CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 3022|Reply: 20

perwaja.. hebatnya..!!

[Copy link]

Rank: 3Rank: 3

Post on 5-3-2009 08:02 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

salam,

aku ada lalu bandar gurun kalu x silap aku aritu, then lalu kilang perwaja..
boleh tahan jugak twngok kwasan sekitarnya..

dengan saiz kilang yang gedabak,1 stesen minyak yang bolehlah dikira besar dan lot2 kedai disekelilingnya yang cukup banyak..

tapi sayang, aku tengok menda tu semua tinggal usang macam tu saja.. sampai aku dengar, pembangunan untuk kawasan tu melebihi kawasan sekitarnya

mesti pekan tu mengalami kesibukan yang melampau sewaktu kegemilangan perwaja...

kalu boleh, ada x bkas pekerja perwaja atau orang sekitarnya yg bleh tepek gambar@ citer tentang keadaan masa tu..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 5-3-2009 08:22 PM |All posts
aku pon sllu lalu depan perwaja gurun tuh..bersebelahan dengan kilang motosikal modenas.....
suatu ketika dulu...kilang nih mmg gah dgn pengeluaran produk besi..seperti...besi keluli...nat@skru..paku dll...tp syg sekali..akibat kerakusan tokey dan org2 yg mempunyai kepentingan dlm PERWAJA tersebut mengamalkan rasuah mengakibatkan PERWAJA ditutup...setahu aku la...dulu masa PERWAJA masih beroperasi...bukan sahaja terdapat lot2 kedai..tetapi juga Kolej PERWAJA yang melatih anak2 muda di dalam bidang perindustrian...

Yang paling aku heran sekali...isu rasuah sudah lama berlalu..kenapa PERWAJA masih ditutup...jika PERWAJA masih dibuka tentu kos untuk penggunaan besi dlm projek2 pembinaan atau sewaktu dgnnya dapat dikurangkan. Takde ke orang yng berkemampuan utk mengambil alih operasi kilang PERWAJA tersebut...

dan akhir sekali...dulu kawasan sekitar GURUN dan PERWAJA amatlah sibuk sekali dgn lori treller yg besar2 melalui kwsn itu...stesen Minyak CALTEX PERWAJA amat besar...salah satu stesen myk paling besar pernah aku tgk kat malaysia nih...sekian....
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 5-3-2009 09:21 PM |All posts
perwaja dulu ada kat kemaman.... sekarang sudah bungkus
Segala yg baik itu dari Allah.
Segala yg keji itu dari Umno dan Barisan Nasional
GGH05
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 5-3-2009 11:22 PM |All posts

Balas #2 apit_skynet\ catat

aku pun singgah isi minyak kat caltex tu sbenarnya.. tapi kagumlah tgk kwsan sekitarnya.. kira perwaja nie bwak bnyak manfaat dan keuntungan utk kawasan sekitar.. ada lot kedai yg blm siap pun ada nmpaknya dn terbengkalai mcm tu saja..
susah rasanya perwaja nk bangun balik, selain modal yang besar, ekonomi yg tak ok sekarang nie pun boleh bantutkan hasrat nak bangunkannya balik..

Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 5-3-2009 11:23 PM |All posts

Balas #3 geng_tx\ catat

tp aku rasa, perwaja kat gurun yang lagi besar kawasannya..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 5-3-2009 11:23 PM |All posts
saya bekas pekerja  PERWAJA Gurun.Nak bercerita panjang line internet tak berapa ok mlm ni.mungkin ada orang lain boleh bercerita dan saya boleh prbetulkan atau tambah sikit-sikit
heloo cari
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 5-3-2009 11:41 PM |All posts

Balas #6 sayapghaib\ catat

aku nak tau gak kemegahan perwaja dulu. musti staffnya ramai giler babas...
tapi camaner dier buleh start lingkup yer..?! aper lah perasaan bkas staffnya biler tgk kilang tu sekarang.?!
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 6-3-2009 03:37 AM |All posts

Reply #1 anak_gayong's post

Ada masa nanti ambik le gambau tmpt tu pastu tepek le sini...........
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 6-3-2009 03:57 PM |All posts

Balas #3 geng_tx\ catat

Perwaja kemaman masih beroperasi.

Malah sedang dalam proses pembesaran.
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 6-3-2009 04:31 PM |All posts
cite la lg..sy br setahun jagung nie,xtau pape pasal perwaja...cite la lg...
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 6-3-2009 04:31 PM |All posts
Perwaja kat gurun tuh ada lagi tapi dah tukar nama jadi Pefect Channel.......

masih lagi beroperasi, dah lori2 pun ada dtg ambik besi kat situ..........

