CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
1234567Next
Return Post new threads
Show: 17001|Reply: 157

Potongan Cukai Bulanan

[Copy link]

Rank: 4

Post on 28-3-2009 09:10 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Aku baru jer terima slip gaji...mak aih... dah ler gaji aku tak naik banyak...tapi cukai aku kena potong almost RM400. Aduh...selalu tak de le sampai gini..nape...??? Ada member aku sampai RM1+++, tapi gaji tak sampai RM3000 pun...Tadi aku gi tengok website LHDN...ada jadual baru untuk PCB...sape leh tolong jelaskan,...
1

View rating log

http://myrihjurnal.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 28-3-2009 09:41 PM |All posts
Claim jgn tak claim
Reply

Props Report

Moderator

Medang Tamang

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 29-3-2009 01:31 AM |All posts
mak oi byk nyer.... tu gaji sebulan takkan kene tolak gaks?? aper yg aku tau cukai ni based on gaji setahun laa... pastu LHDN sure wat calculation.... kalu ko dah kawin, ada insurans, anak.... bole claim... pastu bole claim pelepasan diri lg....

aku keje kat spore jd tak baper tau sgt laa camner LHDN wat calculation.... tp penah sekali kene bayar.... sampai RM400++.... tp aku wat bising... aku ckp maner kene byr... then derang suroh byr gaks.... aku still laa wat bising... after 2 weeks... derang call ckp aku kene byr RM50 jerk... huhuhu.... sonang ati den... lepas ni tak bayar lg dah....

baik ko call LHDN tanya... pastu jgn lupa tny nama org tu.. and from which dept he or she from... senang nk refer blik nnt...

[ Last edited by  medangtamang at 29-3-2009 01:33 ]
Sentiasa berharap...
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 30-3-2009 08:52 AM |All posts
medang, PCB adalah potongan bulanan yang dibuat oleh HR. skang LHDN tak de buat estimate dah ye. semua buat sendiri.

myrih, cuba explain sikit pendapatn ko roughly berapa? ada bonus tak? ada overtime tak?

macam kawan ko yang gaji tak sampai RM3 ribu tu, potongan dalam RM23 je. cuba ko bagi details yang clear. nanti aku leh tolong kirakan.
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 30-3-2009 11:43 AM |All posts
kak shida, TERima kasih sebab beri kesedaran n sedikit tunjuk ajar unt isi e-filing...
The best advice I ever got: People like People who like themselves.

~~Menawarkan Perkhidmatan Perubatan Secara Jauh.
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 30-3-2009 12:52 PM |All posts
aku rs la bg aku..e-filing nih lg senang dr dulo2...sbb hb aku ms nak kene declare tax... jenuh kumpul resit (kerje sdiri) sbb lhdn nak tau mane duit tuh pegi....

so kire skang nih kite isi jer kat e-filing tuh...x membebankn bl declare...sbb ms e-filing hb aku kene bayar 250 jer kit...then aku 5hengget...yg sangkut bayar ms kene kutip segala resit2 tuh..skang masek duk bayo yg lepas2 sbb x nak kene blek list paspot....

aku punya x byk tp hb aku punya belas2 riban...
`~siapa aku tanpaMU~`.
Reply

Props Report

Highlander

de amor

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 30-3-2009 03:55 PM |All posts

Balas #1 myrih\ catat

mak aihhhh byk nye ko kne...gaji ader sampai3k tak? if 3k pn tak byk la dia potong...aku baru2 ni kne 90hengget jer...senyum lebar jer aku..hehe


baik ko gi selidik btol2...
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 30-3-2009 04:04 PM |All posts

Balas #5 lonely_surina\ catat

no problem su
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 30-3-2009 04:09 PM |All posts

Balas #7 MariaClara\ catat

maria, gaji kawan dia tak sampai RM3 ribu. potongan RM1k lebih. patutnya gaji kalau RM3 ribu kasar, potongan dulu dalam RM23 je. unless ada pendapatan tambahan seperti bonus & overtime.

nak lagi senang kira, contoh gaji RM3,000. pekerja adalah bujang. potongan EPF RM330.00 gaji bersih yang dikenakan cukai ialah RM2,670.00. buka jadual cukai, tengok gaji besrih tu terletak dalam katergori RM2,651 - RM2,700 bersamaan RM30.00.
Reply

Props Report

Highlander

de amor

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 30-3-2009 05:39 PM |All posts

Balas #9 shidaaziz\ catat

ooo cam tu ek..eceli maria pn tak reti la..sbb kne potong 90 hengget je tu maria mls nk pikir..isk eceli tak paham..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 30-3-2009 06:59 PM |All posts

Balas #10 MariaClara\ catat

same jek...aku pun cam ko gak....


tp time kaseh shida..kurang2 aku paham ckit psl tax nih bl ko xplen cam nih....
`~siapa aku tanpaMU~`.
Reply

