Potongan Cukai Bulanan - Aduan & Pendapat - Informasi - CARI Infonet -

CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 20935|Reply: 157

Potongan Cukai Bulanan

[Copy link]
Post time 28-3-2009 09:10 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Aku baru jer terima slip gaji...mak aih... dah ler gaji aku tak naik banyak...tapi cukai aku kena potong almost RM400. Aduh...selalu tak de le sampai gini..nape...??? Ada member aku sampai RM1+++, tapi gaji tak sampai RM3000 pun...Tadi aku gi tengok website LHDN...ada jadual baru untuk PCB...sape leh tolong jelaskan,...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2009 09:41 PM | Show all posts | Share
Claim jgn tak claim
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2009 01:31 AM | Show all posts | Share
mak oi byk nyer.... tu gaji sebulan takkan kene tolak gaks?? aper yg aku tau cukai ni based on gaji setahun laa... pastu LHDN sure wat calculation.... kalu ko dah kawin, ada insurans, anak.... bole claim... pastu bole claim pelepasan diri lg....

aku keje kat spore jd tak baper tau sgt laa camner LHDN wat calculation.... tp penah sekali kene bayar.... sampai RM400++.... tp aku wat bising... aku ckp maner kene byr... then derang suroh byr gaks.... aku still laa wat bising... after 2 weeks... derang call ckp aku kene byr RM50 jerk... huhuhu.... sonang ati den... lepas ni tak bayar lg dah....

baik ko call LHDN tanya... pastu jgn lupa tny nama org tu.. and from which dept he or she from... senang nk refer blik nnt...

[ Last edited by  medangtamang at 29-3-2009 01:33 ]
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2009 08:52 AM | Show all posts | Share
medang, PCB adalah potongan bulanan yang dibuat oleh HR. skang LHDN tak de buat estimate dah ye. semua buat sendiri.

myrih, cuba explain sikit pendapatn ko roughly berapa? ada bonus tak? ada overtime tak?

macam kawan ko yang gaji tak sampai RM3 ribu tu, potongan dalam RM23 je. cuba ko bagi details yang clear. nanti aku leh tolong kirakan.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2009 11:43 AM | Show all posts | Share
kak shida, TERima kasih sebab beri kesedaran n sedikit tunjuk ajar unt isi e-filing...
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2009 12:52 PM | Show all posts | Share
aku rs la bg aku..e-filing nih lg senang dr dulo2...sbb hb aku ms nak kene declare tax... jenuh kumpul resit (kerje sdiri) sbb lhdn nak tau mane duit tuh pegi....

so kire skang nih kite isi jer kat e-filing tuh...x membebankn bl declare...sbb ms e-filing hb aku kene bayar 250 jer kit...then aku 5hengget...yg sangkut bayar ms kene kutip segala resit2 tuh..skang masek duk bayo yg lepas2 sbb x nak kene blek list paspot....

aku punya x byk tp hb aku punya belas2 riban...
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2009 03:55 PM | Show all posts | Share

Balas #1 myrih\ catat

mak aihhhh byk nye ko kne...gaji ader sampai3k tak? if 3k pn tak byk la dia potong...aku baru2 ni kne 90hengget jer...senyum lebar jer aku..hehe


baik ko gi selidik btol2...
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2009 04:04 PM | Show all posts | Share

Balas #5 lonely_surina\ catat

no problem su
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2009 04:09 PM | Show all posts | Share

Balas #7 MariaClara\ catat

maria, gaji kawan dia tak sampai RM3 ribu. potongan RM1k lebih. patutnya gaji kalau RM3 ribu kasar, potongan dulu dalam RM23 je. unless ada pendapatan tambahan seperti bonus & overtime.

nak lagi senang kira, contoh gaji RM3,000. pekerja adalah bujang. potongan EPF RM330.00 gaji bersih yang dikenakan cukai ialah RM2,670.00. buka jadual cukai, tengok gaji besrih tu terletak dalam katergori RM2,651 - RM2,700 bersamaan RM30.00.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2009 05:39 PM | Show all posts | Share

Balas #9 shidaaziz\ catat

ooo cam tu ek..eceli maria pn tak reti la..sbb kne potong 90 hengget je tu maria mls nk pikir..isk eceli tak paham..
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2009 06:59 PM | Show all posts | Share

Balas #10 MariaClara\ catat

same jek...aku pun cam ko gak....


