CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345678910... 45Next
Return Post new threads
Show: 197898|Reply: 1114

Makanan Dan Pantang Larang Waktu Hamil

[Copy link]

Highlander

Love U Muuuaaahhhh..

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 7-2-2009 07:48 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Pasti ada yang bakal menjadi ibu atau mengandung anak pertama tertanya-tanya apa makanan yang sesuai dimakan dan tak sesuai dimakan waktu sedang hamil. Yerlah kadangkala doktor kata boleh makan ini tapi orang tua2 kata tak boleh makan ini. Kalau yang tinggal dengan ibubapa atau dekat dengan keluarga senang ler kan sebab ada juga yang boleh tengok2kan. Bagaimana pula kalau hidup sendiri...

Bagaimana pula dengan pantang larang semasa hamil? Tentu adakan... Marilah kita kongsikan bersama..
"Setiaku Hanya Untuk Yang Tercinta"

~Akudandia~
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-2-2009 10:52 PM |All posts
pantang yg i tau...JGN DUDUK DEPAN PINTU...

nanti anak nk kuar susah....duk je kat pintu, tapi x kuar2...itu la ibarat nye...
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 7-2-2009 11:55 PM |All posts
org tua kata jgn makan nenas/tapai sebab tajam. kalo kandungan xkuat, boleh sebabkan keguguran.

org tua kata jgn melilit kain tuala kat leher(kdg2 kiter kan suker letak kat bahu/lilit kat leher sebelum masuk bilik air). boleh sebabkan anak nanti lahir lemas dgn tali pusat terbelit kat leher.
HanG KedeK & HanG KetoT...diHatiKu!!
Reply

Props Report

Highlander

Love U Muuuaaahhhh..

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 8-2-2009 12:03 PM |All posts
ader lg satu nak kongsi, jangan menjahit, ada yg kata pantang...

mesti ada yg di awal kandungan rasa kurang selera makan, so ada sesiap yg boleh tolong atasi masalah ni...
"Setiaku Hanya Untuk Yang Tercinta"

~Akudandia~
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 9-2-2009 11:55 AM |All posts
satu lg... time mkn jgn suka guna pinggan kecik @ mangkuk kecik.. dikuatiri laluan x bukak penuh... adehhhhh

teringat masa pegnen 1st.. moyang aku nampak aku guna mangkuk kecik mkn mee hoon sup.. mjerit dier...
(^_^)
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 9-2-2009 03:59 PM |All posts
jgn minum air soya,nanti kulit anak sensitif..ini doktor aku cakap
Reply

Props Report

Highlander

Love U Muuuaaahhhh..

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 9-2-2009 07:44 PM |All posts

Balas #6 princess_kunang\ catat

tak bleh minum soya ker, tp akak jiran ni kan masa prenen 1st baby, dia asik minum soya pastu anak dier cantiknya kulit. putih gebu gitu
"Setiaku Hanya Untuk Yang Tercinta"

~Akudandia~
Reply

Props Report

Highlander

Love U Muuuaaahhhh..

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 9-2-2009 07:46 PM |All posts

Balas #5 alysa79\ catat

best kalau ader org tua2 yg bleh tegur kan... sian klu duk ngan suami jer, kekadang was2 jer pasal makan, pantang larang...
"Setiaku Hanya Untuk Yang Tercinta"

~Akudandia~
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 10-2-2009 10:57 AM |All posts
yg si suami i telebih pantang pulak..since 5 mths preggy doc check ada gula sikit, sampai skrg dok pantang makan...sangat2..tension  
soya bean dh lama stop minum...sbb naikkan kandungan gula...tp tukar dgn makan tempe dan tauhu...pun baby leh gebu gaks...my mum lah yg kata...
pantang larang yg fr my mum pun macam2...nk potong ikan ke apa ke kene start dr pangkal...takut baby songsang...yg lelain tk ikut sgt...  bile blk umah mak je ikut
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 10-2-2009 11:00 AM |All posts
Originally posted by Dayangku_Azie at 9-2-2009 07:44 PM
tak bleh minum soya ker, tp akak jiran ni kan masa prenen 1st baby, dia asik minum soya pastu anak dier cantiknya kulit. putih gebu gitu



my fren nyer wife pun mmg suka minum soya...nah ..anak dia gebu giloss..cam anak org jepun...geram je nengok   tp selalunya baby kulit sensitif and bile dia dh kuar esok akan continue minum susu soya based....susu lombu dia sensitif... cuba la alternate mkn tempe ke...mkn tauhu ke...kan satu family tuh
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 10-2-2009 11:01 AM |All posts
Originally posted by alysa79 at 9-2-2009 11:55 AM
satu lg... time mkn jgn suka guna pinggan kecik @ mangkuk kecik.. dikuatiri laluan x bukak penuh... adehhhhh

teringat masa pegnen 1st.. moyang aku nampak aku guna mangkuk kecik mkn mee hoon su ...



alamak...skang mmg selalu makan bekas kecik2 je...sbb nk kontrol takmo makan banyak....camne tuhh?? hmy3:
Reply

Props Report

Highlander

Love U Muuuaaahhhh..