Props Report

Moderator

Medang Tamang

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 30-3-2009 11:40 PM |All posts
aku lagi tak paham pasal aku keje kat spore... huhuhuhu!! main pakat e-filing jer... senang lg mudah!
Sentiasa berharap...
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 31-3-2009 09:21 AM |All posts
untuk tahun 2009 ni, korang sendiri boleh buat kiraan PCB korang. kalau sebelum ni, kita bayar je potongan setiap bulan dan bila hantar annual return baru buat pelepasan. untuk tahun 2009, kalau korang ada pelepasan macam beli buku, insurans nyawa, rawatan ibu bapa, insurans pendidikan, zakat, korang dah boleh buat pelepasan tersebut setiap bulan.

cara nak buat, korang pi masuk website LHDN dan klik pada calculator PCB.
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 31-3-2009 02:42 PM |All posts
aku rasa mesti ko ada cukai tertunggak ngan LHDN. pas tue LHDN akan hantar surat kat kompeni ko keje sekarang suruh potong gaji ko. Sebab org umah aku baru2 nie dah kena. LHDN hantar surat kat kompeni dia suruh potong gaji dia utk bayar cukai yg tertunggak n LHDN cc surat tue kat org umah aku.
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 31-3-2009 02:47 PM |All posts

Balas #14 ibuina\ catat

bapaina, potongan yang tu namanya CP38. kalau dalam payslip dia bukan masuk dalam PCB. maknanya ada 2 potongan. PCB pun kena, CP38 pun kena potong gak.

CP38 ni dikenakan pasal kita tak bayar tunggakan masa hantar annual return. tu yang LHDN antar surat potong kepada majikan. tapi potongan CP38 ni termasuk interest tau
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 31-3-2009 03:29 PM |All posts
so..tuan umah nie nie PCB dia memang RM400 ker atau sebab lain? atau gaji dia bulan tue memang byk sebab bonus + arrears + overtime dan etc..

shida, org umah aku buat camne tau..dia hantar PD cheque kat LHDN..setiap cheque RM50..nak plak LHDN tue terima..
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 31-3-2009 03:47 PM |All posts

Balas #16 ibuina\ catat

bapaina, LHDN terima je kalau orang nak bayar. derang kan pungut hutang & bayaran   cumanya takut kalau bayar tak cukup, nanti dia akan kenakan interest je lah.
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 31-3-2009 05:52 PM |All posts
kalau kita convert semua pcb ke zakat camner plak nak kira??? aku tak reti2 nak buat..

then 1 lagi if sesapa tau, katekan lhdn anto letter kate taun sekian2 tak cukup bayar patutnye 1700 tp yang remit ke lhdn just 700 so kena bayar 1k, bila cek balik gaji tahun tu pcb potong betul je 1700 tu.. still nak kena bayar ke camner??? dan dia takleh kontra ke if ada lebihan bayar selepas taun tu??
Yuhuuu...
Reply

Props Report

t@t  

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 31-3-2009 10:45 PM |All posts
shida neh lhdn cawangan mana?
Geng Gagak Hitam (GGH) 004

http://www.ejawi.net/converter.php?go

Say NO to BN !!! Every Vote Leads To Destruction Of This Country
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 1-4-2009 08:49 AM |All posts

Balas #18 lesung\ catat

lesung, kalau dalam EA ko tulis RM1,700, ko pi bawak EA ko tu beserta payslip dan salinan form annual return bawak ke cawangan file anda. pi berbincang dengan dia orang. pasal nak contra, rasanya boleh kut. kena buat surat kut. lagi senang masa jumpa dengan pegawai, ko tanya le semua soalan tu.

aku ni pun tak buat claim lagi. ingat nak contra jugak. tapi kena pi cawangan file. aku kat jalan duta sana.
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 1-4-2009 08:50 AM |All posts

Balas #19 t@t\ catat

aku bukan keje income tax le
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 1-4-2009 08:52 AM |All posts
lesung, pasal zakat tu, aku pun lebih prefer bayar zakat dari bayar tax. ko boleh pilih sama ada nak buat potongan bulanan atau bayar lump sum. potonjgan bulanan bila kita accumulate jadi banyak. so aku prefer total zakat tu pecahkan buat 2/3 kali bayaran.

sekarang ni setiap bulan katakan kita beli buku atau bayar zakat, terus dah boleh buat pelepasan pada bulan tersebut.
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 1-4-2009 09:30 AM |All posts

Balas #22 shidaaziz\ catat

ok tq.. aku memang buat potongan zakat setiap bulan.. kira pcb dah takder langsung..puashati

geram punye pasal..dan same time kewajipan aku as muslim dah aku jalankan..
Yuhuuu...
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 1-4-2009 09:50 AM |All posts
bagi kita yang beragama islam, better le bayar zakat dari potong PCB
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 1-4-2009 10:47 AM |All posts

Balas #24 shidaaziz\ catat

betul sesangat la..alhamdulillah aku tengok dan rasa  since potong zakat..rezeki tak putus..byk tu tak la tp ada la skit..rasa hidup dan hati pun cam lega jerrrr..
Yuhuuu...
Reply

Props Report

1234567Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 21-10-2014 10:11 AM , Processed in 0.153850 second(s), 28 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top