CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 5544|Reply: 16

Overhaul....

[Copy link]

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 2-6-2009 02:23 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

kenapa keta perlu overhaul...?
Bila kene overhaul?
biasa kos brapa?
part2lain yang perlu dipertimbangkan sblm di overhaul....

sajer tanyer...pasal ari tu ader org suggest aku buat overhaul..memandangkan keta aku dah 9thn umurnya.. dan speed pun makin turunsehingga 150km/j ...pijak pedal cecah lantai pada jalan lurus & mendatar....
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 2-6-2009 02:32 PM |All posts
overhul?????
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 2-6-2009 02:36 PM |All posts

Reply #2 che_syruz's post

ngko nak bertanyer ker..sajer nak nampak kreditnie?

jawab jgn tak jawab!!!
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 2-6-2009 02:49 PM |All posts
setahu aku overhaul ni perlu sbb sebis biasa yang kita lakukan adalah utk part2 luaran atau mengikut keperluan semasa jerk...... tapi bahagian dalaman enjin tuh tidak disebis, dilihat mahupun disentuh.... sesekali, organ2 dalam tersebut perlu ditukar kepada yang baru memandangkan terdapat keuzuran terhadap organ dalam tersebut........ wira stended aku dah cecah umur 9 tahun, pomen mencadangkan aku melakukan top overhaul utn performance yg lebih baik..... kos nya dalam RM400 lebih kurang bergantung kepada kuantiti dan kualiti organ yang bakal ditukar..... ye la, selain timing, bende2 camni pun ada jangka hayat nye yang tersendiri..... OVERHAUL??????? bunyi macam terperanjat jerkkk kann... tetapi begitu la... bila sebut overhaul, mesti org akan terkejut dan berpikir bukan2 seperti enjin pecah tengah jalan ker, minyak hitam kering ker, air radiotor kering ker.... piston jem ker dll.......
1

View rating log

GGH033
Cawangan Selat Sulu
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 2-6-2009 04:46 PM |All posts
overhaul..

keta aku sekarang tgh overhaul. dah 2 bulan dalam bengkel.

kebiasaan nya overhaul untuk tukar barang2 wear n tear mcm bearing conrod,main bearing,piston ring,gasket.

ada 2 jenis overhaul. fully overhaul dan top overhaul.Biasanya top overhaul murah berbanding fully overhaul. Kos? bergantung pada barang dan labour cost..biasa dalam RM1k-RM2k..
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 2-6-2009 05:11 PM |All posts

Reply #1 Chek_am8848's post

pasal ni, aku assign abe geng_tx utk kasi support jawapan skemaa automotive..
dia rajin kasik penerangan panjang lebarr...

harap bersabar yer!
気分上々だ
~GGH 860011~
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 2-6-2009 05:28 PM |All posts
org kg aku panggil "obohor"
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 3-6-2009 01:53 AM |All posts

Balas #7 perantau_79\ catat

apa beza top obohor dgn grenbal???
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 3-6-2009 03:56 AM |All posts
dulu kete satria 1.3 aku sampai umur dia 13thn xpenah bukak enjin, sampailah aku jual ..pada aku overhaul ni kalu nak buat tunggu sampai kete ko xbole jalan,xekonomikal baru berbaloi kalu ko nak buat pun,tu pun xdinasihatkan sgt,sbb kalu ko tkr enjin lain seketul lagi murah....full overhaul yang aku tau kos die dlm 2k-3k utk enjin magma tu pun kalu pomen tu jujur,kalu kene cina sembelih silap2 4k.....selalunya kalu kete ko sampai nk kene ovehaul tu maksudnyer ko dh perlu tkr kete lain tu......baik punya racun
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 3-6-2009 01:39 PM |All posts
hahaha..... sayang ooo nak tukau keta lain kalu kene obohor...
baik tukau enjin baik punya...ebo ker...mivec ker...

mahal jugak rupernyer obohor nie yer...ingatkan bukak enjin buang karbon jer... part2 lain pun kene tukau jugak...walaupun servis biasa...?
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 16-6-2009 12:16 PM |All posts
Salam tuan rumah..

Tunang kodok pon tgh berkira2 nk overhaul putra dia..
1st bajet dlm 6-7ratus, tp xtaula nnt pomen discover barang2 lain yg ptt ditukor..confirm lebih dari tu..
Reason kena ovehaul: Ekzos dah start kuar asap sikit, mcm rasa berat semacam bila bawak, dah xberapa pikap bila masuk gear3 even auto. Klu x dulu boleh smp 180 kejap je, ni nk cecah 200 pon malu2..
~ We are expecting a baby~
Mia Laila
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 16-6-2009 12:18 PM |All posts
Originally posted by Chek_am8848 at 3-6-2009 13:39
hahaha..... sayang ooo nak tukau keta lain kalu kene obohor...
baik tukau enjin baik punya...ebo ker...mivec ker...

mahal jugak rupernyer obohor nie yer...ingatkan bukak enjin buang karbon je ...


