Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Search
42122
View
19
Reply

۩۩= 9 TEKA TEKI MATEMATIK =۩۩

[Copy link]

Author: ___detective___       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-9-2009 07:38 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by ___detective___ at 10-9-2009 19:43

۩۩= TEKA TEKI MATEMATIK =۩۩

Aku ada la baca soalan teka teki matematik dekat blog follower, pastu aku tanya la soalan teka teki tersebut kat member2 aku, then member2 aku pon ada gak bagi soalan teka teki matematik kat aku. Best main soalan matematik ni dan kenakan member2 yang lain, kitaorang main soal jawap matematik ni berjam jam. So aku nak share la dengan korang jawapan ada dalam ruang komen. Cuba jawap dulu baru tengok jawapan. Hoho

Soalan 1:
Anda menyertai perlumbaan. Anda mengejar dan memotong orang yang kedua. Sekarang Anda ditempat yang ke berapa?

Soalan 2:
Jika anda memotong tempat orang yang terakhir, jadi anda di tempat...?

Soalan 3:
Soalan kira-kira bermuslihat! Perhatian: Ini mesti dilakukan dengan mengunakan congakan sahaja . Jangan guna kertas dan pensil atau mesen kira-kira. Cuba lah... Ambil 1000 dan campur 40. Sekarang campur lagi 1000. Campur lagi 30.... Campur lagi 1000. Campur lagi 20 ... Campur lagi 1000. Campur lagi 10 ... Berapa kah jumlah semua?

Soalan 4:
Beberapa bulan memiliki 30 hari, beberapa memiliki 31 hari.soalannyer Ada
berapa bulan yang memiliki 28 hari?

Soalan 5:
Jika doktor memberikan 3 buah pil dan menyarankan anda untuk
menelan satu pil dengan jarak waktu setengah jam, berapa lama
waktu yang anda perlukan untuk menghabiskan seluruh pil tersebut?

Soalan 6:
Berapa banyak binatang dari setiap species yang dibawa Musa ke
bahteranya?

Soalan 7:
Adam nak beli baju raya yang berharga RM20, die pinjam kat ayah =rm 10 dan die pinjam kat ibu = rm10. hari ini ada promosi raya dan harga baju raya tersebut turun menjadi RM15. Adam beli baju raya tersebut, sekarang Adam mempunyai RM5. Adam membayar hutang RM1 kepada ayah dan RM1 kepada ibu. so Adam masih hutang ibu RM9 dan ayah RM9 dan di tangan Adam ada RM3.So, jumlah keseluruhan duit RM9+RM9+RM3 =RM21
Huh.. camne boleh lebih RM1???

Soalan 8:
Mizi nak beli baju raya yang berharga RM20, die pinjam kat ayah =rm 10 dan die pinjam kat ibu = rm10. hari ini ada promosi raya dan harga baju raya Mizi turun menjadi RM15. Mizi beli baju tersebut, sekarang Mizi mempunyai RM5. Mizi membayar hutang RM2 kepada ayah dan RM2 kepada ibu. so Mizi masih hutang ibu RM8 dan ayah RM8 dan di tangan Mizi ada RM1 .So, jumlah keseluruhan duit RM8+RM8+RM1 =RM17
Huh.. camne boleh kurang RM3???

Soalan 9:
Solat fardhu yang mana boleh buat 4 kali Tahhiyat

SELAMAT BERCUTI
SELAMAT BALIK KAMPUNG
SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR & BATIN

sumber : http://1harinanti.blogspot.com/
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2009 10:06 PM | Show all posts
selalu gak dpt email forward2 pasal soklan ni.. tp ada yg dah lupa pun jawapan dia...

Soalan 1:
Tempat ke2

Soalan 2:
2nd last..?

Soalan 3:
4100.. org biasa akan main jawab 5k ka kalau tak careful...

Soalan 4:
semua bulan..

Soalan 5:
malas nak kira..msti lain jawapan dia.. hehehe

Soalan 6:
??naper musa??

Soalan 7:
yg ni mmg dr dulu suka nakk wat org pening.. hani takmo pk..

Soalan 8:
samam mcm soalan 7.. tkmo pk..

Soalan 9:
...errr.. 4kali eik.. mesti yg kena masbuk tu...
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2009 12:04 PM | Show all posts
soklan 7:

Adam masih utang RM 9 + RM 9 =RM 18
Yg Adam dh bayar  RM 1 + RM 1=RM 2
Total duit Adam pinjam =RM 20
X lebih RM1 pun..
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2009 12:27 PM | Show all posts
Post Last Edit by kurenblack at 11-9-2009 12:32

soalan 8:

Mizi masih utang RM 8 + RM 8 =RM 16
Yg Mizi dh bayar  RM 2 + RM 2=RM 4
Total duit mizi pinjam =RM 20
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2009 12:29 PM | Show all posts
soalan 9:

ssmayang qada kot.. huhu.. x tau la..
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2009 12:31 PM | Show all posts
soalan 5:

1st pil

3
0
mnt

2nd pil

3
0
mnt

3rd pil

1 pil

Masa nk abehkan smua pil =1h
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2009 04:00 PM | Show all posts
ntah la.. aku tak reti jawab laa..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2009 08:48 AM | Show all posts
1# ___detective___
Soalan 7
1 ringgit tu dia la yang simpan
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2009 03:32 PM | Show all posts
7. adam beli baju = rm 15
    bagi ayah = rm 1
    bagi mak = rm 1
    balance = rm 3
    total = rm 20

Soalan no 8 pun sama....
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2009 06:00 PM | Show all posts
poning den.................
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2009 04:03 PM | Show all posts
hahahahaaa..mls pk..hahahhaa
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2009 11:54 PM | Show all posts
Soalan 1:
...pertama...

