View: 7286|Reply: 91
|
Makan Nasi sekali makan dengan pinggan tak perlu basuh
[Copy link]
|
|
Pinggan pakai buang ubi kayu
Oleh Hafizah Iszahanid
hafiza@bharian.com.my
Hasil keluaran NHI berbeza dengan pinggan polistrin kerana pinggan ubi kayu lebih mesra alam dan boleh lupus dalam tempoh 28 hari
UBI kayu memang sinonim di negara ini sebagai pengalas perut ketika Perang Dunia Kedua. Kini ia lebih popular sebagai makanan ringan seperti kerepek selain dijadikan kanji memekat kuah masakan.
Di Brazil, tepung ubi kayu digunakan dalam pelbagai jenis masakan. Ia digoreng, dipanggang dan dipercik dengan santan manakala di Amerika Syarikat pula, ubi kayu diuli kecil bersaiz dua hingga tiga milimeter (mm) untuk dijadikan perhiasan seperti mutiara.
‘Resume’ ubi kayu di seluruh dunia memang hebat. Justeru, tidak hairan apabila sebuah syarikat tempatan, Natures Harmony Industries Sdn Bhd (NHI) yang menjalankan penyelidikan selama tiga tahun berjaya menghasilkan pinggan daripada ubi kayu. Lebih unik, pinggan yang dihasilkan itu boleh dimakan.
Sejak diperkenalkan pada awal Oktober lalu, NHI menerima banyak pertanyaan daripada orang ramai yang ingin mengetahui keistimewaan pinggan ubi kayu. Dengan dihasilkan daripada bahan semula jadi dan mesra alam, pinggan pakai buang ubi kayu memang ditunggu-tunggu untuk menggantikan pinggan pakai buang yang ada di pasaran sekarang.
Memang diakui di pasaran sekarang terdapat pelbagai jenama pinggan pakai buang yang kebanyakannya dihasilkan daripada bahan buangan. Ada juga yang dihasilkan daripada bahan petroleum. Justeru, dari segi kesihatan, penggunaan produk itu agak berisiko kerana ia mungkin merangsang sel barah, lebih-lebih lagi ia mengambil masa antara 120 hingga 80 hari untuk terbiourai. |
|
|
|
|
|
|
|
kalo boleh kenyang baik mkan pinggan je |
|
|
|
|
|
|
|
idea yg kreatif....
dah tak perlu jilat pinggan lagi kalo nak merasa lebihan kuah
terus makn je pinggan tu |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #1 dewi_anastasia's post
agak2 pinggan ni klu dicicah dgn smbal tumis sama x sedap cam mkn ubi rebus.... |
|
|
|
|
|
|
|
ni boleh mengurangkan pencemaran alam |
|
|
|
|
|
|
|
Aku rasa pernah keluar thread pasal benda alah nie...tapi layan ajelah... |
|
|
|
|
|
|
|
Company yg buat benda nie company india kan? habis la ketuanan melayu. |
|
|
|
|
|
|
|
org2 bukit antarabangsa tak makan barangkali pinggan ni? |
|
|
|
|
|
|
|
memudahkan surirumah nih....bagus bagus bagus... |
|
|
|
|
|
|
|
penduduk BA reti mkn ke ? |
|
|
|
|
|
|
|
bebudak BA kenal tak ubi kayu tu camna?? |
|
|
|
|
|
|
|
dah kuar dah dulu neh... anyway... mmg kelako... buruk perangai tetamu nak makan pinggan kat jamuan orang.... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #12 fariepari's post
objektif ialah utk mengurangkan penggunaan pinggan pakai buang polisterin
utk meningkatkan penjagaan alam sekitar |
|
|
|
|
|
|
|
kos pengeluarannye plak cemaner? ubi kayu tuh impot ka? rasanya byk pakai ubi kayu tuhhh... setahu aku laa.. bende2 mcm nih.. yg mesra alam nih.. selalu kos die agak tinggi... |
|
|
|
|
|
|
|
tak keras ke nak gigit tuh? kut nenek2 mkn peh tu tetelan gigi ha kang kena saman kang.. hehe |
|
|
|
|
|
|
| |
|