CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 7509|Reply: 34

Mercedes 230E model 124

[Copy link]

Rank: 8Rank: 8

Post on 20-5-2009 09:43 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Pak saudara wife aku nak tolak kereta dia, merdeces 230E model 124, 1989/1991, aku saja tawar dalam RM15K aku pun tak tau sangat pasal mercedes ni? kereta itu baru ditukar enjine.. sepatutnya ok lah kan.. tolong komen sikit sini.. berbaloi tak beli dengan harga tuh dengan masalah kereta berumur ni..kalau compared kat motor trader, 1990/94, harga dalam RM23.9K

[ Last edited by  KTMan at 20-5-2009 21:50 ]
return = knowledge????
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 20-5-2009 09:50 PM |All posts
Kejap lagi Alt+F4 berkokok laa kat sini dgn hujah2nya....
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 20-5-2009 09:59 PM |All posts
go to merzclub.org

ramai owner w124 kat situ... dia org ni mmg friendly...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 20-5-2009 10:30 PM |All posts
Originally posted by BSundayB at 20-5-2009 21:59
go to merzclub.org

ramai owner w124 kat situ... dia org ni mmg friendly...


nak masuk forum tuh kena register lah..siap mintak nama penuh dan model apa lagi.. mana lah aku ada kereta lagi..
return = knowledge????
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 21-5-2009 01:59 AM |All posts
Originally posted by danedzya at 20-5-2009 21:50
Kejap lagi Alt+F4 berkokok laa kat sini dgn hujah2nya....



wahaha.. aku mai dah.
http://cetusan-elastik.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 21-5-2009 02:06 AM |All posts
Originally posted by KTMan at 20-5-2009 21:43
Pak saudara wife aku nak tolak kereta dia, merdeces 230E model 124, 1989/1991, aku saja tawar dalam RM15K aku pun tak tau sangat pasal mercedes ni? kereta itu baru ditukar enjine.. sepatutnya ok  ...


ni model keta aku pakai skang ni..

harga tu mmg cun sgt lah.. tp sebelum angkat tu.. ushar2 dulu body ada karat ke tidak.. selalunya w124 ni takde karat lagi.. kalo ada karat pun stilll minor..

pastu bab engine dia mmg lasak.. kurang songeh dan less electronic. code engine dia M102 dan gunakan mekanikal injection.. selalunya standard dia ada mai abs.. dan automatix..

keta W124 ni dikategorikan sebagai kereta paling engineered diproduce oleh merz.. sebab tu still ada dlm pasaran... dan sparepart dia murah dan tahan lama.

keta ni mmg aku rekomen lah.. sebab dia punya soundproof selalunya okey lagi.. tp bergantung condition getah2 semua.. mcm keta aku still soundproof sempoi..

pastu check dia punya sunroof.. boleh pakai ka tak lagi... then check leaking2 apa2 pun..

conclusion.. keta ni mmg boleh angkat.. amat murah dari segi harga dan padan dengan kualiti.. mmg tak nyesal.. tp biasalah .. kena buat sikit la keta ni ... sebab wear and tear part tu mmg kena tukar.. pastikan pegi kat pomen betul2 expert bab merz..

mcm aku.. ada mekanik tu.. sekali back hand saja.. masalah terus settel.. harga pun berpatutan.. dan selalunya part2 kecil ni depa kasi free aja..

nak tanya apa2.. jangan segan2..
1

View rating log

http://cetusan-elastik.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 21-5-2009 02:19 PM |All posts

Balas #6 Alt-F4\ catat

panjang punya kokok ya bang
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 21-5-2009 02:23 PM |All posts
aku saja nak menambah minyak di atas api yg sedang membara...tren terkini di jepang, org dah mula pakai merc model 124 ni balik...yg cc besar2lah...lepas bikin reganya aku tengok lebih mahal daripa brand new e class maa senang2 nanti aku snap gambo kedai tu ngan kete2nya sekali...kalu ada awek nipon pakai skirt pendek pun aku bagi snap juga