tp time kaseh shida..kurang2 aku paham ckit psl tax nih bl ko xplen cam nih....
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2009 11:40 PM | Show all posts | Share
aku lagi tak paham pasal aku keje kat spore... huhuhuhu!! main pakat e-filing jer... senang lg mudah!
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2009 09:21 AM | Show all posts | Share
untuk tahun 2009 ni, korang sendiri boleh buat kiraan PCB korang. kalau sebelum ni, kita bayar je potongan setiap bulan dan bila hantar annual return baru buat pelepasan. untuk tahun 2009, kalau korang ada pelepasan macam beli buku, insurans nyawa, rawatan ibu bapa, insurans pendidikan, zakat, korang dah boleh buat pelepasan tersebut setiap bulan.

cara nak buat, korang pi masuk website LHDN dan klik pada calculator PCB.
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2009 02:42 PM | Show all posts | Share
aku rasa mesti ko ada cukai tertunggak ngan LHDN. pas tue LHDN akan hantar surat kat kompeni ko keje sekarang suruh potong gaji ko. Sebab org umah aku baru2 nie dah kena. LHDN hantar surat kat kompeni dia suruh potong gaji dia utk bayar cukai yg tertunggak n LHDN cc surat tue kat org umah aku.
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2009 02:47 PM | Show all posts | Share

Balas #14 ibuina\ catat

bapaina, potongan yang tu namanya CP38. kalau dalam payslip dia bukan masuk dalam PCB. maknanya ada 2 potongan. PCB pun kena, CP38 pun kena potong gak.

CP38 ni dikenakan pasal kita tak bayar tunggakan masa hantar annual return. tu yang LHDN antar surat potong kepada majikan. tapi potongan CP38 ni termasuk interest tau
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2009 03:29 PM | Show all posts | Share
so..tuan umah nie nie PCB dia memang RM400 ker atau sebab lain? atau gaji dia bulan tue memang byk sebab bonus + arrears + overtime dan etc..

shida, org umah aku buat camne tau..dia hantar PD cheque kat LHDN..setiap cheque RM50..nak plak LHDN tue terima..
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2009 03:47 PM | Show all posts | Share

Balas #16 ibuina\ catat

bapaina, LHDN terima je kalau orang nak bayar. derang kan pungut hutang & bayaran   cumanya takut kalau bayar tak cukup, nanti dia akan kenakan interest je lah.
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2009 05:52 PM | Show all posts | Share
kalau kita convert semua pcb ke zakat camner plak nak kira??? aku tak reti2 nak buat..

then 1 lagi if sesapa tau, katekan lhdn anto letter kate taun sekian2 tak cukup bayar patutnye 1700 tp yang remit ke lhdn just 700 so kena bayar 1k, bila cek balik gaji tahun tu pcb potong betul je 1700 tu.. still nak kena bayar ke camner??? dan dia takleh kontra ke if ada lebihan bayar selepas taun tu??
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2009 10:45 PM | Show all posts | Share
shida neh lhdn cawangan mana?
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2009 08:49 AM | Show all posts | Share

Balas #18 lesung\ catat

lesung, kalau dalam EA ko tulis RM1,700, ko pi bawak EA ko tu beserta payslip dan salinan form annual return bawak ke cawangan file anda. pi berbincang dengan dia orang. pasal nak contra, rasanya boleh kut. kena buat surat kut. lagi senang masa jumpa dengan pegawai, ko tanya le semua soalan tu.

aku ni pun tak buat claim lagi. ingat nak contra jugak. tapi kena pi cawangan file. aku kat jalan duta sana.
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2009 08:50 AM | Show all posts | Share

Balas #19 t@t\ catat

aku bukan keje income tax le
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2009 08:52 AM | Show all posts | Share
lesung, pasal zakat tu, aku pun lebih prefer bayar zakat dari bayar tax. ko boleh pilih sama ada nak buat potongan bulanan atau bayar lump sum. potonjgan bulanan bila kita accumulate jadi banyak. so aku prefer total zakat tu pecahkan buat 2/3 kali bayaran.

sekarang ni setiap bulan katakan kita beli buku atau bayar zakat, terus dah boleh buat pelepasan pada bulan tersebut.
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2009 09:30 AM | Show all posts | Share

Balas #22 shidaaziz\ catat

ok tq.. aku memang buat potongan zakat setiap bulan.. kira pcb dah takder langsung..puashati

geram punye pasal..dan same time kewajipan aku as muslim dah aku jalankan..
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2009 09:50 AM | Show all posts | Share
bagi kita yang beragama islam, better le bayar zakat dari potong PCB
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2009 10:47 AM | Show all posts | Share

Balas #24 shidaaziz\ catat

betul sesangat la..alhamdulillah aku tengok dan rasa  since potong zakat..rezeki tak putus..byk tu tak la tp ada la skit..rasa hidup dan hati pun cam lega jerrrr..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

4-8-2015 03:09 AM GMT+8 , Processed in 0.063314 second(s), 13 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list