CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 25886|Reply: 19

۩۩= 9 TEKA TEKI MATEMATIK =۩۩

[Copy link]

Rank: 3Rank: 3

Post on 10-9-2009 07:38 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Post Last Edit by ___detective___ at 10-9-2009 19:43

۩۩= TEKA TEKI MATEMATIK =۩۩

Aku ada la baca soalan teka teki matematik dekat blog follower, pastu aku tanya la soalan teka teki tersebut kat member2 aku, then member2 aku pon ada gak bagi soalan teka teki matematik kat aku. Best main soalan matematik ni dan kenakan member2 yang lain, kitaorang main soal jawap matematik ni berjam jam. So aku nak share la dengan korang jawapan ada dalam ruang komen. Cuba jawap dulu baru tengok jawapan. Hoho

Soalan 1:
Anda menyertai perlumbaan. Anda mengejar dan memotong orang yang kedua. Sekarang Anda ditempat yang ke berapa?

Soalan 2:
Jika anda memotong tempat orang yang terakhir, jadi anda di tempat...?

Soalan 3:
Soalan kira-kira bermuslihat! Perhatian: Ini mesti dilakukan dengan mengunakan congakan sahaja . Jangan guna kertas dan pensil atau mesen kira-kira. Cuba lah... Ambil 1000 dan campur 40. Sekarang campur lagi 1000. Campur lagi 30.... Campur lagi 1000. Campur lagi 20 ... Campur lagi 1000. Campur lagi 10 ... Berapa kah jumlah semua?

Soalan 4:
Beberapa bulan memiliki 30 hari, beberapa memiliki 31 hari.soalannyer Ada
berapa bulan yang memiliki 28 hari?

Soalan 5:
Jika doktor memberikan 3 buah pil dan menyarankan anda untuk
menelan satu pil dengan jarak waktu setengah jam, berapa lama
waktu yang anda perlukan untuk menghabiskan seluruh pil tersebut?

Soalan 6:
Berapa banyak binatang dari setiap species yang dibawa Musa ke
bahteranya?

Soalan 7:
Adam nak beli baju raya yang berharga RM20, die pinjam kat ayah =rm 10 dan die pinjam kat ibu = rm10. hari ini ada promosi raya dan harga baju raya tersebut turun menjadi RM15. Adam beli baju raya tersebut, sekarang Adam mempunyai RM5. Adam membayar hutang RM1 kepada ayah dan RM1 kepada ibu. so Adam masih hutang ibu RM9 dan ayah RM9 dan di tangan Adam ada RM3.So, jumlah keseluruhan duit RM9+RM9+RM3 =RM21
Huh.. camne boleh lebih RM1???

Soalan 8:
Mizi nak beli baju raya yang berharga RM20, die pinjam kat ayah =rm 10 dan die pinjam kat ibu = rm10. hari ini ada promosi raya dan harga baju raya Mizi turun menjadi RM15. Mizi beli baju tersebut, sekarang Mizi mempunyai RM5. Mizi membayar hutang RM2 kepada ayah dan RM2 kepada ibu. so Mizi masih hutang ibu RM8 dan ayah RM8 dan di tangan Mizi ada RM1 .So, jumlah keseluruhan duit RM8+RM8+RM1 =RM17
Huh.. camne boleh kurang RM3???

Soalan 9:
Solat fardhu yang mana boleh buat 4 kali Tahhiyat

SELAMAT BERCUTI
SELAMAT BALIK KAMPUNG
SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR & BATIN

sumber : http://1harinanti.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 10-9-2009 10:06 PM |All posts
selalu gak dpt email forward2 pasal soklan ni.. tp ada yg dah lupa pun jawapan dia...

Soalan 1:
Tempat ke2

Soalan 2:
2nd last..?

Soalan 3:
4100.. org biasa akan main jawab 5k ka kalau tak careful...

Soalan 4:
semua bulan..

Soalan 5:
malas nak kira..msti lain jawapan dia.. hehehe

Soalan 6:
??naper musa??

