CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return to list New
View: 2957|Reply: 29

breast cyst

[Copy link]
Post time 3-6-2009 02:08 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

hmm....

anyone ada tak tahu sape2 yg pernah kena ni?
nape leh jadi?

share sket info....

TQ
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2009 02:38 PM | Show all posts | Share
What are breast cysts?

Cysts are fluid-filled sacs that grow inside the breasts. These sacs form when normal milk glands in the breast get bigger. A woman can have a single cyst or many cysts at a time. Breast cysts range in size from smaller than a pea to larger than a ping pong ball.

Breast cysts are common, particularly in women age 40-60. Although larger cysts can sometimes be felt as lumps
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2009 02:38 PM | Show all posts | Share
Do cysts lead to cancer?

Almost all breast cysts identified as simple cysts
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2009 02:39 PM | Show all posts | Share
Do cysts need to be aspirated (drained)?

When a breast lump is found your doctor may use a simple and effective technique called needle aspiration to find out what is in the lump. If the lump is a fluid-filled cyst, the needle can remove the fluid which usually makes the lump disappear. If no fluid is found, the lump is not a cyst and whatever material is aspirated is sent to the laboratory for analysis.

When a cyst is discovered by ultrasound, aspiration is not generally recommended unless the cyst looks unusual on the ultrasound image. Aspiration may also be done if the patient wants to relieve physical or emotional discomfort caused by the cyst. If the ultrasound shows that the cyst may contain material other than fluid, the doctor may recommend aspirating the cyst. This is done using ultrasound guidance to make sure the cyst is completely drained. Read about ultrasound-guided breast cyst aspiration.
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2009 02:39 PM | Show all posts | Share
Does cyst fluid need to be analyzed in the laboratory?

Normal benign cyst fluid is usually yellow, green or gray and does not need to be analyzed in a laboratory. Studies of breast cyst fluid from thousands of women show that analysis of fluid is important only when the color of the fluid suggests previous bleeding.
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2009 02:39 PM | Show all posts | Share
What will happen if a cyst is left alone?

Breast cysts often change in size. Breast cysts can look different or disappear entirely on mammograms from one year to the next. This is why we recommend diagnostic rather than screening mammograms for our patients with "cystic breasts" and changing lumps. Diagnostic mammograms allow the doctor to complete an ultrasound at the same appointment as the mammogram to make sure the changes are actually due to cysts and not solid lumps.
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2009 02:40 PM | Show all posts | Share
amek kat website..harap membantu tuan umah...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-6-2009 02:49 PM | Show all posts | Share

Balas #6 adieqchomelz\ catat

tq tq....

actually my mom kena...
sebulan  lepas p hospital check....
ingatkan breast cancer rupanya breast cyst...
doc xbagi ubat apa2 langsung....

so mak makan essentials, biomega, proflavanol, coquinone...
pastu mak kata dada dia dah x rasa menarik2 macam dulu...
blood pun xkuar dah...

12 hb ni nak p check lagi...
doc nak korek katanya...
tapi dah bagitahu mak suh dia minta doc check lagi skali...
kalau cyst tu hilang xpayah korek....

coz ada kawan dulu mak dia kena cyst ovari...makan supplement ni pas dua bulan lebih
jumpa doc, cyst dia sembuh, doc pun terkejut...

so harap2 mak pun ok...
amin..
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2009 03:21 PM | Show all posts | Share

Balas #8 enieque\ catat

simpati atas penderitaan mak u...
i pun penah buang gaks cysts tuh...
dia tak sakit dan tak merbahaya tapi cuma kita rasa tak selesa coz benda tu bergerak2...
i mean pagi dia kat bawah nnti petang kat atas pulak...
my cousin lg la..dekat 6 bjii cysts yang dia ada...
dia cuma buang 2 sebab tak sanggup tanggung sakit pas operation...
u rajin2kan la search web berkaitan penyakit ni...
semoga mak u cepat sembuh k...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-6-2009 03:23 PM | Show all posts | Share

Balas #9 adieqchomelz\ catat

banyak nye cyst dia....
mak ada sebiji kecil je..
xsanggop la nak tgk mak sakit pas buang cyst tu nanti...

ada xsape lagi yg ada pengalaman buang breast cyst ni?
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2009 10:02 PM | Show all posts | Share
camne rupa breast cyst ni?... ketul2 ke...
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2009 10:12 PM | Show all posts | Share
dia bergerak2 ek.. cemana ya rupanya
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2009 08:17 AM | Show all posts | Share
Originally posted by hainina at 3-6-2009 22:02
camne rupa breast cyst ni?... ketul2 ke...