[ Last edited by  zzcbr at 21-5-2009 15:25 ]
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 21-5-2009 03:01 PM |All posts
apa pasai mcm aku pulak yg lebih2 ni.. ahahah

org yang nak beli tak kata apa pun.
http://cetusan-elastik.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 22-5-2009 09:19 AM |All posts
Originally posted by Alt-F4 at 21-5-2009 15:01
apa pasai mcm aku pulak yg lebih2 ni.. ahahah

org yang nak beli tak kata apa pun.


dah berangan nak angkat ni..kena racun dan bakar punya pasal.....adessss....tapi dapat kena bikin sikit lah.. sebab pakcik tuh umur  dah 60++ yang pakai..color pun kaler, gold....kalau aku pakai tanpa bikin sikit..mesti ingat aku bawak kereta bapak punya..
return = knowledge????
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 22-5-2009 10:27 AM |All posts
Originally posted by zzcbr at 21-5-2009 14:23
aku saja nak menambah minyak di atas api yg sedang membara...tren terkini di jepang, org dah mula pakai merc model 124 ni balik...yg cc besar2lah...lepas bikin reganya aku tengok lebih mahal dari ...


tampal lah gambar..bikin membara lagi...
return = knowledge????
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 23-5-2009 01:27 AM |All posts
Originally posted by KTMan at 22-5-2009 09:19


dah berangan nak angkat ni..kena racun dan bakar punya pasal.....adessss....tapi dapat kena bikin sikit lah.. sebab pakcik tuh umur  dah 60++ yang pakai..color pun kaler, gold....kalau ak ...



alah bro.. semacam la ngan kaler keta aku tu.. kaler gold gak..

taruk rim 17`.. taruk brembo brek kit.. taruk tinted gelap.. taruk spoiler lorinser atau amg... taruk sticker2 sikit kat keta.. jadi la muda.. takkan org tua nak buat camtu..

ambik je dulu.. karang ramai boleh kasi cadangan camna nak modified kasi muda remaja.. janji ada pulus aje..
http://cetusan-elastik.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 25-5-2009 06:22 PM |All posts

Balas #12 Alt-F4\ catat

Nak tanya sket...kalo nak convert ke bodypart Masterpiece,ada kedai jual ker brg2 dia??Atau nak kena pergi kedai potong pi cari satu2??
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 26-5-2009 02:31 AM |All posts
selalunya ada pakej utk convert pegi masterpiece..

boleh pilih samada nak convert exterior saja atau interior sekali..

kalo luar.. kena tukar.. bonet depan.. lampu depan .. bumper dan fender depan.. kalo kat belakang kena tukar lampu belakang.. dan bonet saja..

kos dlm rm3k saja sekarnag ni...

kalo nak convert interior.. boleh jugak.. tp modai tinggi sebab melibatkan wiring byk.. kalo nak convert interior.. korang ambik yg ada remote seat.. hari tu aku tanya whole seat termasuk wiring tapak dan remote rm3k..

tp personal pandangan aku.. korang konvert luar jadi masterpiece.. pastu tukar engine pegi masterpiece.. lagi sempoi.. dlm interior yg setended 230e pun cantik lagi..
1

View rating log

http://cetusan-elastik.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 26-5-2009 11:50 PM |All posts

Balas #14 Alt-F4\ catat

Nak tanya lagi lah...(mcm aku yg nak beli )
Kat Malaysia nie kebanyakkan Masterpiece adalah dari model E200/E220...so utk model2 sebelum Masterpiece nie,mcm E260,E280,E320 tu...saiz dari segi dimension ada ker sama dgn model E220 nie...sebab mengikut pandangan mata kanta cembung aku,model2 high end E-series nie mcm panjang sket jer...so kalo convert ke body parts Masterpiece E200 tu kira ngam2 semua bodyparts boleh masuk??
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 27-5-2009 09:55 AM |All posts

