CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 2980|Reply: 27

memulakan bisnes..camne??

[Copy link]

Rank: 6Rank: 6

Post on 7-10-2009 01:44 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

salam..

salju skrg 24 thn,masih study..insyaAllah abis next year..

salju mmg berminat sgt nak wat bisnes..
salju nyer plan nak keje dulu after grad..
at the same time salju blaja selok belok berniaga..

so ngan gaji yg ade n ilmu sket2..~umo 28 nak start bisnes..
salju mmg minat nak ada butik pakaian sendiri..
tapi salju tak reti menjahit..fesyen2 lagi la tak reti kan..
tapi salju leh amik kursus kan..

salju nak tanya pendapat senior2 dlm bisnes ni la..
ok ke plan salju camni?.
if salju bertemu jodoh sebelum 28,agak2nye mengganggu tak plan salju..kut2 la tak leh uruskan semua hal ke..
sbb salju takmo terlalu mengejar kejayaan dlm bisnes sampai abaikan family(if kawen la kan)..

if plan salju ni ok..
apa yg patut salju wat skrg?modal camne?..
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 7-10-2009 02:57 PM |All posts
buat apa yang ada depan mata dulu
akauntan
017 305 2644
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-10-2009 10:07 PM |All posts
salju...

blaja amik course apa...?

nanti kalau bod usahawan ni buat perjumpaan, join le sama...banyak info yang boleh dapat...dan kalau nak buka butik, tak semestinya kena jahit baju sendiri...buat permulaan, boleh dapatkan bekalan baju dari pemborong...ramai pemborong yang join perjumpaan bod usahawan...diaorg sume boleh tolong...nanti join ye...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 7-10-2009 11:38 PM |All posts
salju, saya cadangkan network marketing. Cari buku why we recommed network marketing by donald trump and robert t kyosaki. Very inspiring. Then, log on to

http://www.alphalipidasia.com/search/label/Marketing%20Plan

kalau berminat hubungi saya, 019-652 4041-fitri. Kita set appointment. Kalau takut, bawa bapa/abang/emak sekali.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-10-2009 09:15 AM |All posts
uiks promote bisnes ke tuan???
kosong sahaja
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 8-10-2009 09:21 AM |All posts
pengalaman aku dulu, lepas SPM, sambung blaja amik diploma dalam new Inew T. sambil sambil tu aku kije kilang. dalam masa yg saya aku mula minat dalam bidang komputer. masa tu tahun 2003/2004. lepas aku abis blaja, aku kije kije kije ..... sambil tu aku blaja selok belok meniaga. apa yg aku nak meniaga kalau aku minat. so aku amik keputusan masuk bidang IT. sampai lah sekarang aku meniaga IT. hehehehe.....
Man hasuna bidayatuhu hasuna ~

~ :: http://winamp05.ucoz.net/ :: ~
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-10-2009 10:11 AM |All posts
kerja yang bagus winamp...
kosong sahaja
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 8-10-2009 11:19 AM |All posts
7# zidlan

ko pulak camna zidlan ? cerita sikit pengalaman.
Man hasuna bidayatuhu hasuna ~

~ :: http://winamp05.ucoz.net/ :: ~
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 8-10-2009 08:05 PM |All posts
5# zidlan

sharing is caring. hehehe 2 dalam 1. Nak bgtau kat semua kat sini pasal apa yang aku baca, dgn pilihan2 yang ada depan mata. Kemudian, 'think and analyse'.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-10-2009 11:13 PM |All posts
9# 2tigapuluh2
fitri...

ko duk kat mana...?

aku suka dengar orang bercerita...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 8-10-2009 11:40 PM |All posts
Post Last Edit by 2tigapuluh2 at 8-10-2009 23:43

10# zaidi_MZZ

kota damansara. Ko lak?

So cik kak kita ni? mcm mana? dah dpt idea nak buat apa? X kisah lah kita nak jual apa pun. Yang penting halal dan kita passion dgn apa yg kita buat. Always motivated, jgn 'warm-warm chicken shit'. Dapatkan restu parents/suami. Sbb restu diorang tu akan menyumbang kepada kejayaan kita.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-10-2009 11:42 PM |All posts
11# 2tigapuluh2

aku duk shah alam...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 8-10-2009 11:46 PM |All posts
12# zaidi_MZZ

pantasnye reply. oo Shah Alam je. Contact je aku. kita set appointment. Mcm biasa, kalau takut bawalah ibu/ayah/kakak/abang/gf/tunang dsb.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-10-2009 11:59 PM |All posts
12# zaidi_MZZ  

pantasnye reply. oo Shah Alam je. Contact je aku. kita set appointment. Mcm biasa, kalau takut bawalah ibu/ayah/kakak/abang/gf/tunang dsb.
2tigapuluh2 Post at 8-10-2009 23:46

aku paling takut nak bawak gf...

kang pisau potong daging bini aku melekat kat kepala aku...

nanti bebila ko nak turun shah alam, contact le aku (jap lagi aku sms ko no. aku)...tapi sok sampai ahad, aku takde kat sini, aku ke kedah...

kalau minggu depan, insyaAllah...

tapi...ada jadualnya, sebab aku skang ni jadi surarumah...kalau weekday, siang tak boleh jumpa, tapi malam no hal...kalau weekend lak, pagi petang siang malam no hal nyer...

lagi satu...Deepavali pun aku takde kat sini...aku ke ipoh...

lagi satu tambahan...Raya Haji pun aku takde kat sini...yang ni tak tau lagi ke mana...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 9-10-2009 06:19 AM |All posts
aku paling takut nak bawak gf...

kang pisau potong daging bini aku melekat kat kepala aku...

nanti bebila ko nak turun shah alam, contact le aku (jap lagi aku sms ko no. aku)...tapi sok  ...
zaidi_MZZ Post at 8-10-2009 23:59


amboi...ini ko ni YB ke?. Ok, x de masalah. nnti aku masukkan nama ko dalam jadual aku.
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 9-10-2009 09:37 AM |All posts
salam..

salju skrg 24 thn,masih study..insyaAllah abis next year..

salju mmg berminat sgt nak wat bisnes..
salju nyer plan nak keje dulu after grad..
at the same time salju blaja selok belok b ...
salju_mutiara Post at 7-10-2009 13:44


Tahniah kpd salju sebab ada visi nak buat bisnis.

