CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 20361|Reply: 20

Tahi mata banyak bila bangun pagi

[Copy link]
Post time 13-11-2009 09:38 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salam,

Anak saya dah 2 tahun (baby lg ke?) baru2 ni bila bangun pagi, tahi mata banyak sampai kdg2 susah nak buka mata sbb dah keras. Tapi anak saya ni tak pula sakit mata, ok je matanya.
Boleh tahu apa yg menyebabkan tahi mata jadi banyak bila tidur? Mak mertua saya cakap may be sebab cuaca panas.
Forumers lain ada experiece tak ttg ni? Apa petua utk kembali normal?
TQ
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 09:53 AM | Show all posts | Share
my MIL ckp .. kalau  byk tahi mata keluar waktu pagi tandanya  panas dlm badan .. biasanya baby baru lahir yg byk tahi mata .
baru2 ni anak sy umur 4thn kluar tahi mata besar2 waktu pagi .. then MIL suruh bg mandi waktu pagi , ptg mandi jgn bagi bsh rambut .. minum banyak air kembang semangkuk ..
alhamdulliah seminggu ni da ok la ..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 10:09 AM | Show all posts | Share
pns dlm 2 kot...xpn elergi mta...
ak sndri pn, da beso cm ni, stil kua gak...
cos elergi doc ckp..
n toksin dr bdn kluar...
try permata hijrah...
tp utk bdak, xsure la leh pki ke x...
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 10:15 AM | Show all posts | Share
terjumpa lak benda nih... nak saya pun amcam ni 2 tiga hari nih. Tapi tak le sampai tak boleh bukak mata. Sblm ni memang demam panas. Sekarang ni, badan dah tak panas lagi tapi bertaik mata lak. Mungkin betul panas dalam badan kot.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 10:33 AM | Show all posts | Share
anak bb 8 bulan kena sakit mata-(tahi mata banyak).pergi beli kat  klinik jer ubat drop jer..2,3 4 hari eloklah nanti..kalau sakit mata boleh bagi susu cap gantung..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 10:46 AM | Show all posts | Share
anak kiki lak dari lahir lagi mata berair ngan bertaik.. sekarang dah 3 bulan dah.. tak tau nak buat ape... kadang2 tengok kesian dia..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 11:51 AM | Show all posts | Share
anak kiki lak dari lahir lagi mata berair ngan bertaik.. sekarang dah 3 bulan dah.. tak tau nak buat ape... kadang2 tengok kesian dia..
kikilala_comei Post at 13-11-2009 10:46


klu baby tengok gak sama ada kepala dia banyak tak kerak (cradle cap)..selalu bersihkan dan shampoo..sebab boleh gak jadi penyebab tahi mata ni...
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 11:52 AM | Show all posts | Share
klu baby tengok gak sama ada kepala dia banyak tak kerak (cradle cap)..selalu bersihkan dan shampoo..sebab boleh gak jadi penyebab tahi mata ni...
owencute Post at 13-11-2009 11:51

takde lak berkerak owen.. kepala dia bersih je.. lagipun rambut pun takde botak..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 11:56 AM | Show all posts | Share
anak kiki lak dari lahir lagi mata berair ngan bertaik.. sekarang dah 3 bulan dah.. tak tau nak buat ape... kadang2 tengok kesian dia..
kikilala_comei Post at 13-11-2009 10:46


tak cuba letak air susu badan kat mata baby ?

tu salah satu petua org2 lama utk jadikan ubat mata baby bertaik neh
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 01:26 PM | Show all posts | Share
tak cuba letak air susu badan kat mata baby ?

tu salah satu petua org2 lama utk jadikan ubat mata baby bertaik neh
mek_ja Post at 13-11-2009 11:56


Yup pernah dengar gak petua ni...tapi tak pernah try lagi
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 02:54 PM | Show all posts | Share
tak cuba letak air susu badan kat mata baby ?

