CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345678Next
Return Post new threads
Show: 42850|Reply: 185

Peluang Kerja di Australia or NewZealand

[Copy link]

Rank: 3Rank: 3

Post on 26-10-2009 10:38 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Guys,Aku kat sini tengah mencari peluang untuk bekerja di tempat orang,
sekarang aku dengan wife aku tengah mengintai peluang apa pekerjaan yang boleh dibuat di tempat orang.

Korang tak pernah ke terasa nak kerja disana? n tau tak apa step pertama yang patut aku buat?
Di mana untuk dapatkan sumber kerja di sana?
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 26-10-2009 11:04 AM |All posts
Pergi travel dulu untuk seminggu 2....tgk tempat mane yang strategik...bukan main tale jer..

ko wat bisness or nak keje ngan orang..
http://www.milysa2u.com/black_colour
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 26-10-2009 11:13 AM |All posts
itulaaah,
aku dengar peluang as pekerja banyak kat sana,
tapi aku tak pasti samada kerja as buruh or wat.

ada sesiapa ke yang sekarang ada di NZ or AUS
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 26-10-2009 11:26 AM |All posts
tanya la sape yang pernah kerja kat sana...bukan senang..hidup mcm orang indon kat sini..
http://www.milysa2u.com/black_colour
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 26-10-2009 01:44 PM |All posts
alamak, biar benar....
hurmmmmm kalau dikira camtu, agak mengerikan laaa yerk

nak survive tu kena compete ngan indon gak kan...
perghhhh
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 26-10-2009 03:41 PM |All posts
alamak, biar benar....
hurmmmmm kalau dikira camtu, agak mengerikan laaa yerk

nak survive tu kena compete ngan indon gak kan...
perghhhh
tomz Post at 26-10-2009 13:44


aku x tahu...tp ko kene la tanye sap2 yang kerje kat sane..


Apesal ko nak keje kat sana....kat sini x leh makan ker..
http://www.milysa2u.com/black_colour
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 27-10-2009 09:26 AM |All posts
bukan kata tak boleh makan,
kat mana-mana pun cukup rasanya.

We decided to cari other country untuk cuba nasib. tapi taklah sampai migrate lagi.
Tapi base on research kat web2 ni, NZ or Aus antara yang menarik.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 27-10-2009 09:57 AM |All posts
bukan ko jer...bos aku pun same...tp die cuma cari job kat sane jer...

1st speaking kalau x fasih x boleh bro...
2nd duit x byk pun x boleh..
3rd rumah kat sana x de sewa bulanan...dia main sewa tahunan..(aku rase la)
http://www.milysa2u.com/black_colour
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 27-10-2009 01:54 PM |All posts
aussie bukan bayo sewa mingguan ker????

btw, good luck...
Losers mmg kerja meroyan 24 jam kan ...kan...kan...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 27-10-2009 02:37 PM |All posts
bukan ko jer...bos aku pun same...tp die cuma cari job kat sane jer...

1st speaking kalau x fasih x boleh bro...
2nd duit x byk pun x boleh..
3rd rumah kat sana x de sewa bulanan...dia main sewa  ...
cmf_eddie_world Post at 27-10-2009 09:57


1. ada ramai je yg english tak fasih boleh dpt kerja..tapi memang satu point penting kalu nak keja sini..pernah jumpa satu doctor mai dari mainland china, english sepatah haram aku tak paham..main hangguk2 je.. .tapi pasal dah kurang doktor depa pejam mata..
2. ini betul..
3. sewa rumah rate mingguan tapi bayarnya setiap bulan sekali..biasanya sign contract sewa rumah tuk 6 bulan atau setahun, after which you have the right to refuse to sign a contract..once you sign a new contract after completing the old one and then decided to move you are responsible to pay remainder of the rent, atau you kena cari tenant tuk rumah tu..then you can get your deposit back..

