CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 2778|Reply: 29

breast cyst

[Copy link]

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 3-6-2009 02:08 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

hmm....

anyone ada tak tahu sape2 yg pernah kena ni?
nape leh jadi?

share sket info....

TQ
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 3-6-2009 02:38 PM |All posts
What are breast cysts?

Cysts are fluid-filled sacs that grow inside the breasts. These sacs form when normal milk glands in the breast get bigger. A woman can have a single cyst or many cysts at a time. Breast cysts range in size from smaller than a pea to larger than a ping pong ball.

Breast cysts are common, particularly in women age 40-60. Although larger cysts can sometimes be felt as lumps
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 3-6-2009 02:38 PM |All posts
Do cysts lead to cancer?

Almost all breast cysts identified as simple cysts
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 3-6-2009 02:39 PM |All posts
Do cysts need to be aspirated (drained)?

When a breast lump is found your doctor may use a simple and effective technique called needle aspiration to find out what is in the lump. If the lump is a fluid-filled cyst, the needle can remove the fluid which usually makes the lump disappear. If no fluid is found, the lump is not a cyst and whatever material is aspirated is sent to the laboratory for analysis.

When a cyst is discovered by ultrasound, aspiration is not generally recommended unless the cyst looks unusual on the ultrasound image. Aspiration may also be done if the patient wants to relieve physical or emotional discomfort caused by the cyst. If the ultrasound shows that the cyst may contain material other than fluid, the doctor may recommend aspirating the cyst. This is done using ultrasound guidance to make sure the cyst is completely drained. Read about ultrasound-guided breast cyst aspiration.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 3-6-2009 02:39 PM |All posts
Does cyst fluid need to be analyzed in the laboratory?

Normal benign cyst fluid is usually yellow, green or gray and does not need to be analyzed in a laboratory. Studies of breast cyst fluid from thousands of women show that analysis of fluid is important only when the color of the fluid suggests previous bleeding.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 3-6-2009 02:39 PM |All posts
What will happen if a cyst is left alone?

Breast cysts often change in size. Breast cysts can look different or disappear entirely on mammograms from one year to the next. This is why we recommend diagnostic rather than screening mammograms for our patients with "cystic breasts" and changing lumps. Diagnostic mammograms allow the doctor to complete an ultrasound at the same appointment as the mammogram to make sure the changes are actually due to cysts and not solid lumps.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 3-6-2009 02:40 PM |All posts
amek kat website..harap membantu tuan umah...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 3-6-2009 02:49 PM |All posts

Balas #6 adieqchomelz\ catat

tq tq....

actually my mom kena...
sebulan  lepas p hospital check....
ingatkan breast cancer rupanya breast cyst...
doc xbagi ubat apa2 langsung....

so mak makan essentials, biomega, proflavanol, coquinone...
pastu mak kata dada dia dah x rasa menarik2 macam dulu...
blood pun xkuar dah...

12 hb ni nak p check lagi...
doc nak korek katanya...
tapi dah bagitahu mak suh dia minta doc check lagi skali...
kalau cyst tu hilang xpayah korek....

coz ada kawan dulu mak dia kena cyst ovari...makan supplement ni pas dua bulan lebih
jumpa doc, cyst dia sembuh, doc pun terkejut...

so harap2 mak pun ok...
amin..
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 3-6-2009 03:21 PM |All posts

Balas #8 enieque\ catat

simpati atas penderitaan mak u...
i pun penah buang gaks cysts tuh...
dia tak sakit dan tak merbahaya tapi cuma kita rasa tak selesa coz benda tu bergerak2...
i mean pagi dia kat bawah nnti petang kat atas pulak...
my cousin lg la..dekat 6 bjii cysts yang dia ada...
dia cuma buang 2 sebab tak sanggup tanggung sakit pas operation...
u rajin2kan la search web berkaitan penyakit ni...
semoga mak u cepat sembuh k...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 3-6-2009 03:23 PM |All posts

Balas #9 adieqchomelz\ catat

banyak nye cyst dia....
mak ada sebiji kecil je..
xsanggop la nak tgk mak sakit pas buang cyst tu nanti...

ada xsape lagi yg ada pengalaman buang breast cyst ni?
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 3-6-2009 10:02 PM |All posts
camne rupa breast cyst ni?... ketul2 ke...
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 3-6-2009 10:12 PM |All posts
dia bergerak2 ek.. cemana ya rupanya
jualan runcit TUDUNG BAWAL Asli shj,  di online sejak 2003,butik nyata di Kelantan
:: http://ctredzuan.com ::
di FB blh search "ctredzuan.com"
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 4-6-2009 08:17 AM |All posts
Originally posted by hainina at 3-6-2009 22:02
camne rupa breast cyst ni?... ketul2 ke...