Soalan 7:
yg ni mmg dr dulu suka nakk wat org pening.. hani takmo pk..

Soalan 8:
samam mcm soalan 7.. tkmo pk..

Soalan 9:
...errr.. 4kali eik.. mesti yg kena masbuk tu...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 11-9-2009 12:04 PM |All posts
soklan 7:

Adam masih utang RM 9 + RM 9 =RM 18
Yg Adam dh bayar  RM 1 + RM 1=RM 2
Total duit Adam pinjam =RM 20
X lebih RM1 pun..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 11-9-2009 12:27 PM |All posts
Post Last Edit by kurenblack at 11-9-2009 12:32

soalan 8:

Mizi masih utang RM 8 + RM 8 =RM 16
Yg Mizi dh bayar  RM 2 + RM 2=RM 4
Total duit mizi pinjam =RM 20
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 11-9-2009 12:29 PM |All posts
soalan 9:

ssmayang qada kot.. huhu.. x tau la..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 11-9-2009 12:31 PM |All posts
soalan 5:

1st pil

3
0
mnt

2nd pil

3
0
mnt

3rd pil

1 pil

Masa nk abehkan smua pil =1h
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 11-9-2009 04:00 PM |All posts
ntah la.. aku tak reti jawab laa..
Reply

Props Report

Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17

Post on 14-9-2009 08:48 AM |All posts
1# ___detective___
Soalan 7
1 ringgit tu dia la yang simpan
Berfikir sebelum berkata-kata, Google sebelum bertanya-tanya
Penulis blog: ohgeekz.com
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 14-9-2009 03:32 PM |All posts
7. adam beli baju = rm 15
    bagi ayah = rm 1
    bagi mak = rm 1
    balance = rm 3
    total = rm 20

Soalan no 8 pun sama....
sila baca sampai habis sebelum gatal tangan nak reply....
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 18-9-2009 06:00 PM |All posts
poning den.................
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 21-10-2009 04:03 PM |All posts
hahahahaaa..mls pk..hahahhaa
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 21-10-2009 11:54 PM |All posts
Soalan 1:
...pertama...

Soalan 2:

...pertama...

Soalan 3:

...4100...


Soalan 4:

...28 bulan utk 28 hari...

Soalan 5:

...setengah jam...

Soalan 6:

...Musa mane plak ni....Musa Hitam ker?....

Soalan 7:

...mende arr soklan ni...maleh aku jawab...

Soalan 8:

...mende arr soklan ni...maleh aku jawab...

Soalan 9:

...ntah...solat utk ajaran sesat kot...
Live n start dreaming!
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 26-3-2010 09:16 AM |All posts
takdak jawapan ke?
NedY!
Reply

Props Report

Rank: 21Rank: 21Rank: 21Rank: 21Rank: 21Rank: 21

Post on 26-3-2010 02:12 PM |All posts
Soalan 1:
Kedua

Soalan 2:
Bukan aku ke yg terakhir td?????

Soalan 3:
Emmmm 4100???

Soalan 4:
30hari - 11bulan
28hari-semua bulan
31 hari- 7bulan

Soalan 5:
Sejam....Kul 8.00, 8.30 and 9.00...

Soalan 6:
xde.. yg naik bahtera nabi nuh

Soalan 7:
Cara kire yg salah ok... beli 20(10mak + 10ayah)-15 = 5ringgit...bagi mak 1.bagi ayah 1..so utang mak lagi 9ringgit..ayah 9ringgit  (18ringgit yg hutang lagi)

Soalan 8:
Malas jawab sbb teori yg tak betul

Soalan 9:
2x semayang zohor n asar = Total 4x tahiyat pd pkul 5.30ptg
Reply

Props Report

Rank: 21Rank: 21Rank: 21Rank: 21Rank: 21Rank: 21

Post on 26-3-2010 02:12 PM |All posts
letih aku jawab..jawapan pls
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 29-3-2010 06:04 AM |All posts
sume jwpn yg diberi salah
[@+@]
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 29-3-2010 06:04 AM |All posts
jawapanny ialah.................
[@+@]
Reply

