CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 58654|Reply: 111

tanda-tanda kolesterol tinggi

[Copy link]
Post time 18-6-2009 11:32 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salam

Cam ner nak tau kolesterol kita tinggi ke tak..selain dr buat ujian darah.
Apakah tanda-tandanya??
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2009 11:40 AM | Show all posts | Share
badan cepat penat dan sering mengantuk
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2009 11:50 AM | Show all posts | Share
kt bwh mata ade tumbuh biji2...
warna putih...tp x bermata...
kalo mkn ubat...biji2 tu bleh ilang...
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2009 11:51 AM | Show all posts | Share
Kat muka kua bintik2 putih..
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2009 11:53 AM | Show all posts | Share
ubat apa yg paling sesuai...tanpa perlu g doktor...supplementary yg bagus apa ek?
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2009 11:59 AM | Show all posts | Share
mcm mak aku ngan atuk ada kolestrol tgi...kuar mcm bijik nk kata bijik bukan bijik..atas kelopak mata..klu aku nye plak kuar mcm daging terlebih kecik je mcm jerawat kat area leher..bila tarik sakit klu putus berdarah woo..
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2009 12:15 PM | Show all posts | Share
macam ader sintom nih...oh...kolestrol terlebey suda..nak control camana yer side efek utk long term caman yer..takut palk
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2009 12:27 PM | Show all posts | Share
Originally posted by sajerjer at 17-6-2009 15:50
kt bwh mata ade tumbuh biji2...
warna putih...tp x bermata...
kalo mkn ubat...biji2 tu bleh ilang...

hr tu ada jumpa doc,but x advice pun suruh ambil any supplyment ..cause kat bwh mata along ada a few biji2
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2009 12:44 PM | Show all posts | Share

Reply #3 sajerjer's post

aku ada benda2 nie...ingatkan whitehead....

maknanya tahap kolestrol aku tinggi lerr....
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2009 12:48 PM | Show all posts | Share
Originally posted by SANKURIANG at 18-6-2009 11:40
badan cepat penat dan sering mengantuk


betul betul tuh. aku cepat penat dan ngantuk.
bila gi klinik cek kolestrol tinggi 5.8. doc dh suh
aku amek ubat. kat ujung ngan bwh mata ada biji2 naik
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2009 12:55 PM | Show all posts | Share
ada tanda2 len xselain penat ngan biji bawah mata tu?
sebab xada 2 tu, jadi nak tahu kalau ada yg lain....
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2009 12:58 PM | Show all posts | Share
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2009 01:02 PM | Show all posts | Share

Reply #12 Syd's post

dah baca thread ni....

ada. saya makan biomega gak....biomega usana....
kira ok la....backup utk kesihatan pengaliran darah...
xtersumbat salur darah...

owait...tq
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2009 08:31 PM | Show all posts | Share
aku arituh ada terbaca artikel jenel pasal air kelapa boleh mengurangkan kolesterol..lbh2 lagi air kelapa yg dh tua..kesan die lbh kurang sama dgn kesan penurunan kolesterol kalo kite amek ubat antihyperlipidemia..TAPI ujian ni still wat kat tikus la..hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2009 09:08 PM | Show all posts | Share

Balas #13 enieque\ catat

biomega tuh berapa kali amik dlm sehari..????

rasanya sekali sehari pun ok kan.....


aku punya kolesterol tinggi sket dr optima........aku beli ubat yg doktor suggest....COVASTIN.......cubalah........
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2009 09:35 PM | Show all posts | Share
aku makan ubt nie...LOVASTATIN..doc prescribe trpakse makn
diet..pon xleh turun cholestrol..teruklah...
sepanjang 6 bulan lepas

-kurangkan makanann gulai
-kurangkan makanan goreng
-makan sayur bnyk

daging mmg x makan lamer
sejak tue dah bnyk kurang...
doc pon dah puas hati sbb ai makan ubt LOvastatin nie elok2..sbb haritue ai skip2 je makan x makan

ubt nie pon bkan leh makan lame..so skang try kurangkan lagi..sbolehnye x nak makan
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2009 01:34 AM | Show all posts | Share

Reply #16 mizsela's post

senang nya ko kurang kan makan makanan gulai n goreng...

aku susah sgt lerr sbb aku slalu taruk kuah gulai byk2,campur minyak lagik klu masak ikan masak asam....
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2009 09:09 AM | Show all posts | Share

Balas #16 mizsela\ catat

kenapa ubat nih takleh makan lama2...???
ada effect ke...?????
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2009 09:51 AM | Show all posts | Share

Balas #18 cikguranggi\ catat

err...nie pendapat aku lah...
ubat-ubat nie slalunye diperbuat dr chemical so for me untuk jangka msa yang panjang mmg x eloklah untuk badan...
memula pundoc and dietition pon soh aku diet dulu...sbb aku pun masih muda...dorang kate kalau boleh x nak bagi aku makan ubt nie....tp ape nk wat mase apoinment harutue naik plak bukan turun cholestrol..nk xnak kena makan lah
..
so aku amik slagi doc prescribe aku makan je..
cukuplah aku kena makan aprovel (irbersartan)-bp medicine

so try
extra virgin olive oil ngan terung-my mum kate elok..
extra virgin oil tue baru try..cmpur ngan sayur leh  makn lah...kalu makn gituw sahaja mmg nk muntah

[ Last edited by  mizsela at 19-6-2009 09:54 ]
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2009 11:36 AM | Show all posts | Share

Reply #19 mizsela's post

I'm not sure that olive oil + terung boleh turunkan cholestrol levels.

I think its better to stop eating food that causes bad cholestrol.  Use olive oil if you need to use oil in your cooking.  Meaning stop using other types of oil.  

Easier said than done.  
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2009 02:48 PM | Show all posts | Share
TH suka sangat French Fries ..xtaula tahap kolestrol ni...berat badan x melambangkan jumlah kolestrol kan??
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2009 02:54 PM | Show all posts | Share

Balas #15 cikguranggi\ catat

sehari sekali pun ok  

normally mmg amek essentials, proflavanol, biomega sehari sekali
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2009 02:55 PM | Show all posts | Share

Balas #21 tebuanharimau\ catat

badan kecik pun leh ada kolestrol tinggi dalam badan...
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2009 03:32 PM | Show all posts | Share
Originally posted by tebuanharimau at 19-6-2009 14:48
TH suka sangat French Fries ..xtaula tahap kolestrol ni...berat badan x melambangkan jumlah kolestrol kan??


yu betul. cam akak nih kurus je tp kolesterol tinggi
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2009 04:56 PM | Show all posts | Share
Originally posted by BeeHaa at 18-6-2009 11:59
mcm mak aku ngan atuk ada kolestrol tgi...kuar mcm bijik nk kata bijik bukan bijik..atas kelopak mata..klu aku nye plak kuar mcm daging terlebih kecik je mcm jerawat kat area leher..bila tarik sa ...


daging berlebihan kat leher tuh tanda kolestrol tinggi gak ker?...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

27-4-2015 09:40 PM GMT+8 , Processed in 0.157540 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list