CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 13198|Reply: 16

NORCOLUT

[Copy link]

Rank: 4

Post on 3-4-2009 06:25 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

salam sume... nana nak minta tolong pada sume ni... emm nana gi hospital dan doktor suruh nana makan  pil NORCOLUT... ada tak sesiapa tau ape fungsi ubat ni...  dokter tu suruh nana makan masa hari ketujuh period.. . harap kekawan dapat tolong ye...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 3-4-2009 06:30 PM |All posts
NORCULOT

It may help "prevent" pregnancy, but no pill is 100% guaranteed to keep someone from getting pregnant. The only proven methods are

    * totally abstaining from sexual activities
    * having a hysterectomy operation

Source: Wikipedia

Pil perancang nih...

[ Last edited by  pak_itam at 3-4-2009 18:32 ]
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 3-4-2009 06:32 PM |All posts

Balas #1 liyana_nahar\ catat

Doktor selalu beri pil ni bila saya nak pi Umrah..
Nak beri peroid berhenti..
Dan selama ini...Alhamdulillah..efective..
Wallahualam..
Semangat kita sendiri ialah ubat paling mujarab untuk menyembuhkan penyakit.
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 3-4-2009 06:39 PM |All posts
rasenye norculot ni pil perancang...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 3-4-2009 09:21 PM |All posts

Balas #1 liyana_nahar\ catat

err..nape ye tak tanya sendiri doctor tu fungsi ubat ni masa dia bagi prescription? takkan la terima bulat bulat je apa apa yang doctor bagi? amik ubat dan bayar saje ke?
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 3-4-2009 11:40 PM |All posts
Originally posted by gwenrocks at 3-4-2009 21:21
err..nape ye tak tanya sendiri doctor tu fungsi ubat ni masa dia bagi prescription? takkan la terima bulat bulat je apa apa yang doctor bagi? amik ubat dan bayar saje ke?


betul jgk... aku pon terpikir benda yg sama... dah doktor depan mata, tak pulak ditanya...
http://petitetouch.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 3-4-2009 11:44 PM |All posts
Dia segan nak tanya ler ...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 4-4-2009 09:12 AM |All posts
saya pun terfikir soalan yang sama dengan gwenrocks & togeh masa baca post tuan rumah ni tanya apa fungsi norculot.

takkan awak sendiri tak diberitahu kenapa awak kena ambil norculot ni?

i mean, pergi jumpa doktor mesti ada sebab kan? takkan selsema dan batuk, jumpa doktor, lepas tu doktor terus cakap, "puan, nanti cari norculot kat farmasi, dan makan pada hari ketujuh period ye".
tak kan lah doktor tu tanpa sebab suruh awak ambil pil ni? mesti lah tajuk perbincangan awak & doktor berkisar tentang awak ingin merancang kehamilan, then doktor cadangkan norculot kan?

jadi, awak pun dah tahu apa fungsi norculot tu kan, sebelun bukak thread? ke, memang tak ada discussion apa2 dengan doktor pasal kehamilan etc, out of the blue, doktor tiba2 suruh makan norculot?

sorry lah me ni memang jenis banyak bertanya..
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 5-4-2009 09:34 PM |All posts
Originally posted by gwenrocks at 3-4-2009 21:21
err..nape ye tak tanya sendiri doctor tu fungsi ubat ni masa dia bagi prescription? takkan la terima bulat bulat je apa apa yang doctor bagi? amik ubat dan bayar saje ke?


emm masa doktor terangkan pun nana tak dgr sgt la... masa tu tgh tahan sakit...
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 6-4-2009 09:20 AM |All posts
aku makan ubat norcolut ni..ubat ni bukan pil perancangla..sbb norcolut ni makan 2 biji 3 kali sehari..doktor bagi aku suh makan sbb period aku tak berhenti dari lepas bersalin..kalau miss makan ubat ni, darah kuar..makan pil ni untuk 10 hari berturut2 pastu next day start makan pil perancang..pedih perut makan norcolut ni..
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 6-4-2009 12:27 PM |All posts
norculot bukan pil perancang....fungsinyer untuk melambatkan period/stopkan pendarahan. Sebab tu kalau nak gi umrah / haji dr akan prescribe ubat ni. Tapi jangan salah makan sbb ia boleh juga jadi ubat utk gugurkan kandungan.
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 6-4-2009 12:53 PM |All posts
sebab apa liyana pergi jumpa doktor asal nya? sebab sakit perut ke? sebab liyana cakap masa tu tengah tahan sakit.

then terus doktor bagi pil ni ke?
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 7-4-2009 01:41 PM |All posts

Balas #12 mclaren\ catat

emm nana ni ada masalah period.n nana ni lebih kurang 3 thn kawin tapi lom megandug lagi... sblm ni mmg pernah gugur... so bebaru gi doktor tu ada amik sampel dari rahim... so proses dia tu sakit yg amat sangat... pas tu dia bagi makan ubat ni
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 7-4-2009 05:56 PM |All posts

Reply #13 liyana_nahar's post

ni i hope, gynae / pakar sakit puan yang prescribe pil ni?

bkn apa, based on idadzira punya reply, macam kena hati2 jugak dengan pil ni. tapi kalau yang bagi pil ni, memang doktor pakar sakit puan, then ok kot, he/she knows better.

tapi kalau doktor klinik biasa yang bagi, then better liyana pergi jumpa pakar & mintak 2nd opinion tentang pil ni & keadaan liyana.
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 7-4-2009 11:13 PM |All posts
Originally posted by mclaren at 7-4-2009 17:56
ni i hope, gynae / pakar sakit puan yang prescribe pil ni?

bkn apa, based on idadzira punya reply, macam kena hati2 jugak dengan pil ni. tapi kalau yang bagi pil ni, memang doktor pakar sakit ...



emmm nana gi Pakar Puteri,JB.. dia mmg doktor sakit puan... harap2 tak de ape2 la ye. . takut nana dgr awak cakap cam tu...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 9-8-2011 09:24 AM |All posts
emm nana ni ada masalah period.n nana ni lebih kurang 3 thn kawin tapi lom megandug lagi... sblm ni  ...
liyana_nahar Post at 7-4-2009 01:41 PM


Norcolut ni kadang-kadang doktor gynae bagi untuk orang yang sakit endometriosis(sakit perut sangat² masa period)....
Kalau untuk endometriosis, tujuan dia untuk lembutkan rahim....
Ubat ni sebenarnya tak sekuat ubat hormon yang lain...pendek kata, tak bahaya sangat...
Jadi, rasanya takdelah sampai gugur kandungan....
Reply

Props Report

Fighter

++ ZzzZzzZzz ++

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 9-8-2011 03:17 PM |All posts
Ice pun tgh makan ubat ni. Betul la pedih perut.

Kes ice pulak imbalanced hormones selepas bersalin.

Darah keluar banyak with clotting every half and hour. Penat sgt..rasa nak pitam pun ada. Setengah jam sekali panties dan seluar bermandi darah. Dok dalam toilet je kerjanya menyental kain baju. Bayangkan dalam 4 jam me guna 2 pack of pads..giller..

So doctor prescribe norcolut ni utk keluarkan darah yg ada with all the clotting dan seterusnya utk berhentikan darah tu.
https://www.facebook.com/beautybazaarblogspot for branded items direct from USA!
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 29-11-2014 05:31 AM , Processed in 0.122851 second(s), 29 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top