CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 13394|Reply: 22

Anak dah kurang menyusu!!

[Copy link]

Rank: 1

Post on 11-6-2009 01:17 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salam semuanye...

Nak tanya pendapat kengkawan semua...
anak sy skg 8bln, tp tgk mcm dh kurang nk minum susu FM(enfalac)..
kalu minum, belum tentu abis.
kenapa yea boleh jd mcm ni. adakah disebabkan anak sy sudah mula mknn bubur?
akah sy perlu tukar FM yg lain...

harap kengkawan dpt bg pendapat...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 11-6-2009 01:42 PM |All posts
Umur anak kita sebaya..mmg kurang menyusu tp banyk makan. Bg susu 4 oz pun susah nk habis..kena pandai pujuk.  berat pun br 6.9kg jer.
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 11-6-2009 02:23 PM |All posts
same wit my doter

skang dh setawon..tp dr baby until now still krg nyusu formula..

minum pon xsmpai 4 auns..
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 11-6-2009 03:08 PM |All posts
Originally posted by nili_azra at 11-6-2009 13:42
Umur anak kita sebaya..mmg kurang menyusu tp banyk makan. Bg susu 4 oz pun susah nk habis..kena pandai pujuk.  berat pun br 6.9kg jer.


Hi azra,

betul tu..ank sy pun kuat mkn gak.. selalu sy uat 5oz.. tp dh tgk selalu x abis, kurangkan la uat 3oz. sama la ngan ank sy jg.. last check-up 7bln baru 6.9kg gak... kalu pujuk pun, boleh dia buat muka.. mcm susu x sedap jer rasanye..
anak awk mkn apa?

mcm ne nk atasi masalah ni eikh... tkt ank kurang zat..
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 11-6-2009 03:26 PM |All posts
kena biasakan ikot time kot...jadi tiba masa, dia akan lapar dan habiskan susu yang kita sediakan. better mintak nasihat dari doctor atau nurse time wat check-up untuk baby
Wat Comes from the heart, touch the heart :)
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 11-6-2009 03:34 PM |All posts
Originally posted by aseela at 11-6-2009 15:26
kena biasakan ikot time kot...jadi tiba masa, dia akan lapar dan habiskan susu yang kita sediakan. better mintak nasihat dari doctor atau nurse time wat check-up untuk baby


tp kan, mungkin anak sy dh start mkn nasi kot itu yg kurang minum susu.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 12-6-2009 10:09 PM |All posts
ank sy pun kurang minum susu...wat 3oz jer...2pun kene pujuk2 bru hbs...kene dodoi tepuk2 montot bru habis minum...klu wat 4oz x hbs...klu pakse die akan muntah balik

tp lps sejam sy kasi susu badan...susu badan x byk so kene top up ngan susu formula, takut x cukup zat...my bby dh mkn nestum...wat bubur nasi die xmau...kita suap die sembur blk
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 15-6-2009 09:05 AM |All posts
Originally posted by suree_aa at 12-6-2009 22:09
ank sy pun kurang minum susu...wat 3oz jer...2pun kene pujuk2 bru hbs...kene dodoi tepuk2 montot bru habis minum...klu wat 4oz x hbs...klu pakse die akan muntah balik

tp lps sejam sy kasi ...



hi suree..
Ikutkan bubur la budak2 nk mkn.. bubur tu, awk letak apa?
Mcm ank sy, skg ni dh xnk mkn nestum..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 15-6-2009 11:14 AM |All posts
mungkin boleh cuba tukar susu..
cari yg berperisa ke.. kan?