1) Kerja dulu dlm 2-3 tahun kumpul modal sambil belajar bisnis sikit2.
2) Buat part-time bisnis dulu spt jual brooch atau kain nak gain experience.
3) Buat personal loan dan ditambah dgn duit simpanan at least mesti 100k nak buka butik.
4) Sambil tu survey2 area sebagai lokasi nak buka premis. Kalau saya seminggu saya dok perati area nak tahu potential customer kita.
5) Join kursus yg dianjurkan oleh MARA dan PUNB.
6) Jgn lupa lepas dah buka premis apply geran dari PUNB. PUNB akan beri separuh bayaran sewa premis dan juga peralatan yg dibeli.
7) Lepas buka premis boleh apply loan MARA (paling direkomen)
8) Pakaian siap boleh diborong di Jalan Kenanga. Asessori kat GM Plaza dan Jln TAR. Tak payah ada kemahiran menjahit pun.
9) Buat promosi dlm bentuk flyer dan bunting. Iklan dlm media yg sesuai.
10) Buat penyata akaun untuk rekod aliran kewangan, penyata untung rugi dan untuk kiraan tax.

Kalau ada apa2 pertanyaan lanjut boleh PM.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 9-10-2009 12:11 PM |All posts
amboi...ini ko ni YB ke?. Ok, x de masalah. nnti aku masukkan nama ko dalam jadual aku.
2tigapuluh2 Post at 9-10-2009 06:19

benda yang baik, aku amin je...
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 9-10-2009 04:34 PM |All posts
Tahniah kpd salju sebab ada visi nak buat bisnis.

1) Kerja dulu dlm 2-3 tahun kumpul modal sambil belajar bisnis sikit2.
2) Buat part-time bisnis dulu spt jual brooch atau kain nak gain expe ...
Lantera Post at 9-10-2009 09:37


thanks a lot lantera...:pompom:
insyaAllah salju ikut cadangan lantera..
anyway lantera wat bisnes butik gak ke?
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 9-10-2009 04:36 PM |All posts
salju...

blaja amik course apa...?

nanti kalau bod usahawan ni buat perjumpaan, join le sama...banyak info yang boleh dapat...dan kalau nak buka butik, tak semestinya kena jahit baju sendiri...b ...
zaidi_MZZ Post at 7-10-2009 22:07

thanks zaidi_mzz..

salju amik kos kimia..
camne nak tau pasal bod usahawan nih?
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 9-10-2009 04:40 PM |All posts
salju, saya cadangkan network marketing. Cari buku why we recommed network marketing by donald trump and robert t kyosaki. Very inspiring. Then, log on to

http://www.alphalipidasia.com/search/labe ...
2tigapuluh2 Post at 7-10-2009 23:38


salju penah join network marketing..b4 nih bisnes topup..
tapi silap strategi kut..n salju sibuk ngan study project..salju tak berjaya..
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 9-10-2009 04:49 PM |All posts
ader kawan ai tu, belajar tinggi2 sampai ke negeri arab, tapi dia trus meniaga, tak pernah pun keje ngan orang... bila tanya sekarang, dia cakap tak ingat sijil belajar simpan mana sebab sibuk cari duit meniaga jer...ekekekeeke
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 9-10-2009 04:52 PM |All posts
Post Last Edit by salju_mutiara at 9-10-2009 16:53

salju ingat skrg nak wat bisnes online jual tudung,selendang  n baju2 wanita..
sbb salju slalu survey kat tenet,bisnes ni bagus gak..
bese ar pmpn kan suke shopping2 nih..ahaks..

salju terpk nak wat ngan partner sorang..

ok ke ek?
camne nak dpt supplier?ade leh bg cadangan?
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 11-10-2009 12:55 AM |All posts
Post Last Edit by salju_mutiara at 9-10-2009 16:53

salju ingat skrg nak wat bisnes online jual tudung,selendang  n baju2 wanita..
sbb salju slalu survey kat tenet,bisnes ni bagus gak..
bese ar pm ...
salju_mutiara Post at 9-10-2009 16:52


kena peka latest design. mcm skang ni tudung ekin yang colorfull tu. Lepas tu nak cari supplier cuba tanya2 tauke kedai2 kat nilai 3 ke. mcm mana dia dpt resource. Cakap lah salju ni student nak buat assignment pasal tudung ke...(pandai2 la nak tipu)
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 11-10-2009 11:26 AM |All posts
1# salju_mutiara

Selalu ler masuk kat sini.....otai2 ramai yg sedia membantu....
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 20-10-2009 05:50 PM |All posts
Erm ikutkan ramai jerk student2 meniaga skang ni..depa gunakan online dan offline skit2 jerk. Janji bile dah ada networking tu lebih lah senang kan .
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 26-11-2014 08:33 PM , Processed in 0.154608 second(s), 27 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top