cyst ni ketulan berisi cecair...
cyst ni mungkin terasa sakit atau bila dipegang/disentuh baru rasa sakit..
ia juga mungkin akan hilang terus seketika dan timbul semula kemudiannya..
mcm i punya bila disentuh baru rasa sakit..kalau tak kita rasa normal jeks..
cume time period rasa agak sengal di kawasan sekeliling...
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2009 10:31 AM | Show all posts | Share

Balas #2 adieqchomelz\ catat

breast cyst ni sama x ngn breast lump?
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2009 10:46 PM | Show all posts | Share

Balas #13 adieqchomelz\ catat

ooo camtu ekk... coz kalu ovarian cyst tau la coz dh kena n buang thn lepas... kalu breast ni x terbayang camne.... kiranya leh rasa la sekitar breast tu ketul2 ekkk.... harap2 xdela....
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2009 02:43 AM | Show all posts | Share
well the thing is

cyst tu basically refers to FLUID containing lump. ( benjolan ? ketulan ? swellings?)

jadi kan memana benjolan berair tu kita panggil cycst, jadi kalau nak tahu sama ada serious ker tak tulah yg doktor nak buat BIOPSY ( ambil isi and aspirated - sedut sikit cairan tu ) untuk analisis tissue ( isi - cells) dan sebagainya.

so saya suka sarankan buat breast examination sel  examine nipenting ni ...nurse boleh ajaq actually.

nak tanya sikit : does your mom on the pill? atau on any HRT?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-6-2009 12:11 PM | Show all posts | Share

Balas #16 mbhcsf\ catat

my mom x buat HRT just amek supplement usana...
doc pun xbagi apa2 ubat...
so far my mom dah xrasa sakit dan x bleeding macam dulu.

ada apa2 suggestion x?
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2009 04:58 PM | Show all posts | Share

Reply #17 enieque's post

no ... saya  bukan doktor so suggestion saya tak boleh bagi rasanya.

Tapi saya lega sikit lah yg your mommy sebelum ni is nottaking any medication like HRTs and so on ..takut jugak ada risk posed by the intake of this medication.  

Jadi,  your mother dah buat ker that procedure? apa apa pun lebih baik buat  histology ( cells ) analysis, just u know to be on the safe side of things.

How is your mom , now?

[ Last edited by  mbhcsf at 5-6-2009 17:17 ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-6-2009 12:10 PM | Show all posts | Share

Balas #18 mbhcsf\ catat

my mom ok....mcm biasa..p kedai buat kerja...
dia kuat lagi walaupun umoor dar 63...
aritu dah scan just ada cust seketul kecil je....
12hb ni p lagi....tapi doc nak korek keluarkan....
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2009 11:52 PM | Show all posts | Share

Reply #19 enieque's post

ok


good

it is better that way dear...i am so legaaaa.... bless her
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2009 11:41 AM | Show all posts | Share
naikkan topik ni balik...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-12-2009 11:57 AM | Show all posts | Share
naikkan topik ni balik...
ms_relax Post at 1-12-2009 11:41


kita up this topik ye...
latest skang, mak enie dah xkuar darah lagi....dah ok...
cuma yg kuar mcm air kuning pudar, org kata susu basi...
mak xkorek pun kat hospital..tapi now dah ok.... =)

ada ramai juga yg kuar susu basi ni pada umur 50 ke atas ..
ni mungkin sebab masa menyusu anak susu xhabis kuar...ada baki lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2009 01:14 PM | Show all posts | Share
walupun cyst or yang lebih teruk .cancer...lebih baik cari penawar ke akar umbi..... makan dr xeniji- klinikal test proven reduce 57% brest cancer cell....from spread ...within 48 hr treatment...tu dalm report kajian ...I baca tu...mencegah lebih baik dari mengubati...
memang saya syorkan 100%.- didi_johari@yahoo.com
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2009 02:09 PM | Show all posts | Share
since u ols cakap pasai breast aku nak tanya juga, my husband ada tanya aku tapi aku tak tau nak jawab, katanya isteri kawan dia ada masalah yg niple tiba2 masuk ke dalam (sori ya lucah sikit) tapi aku advise jumpa dr tapi wife dia tu malu katanya... normal ka atau ada penyakit lain.. katanya tak ada sakit2 apa..
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2009 02:05 PM | Show all posts | Share
wsau plak aku....nnt aku nk check breast awek aku...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

24-5-2015 03:07 PM GMT+8 , Processed in 0.137394 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list