CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 52707|Reply: 193

Peluang Kerja di Australia or NewZealand

[Copy link]
Post time 26-10-2009 10:38 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Guys,Aku kat sini tengah mencari peluang untuk bekerja di tempat orang,
sekarang aku dengan wife aku tengah mengintai peluang apa pekerjaan yang boleh dibuat di tempat orang.

Korang tak pernah ke terasa nak kerja disana? n tau tak apa step pertama yang patut aku buat?
Di mana untuk dapatkan sumber kerja di sana?
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2009 11:04 AM | Show all posts | Share
Pergi travel dulu untuk seminggu 2....tgk tempat mane yang strategik...bukan main tale jer..

ko wat bisness or nak keje ngan orang..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-10-2009 11:13 AM | Show all posts | Share
itulaaah,
aku dengar peluang as pekerja banyak kat sana,
tapi aku tak pasti samada kerja as buruh or wat.

ada sesiapa ke yang sekarang ada di NZ or AUS
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2009 11:26 AM | Show all posts | Share
tanya la sape yang pernah kerja kat sana...bukan senang..hidup mcm orang indon kat sini..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-10-2009 01:44 PM | Show all posts | Share
alamak, biar benar....
hurmmmmm kalau dikira camtu, agak mengerikan laaa yerk

nak survive tu kena compete ngan indon gak kan...
perghhhh
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2009 03:41 PM | Show all posts | Share
alamak, biar benar....
hurmmmmm kalau dikira camtu, agak mengerikan laaa yerk

nak survive tu kena compete ngan indon gak kan...
perghhhh
tomz Post at 26-10-2009 13:44


aku x tahu...tp ko kene la tanye sap2 yang kerje kat sane..


Apesal ko nak keje kat sana....kat sini x leh makan ker..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-10-2009 09:26 AM | Show all posts | Share
bukan kata tak boleh makan,
kat mana-mana pun cukup rasanya.

We decided to cari other country untuk cuba nasib. tapi taklah sampai migrate lagi.
Tapi base on research kat web2 ni, NZ or Aus antara yang menarik.
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2009 09:57 AM | Show all posts | Share
bukan ko jer...bos aku pun same...tp die cuma cari job kat sane jer...

1st speaking kalau x fasih x boleh bro...
2nd duit x byk pun x boleh..
3rd rumah kat sana x de sewa bulanan...dia main sewa tahunan..(aku rase la)
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2009 01:54 PM | Show all posts | Share
aussie bukan bayo sewa mingguan ker????

btw, good luck...
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2009 02:37 PM | Show all posts | Share
bukan ko jer...bos aku pun same...tp die cuma cari job kat sane jer...

1st speaking kalau x fasih x boleh bro...
2nd duit x byk pun x boleh..
3rd rumah kat sana x de sewa bulanan...dia main sewa  ...
cmf_eddie_world Post at 27-10-2009 09:57


1. ada ramai je yg english tak fasih boleh dpt kerja..tapi memang satu point penting kalu nak keja sini..pernah jumpa satu doctor mai dari mainland china, english sepatah haram aku tak paham..main hangguk2 je.. .tapi pasal dah kurang doktor depa pejam mata..
2. ini betul..
3. sewa rumah rate mingguan tapi bayarnya setiap bulan sekali..biasanya sign contract sewa rumah tuk 6 bulan atau setahun, after which you have the right to refuse to sign a contract..once you sign a new contract after completing the old one and then decided to move you are responsible to pay remainder of the rent, atau you kena cari tenant tuk rumah tu..then you can get your deposit back..

mcm other forumer said, mai cuti2 oz dulu dlm seminggu dua..tgk peluang keja kat oz pastu baru decide nak keja..peluang keja bnyk dlm bidang it, engineering dan medical..haku dah lama tinggalkan dunia keja ni..dulu keja pun thru recruitment agency..gud luck..
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2009 02:43 PM | Show all posts | Share
tanya la sape yang pernah kerja kat sana...bukan senang..hidup mcm orang indon kat sini..
cmf_eddie_world Post at 26-10-2009 11:26



tak paham stetment ni 'hidup mcm org indon' kat sini (malaysia)..ramai je rakyat malaysia berjaya kat sini..oz is the land of immigrant much like usa,uk..everyone get the same treatment here..
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2009 02:48 PM | Show all posts | Share
alamak, biar benar....
hurmmmmm kalau dikira camtu, agak mengerikan laaa yerk

nak survive tu kena compete ngan indon gak kan...
perghhhh
tomz Post at 26-10-2009 13:44


hehehe...nyah nak survive tu bukan saing dgn org indon je..ramai lagi bangsa yg dtg mai sini cari rejeki..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-10-2009 03:13 PM | Show all posts | Share
thanks nour,
very informative

r u in oz sekarang ni? sekarang ko kerja kat mana?

