Angin dalam badan - Doktor Perubatan & Farmasi - Kesihatan & Perubatan - CARI Infonet -

CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 6518|Reply: 22

Angin dalam badan

[Copy link]
Post time 9-12-2008 03:10 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

aku ada masalah angin yg agak serius, dah macam benda try, teh halia, teh buang angin, even ubat klinik pun tak jalan.. sampai satu masa bila dah penuh angin tu aku pening kepala.. makan 2 hari nak baik
.. kadang2 aku makan sikit je tapi perut rasa tak selesa full sangat..yang paling tak selesa apa bila sendawa tak henti2.. sapa yang pernah mngalami masalah yg sama. apa solution korang?
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2008 03:33 PM | Show all posts | Share
hai..sy pun mcm tu...tp skunk ni sy mkn pil halia yusmira...alhamdulillah masalah angin ku telah pulih wlupun aku mkn mcm lemang yaitu adik badik pulutkan...masalah pembuangan aku pun dah ok skunk ni...pas2 kwn2 lak puji aku nmpk kurus bila mkn pil halia yusmira even aku mkn 1 week je...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-12-2008 03:40 PM | Show all posts | Share
mana nak dpt pil tu...makan satu set boleh baik terus tak? kadang angin aku melampau perut dfah macam mengandung 4 bulan ..
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2008 03:45 PM | Show all posts | Share
Originally posted by libraguy at 9-12-2008 03:10 PM
aku ada masalah angin yg agak serius, dah macam benda try, teh halia, teh buang angin, even ubat klinik pun tak jalan.. sampai satu masa bila dah penuh angin tu aku pening kepala.. makan 2 hari n ...


Sy pun alami benda yg sama mcm libraguy, paling runsing kalau sendawa tak henti2..bukannye sendawa kenyang tp perut terasa sebu  & kalau mkn sikit pun terasa dah full sgt..dh try garlic pill, teh halia & sapu minyak angin..pun mcm tu juga..
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2008 03:53 PM | Show all posts | Share
gi urut buang angin....
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2008 03:57 PM | Show all posts | Share

Balas #3 libraguy\ catat

aku pun sama la...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-12-2008 04:38 PM | Show all posts | Share
loorr byak org ada angin kat sini .. kawan2 yang dah berjaya overcome masalah ni share laa kat kitorang .. ptg ni aku baru baik pening.. itupun setelah dpt pain kiler panadol aktifast.. bagi panadol lain tak akan jalan punyaa
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2008 10:40 PM | Show all posts | Share
Ubat2 tu smer tak akan membantu sangat sbb tu hanya bantu keluarkan angin tapi tak mengubati apa yg masalah yg mengeluarkan angin itu. Paling common, ini menunjukkan keadaan usus yg tak sihat.

Mengikut kajian pakar, panjang usus kita adalah 6 kali ganda ketinggian kita. So just imagine, sepanjang2 itu smernya compact kat satu bahagian die perut kita. So ada lah selekoh2 tajam situ sini. Longkang yg lurus lagikan boleh tersumbat, apatah lagi dgn usus kita yg bengkang bengkok banyak laa najis terlonggok. This will cause our colon to have problem. Dan masalah angin adalah salah satu simptomnye.

Menurut pakar, kalau nak tau kolon kita sihat atau tidak, kita boleh perhatikan najis kita.
Najis yg sihat:
1) Warna & bau - Perang kekuningan & tidak terlalu berbau (mcm baby punye najis)
2) Bentuk: Bentung pisang, berdiameter 3cm, panjang 6cm
3) Kekerasan: Biasanye menganduing 75%-80% kelembapan
4) Masa: Hanya mengambil masa membuang 2-3 minit sahaja.
5) Kuantiti: Lebih kurang 1kg atau bergantung pada pemakanan kita.

Dulu pun saya tak tau masalah ini dan mengalami masalah angin. Perut saya selalu kembung teruk. Lepas tu saya diberitahu utk mengambil bakteria bifidus utk menjaga kesihatan usus. Juga dikenali sebagai probiotik. (Biasa ada dlm yakult or vitagen). Dlm usus kita ni ade lebih drp 100 jenis bakteria dan lebih drp 100 trillion bakteria. Ade bakteria bagus and ada bakteria jahat. So kita sepatutnya ada 80% bakteria baik.

Yg saya amalkan sekarang ni Fujita Lactose. Produk dr Jepun. Satu paket mengandungi 1 billion bakteria bifidus (probiotik), oligosakarida (prebiotik) & laktosa. Sebotol vitagen tu cam only mengandungi 1 juta bifidus and tak ada oligosakarida. Oligosakarida ni adalah prebiotik which is also makanan kepada bakteria bifidus. 1 paket Fujita Laktose = 1000 botol vitagen. So dgn mengamalkan Fujita Laktose ni, bakteria bagus boleh membiak dlm usus kita dan melawan bakteria jahat tu smer. Alhamdulillah masalah angin selesai, perut buncit tak ada. Hehe..Mula2 amik 3-6 hari berturut utk membersihkan usus kita, pastu bleh amik sekali sekala utk maintenance cam seminggu sekali or sebulan sekali or when kita rasa pembuangan kita terganggu or terlalu banyak makan. Fully safe and only supplement bukannya ubat ubatan. Cubalah...insyaAllah banyak masalah selesai nanti...
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2008 01:21 PM | Show all posts | Share
Originally posted by neomorpheus at 9-12-2008 10:40 PM
Ubat2 tu smer tak akan membantu sangat sbb tu hanya bantu keluarkan angin tapi tak mengubati apa yg masalah yg mengeluarkan angin itu. Paling common, ini menunjukkan keadaan usus yg tak sihat.