cyst ni ketulan berisi cecair...
cyst ni mungkin terasa sakit atau bila dipegang/disentuh baru rasa sakit..
ia juga mungkin akan hilang terus seketika dan timbul semula kemudiannya..
mcm i punya bila disentuh baru rasa sakit..kalau tak kita rasa normal jeks..
cume time period rasa agak sengal di kawasan sekeliling...
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 4-6-2009 10:31 AM |All posts

Balas #2 adieqchomelz\ catat

breast cyst ni sama x ngn breast lump?
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 4-6-2009 10:46 PM |All posts

Balas #13 adieqchomelz\ catat

ooo camtu ekk... coz kalu ovarian cyst tau la coz dh kena n buang thn lepas... kalu breast ni x terbayang camne.... kiranya leh rasa la sekitar breast tu ketul2 ekkk.... harap2 xdela....
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 5-6-2009 02:43 AM |All posts
well the thing is

cyst tu basically refers to FLUID containing lump. ( benjolan ? ketulan ? swellings?)

jadi kan memana benjolan berair tu kita panggil cycst, jadi kalau nak tahu sama ada serious ker tak tulah yg doktor nak buat BIOPSY ( ambil isi and aspirated - sedut sikit cairan tu ) untuk analisis tissue ( isi - cells) dan sebagainya.

so saya suka sarankan buat breast examination sel  examine nipenting ni ...nurse boleh ajaq actually.

nak tanya sikit : does your mom on the pill? atau on any HRT?
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 5-6-2009 12:11 PM |All posts

Balas #16 mbhcsf\ catat

my mom x buat HRT just amek supplement usana...
doc pun xbagi apa2 ubat...
so far my mom dah xrasa sakit dan x bleeding macam dulu.

ada apa2 suggestion x?
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 5-6-2009 04:58 PM |All posts

Reply #17 enieque's post

no ... saya  bukan doktor so suggestion saya tak boleh bagi rasanya.

Tapi saya lega sikit lah yg your mommy sebelum ni is nottaking any medication like HRTs and so on ..takut jugak ada risk posed by the intake of this medication.  

Jadi,  your mother dah buat ker that procedure? apa apa pun lebih baik buat  histology ( cells ) analysis, just u know to be on the safe side of things.

How is your mom , now?

[ Last edited by  mbhcsf at 5-6-2009 17:17 ]
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 7-6-2009 12:10 PM |All posts

Balas #18 mbhcsf\ catat

my mom ok....mcm biasa..p kedai buat kerja...
dia kuat lagi walaupun umoor dar 63...
aritu dah scan just ada cust seketul kecil je....
12hb ni p lagi....tapi doc nak korek keluarkan....
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 8-6-2009 11:52 PM |All posts

Reply #19 enieque's post

ok


good

it is better that way dear...i am so legaaaa.... bless her
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 1-12-2009 11:41 AM |All posts
naikkan topik ni balik...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 1-12-2009 11:57 AM |All posts
naikkan topik ni balik...
ms_relax Post at 1-12-2009 11:41


kita up this topik ye...
latest skang, mak enie dah xkuar darah lagi....dah ok...
cuma yg kuar mcm air kuning pudar, org kata susu basi...
mak xkorek pun kat hospital..tapi now dah ok.... =)

ada ramai juga yg kuar susu basi ni pada umur 50 ke atas ..
ni mungkin sebab masa menyusu anak susu xhabis kuar...ada baki lagi...
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 10-12-2009 01:14 PM |All posts
walupun cyst or yang lebih teruk .cancer...lebih baik cari penawar ke akar umbi..... makan dr xeniji- klinikal test proven reduce 57% brest cancer cell....from spread ...within 48 hr treatment...tu dalm report kajian ...I baca tu...mencegah lebih baik dari mengubati...
memang saya syorkan 100%.- didi_johari@yahoo.com
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 10-12-2009 02:09 PM |All posts
since u ols cakap pasai breast aku nak tanya juga, my husband ada tanya aku tapi aku tak tau nak jawab, katanya isteri kawan dia ada masalah yg niple tiba2 masuk ke dalam (sori ya lucah sikit) tapi aku advise jumpa dr tapi wife dia tu malu katanya... normal ka atau ada penyakit lain.. katanya tak ada sakit2 apa..
Antara hati dan akal
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 16-12-2009 02:05 PM |All posts
wsau plak aku....nnt aku nk check breast awek aku...
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 22-7-2014 11:30 PM , Processed in 0.139012 second(s), 26 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top