Props Report

Adventurer

onnanoko jyanai

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 1-4-2010 04:12 PM |All posts
Soalan 1:
Anda menyertai perlumbaan. Anda mengejar dan memotong orang yang kedua. Sekarang Anda ditempat yang ke berapa?
pertama
Soalan 2:
Jika anda memotong tempat orang yang terakhir, jadi anda di tempat...?
pertama
Soalan 3:
Soalan kira-kira bermuslihat! Perhatian: Ini mesti dilakukan dengan mengunakan congakan sahaja . Jangan guna kertas dan pensil atau mesen kira-kira. Cuba lah... Ambil 1000 dan campur 40. Sekarang campur lagi 1000. Campur lagi 30.... Campur lagi 1000. Campur lagi 20 ... Campur lagi 1000. Campur lagi 10 ... Berapa kah jumlah semua?
4,100
Soalan 4:
Beberapa bulan memiliki 30 hari, beberapa memiliki 31 hari.soalannyer Ada
berapa bulan yang memiliki 28 hari?
12 bulan i.e. semua
Soalan 5:
Jika doktor memberikan 3 buah pil dan menyarankan anda untuk
menelan satu pil dengan jarak waktu setengah jam, berapa lama
waktu yang anda perlukan untuk menghabiskan seluruh pil tersebut?
seluruh? telan sebijik pil? sekali telan je.
Soalan 6:
Berapa banyak binatang dari setiap species yang dibawa Musa ke
bahteranya?
takde. bahtera bukan ke kisah nabi Nuh?
Soalan 7:
Adam nak beli baju raya yang berharga RM20, die pinjam kat ayah =rm 10 dan die pinjam kat ibu = rm10. hari ini ada promosi raya dan harga baju raya tersebut turun menjadi RM15. Adam beli baju raya tersebut, sekarang Adam mempunyai RM5. Adam membayar hutang RM1 kepada ayah dan RM1 kepada ibu. so Adam masih hutang ibu RM9 dan ayah RM9 dan di tangan Adam ada RM3.So, jumlah keseluruhan duit RM9+RM9+RM3 =RM21
Huh.. camne boleh lebih RM1???
...erk...
Soalan 8:
Mizi nak beli baju raya yang berharga RM20, die pinjam kat ayah =rm 10 dan die pinjam kat ibu = rm10. hari ini ada promosi raya dan harga baju raya Mizi turun menjadi RM15. Mizi beli baju tersebut, sekarang Mizi mempunyai RM5. Mizi membayar hutang RM2 kepada ayah dan RM2 kepada ibu. so Mizi masih hutang ibu RM8 dan ayah RM8 dan di tangan Mizi ada RM1 .So, jumlah keseluruhan duit RM8+RM8+RM1 =RM17
Huh.. camne boleh kurang RM3???
...erk...juga
Soalan 9:
Solat fardhu yang mana boleh buat 4 kali Tahhiyat
lupa rakaat kot.
no hablo engles.
Reply

Props Report

Rank: 21Rank: 21Rank: 21Rank: 21Rank: 21Rank: 21

Post on 2-4-2010 12:59 PM |All posts
jawpan??/ {:3_84:}
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 9-4-2010 04:18 PM |All posts
jawapan IRZeeBuk semua betul kecuali soalan 9...jawapannya ialah makmum masbuk yg ikut imam tahyat awal(rakaat ke-2) solat maghrib...sebab rakaat  ke-2 tu xdikira(sebab masbuk) tp dia da duduk tahyat sekali...so bila imam tahyat akhir, makmum da 2 kali tahyat.bile imam da bg salam, makmum kena sambung 2 rakaat lagi..so ade 2 lagi tahyat...so jumlahnye 4 tahyat...
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 16-4-2014 12:13 PM , Processed in 0.139907 second(s), 30 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top