tu salah satu petua org2 lama utk jadikan ubat mata baby bertaik neh
mek_ja Post at 13-11-2009 11:56

ye ke? ok nanti kiki try wat
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2009 02:20 PM | Show all posts | Share
baby ku pun bertaik sejak lahir tpi sebelah jer.
letak susu badan erk?nk trylh.
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2009 10:25 AM | Show all posts | Share
baby ku pun bertaik sejak lahir tpi sebelah jer.
letak susu badan erk?nk trylh.
ilham_ryana Post at 15-11-2009 14:20

sama la ngan baby kiki... berair dan bertaik sebelah mata sejak dari lahir lagi sampai sekarang.. tapi mata tak merah lak kalo sakit mata..
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2009 01:03 PM | Show all posts | Share
sama la ngan baby kiki... berair dan bertaik sebelah mata sejak dari lahir lagi sampai sekarang.. tapi mata tak merah lak kalo sakit mata..
kikilala_comei Post at 16-11-2009 10:25


ku dh try letak susu badan kt mata...harap2 oklah pasni.
petua mak...lepas basuh berak dia...tgn yg basah tu...sapu kt seluruh muka dia.
ni kire petua org2 dlu lah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2009 01:53 PM | Show all posts | Share
ku dh try letak susu badan kt mata...harap2 oklah pasni.
petua mak...lepas basuh berak dia...tgn yg basah tu...sapu kt seluruh muka dia.
ni kire petua org2 dlu lah.
ilham_ryana Post at 16-11-2009 13:03

ooo ada petua lain lagi ke??? lepas basuh berak dia.. tangan yang basah sapu kat muka dia.. ok nanti try yang ni lakk
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2009 11:16 AM | Show all posts | Share
8# kikilala_comei

sama la anak kita..dari lahir sebelah mata dia suka bertahi..

2 bulan ilang sat..pastu skrang 6 bulan dok ada balik..kepala dia bersih je...rambut pun takde sgt..
org kata maybe susu dia panas...kiki kasi susu apa
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2009 04:22 PM | Show all posts | Share
8# kikilala_comei

sama la anak kita..dari lahir sebelah mata dia suka bertahi..

2 bulan ilang sat..pastu skrang 6 bulan dok ada balik..kepala dia bersih je...rambut pun takde sgt..
org kata m ...
LaraCroft Post at 18-11-2009 11:16

susu anmum... ooo susu pun boleh menyebabkan mata anak bertaik ke??? lara guna susu ape?
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2009 12:37 PM | Show all posts | Share
susu anmum... ooo susu pun boleh menyebabkan mata anak bertaik ke??? lara guna susu ape?
kikilala_comei Post at 18-11-2009 16:22


rasenya xde kaitan ngan susu...ku ni fully bf..takkan susu ibu leh sbbkan mata bertaik.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2009 09:28 AM | Show all posts | Share
17# kikilala_comei

tak sure la sbb susu ke sebab apa..tp ikut kata owg tua tua dia panas sbb susu..lara guna susu enfalac..
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2009 03:53 PM | Show all posts | Share
ku dh try letak susu badan kt mata...harap2 oklah pasni.
petua mak...lepas basuh berak dia...tgn yg basah tu...sapu kt seluruh muka dia.
ni kire petua org2 dlu lah.
ilham_ryana Post at 16-11-2009 13:03

ryana.. alhamdullilah la... kiki try wat petua lepas basuh berak dia. tangan yang basah tu sapu kat muka dia. dah takde dah ryana.. dah 3 hari mata baby kiki dah tak berair dan bertaik.. happy sangat bila tengok mata dia dah ok.
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2010 11:03 PM | Show all posts | Share
Reply 20# kikilala_comei


    nak kena try gak n..anak umur 1t10b..mata klau bgun pgi minGGU n bertaik ijau
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

31-3-2015 01:29 AM GMT+8 , Processed in 0.129628 second(s), 13 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list