aku kalau dapat ingin datang ke sana untuk buat survey dulu,
which region yang boleh dicadangkan? aku ada member kat canbera
tapi tak tau mana yang baguih
please advice
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2009 03:34 PM | Show all posts | Share
tomz

saya kat melbun..saya dah tak keja dah..dok rumah jaga anak2 le..tapi buat volunteer work kat local kindy..nak cari keja mana2 pun boleh, tgk je jenis pekerjaan yg dicari..checklah website www.seek.com.au,careerone.com.au,myjobseeker.com.au..ini yg haku tau lah..ada lagi kot website lain./
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2009 06:45 PM | Show all posts | Share
tak paham stetment ni 'hidup mcm org indon' kat sini (malaysia)..ramai je rakyat malaysia berjaya kat sini..oz is the land of immigrant much like usa,uk..everyone get the same treatment here..
nour2001 Post at 27-10-2009 14:43


laki aku keje kat supermarket..supervisor dia sorang dari indonesia, sorang lagi dari bangladesh. aku pon gelak..gilerrr, dapat bos mat indon & mat bangla..wakakaka..terbalik daripada kat msia daaa..
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2009 12:29 AM | Show all posts | Share
8# cmf_eddie_world

sewa tahunan???? setau aku sana gaji mingguan sewa bilik pon mingguan.
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2009 12:33 AM | Show all posts | Share
tanya la sape yang pernah kerja kat sana...bukan senang..hidup mcm orang indon kat sini..
cmf_eddie_world Post at 26-10-2009 11:26


macam indon, rase aku buruh kat sane hidup selesa. takde hidup bersempit2 cam kat cni. takdele satu bilik sampai 20 orang.
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2009 09:48 AM | Show all posts | Share
Belah australia n new zealand sewa minguan ek...aku ingat mcm abu dhabi...kalau kat sana dia main sewa tahunan..
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2009 11:21 AM | Show all posts | Share
Belah australia n new zealand sewa minguan ek...aku ingat mcm abu dhabi...kalau kat sana dia main sewa tahunan..
cmf_eddie_world Post at 28-10-2009 09:48



sewa boleh bayar samada mingguan atau bulanan..ikut contract sewa rumah tu le..
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2009 11:33 AM | Show all posts | Share
laki aku keje kat supermarket..supervisor dia sorang dari indonesia, sorang lagi dari bangladesh. aku pon gelak..gilerrr, dapat bos mat indon & mat bangla..wakakaka..terbalik daripada kat msia daa ...
plja2117 Post at 27-10-2009 18:45


hehe..dah rasa mcm org indo/bangla la ni keja kat malaysia ye....la ni ramai immigrant belah asia selatan mai sini..my neighborhood kiri kanan dpn belakang dari india,pakistan,sri lanka..hari2 bau rempah kari derang masak. .yg haku nampak la sekarang ni ramai org2 india keja kat petrol station,711,grocery shop,pasaraya,delivery guy(postal or fast food), mana2 yg gaji rendah ni derang dah bnyak sapu..modus operandi derang mai oz guna visa pelajar (biasa bidang hospitality mcm chef), habis 2 thn apply pr...
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2009 12:41 PM | Show all posts | Share
20# nour2001

neighbour aku lak rasanya 90% orang asian (tatau ah chinese ke, jepun ke, korea ke, filipino ke..tapi suma mata sepet ah..). kengkadang aku rasa duduk kat oz ni sebenanya dah macam duduk kat singapore kot..lagi banyak chinese, omputihnya sikit2 aje. kalau pegi library university pun..95% chinese. agaknya omputih ni gamaknya tak pegi library kot..takpun mmg university sini penuh ngan asian :cf:

kalau nak tgk omputih..kat tv aje kot nampak banyak..
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2009 05:12 PM | Show all posts | Share
nak kije kat OZ/NZ? good luck! cari habis2an...jgn main terjah jer.

1. tgk immigration website. www.immi.gov.au
ada byk info dlm ni pasal visa classes. pastu requirement utk visa migrants pun dah tukar. english test, job search etc. pegi baca2 ok. yg ni jgn nak shortcut2.

2. taxes kat sini up till 40% tau! so if u think ur salary threshold sampai la ke teratas sekali per annum mmg bayo 40% ler. boleh tgk kat www.ato.gov.au  (aah, tak buat tax return lagi!)

3. like everywhere else, bwk diri baik2. mcm kat sini aku tinggal regional. (extra point utk PR nanti ) byk omputih dr bangsa lain. aku akan try tinggal kat sini lelame sbb melbourne/sydney dah mcm kl/singapore. byk giler immigrants.

4. job opportunity is equal! ini aku suke. kalo ko terrer ko dpt, kalo tak, cube lagi. and some of the employers are helpful too. office aku lagi sakat aku dr malaysia. ofismate aku ramai dah pegi malaysia so derang tau ler. heheh so kat ofis tu aku sorang yg ada problem visa la, apa jadah lagi la. depa pun dok tanya2. hehehe informasi terlebih betul.

hmm...ape  lagi ek? tanya la lagi...hope this helps
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2009 08:17 AM | Show all posts | Share
22# redsinner

oohh..lagi satu. takat ni (stau aku la), banyak employer suka pekerja dari malaysia. katanya rajin2 & bagus/pandai buat keje. bos aku pun tiap kali ada vacancy mesti tanya..takde kawan2 di malaysia yang nak keje kat oz ke? tapi memandangkan kawan2 aku kat msia ni banyak hampeh..sikit2 mc, pantang dapat peluang suka ngular etc aku pun tak berani la nak rekmen sapa2 nyer nama..kang tak pasal2 buat buruk nama pekerja malaysia aje daa...
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2009 12:31 PM | Show all posts | Share
eh plja2117.....membe aku ada nak keje...bleh ke....
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2009 12:32 PM | Show all posts | Share
red....ko tak nak banje wid minum2 ke...makan2 ke....ekekeke
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

29-5-2015 04:10 PM GMT+8 , Processed in 0.149251 second(s), 11 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list