CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 5000|Reply: 20

masalah kaki bengkak

[Copy link]

Rank: 3Rank: 3

Post on 24-6-2009 06:26 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

salam semua...

nk tanya...

nib ada masalah.....kaki ayh nib bengkak.aritu la...minum air byk pun kurang g toilet pastu perut buncit...

setakat ni ayh ada la g urut guna mesin alphazone ngn minum air yg ditapis...kencing dah ok tp kaki still bengkak n perut pun tak turun sbb ayh nib ni tak gemuk...

da cek hospital krajaan biasa...dah cek drh...doktor kata mgkin masalah hati...makin risau ni...dah wat appoitment ngn hospital pakar kerajaan nye tp ms yg dtetapkan lmbt sgt...sian ayh nib dr bln 2 aritu...sakit...bila nk smbhyg tu dia susah...

ada tak saper2 yg penah alami penyakit mcm ni?penyakit apa?ada apa produk yg bagus?kat mana nk bli?

thanks...hrp sgt ada yg dpt mbantu...
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 24-6-2009 07:40 PM |All posts
Post Last Edit by makcikmengamok at 24-6-2009 19:42

could be...something wrong ngan liver bapak ko...i'm not sure...
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 24-6-2009 07:41 PM |All posts
salam semua...

nk tanya...

nib ada masalah.....kaki ayh nib bengkak.aritu la...minum air byk pun kurang g toilet pastu perut buncit...

setakat ni ayh ada la g urut guna mesin alphazone ngn mi ...
nibcomel Post at 24-6-2009 18:26


jahanam gak org spital kerajaan tu...melambat2kan jerk..
ni penyakit serious...leh membawa maut..
mesti ditebuk air dari perut dier tu...
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 24-6-2009 07:50 PM |All posts
air ECPI kots bagus? air pesona misteri...
salu dengar2 bagus...
i'm not sure...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 24-6-2009 08:25 PM |All posts
4# makcikmengamok

xde maknenye nk minum air2 pesona..
bpk ko kmgkinan liver disease la
klo perut buncit tu medical term kate ascites...
mgkin kene cek la kot2 ade hepatitis ke...or bpk ko ade makan ubat2 ttntu dlm waktu pjg ke
i think better cecpat la gi rawatan...mmg kne kluarkn air dr perut tu..takut leh sesak nafas
bpk ko kene jg diet betul2 klo ati die mmg rosak,payah sbb ati la nk metaboliza mknan sume
itu la yg aku rs la...
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 24-6-2009 09:04 PM |All posts
My father in-law dulu pun ada masalah kaki bengkak.  Water retention.  Doctor suruh selalu elevate (tinggikan) kaki dari jantung.  

Another thing, orang lelaki yg dah berumur kadang-kadang ada masalah prostate.  Susah nak buang air.  Ni kena investigate.  

A few times jugak lah arwah pak mertua I kena pakai urine bag sebab tak boleh buang air kecil.  Tak tahulah ada kaitan ke tak dengan your father's problem.
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 24-6-2009 09:26 PM |All posts
4# makcikmengamok

xde maknenye nk minum air2 pesona..
bpk ko kmgkinan liver disease la
klo perut buncit tu medical term kate ascites...
mgkin kene cek la kot2 ade hepatitis ke...or bpk ko ade  ...
frantic_003 Post at 24-6-2009 20:25


aku pun tak tau sebenarnya...
becos...ader kawan doktor aku..
dier salu syorkan minum air ECPI...kat patient2 dier..
tu lah aku ingat...maybe prolly perlu minum air ECPI..
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 24-6-2009 09:30 PM |All posts
My father in-law dulu pun ada masalah kaki bengkak.  Water retention.  Doctor suruh selalu elevate (tinggikan) kaki dari jantung.  

Another thing, orang lelaki yg dah berumur kadang-kadang ada masa ...
AnitaSabrina Post at 24-6-2009 21:04


byk la...punca2 dier...buah pinggang..masalah prostate...hati pun ader..
tapi doktor tu dah cakap masalah hati mungkin kan...
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 24-6-2009 10:35 PM |All posts
Post Last Edit by mizsela at 24-6-2009 22:39

kalau macm aku...thz tanda renal disease...so better check up lagi skali
im in lalaland..~prayforGaza
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 24-6-2009 10:38 PM |All posts
byk la...punca2 dier...buah pinggang..masalah prostate...hati pun ader..
tapi doktor tu dah cakap masalah hati mungkin kan...
makcikmengamok Post at 24-6-2009 21:30


mgkin....yup
im in lalaland..~prayforGaza
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 25-6-2009 08:04 AM |All posts
1# nibcomel
Can u PM me, sbb nak openly discuss about pesonamisteri punya product might bring up conflict among forummer.
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 25-6-2009 08:07 AM |All posts
5# frantic_003
You cannot simply cakap alternative medicine is not good. Let say r leave you with an unsdifined solution to your sickness...apa you nak buat? Jangan tutup semua pintu, sebab kita tak tahu apa disebalik pintu yg kita tutup td tu. Saya tak dpt apa2 pun kaalu saya nasihat tuan, tp kalau orgyg sdg sakit, kita sebagai keluarganya mestila ikhtiar. You pergi check www.pesonamisteri.com maybe you will get the idea. Bukan I cakap tak perlu pegi hospita, hospital msh relevean, tp tak kan nak harap hospital aja.....
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 25-6-2009 12:04 PM |All posts
saya mempunyai beberapa produk yang sesuai, namun utk diperbincangkan disini mungkin ada yang kurang bersetuju. Harap tuan rumah dapat email saya / PM saya.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 25-6-2009 01:45 PM |All posts
12# SANKURIANG

sangkuriang...