mmg anak bila kuat mkn.. susu akan kurang diambil..
so mknannya perlu dipastikan berkhasiat.. make sure semua zat yg perlu ada dalam mknan dia..:
http://www.srisuri.com
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 15-6-2009 07:42 PM |All posts
laa ingat gurindam jer ade prob mcm ni..baru ingat nk tanye soklan sama..ilhan dah 6bln setengah, baru2 ni bile dah start bg mkn baby food, die reject FM terus, kat nursery ckp last wk smpai die x minum langsung, makan bubur n air kosong jer. kat rmh baru la BF die. mmg sebelum ni pun die ikut mood kdg2 byk minum kt nursery kdg2 sikit tp tk penahla tanak minum langsung seharian..hmm takut lak anak x cukup nutrisi...risau la..ritu mase die 4bln + ade gak die wat camni, dah tukar botol, tukar susu sama gak..cuma yg konpem die tkkan reject..nenen..haa tu mmg xkan tolak punya..tk taula bujang sorang ni camne..
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 22-6-2009 12:31 PM |All posts
ank saya pun kurang menyusu..bg biskut pun xnk..bubur pun bukan nk mks sgt..tp lasak..dh 8 bulan, berat baru 6+++
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 26-6-2009 05:13 PM |All posts
anak i masa umur 5-6 bulan memang kurang menyusu. i bg makan nestum. dia kurang minum susu tu yang selalu dapat demam. sekarang umur dah 9 bulan dia nak minum byk susu, i pun masakkan bubur campur ikan, carrot, kentang kadang2 letak broccoli. dia dah suka makan dan menyusu jadi demam pun kurang dapat...dia pun semakin ceria...berat tak byk naik xpe janji dia tak sakit dan cukup makan dan minum.....
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 29-6-2009 12:45 AM |All posts
hi suree..
Ikutkan bubur la budak2 nk mkn.. bubur tu, awk letak apa?
Mcm ank sy, skg ni dh xnk mkn nestum..
cembeng Post at 15-6-2009 09:05


bubur slalu letak ikan bilis, carrot, ubi kentang...die reject...
skrg ni nestum pun die cam xnk plak, nk bg bubur blk lah tgk dia nk ke x...
skrg 7 bln++ berat 7.5kg je...asyik nk main je...skrg dia leh panjat n berdiri sendiri..takut x cukup zat je...
kasi susu FM4oz susah nk abis, kene pujuk dodoi bru habis...
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 29-7-2010 09:48 AM |All posts
ingatkan saya sorang je ade masalah camni...rupanye ramai yg senasib..

anak sy mmg dr dulu x suke isap susu dr botoll.dia nak ori gak dr ibu dia..so kalo kat umah pengasuh mmg kurang la minum..skrg dh 7++ bulan..dh bg bubur..makan dia suke sgt n boleh abiskan ..cuma menyusu dia makin kurang ...kalo bg 4 aun 2 aun je abis..kalo pakse dia marah2 lagi la xmo nyusu..pastu nak main jekk..lagi2 kat umah pengasuh tu ade budak2 lain..lagi dia suke main..sy risau tak cukup nutrien je...camne ye kengkawan...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 9-8-2010 03:50 PM |All posts
Tolong.. aku pun ada kemusykilan..

Baby aku dah 3 hari xnak menyusu badan. Aku x tahu kenapa. Aku tanya wife kot ada makan apa2 ke, katanya xde.. Aku pelik sebab tetiba jadi gini, sebelum ni dia suka menyusu, kenapa tiba2 xnak, kalau nak putus susu, mestilah perlahan2 kurang menyusu..

So, adakah ini normal?
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 16-8-2010 11:17 AM |All posts
anak aku skrg 2 yrs 5 mths. be4 nie dia kuat betul minum susu. sebulan 3kg susu n dia tak berapa nak mkn nasi n benda2 lain. since last mth end dia dah mula nak mkn byk n kurang susu..

aku try gak tuko susu coklat tapi dia tak sker plak. kerap dia mintak susu tapi sampai sudah tak minum. bila tak wat dia ngamuk so buatkan gak 2oz. tu pong bleh kata 3-4 kali wat tapi tak minum pong. kalu masa tdo mlm barulah habis susu 4 oz..

aku tanak ler dia berenti susu coz aku nak dia minum susu selama yg bleh. cuba gak beli perisa madu.. pong dia tak sker

pening paler den.. camno nak buat neh
sewa novel-lees8655.blogspot.com
sabun Belina-bislees8655.blogspot
plants to sell-gardenlees8655.b
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 16-8-2010 11:30 AM |All posts
masalah sama gak...susu btul nak abiskan susu...
minum susu 2oz jer....nak wat camaner ek...
perlu tukar susu ker
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 16-8-2010 12:04 PM |All posts
Reply 15# hadi1978
hadi,

ingin berkongsi pengalaman serba sedikit. baby mungkin keliru puting tu yang menyebabkan dia enggan menyusu. adakah baby sekrang baru berumur 3-4 bulan? baby ketika umur ini, memang sering keliru puting. sebab puting si ibu dan puting botol tak sama. apa yang perlu anda buat, nasihatkan wife untuk offer minum secara direct sebelum dia rasa lapar..maksudnya perhatikan jam berapa dia last menyusu, sebelum habis 2 jam susukan. ini kerana mengelakkan dia terlalu lapar kerana baby yang terlalu lapar agak fussy dan bila sedut susu ibu perlukan let down baru keluar susu mencurah2. compared to susu botol, puting nya sekiranya diperhatikan flownya laju dan tak memerlukan baby menghisap dengan pantas (tidak perlu banyak usaha). dinasihatkan juga untuk menggunakan puting botol susu untuk new born sahaja walaupun baby sudah meningkat berapa bulan pun, kerana bila flownya lambat, akan mengajar baby untuk menyedut dengan kuat, seumpama menyusu direct dari ibunya. ini sekiranya si ibu bekerja la, wife hadi bekerja atau surirumah?..