mcm other forumer said, mai cuti2 oz dulu dlm seminggu dua..tgk peluang keja kat oz pastu baru decide nak keja..peluang keja bnyk dlm bidang it, engineering dan medical..haku dah lama tinggalkan dunia keja ni..dulu keja pun thru recruitment agency..gud luck..
Earthlings are primitive species, we shall come and show you the real civilization.
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 27-10-2009 02:43 PM |All posts
tanya la sape yang pernah kerja kat sana...bukan senang..hidup mcm orang indon kat sini..
cmf_eddie_world Post at 26-10-2009 11:26



tak paham stetment ni 'hidup mcm org indon' kat sini (malaysia)..ramai je rakyat malaysia berjaya kat sini..oz is the land of immigrant much like usa,uk..everyone get the same treatment here..
Earthlings are primitive species, we shall come and show you the real civilization.
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 27-10-2009 02:48 PM |All posts
alamak, biar benar....
hurmmmmm kalau dikira camtu, agak mengerikan laaa yerk

nak survive tu kena compete ngan indon gak kan...
perghhhh
tomz Post at 26-10-2009 13:44


hehehe...nyah nak survive tu bukan saing dgn org indon je..ramai lagi bangsa yg dtg mai sini cari rejeki..
Earthlings are primitive species, we shall come and show you the real civilization.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 27-10-2009 03:13 PM |All posts
thanks nour,
very informative

r u in oz sekarang ni? sekarang ko kerja kat mana?

aku kalau dapat ingin datang ke sana untuk buat survey dulu,
which region yang boleh dicadangkan? aku ada member kat canbera
tapi tak tau mana yang baguih
please advice
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 27-10-2009 03:34 PM |All posts
tomz

saya kat melbun..saya dah tak keja dah..dok rumah jaga anak2 le..tapi buat volunteer work kat local kindy..nak cari keja mana2 pun boleh, tgk je jenis pekerjaan yg dicari..checklah website www.seek.com.au,careerone.com.au,myjobseeker.com.au..ini yg haku tau lah..ada lagi kot website lain./
Earthlings are primitive species, we shall come and show you the real civilization.
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 27-10-2009 06:45 PM |All posts
tak paham stetment ni 'hidup mcm org indon' kat sini (malaysia)..ramai je rakyat malaysia berjaya kat sini..oz is the land of immigrant much like usa,uk..everyone get the same treatment here..
nour2001 Post at 27-10-2009 14:43


laki aku keje kat supermarket..supervisor dia sorang dari indonesia, sorang lagi dari bangladesh. aku pon gelak..gilerrr, dapat bos mat indon & mat bangla..wakakaka..terbalik daripada kat msia daaa..
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 28-10-2009 12:29 AM |All posts
8# cmf_eddie_world

sewa tahunan???? setau aku sana gaji mingguan sewa bilik pon mingguan.
i hate this country.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 28-10-2009 12:33 AM |All posts
tanya la sape yang pernah kerja kat sana...bukan senang..hidup mcm orang indon kat sini..
cmf_eddie_world Post at 26-10-2009 11:26


macam indon, rase aku buruh kat sane hidup selesa. takde hidup bersempit2 cam kat cni. takdele satu bilik sampai 20 orang.
i hate this country.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 28-10-2009 09:48 AM |All posts
Belah australia n new zealand sewa minguan ek...aku ingat mcm abu dhabi...kalau kat sana dia main sewa tahunan..
http://www.milysa2u.com/black_colour
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 28-10-2009 11:21 AM |All posts
Belah australia n new zealand sewa minguan ek...aku ingat mcm abu dhabi...kalau kat sana dia main sewa tahunan..
cmf_eddie_world Post at 28-10-2009 09:48



sewa boleh bayar samada mingguan atau bulanan..ikut contract sewa rumah tu le..
Earthlings are primitive species, we shall come and show you the real civilization.
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 28-10-2009 11:33 AM |All posts
laki aku keje kat supermarket..supervisor dia sorang dari indonesia, sorang lagi dari bangladesh. aku pon gelak..gilerrr, dapat bos mat indon & mat bangla..wakakaka..terbalik daripada kat msia daa ...
plja2117 Post at 27-10-2009 18:45