i didnt mean like that
aku just kasi opinion the first important step yg die hrus lkukan kt bpk die
alternative medicine mmg aku syorkan gak....tp it is better u treat the real cause first rite,not just supportive treatment
in stead klo die ade byk modal leh bli air2 pesona tu,just go on....aku pn ade dgr psl Al-Jabaar tu utk Pt sakit liver
but dunno la details bout that
no offence k~
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 25-6-2009 08:34 PM |All posts
Some problems can be solved with supplements - contohnya joint problems.  Doctor pun tak ada ubat untuk pulihkan sakit joints.  Dr pun akan suggest makan supplements like osteosamin + chrondoitin.  Kalau sakit eczema / skin problems - anti oxidants ...... bla bla bla. You get the message.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 26-6-2009 09:54 AM |All posts
tuan khemah...tumpang sat thread hang sat

aku pn ader mslh bengkak kaki tp aku nih pmpn...perut xder plak buncit...bila tekan2 rs cm ader air jer...

apa mslh aku ek...tgk kaki 2 cam bengkak org mengandung...
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 26-6-2009 01:27 PM |All posts
tuan khemah...tumpang sat thread hang sat

aku pn ader mslh bengkak kaki tp aku nih pmpn...perut xder plak buncit...bila tekan2 rs cm ader air jer...

apa mslh aku ek...tgk kaki 2 cam bengkak org  ...
yoshimitsu Post at 26-6-2009 09:54


tak semestinya kat perut...
paling common klu org tu ada problem ngan buah pinggang salu air tu berada kat kaki...

coba ko check doktor...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 13-7-2009 08:45 AM |All posts
13# wulanz

salam..wulanz, awk ada jual produk apa?ayh nib br kuar wad mggu lepas...tu yg tak sempat nk masuk sni...doktor kata ayh nib kena hepatitis b @ radang hati
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 13-7-2009 08:54 AM |All posts
16# yoshimitsu

tumpang jer...hehe..tak kisah pun...ntahlah susah nk kata.

baik awk p cek kat hospital utk apa2 kmungkinan sblum terlambat...mcm ayh nib hati dia dah mengecut..nib tgh mencari produk yg leh ubatkan hati yg kecut tu...coz hospital kata takde ubat...tp dgr2 mcm aljabbar ada produk utk hati...huhu...

Simptom-Simpton Awal Penyakit Hati atau Hepatatis B

- Hilang selera makan

- Penurunan berat badan secara mendadak

- Demam Yang berpanjangan

- Sakit sendi

- Kuning/Jaundis

- Letih/Lesu

- Rasa Loya/Mual/Muntah-Muntah


p.s: nib tak kata awk sakit ni ekk...seeloknya p cek awal coz kalau awl, dia leh control...nib 1 famili pun nnt nk kena cek drh...doktor suruh cek jer...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 13-7-2009 08:56 AM |All posts
sape2 ada info ubat pasal penyakit ayh nib ni...suggestkan la ehh...1famili tgh susah hati ni...thanks...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 3-9-2009 01:31 AM |All posts
Kaki bengkak (ankle edema) adalah pembengkakan pada tungkai bawah yang disebabkan oleh penumpukan cairan pada kaki tersebut. Banyak faktor yang dapat menyebabkan ankle edema ini. Faktor yang berperan adalah kadar protein (albumin) dalam darah yang rendah, fungsi pompa jantung menurun, sumbatan pembuluh darah atau pembuluh limfe, penyakit liver dan ginjal kronis, posisi tungkai terlalu lama tergantung (gravitasi). Ankle edema ini terjadi pada kedua tungkai tetapi dapat juga terjadi pada satu tungkai saja. Ankle edema hanya satu tungkai saja disebabkan karena aliran pembuluh darah atau pembulih limfe tersumbat, sumbatan ini dapat terjadi karena darah yang kental lalu membeku didalam pembuluh darah atau massa tumor yang menekan pembuluh darah atau pembuluh limfe.
Pemeriksaan yang dilakukan sangat mudah yakni dengan menekan pada daerah mata kaki akan timbul cekungan yang cukup lama untuk kembali pada keadaan normal. Pemeriksaan lanjutan untuk menentukan penyebab dari ankle edema adalah menentukan kadar protein darah dan di air seni (urin), pemeriksaan jantung (Rontgen dada, EKG), fungsi liver dan ginjal.
Pengobatan awal yang dapat dilakukan dengan mengganjal kaki agar tidak tergantung dan meninggikan kaki pada saat berbaring. Pengobatan lanjutan disesuaikan dengan penyebab yang mendasarinya.
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 1-11-2014 04:13 PM , Processed in 0.128765 second(s), 26 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top