun berminat gak ni..
http://ladywa.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 15-11-2006 02:40 PM |All posts
Originally posted by ~SwEeTMuM~ at 15-11-2006 02:13 PM


Balquen,
utk kursus kat Jab Pertanian tu.. menurut kata pegawai di sana, dlm pertengahan bulan January 2007 inys'allah jadual kursus kluar than baru kita bleh ambik borang permohonan... sini d ...




bal da bagi,,:tq::tq::tq:
Reply

Props Report

Adventurer

d' onLy One

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 15-11-2006 04:06 PM |All posts
Originally posted by cendawan_liar at 15-11-2006 02:34 PM


bell dduk mana ?.. nak pegi yg wilton ke bagus?.. cendawan pun berminat gak ni..

puchong jaya.

pegi yg mana2 pun ok... kalau ada kawan, semangat la sket. dah le tak penah attend kelas2 cam ni. anyway, bell blh pegi during weekends jer la. kalau office hour tak dapek nak nolong
www.emilia-erwani.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 15-11-2006 04:53 PM |All posts
Originally posted by beLLarina77 at 15-11-2006 04:06 PM

puchong jaya.

pegi yg mana2 pun ok... kalau ada kawan, semangat la sket. dah le tak penah attend kelas2 cam ni. anyway, bell blh pegi during weekends jer la. kalau office hour tak dapek nak n ...


kalau kat bagus shah alam, kelas (25.11&26.11 ) hari sabtu dan ahad 10.30-5.00
http://ladywa.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 16-11-2006 12:17 PM |All posts
Originally posted by cendawan_liar at 15-11-2006 04:53 PM


kalau kat bagus shah alam, kelas (25.11&26.11 ) hari sabtu dan ahad 10.30-5.00


ana no phone x bagus shah alam neh?
kedainye kat seksyen berapa ek?
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 16-11-2006 12:22 PM |All posts
Originally posted by kawahapi at 16-11-2006 12:17 PM


ana no phone x bagus shah alam neh?
kedainye kat seksyen berapa ek?


www.bagus.com.my
aku & dia
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 16-11-2006 12:26 PM |All posts
ok, thanks.
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 16-11-2006 12:31 PM |All posts
Originally posted by kawahapi at 16-11-2006 12:26 PM
ok, thanks.


No prob. website dia belum function sepenuhnya lagi.
aku & dia
Reply

Props Report

Adventurer

d' onLy One

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 17-11-2006 06:10 PM |All posts
Originally posted by cendawan_liar at 15-11-2006 04:53 PM


kalau kat bagus shah alam, kelas (25.11&26.11 ) hari sabtu dan ahad 10.30-5.00

aisehhh tak blh la pulak 25 ngan 26 nih.

bell ingat esok nak gi register kat BWY utk kelas bulan disember. harap2 ada ler kekosongan lagi
www.emilia-erwani.blogspot.com
Reply

Props Report

Adventurer

d' onLy One

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 20-11-2006 12:46 PM |All posts
ader sesaper nak join kelas kat BWY tak? bell dah register sabtu lepas utk kelas deco on 29 Nov & 27 Dec. masa bell register tu...bell org kedua. byk lagi kekosongan

18/11/2006          Malaysian Cakes (Old Time
www.emilia-erwani.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 20-11-2006 09:12 PM |All posts
Originally posted by beLLarina77 at 20-11-2006 12:46 PM
ader sesaper nak join kelas kat BWY tak? bell dah register sabtu lepas utk kelas deco on 29 Nov & 27 Dec. masa bell register tu...bell org kedua. byk lagi kekosongan

18/11/2006          Mala ...



kat mana kelas nih bell?
http://ladywa.blogspot.com/
Reply

Props Report

Adventurer

d' onLy One

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 21-11-2006 06:25 PM |All posts
Originally posted by cendawan_liar at 20-11-2006 09:12 PM



kat mana kelas nih bell?

Bake with Yen...kat Puchong. dekat dgn Giant Bandar Puteri
www.emilia-erwani.blogspot.com
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 22-12-2014 06:36 PM , Processed in 0.140806 second(s), 27 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top