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 10-2-2009 01:18 PM |All posts

Balas #9 minibean\ catat

nakal u ni... kt umah kan mak mesti membebel jer kan... sama ngan mama dyg gak. klu mkn letak pegang pinggan tak letak atas meja pun dah kena tegur...
"Setiaku Hanya Untuk Yang Tercinta"

~Akudandia~
Reply

Props Report

Highlander

Love U Muuuaaahhhh..

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 10-2-2009 01:19 PM |All posts

Balas #10 minibean\ catat

dyg klu bab tauhu no 1 makan, tp tempe kureng sikit...
"Setiaku Hanya Untuk Yang Tercinta"

~Akudandia~
Reply

Props Report

Highlander

Love U Muuuaaahhhh..

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 10-2-2009 01:23 PM |All posts
yang konfius kekadang tu kt klinik ibu & anak masa check kandungan mesti dorang kata minum air putih 8-12 gelas sehari tapi ada lak org tua2 kata jgn minum air putih banyak2... bukankah minum air tu baik..
"Setiaku Hanya Untuk Yang Tercinta"

~Akudandia~
Reply

Props Report

Highlander

Love U Muuuaaahhhh..

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 10-2-2009 01:42 PM |All posts
klu sakit perut jgn buh ubat panas takut gugur....
"Setiaku Hanya Untuk Yang Tercinta"

~Akudandia~
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 10-2-2009 03:12 PM |All posts

Reply #10 minibean's post

iyer cm btl jer..ms pregnt anak 1st mmg merak minum soya hari2, x pregnt pn mmg antu soya huhu..bb kua mmg kulit putih lg2 mata sepet cm tersalah amik je kt spital tu tp merak sorg je melayu yg lain chinese ms deliver tu takkn silap lak huhu..pastu mmg alergy susu lembu so kenalah minum susu soya based.
"Anakku..
kupohon..kuidamkan sebuah hari muka indah buatmu,penuh ketakwaan dan darinya tetitipkan kebahagiaan.."
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 11-2-2009 10:57 AM |All posts
kalau jenis yg sensitipp.. kurma pun x leh mkn....
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 11-2-2009 11:23 AM |All posts
Originally posted by datinmarissa at 7-2-2009 10:52 PM
pantang yg i tau...JGN DUDUK DEPAN PINTU...

nanti anak nk kuar susah....duk je kat pintu, tapi x kuar2...itu la ibarat nye...


ha..yg ni mak mertua kita pun ada cakap macam tu...
'..tahun baru..azam baru..jiwa baru...'
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 11-2-2009 11:25 AM |All posts
ada terdengar haritu..
jgn ikat simpul ape2 ikatan..
nanti jadi ape ntah..

wallahualam... sebenarnya..setiap aper yg berlaku itu dari Allah... ada hikmah di sebaliknya..
'..tahun baru..azam baru..jiwa baru...'
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 11-2-2009 01:46 PM |All posts

Reply #17 morango's post

kurma elok utk mengelak penyakit kuning pada baby baru lahir...

[ Last edited by  misnana at 11-2-2009 01:48 PM ]
Natural beauty comes from inner?
-> healthybeauty
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 11-2-2009 01:49 PM |All posts
perbanyakkan minum air spy oksigen sampai pd baby utk pembesaran yang baik..

(aku nasihatkan org je lebih )
Natural beauty comes from inner?
-> healthybeauty
Reply

Props Report

Highlander

Love U Muuuaaahhhh..

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 11-2-2009 02:13 PM |All posts
jangan minum teh ada akak tu cakap ler nanti angin n baby takut kuning...

boleh minum tapi jarang2kan...

kata org mkn pedas pun tak boleh tapi nk gak makan pedas, makan durian tak bleh tp mcm mana klu mengidam... mama dyg lak ckp jgn mkn ketam takut baby tu asik berliur jer...
"Setiaku Hanya Untuk Yang Tercinta"

~Akudandia~
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 11-2-2009 05:22 PM |All posts
x elok mkn sayur yg sejuk2 cam kobis
Reply

Props Report

Highlander

Love U Muuuaaahhhh..

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 11-2-2009 08:30 PM |All posts

Balas #23 nur_izz\ catat

sayur aper yg dibolehkan makan yer...
"Setiaku Hanya Untuk Yang Tercinta"

~Akudandia~
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 13-2-2009 12:46 PM |All posts
katanya tebu pun tak leh makan ye..nanti masa nak bersalin rasa sakt yang amat sangat.. betul ke ek????
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 26-11-2014 07:06 PM , Processed in 0.138737 second(s), 29 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top