Balas #15 danedzya\ catat

bang, kalu sebelum model masterpiece E nya kat belakang
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 27-5-2009 10:00 AM |All posts
semalam ada kawan minta tolong aku cari E200K...aku cakap kalu nak E200k kat nipon ni mampus aku tak jumpa coz merc nipon and yanase tak bawak masuk E200k...merc nipon bawak masuk paling rendah E300, manakala yanase pula bawak masuk yg paling kecik pun E250 (kalu kat mesia ni namanya E240)
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 27-5-2009 01:16 PM |All posts

Balas #16 zzcbr\ catat

Yar laaa...tak perasan pulok...:victory:
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 27-5-2009 10:18 PM |All posts
Originally posted by danedzya at 26-5-2009 23:50
Nak tanya lagi lah...(mcm aku yg nak beli )
Kat Malaysia nie kebanyakkan Masterpiece adalah dari model E200/E220...so utk model2 sebelum Masterpiece nie,mcm E260,E280,E320 tu...saiz dari s ...


dia mcm ni..

W124 tu merujuk kepada nombot chasis atau body..
200E.. 230E.. E220.. E280.. 260E tu variant engine..

E tu maksudnya Einspritzung aka injection ( bahasa german lah.. ntah betoi ke idak aku eja tu )

selagi body W124 atau kat engine bay dia tulis WDB124****.. tu mmg body yg sama... mcm body wira 1.3.. 1.5.. 1.6.. 1.8 la.. still same body..

cuma utk masterpiece punya version.. dia guna engine injection 16valve ( dikenali sebagai white engine ) dan engine sebelum masterpiece.. mekanikal injection 8 valve ( kenali sebagai black engine ).. kedua2 ni ada kelemahan dan kelebihan tersendiri..

meh aku kasi variant model utk engine putih.. ( engine baru yakni masterpiece model )..

E200.. E220.. E280.. E320..

utk engine hitam pulak ( yakni model yg bukan masterpiece )

200E.. 230E.. 260E.. 300E ( yg ni yg selalu nampak atas jalan.. yg rare 500E pun ada.. tp sapa nak pakai. )

kelebihan engine masterpiece ( yakni enjin putih )

more pickup.. more responsif.. less fuel consumption.. proper engine management.. more top end..

kekurangan dia.. mcm besa la.. bila benda injection ni... engine agak sensitif sebab byk part electronic.


kelebihan engine bukan masterpiece ( engine hitam )

less maintenance.. less electronic part.. less headache.. harga part2 engine consider murah ( lebih kurang mcm wira aje ) dan betul2 lasak.. mmg betul2 lasak.. tang lasak ni mmg engine putih serender..

kekurangan dia.. pickup kureng sikit.. fuel tolan kuat sikit berbanding enjin putih..  


so terpulang pada cek nak mana satu.. harga yg masterpiece dlm rm32k-rm38k.. kalo bukan masterpiecec rm19k-rm27k..

tu depend on condition kereta..


ni pengalaman aku pulak ada keta 230E ni.. terus terang aku cakap.. aku tanya owner lama pernah tak dia overhaule engine.. dia cakap sepanjang dia pakai keta tu mmg tak pernah overhaule.. dan mmg takde masalah langsung engine tu pakai kecuali masalah alternator ... starter.. benda2 wear and tear lah..

tp bab pickup dengan speeding dlm highways masterpiece punya byk kelebihan.. tp model bukan masterpiece pun berdesup jugak.. 140km/j - 160km/j takde hal.. mmg pickup time tu still ada.. masuk 180km/j baru start meleret sikit..

utk worth for money.. ambik je bukan masterpiece.. kalo nak performance ambik masterpiece..

tp masterpiece tak ada sunroof.. geng2 black engine ada sunroof.. wahaha.. jangan jeles.
1

View rating log

http://cetusan-elastik.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 27-5-2009 10:31 PM |All posts
Originally posted by Alt-F4 at 27-5-2009 22:18


dia mcm ni..

W124 tu merujuk kepada nombot chasis atau body..
200E.. 230E.. E220.. E280.. 260E tu variant engine..