Pintu 1 under Perwaja, Pintu 2 under Perfect Channel........

Institut Teknologi Perwaja masih lagi beroperasi kat dalam tuh........ ada buat Sijil Kemahiran Malaysia dan Diploma Esekutif Uitm.......

tapi kat dlm kilang tuh cam kilang terbiar......... rumput panjang ngan sampah daun kering bertimbun2.....
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 6-3-2009 08:43 PM |All posts

Balas #11 jofizo\ catat

lu duk area situ ker jofizo?!
kalu dapat tengok gambar masa dier tngah top dulu ngan gambar sekarang kan best.. apa yang menarik perhatian aku, TADIKA PERWAJA.. uikss, hebat sungguh..

dari sekecil2 pendidikan, sampai kolej pun Perwaja ada provide jugak..

Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 6-3-2009 10:34 PM |All posts
kalau lah tidak kerana eric chia keparat....

pakcik aku dulu kerja bawah eric chia kat kemaman.

rumah pakcik aku ada piano. tahun 80 an tu.... kalau ada piano tu kira hebat habislah...

tapi kreadit pada kemaman. walaupun operasi perwaja dikemaman tak sehebat dulu, tapi bandar dia tak mati. buleh survive
Segala yg baik itu dari Allah.
Segala yg keji itu dari Umno dan Barisan Nasional
GGH05
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 7-3-2009 11:09 AM |All posts
kilang besi kat Msia mcm Pewaja, ASM, kalau tak ada fund kerajaan (duit rakyat) memang tak boleh bukak. Kalau kat Korea, sendirian berhad je.
Reply

Props Report

Post on 7-3-2009 07:16 PM |All posts
dulu pernah apply kerja sana. tapi sudah penuh.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 10-3-2009 10:40 PM |All posts
sekarang amsteel sama megasteel plak yang pegang industri besi keluli.

gawat2 camni pon takde la sampai buang2 orang.
Tiada guna harta di dunia, jika maruah sudah tergadai
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 11-3-2009 02:44 PM |All posts
Originally posted by anak_gayong at 6-3-2009 20:43
lu duk area situ ker jofizo?!
kalu dapat tengok gambar masa dier tngah top dulu ngan gambar sekarang kan best.. apa yang menarik perhatian aku, TADIKA PERWAJA.. uikss, hebat sungguh..

dari se ...



takder la duduk situ, tapi tahun lepas selalu gak pegi situ..........

aku pun tak teringat nak amik gambar kat dlm tuh, sebab semak sgt.......

kilang2.... besar tapi terbiar cam kat Lokerbie plak.....
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 11-3-2009 02:47 PM |All posts
kat Gurun masa memula buka, kilang nih la paling femes kat Kedah......... sapa yg dok kat situ apatah lagi keje kat situ musti bangga giler, cam keje petronas kat kerteh........ tapi la nih cam berhantu lak........ even rumah kedai kat tepi jalan besar tuh pun terbiar sebab peniaga2 pun angkat kaki.......
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 13-3-2009 10:07 PM |All posts
India jual besi buruk pon boleh untung
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 14-3-2009 09:04 PM |All posts
perwaja kemaman masih beroperasi malah dgr khabar akan listed dlm bskl tak lama lagi..perwaja sebahagian besarnya pemilikan adalah cina yakni kinsteel..dan sebahagian kecil nya adalah dato abu talib (maju holding)...perwaja dibawah kinsteel (atau aku panggey perwaja kinkee) jauh lebih maju dari perwaja dibawah kepimpinan kerajaan dan dato abuya...perwaja skang dah masuk OGA industry...megasteel pon request besi waja dari perwaja...perwaja gurun pon dkhabarkan dlm rencana untuk beroperasi balik..tapi dlm rencana laa dgr khabar...tahun bila nak start aku tatau...apa2 pon...aku puji...perwaja dibawah kinsteel jauh lebih maju dari perwaja dibawah kerajaan umno berkroni maju holding...kebajikan/gaji/elaun/bonus pekerja terjamin...sekian, sedikit info dari aku
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 14-3-2009 09:08 PM |All posts

Reply #13 geng_tx's post

perwaja kat kemaman ni org tak pandang laa tx dari dulu sampai skang pada aku org2 seblah kemaman ni dok mulia kan paka berbangga dgn petronas/shell/esso...yg paling gah zaman2 bapak aku meniaga muda2 dulu...katanya shell and esso laaa paling org berbangga sekali...lepas tu diikuti dgn the hunstman tioxide dan kampeni2 kontraktor yg besar2..macam oakwell, excel oilfield etc
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 26-7-2014 11:07 AM , Processed in 0.137313 second(s), 29 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top