...


terima kasih info diatas....biasa aku kunyah ACTAL , penyelesaian sementara. kalau dah kunyah ACTAL kena duk jauh2 dari orang.

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2008 02:44 PM | Show all posts | Share
Originally posted by neomorpheus at 9-12-2008 10:40 PM
Ubat2 tu smer tak akan membantu sangat sbb tu hanya bantu keluarkan angin tapi tak mengubati apa yg masalah yg mengeluarkan angin itu. Paling common, ini menunjukkan keadaan usus yg tak sihat.

...


Mana nak dapatkan Fujita Lactose ni..? Berminat plak nak try....
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2008 03:06 PM | Show all posts | Share

Reply #10 suaffiqa's post

Supplement tu distributed by Elken. Cuba lah tanye2 ur friend. If not, I could assist u
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2008 11:54 PM | Show all posts | Share
gi farmasi, beli lacto basilus pill ..

mahal sket, tapi makan for about 2 weeks ..1 hr every morning & night before food.

selalunya lepas tu ok

tapi, ada satu lagi cara yg paling mudah & murah - makan sikit2 tapi berulang. Jgn biar perut kosong.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2008 12:34 AM | Show all posts | Share

Balas #12 azzida\ catat

Lactobacillus is also a type of good bacteria and also is considered as probiotic.The term "probiotic" is used to describe organisms that are used medicinally, including bacteria such as  Lactobacillus acidophilus. Tapi tak pasti sangat on how natural pill tu as ade campuran drugs as most normal medications are. However, Lactobacillus ni works differently than bifidus. They are a major part of the lactic acid bacteria group, named as such because most of its members convert lactose and other sugars to lactic acid. Although generally believed to be safe with few side effects,  Lactobacillus acidophilus  taken by mouth should be avoided in people with intestinal damage, a weakened immune system, or with overgrowth of intestinal bacteria.

Bifidobacteria aid in digestion, are associated with a lower incidence of allergies and also prevent some forms of tumor growth.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2008 12:43 AM | Show all posts | Share

Reply #13 neomorpheus's post

brapa harga produk yang ko makan tue?
dia kuarkan toksin skali ker
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2008 02:21 PM | Show all posts | Share
oni pun alami masalah yang sama
tiap2 pagi pas mandi kalau tak sedawa sampai dekat sejam tak sah
nak membuang pun susah
kadang tu duk dalam bilik air sampai dekat sejam
tapi tak jugak membuang
lepas kena angin yang teruk tu perut pun dah buncit gila dah
nak makan pun tak lalu
kadang2 rasa macam nak muntah jer
makan sikit dah rasa cam makan banyak
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2008 03:49 PM | Show all posts | Share
i pun mengalami masalah angin ni...belakang badan punya lh sakit (rasa sengal2) ...i try mkn pil garlic...ada lh keluar angin thru sendawa...tapi badan masih sakit2...nak pi urut tapi tak tau kat mana ..perut kembung susah nak melabur kt jmbn
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2008 03:53 PM | Show all posts | Share
mcm neo, otto pun percaya masalah angin berpunca drpd sistem penghadaman yg kureng baik. dan mmg ada sesetengah org yg mudah kena angin.
jadi otto makan probiotic jenama biolife. beli kat guardian. kalau cirit birit, sakit perut atau lepas makan antibiotik pun elok makan probiotics sbb ia mengharmonikan semula bakteria2 baik dlm sistem penghadaman kita.
1st few times makan probiotic ni, terus kentut2
mula2 makan sebiji setiap hari dalam seminggu. pastu bila2 perlu je.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2008 03:55 PM | Show all posts | Share
Yg i makan tu satu kotak ade 10 packets RM240. Kalo member, RM202. Mula2 minum, amik 3-6 hari berturut-turut utk cuci betul2. Lepas tu just amik kadang2 utk maintenance cam sebulan sekali cam tu.
Lebih kurang RM20 lah satu packet. Tapi consider murah sbb 1 packet tu sama dgn 1000 botol vitagen. Kalo vitagen tu RM0.60 satu, dah RM600 compared to RM20.
Kalau nak beli banyak ade laa promotion2 die gak.
So far feedback ramai org mmg berkesan especially yg ade masalah angin and sembelit bertahun2.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2008 03:58 PM | Show all posts | Share
lagi satu, jgn biarkan perut kosong atau makan sampai terlampau kenyang. basically, jgn melantak  

sebaiknya makan sikit2 (small meals) tapi lebih kerap.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2008 05:32 PM | Show all posts | Share

Balas #19 otto\ catat

Seperti sunnah rasulullah..berhenti makan sebelum kenyang
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2008 07:11 AM | Show all posts | Share
boleh amalkan madu khaula. 2 sudu b4 b/fast , 2 sudu lepas lunch & 2 sudu
b4 tidur mlm.
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2008 10:56 AM | Show all posts | Share
Originally posted by abuna at 12-12-2008 07:11 AM
boleh amalkan madu khaula. 2 sudu b4 b/fast , 2 sudu lepas lunch & 2 sudu
b4 tidur mlm.


madu mmg baik utk digest kita...jadikan amalan seharian...
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2008 11:11 AM | Show all posts | Share
APA KATA PERGI BUAT BEKAM... BOLEH BUANG SEGALA DARAH KOTOR DAN ANGIN..

JGN TAKUT TAK SAKIT.. KITA TGK DARAH KELUAR NAMPAK SAKIT TAPI TAK... CUBALAH YEA..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

30-7-2015 10:09 PM GMT+8 , Processed in 0.075114 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list