hehe..dah rasa mcm org indo/bangla la ni keja kat malaysia ye....la ni ramai immigrant belah asia selatan mai sini..my neighborhood kiri kanan dpn belakang dari india,pakistan,sri lanka..hari2 bau rempah kari derang masak. .yg haku nampak la sekarang ni ramai org2 india keja kat petrol station,711,grocery shop,pasaraya,delivery guy(postal or fast food), mana2 yg gaji rendah ni derang dah bnyak sapu..modus operandi derang mai oz guna visa pelajar (biasa bidang hospitality mcm chef), habis 2 thn apply pr...
Earthlings are primitive species, we shall come and show you the real civilization.
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 28-10-2009 12:41 PM |All posts
20# nour2001

neighbour aku lak rasanya 90% orang asian (tatau ah chinese ke, jepun ke, korea ke, filipino ke..tapi suma mata sepet ah..). kengkadang aku rasa duduk kat oz ni sebenanya dah macam duduk kat singapore kot..lagi banyak chinese, omputihnya sikit2 aje. kalau pegi library university pun..95% chinese. agaknya omputih ni gamaknya tak pegi library kot..takpun mmg university sini penuh ngan asian :cf:

kalau nak tgk omputih..kat tv aje kot nampak banyak..
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 28-10-2009 05:12 PM |All posts
nak kije kat OZ/NZ? good luck! cari habis2an...jgn main terjah jer.

1. tgk immigration website. www.immi.gov.au
ada byk info dlm ni pasal visa classes. pastu requirement utk visa migrants pun dah tukar. english test, job search etc. pegi baca2 ok. yg ni jgn nak shortcut2.

2. taxes kat sini up till 40% tau! so if u think ur salary threshold sampai la ke teratas sekali per annum mmg bayo 40% ler. boleh tgk kat www.ato.gov.au  (aah, tak buat tax return lagi!)

3. like everywhere else, bwk diri baik2. mcm kat sini aku tinggal regional. (extra point utk PR nanti ) byk omputih dr bangsa lain. aku akan try tinggal kat sini lelame sbb melbourne/sydney dah mcm kl/singapore. byk giler immigrants.

4. job opportunity is equal! ini aku suke. kalo ko terrer ko dpt, kalo tak, cube lagi. and some of the employers are helpful too. office aku lagi sakat aku dr malaysia. ofismate aku ramai dah pegi malaysia so derang tau ler. heheh so kat ofis tu aku sorang yg ada problem visa la, apa jadah lagi la. depa pun dok tanya2. hehehe informasi terlebih betul.

hmm...ape  lagi ek? tanya la lagi...hope this helps
Carpe Diem - Seize The Day
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 29-10-2009 08:17 AM |All posts
22# redsinner

oohh..lagi satu. takat ni (stau aku la), banyak employer suka pekerja dari malaysia. katanya rajin2 & bagus/pandai buat keje. bos aku pun tiap kali ada vacancy mesti tanya..takde kawan2 di malaysia yang nak keje kat oz ke? tapi memandangkan kawan2 aku kat msia ni banyak hampeh..sikit2 mc, pantang dapat peluang suka ngular etc aku pun tak berani la nak rekmen sapa2 nyer nama..kang tak pasal2 buat buruk nama pekerja malaysia aje daa...
Reply

Props Report

Warrior

aku adalah aku

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 29-10-2009 12:31 PM |All posts
eh plja2117.....membe aku ada nak keje...bleh ke....
GGH 049

aku yg sendiri....
Reply

Props Report

Warrior

aku adalah aku

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 29-10-2009 12:32 PM |All posts
red....ko tak nak banje wid minum2 ke...makan2 ke....ekekeke
GGH 049

aku yg sendiri....
Reply

Props Report

12345678Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 24-7-2014 10:18 AM , Processed in 0.166040 second(s), 23 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top