E tu maksudnya Einspritzung aka injection ( bahasa german lah.. nta ...


tima kasih penjelasan panjang lebar.. aku masih kat luar malaysia, balik bulan depan pi tgk kereta..uuhuuuuu..
return = knowledge????
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 27-5-2009 10:31 PM |All posts
utk perbandingan antara mercedes W124 230E 91 (rm23k ) dengan keta Vios 07 ( rm60k) ..

handling - mercedes win
stabality - mercedes win
soundproof - mercedes win
maintenance - vios win
fuel consumption - vios win
top end - mercedes win
pickup - vios win
suspension - mercedes win
driving machines - of course BMW... hahaha

conclusion.. kalo ada vios atau altis.. aku rasa tak berapa beza sgt dengan condition mercedes aku.. tp kalo dibandingkan dengan previous saga blm aku.. mmg langit dan bumi lah condition..

so choice worth for money.. of course le mercedes buruk aku tu..

bro ktman boleh dpt price rm15k mmg boleh sangat sambar.. tp kena bikin balik la semua suspention.. body.. rubber seal.. overhaule dan rewiring.. result mcm dpt janda yg takde anak..

mmg bawak mercedes ni rasa ketat atau fit mcm keta baru tu masih ada..
1

View rating log

http://cetusan-elastik.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 27-5-2009 10:36 PM |All posts
Originally posted by Alt-F4 at 27-5-2009 22:31
utk perbandingan antara mercedes W124 230E 91 (rm23k ) dengan keta Vios 07 ( rm60k) ..

handling - mercedes win
stabality - mercedes win
soundproof - mercedes win
maintenance - vios win
fu ...


berapa anggaran kos untuk bikin balik, suspension, dan bla2 tuh?..
return = knowledge????
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 28-5-2009 12:57 AM |All posts
kalo rubber seal pintu satu set maksudnya 1 pintu dlm rm80 kalau tak silap aku.. sebab aku punya elok lagi..

kalo bush2 kat arm2 tu kalo tukar whole set bushes aku rasa dlm rm3k.. suspension pun aku rasa sebijik dlm rm250 brand bilstein ( standed merz german punya ) mmg long lasting punya part.. ni harga 3 4 thn lepas.. skang ni aku tak pasti pulak..

bush undercarriage tu mahai sebab bahagian bawah merz tu berlambak2 arm yg pegang semua tayar.. siap ada steering absorber ( in case langgar air time bawak laju.. steering tak lari sebab telah diserap oleh steering suspension tu ).... hat tu aku pernah tukar rm80 aja.. lepas tu bawak mmg feeling sempoi lah... mantap aja steering..

satu spring standed rm88.00 .. kalo nak tukar semua spring 88 X 4 = kira sendiri..

pastu yg best merz ni dia boleh pilih ketinggian keta.. nak tinggi ka lowered ke. tanpa jejaskan comfort.. menatang tu rm35 sebijik..


kalo overhaule selalunya spend dlm rm3k.. siap semua depa tukar..

[ Last edited by  Alt-F4 at 28-5-2009 01:00 ]
1

View rating log

http://cetusan-elastik.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 28-5-2009 06:09 PM |All posts

Balas #23 Alt-F4\ catat

Perrgghhh...panjang lebar ko punya explanation..thank you..
Nak tanya lagi lah...
Kalo merc 190E yg lama tu ko rasa ok ker pakai lagi kalo nak compare ngan abg2 dia?
Merc 190E nie enjin berapa cc?2.0 ker?Aku mcm terperasan ada yg versi 2.5 punya, tak pasti laa pulok...
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 28-5-2009 06:21 PM |All posts

Balas #21 Alt-F4\ catat

Kenapa Vios win dari segi maintenance?Nie consider kos normal servis atau kos spare part yg nak kena tukar...mcm part2 yg wear & tear tu punya comparison price?
By the way,ko punya keta skang berapa dah mileage bro??
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 23-10-2014 09:36 AM , Processed in 0.136446 second(s), 22 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top