Ada jgk dgr dia nk tukar enjin MIVEC seketul..brape bajet tu ye..??
~ We are expecting a baby~
Mia Laila
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 16-6-2009 12:21 PM |All posts

Balas #5 myshadow\ catat

Lm nye kete MS dok dlm bengkel?
Byk brg ditukor ke..??
~ We are expecting a baby~
Mia Laila
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 16-6-2009 08:24 PM |All posts
salam...

tak perasan ada topik ni...


overhaul bermaksud buka enjin dan membuat pembaikan.

kenapa nak buat overhaul?

secara mudah nya, biasanya orang buat overhaul kerana:

1. makan selendar / minyak itam
2. enjin jem
3. kuasa berkuranganan dan kuat makan minyak.
4. nak masuk 'toyol'.


ada banyak jenis overhaul.

tapi yg biasa kita dengar ialah top overhaul dan fully overhaul.

top  overhaul berkaitan dengan piston, ring, valve, spring, dll.... dan biasanya, kebanyakkan bengkel buat menda ni. kes biasa, makan minyak itam dan overheated ( head tendang) .

tapi, dalam masa yg sama, apa yg tuan tanah bagi tau tu pun ramai yg buat. kereta ilang kuasa dan makan minyak.

ini terjadi kerana banyak faktor dan salah satunya adalah pemendapan karbon.


ada org kata, kalau tak berasap atau head tak melengkung atau tak de minyak itam meleleh ikut gasket head, enjin itu jangan di usik. cukup dengan treatment Dr Carbon dan seumpama dengan nya.

aku berada ditengah tengah dalam isu ini. sebab dr carbon treatment ni, bagus juga. cuma keta ko berasap dalam seminggu 2.

kalau top overhaul, segala karbon akan dicuci secara manual... steel wool, minyak, scrapper digunakan. kalau ada duit lebih sikit, kasi port n polish balik intake dan outlet. supaya kelancaran "pernafasan" enjin dapat dipertingkatkan.



soklan cepu emas...

mana lagi bagus, tukar enjin (kosong) atau overhaul?

bagi aku, overhaul adalah pilihan yg terbaik. kerana komponen enjin dirawat satu persatu. sedangkan enjin kosong tadi, only god knows apa yg telah berlaku. kecuali kes kes kronik dimana setelah overhaul, 2-3 bulan makan minyak itam balik. itu pun, enjin kosong tadi elok dibuka dulu.

cara jahat ketika ini, kalau enjin makan minyak itam, kata keta tu piston 1.5, biasanya org tukar piston ring saja. tapi kini, ramai yg tukar dengan piston sekali.upgrade saiz piston jadi 1.6 ka, 1.8 ka....
Segala yg baik itu dari Allah.
Segala yg keji itu dari Umno dan Barisan Nasional
GGH05
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 16-6-2009 09:38 PM |All posts

Reply #14 geng_tx's post

cara jahat ketika ini, kalau enjin makan minyak itam, kata keta tu piston 1.5, biasanya org tukar piston ring saja. tapi kini, ramai yg tukar dengan piston sekali.upgrade saiz piston jadi 1.6 ka, 1.8 ka....


rebore...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 17-6-2009 08:16 AM |All posts

Reply #1 Chek_am8848's post

Engine dah lama dan dah jln jauh byk carbon buildup dan byk part yg dah haus (wear and tear) serta ada kebocoran esp headgasket atau keadaan yg serious - piston ring haus dan minyak hitam masuk ke ruang pembakaran. Overhaul ada 2 - top dgn full. Top - bahagian cylinder head sahaja serta bahagian atas piston. Manakala full involve semua i.e piston, conrod, crankshaft, oil sump dll. Byk yg buat short dgn menukar engine utk mengelak full overhaul yg mahal. Tapi ini ada risikonya - kita tidaktahu condition engine yg nak dimasukkan bagi menukar engine asal. Overhaul lebih baik.
bellsani80@yahoo.com
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 17-6-2009 11:32 AM |All posts
tapi kalo buat overhaul.... kena buat kat pomen yg betul experience.

jgn pomen yg baru sekali dua buat takut jadi bahan ujikaji je nanti
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 23-7-2014 09:48 PM , Processed in 0.149386 second(s), 30 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top