Soalan 2:

...pertama...

Soalan 3:

...4100...


Soalan 4:

...28 bulan utk 28 hari...

Soalan 5:

...setengah jam...

Soalan 6:

...Musa mane plak ni....Musa Hitam ker?....

Soalan 7:

...mende arr soklan ni...maleh aku jawab...

Soalan 8:

...mende arr soklan ni...maleh aku jawab...

Soalan 9:

...ntah...solat utk ajaran sesat kot...
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2010 09:16 AM | Show all posts
takdak jawapan ke?
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2010 02:12 PM | Show all posts
Soalan 1:
Kedua

Soalan 2:
Bukan aku ke yg terakhir td?????

Soalan 3:
Emmmm 4100???

Soalan 4:
30hari - 11bulan
28hari-semua bulan
31 hari- 7bulan

Soalan 5:
Sejam....Kul 8.00, 8.30 and 9.00...

Soalan 6:
xde.. yg naik bahtera nabi nuh

Soalan 7:
Cara kire yg salah ok... beli 20(10mak + 10ayah)-15 = 5ringgit...bagi mak 1.bagi ayah 1..so utang mak lagi 9ringgit..ayah 9ringgit  (18ringgit yg hutang lagi)

Soalan 8:
Malas jawab sbb teori yg tak betul

Soalan 9:
2x semayang zohor n asar = Total 4x tahiyat pd pkul 5.30ptg
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2010 02:12 PM | Show all posts
letih aku jawab..jawapan pls
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2010 06:04 AM | Show all posts
sume jwpn yg diberi salah
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2010 06:04 AM | Show all posts
jawapanny ialah.................
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2010 04:12 PM | Show all posts
Soalan 1:
Anda menyertai perlumbaan. Anda mengejar dan memotong orang yang kedua. Sekarang Anda ditempat yang ke berapa?
pertama
Soalan 2:
Jika anda memotong tempat orang yang terakhir, jadi anda di tempat...?
pertama
Soalan 3:
Soalan kira-kira bermuslihat! Perhatian: Ini mesti dilakukan dengan mengunakan congakan sahaja . Jangan guna kertas dan pensil atau mesen kira-kira. Cuba lah... Ambil 1000 dan campur 40. Sekarang campur lagi 1000. Campur lagi 30.... Campur lagi 1000. Campur lagi 20 ... Campur lagi 1000. Campur lagi 10 ... Berapa kah jumlah semua?
4,100
Soalan 4:
Beberapa bulan memiliki 30 hari, beberapa memiliki 31 hari.soalannyer Ada
berapa bulan yang memiliki 28 hari?
12 bulan i.e. semua
Soalan 5:
Jika doktor memberikan 3 buah pil dan menyarankan anda untuk
menelan satu pil dengan jarak waktu setengah jam, berapa lama
waktu yang anda perlukan untuk menghabiskan seluruh pil tersebut?
seluruh? telan sebijik pil? sekali telan je.
Soalan 6:
Berapa banyak binatang dari setiap species yang dibawa Musa ke
bahteranya?
takde. bahtera bukan ke kisah nabi Nuh?
Soalan 7:
Adam nak beli baju raya yang berharga RM20, die pinjam kat ayah =rm 10 dan die pinjam kat ibu = rm10. hari ini ada promosi raya dan harga baju raya tersebut turun menjadi RM15. Adam beli baju raya tersebut, sekarang Adam mempunyai RM5. Adam membayar hutang RM1 kepada ayah dan RM1 kepada ibu. so Adam masih hutang ibu RM9 dan ayah RM9 dan di tangan Adam ada RM3.So, jumlah keseluruhan duit RM9+RM9+RM3 =RM21
Huh.. camne boleh lebih RM1???
...erk...
Soalan 8:
Mizi nak beli baju raya yang berharga RM20, die pinjam kat ayah =rm 10 dan die pinjam kat ibu = rm10. hari ini ada promosi raya dan harga baju raya Mizi turun menjadi RM15. Mizi beli baju tersebut, sekarang Mizi mempunyai RM5. Mizi membayar hutang RM2 kepada ayah dan RM2 kepada ibu. so Mizi masih hutang ibu RM8 dan ayah RM8 dan di tangan Mizi ada RM1 .So, jumlah keseluruhan duit RM8+RM8+RM1 =RM17
Huh.. camne boleh kurang RM3???
...erk...juga
Soalan 9:
Solat fardhu yang mana boleh buat 4 kali Tahhiyat
lupa rakaat kot.
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2010 12:59 PM | Show all posts
jawpan??/ {:3_84:}
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2010 04:18 PM | Show all posts
jawapan IRZeeBuk semua betul kecuali soalan 9...jawapannya ialah makmum masbuk yg ikut imam tahyat awal(rakaat ke-2) solat maghrib...sebab rakaat  ke-2 tu xdikira(sebab masbuk) tp dia da duduk tahyat sekali...so bila imam tahyat akhir, makmum da 2 kali tahyat.bile imam da bg salam, makmum kena sambung 2 rakaat lagi..so ade 2 lagi tahyat...so jumlahnye 4 tahyat...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2016 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.059446s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list