sekiranya surirumah, mungkin juga disebabkan bulan puasa ini, susu berlainan rasa sedikit, tapi nutrien nya tetap sama. kalau baby yang sensitif mungkin reject sebab itu.tapi jgn cepat mengalah, teruskan penyusuan, pujuk2 sikit sikecik...
zhafran & afnan
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 19-8-2010 08:31 AM |All posts
Reply 18# genz


    tapi baby aku start berhenti sebelum bulan puasa. X pasti pasal keliru puting. Aku guna botol NUK yang puting muncung leper tu. Kat rumah nenek dia, pakai jenis kecik, kat rumah aku pakai puting jenis wide neck. Tapi tetap leper. Kalau jenis wide neck, baby aku x minum yang jenis latex, so, guna silikon baru dia minum. Mungkin sebab latex tu rasa macam puting ibu kot. Sakit sikit le bila baby dah xnak minum susu badan.. kena belanja besar sikit beli susu formula.. Baby aku tu age 7 bulan masuk 8. Kadang2 dia terlupa gak, macam tengah tido bangun nak menyusu, bagi tetek, dia isap, tapi kejap tu dia macam menolak, xtau le rasa x sedap ke sebab xde pulak aku rasa susu wife aku
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 1-10-2010 09:46 AM |All posts
Post Last Edit by ashleya at 1-10-2010 09:48

kalu anak da makin membesar,jgn risau anak kurang minum susu.
doc sendiri suggest,supaya banyakkan makanan dari susu.

kalu kat oversea,setahun ke atas tak digalakkan minum susu guna botol..sbb tu,kalu tgk,puting botol susu dijual semua sampai 6 bulan ke atas je..pas setahun,dorang byk jual cawan berstraw atau lain2 tu.ni tuk galakkan anak2 makan lebih dari susu..

kalu baca website omputih,setahun ke atas kalu minum 15 oz sehari pun da memadai sbb makanan lebih penting dr susu. dlm makanan pun boleh dapat kalsium dan lain2 vit..

sebenarnya,bila da seathun ke atas,DHA yang jadi propaganda dalam iklan susu tepung tu,sebenarnya,mereka exaggerate je..DHA tuk yang da setahun ke atas keperluan adalah minima je pun..tahap kritikal DHA adalah semasa bayi dilahirkan hingga umo 6 bulan gtu la...
kebayakan ibu2 risau anak tak minum susu,sbb takut kurang khasiat kan???..dalam makanan pun ada khasiat susu. sekeping cheese cukuo tuk segelas susu (2ooml) - 6 oz susu.

tu pasal la..ibu2 yang bf kan anak2nya tak pernah risau tentang propanganda susu tepung ni..anak minum banyak or sket.sbb susu hanyalah pelengkap kepada pemakanan mereka je...bukan makanan utama adalah SUSU.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 21-10-2010 06:20 PM |All posts
ni semua pengalaman anak2 yg dh boleh makan..

tp baby sy br 4 bulan..lps cirit birit, dia menolak utk menyusu..klau x, selang 2 jam dia akan nyusu. t'utamanya time mlm, susah sgt dia nak..klau  bg juga, dia akan menangis..pandai plak tgn tu menolak botol...

mmg seiring dengan usia ke atau sy kena cuba susu lain??
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 22-8-2011 09:18 AM |All posts
nak up kn blk tnread ni blh yer..anak sy br nk msk 3 bln..tp dh krg menyusu..3 oz blh thn smpi 6 jam..kdg2 lbih lg..ssh btl nk bg dia susu..rsau dia x ckup zat..
Reply

Props Report

CUN Phone Verified User 

Rank: 4

Post on 28-9-2013 11:25 PM |All posts
Anak saya nak masuk 6 bulan. Tengok mcm nak makan. Tak tahulah boleh bagi ker tidak. Klu dia tengok kita makan mulut mengomat gamit.
zai
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 25-11-2014 04:06 AM , Processed in 0.148371 second(s), 34 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top