CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return to list New
View: 13513|Reply: 39

Info tentang Minyak Gear

[Copy link]
Post time 29-12-2009 08:37 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salam guys..

Aku baru pakai kete setahun lebih. so nk mntk pendapat tentang penukaran minyak gear.
Biasanya kena tukar minyak gear setelah berapa Km perjalanan?
Ada sape2 yg boleh bg info, kongsi2 la ye. Tq..
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2009 08:47 PM | Show all posts | Share
aku tanya pomen bg kete manual elok tukar dlm 20 000 km sekali.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-12-2009 08:50 PM | Show all posts | Share
Post Last Edit by fizpr85 at 29-12-2009 20:52

2# otai_g


oh yeke...
tp mcm aku pakai AUTO mcm mana plak ye?

N minyak gear ape yg bagus?
org kata bab servis untuk gear @ enjin biar yg terbaik.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2009 10:00 PM | Show all posts | Share
auto 15000 km kalo x silap.
selalunya aku tukar minyak gear ni pomen x tanya nak pki jenama apa dah.
aku ingt jenama minyak gear ni semua standard la kot yg jenis minyak mentah punya x de label apa2.
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2009 08:23 AM | Show all posts | Share
minyak gearbox yg slalu sy pakai, type IV..
SC recommend 40,000 km utk flush + tukar minyak gear..
ada mechanic recommend tukar setiap 20,000 km, flush setiap 80,000 km..
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2009 08:45 AM | Show all posts | Share
kalu keta oto, kena ikut spec pengeluar. cth mcm proton dulu2 guna SPIII. Kalu masuk jenis lain, kaputt. Sila rujuk panduan pengeluar kereta untuk spec yang sesuai ngan keta anda
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2009 09:08 AM | Show all posts | Share
Salam guys..

Aku baru pakai kete setahun lebih. so nk mntk pendapat tentang penukaran minyak gear.
Biasanya kena tukar minyak gear setelah berapa Km perjalanan?
Ada sape2 yg boleh bg info, kongsi ...
fizpr85 Post at 29-12-2009 20:37


Keta aper bro...
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2009 12:22 PM | Show all posts | Share
Honda SC personel bgi tau kalo nk tuka minyak gear buat kat SC.Jgn buat kat pomen2 biasa sbb minyak gear SC ori w/pun yg kat lua hampir sama.Minyak dia lebih pekat.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-12-2009 09:14 PM | Show all posts | Share
7# masterixs

oh jenis kete pn ada kesesuaian dgn jenis minyak gear gk ke.
aku pakai kete saga blm.

anyway, thanks guys 4 d information.
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2009 03:27 AM | Show all posts | Share
Honda SC personel bgi tau kalo nk tuka minyak gear buat kat SC.Jgn buat kat pomen2 biasa sbb minyak gear SC ori w/pun yg kat lua hampir sama.Minyak dia lebih pekat.
jzzz Post at 30-12-2009 12:22


maybe betul, tapi maybe salah satu trick nak suruh customer service kat SC..
takpon, beli je minyak yg slalu pakai kat SC, buat kat luar..
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2009 03:28 AM | Show all posts | Share
Honda SC personel bgi tau kalo nk tuka minyak gear buat kat SC.Jgn buat kat pomen2 biasa sbb minyak gear SC ori w/pun yg kat lua hampir sama.Minyak dia lebih pekat.
jzzz Post at 30-12-2009 12:22


oh by the way, kalau SC tu ckp camtu sbb pakai CVT, mmg betul.. tak sama dgn minyak gearbox biasa..
tapi you still can buy it and do it elsewhere..
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2009 01:45 PM | Show all posts | Share
keta manual pun de pakai minyak gear ka?? bru ku tahu.... hehe... kat mne tpt tuang minyak tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2009 01:46 PM | Show all posts | Share
keta manual pun de pakai minyak gear ka?? bru ku tahu.... hehe... kat mne tpt tuang minyak tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2009 01:46 PM | Show all posts | Share
keta manual pun de pakai minyak gear ka?? bru ku tahu.... hehe... kat mne tpt tuang minyak tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2009 02:05 PM | Show all posts | Share
14# yusri191090

Semua gear box ada minyak ler. Kalau tak camna nak lubricate gear semua tu. Gear manual lubang minyak gear dia biasanya menegak. So tak nampak sgt dari atas.
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2009 03:19 PM | Show all posts | Share
Owhhh..kalau gitu minyak ATF yg baik Mitsubishi Diaqueen laa dlm tin merah putih..
Proton sp111 pun ok gak..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-12-2009 08:37 PM | Show all posts | Share
aku pn plan nk tukar myk gear box kt workshop biasa j. Cuma minyak gear j aku bli sndiri.

tp myk gear box ni ad rating x mcm minyak hitam?
so far mcm skrg aku pakai minyak hitam fully synthetic memang smooth.
so minyak gear box apa rating dia ye?
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2010 12:11 AM | Show all posts | Share
kalau nak buang minyak lama dlm gear box tu pun mcm kt buang minyak itam kete ke??
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2010 02:55 PM | Show all posts | Share
15# Bell

aku dgr2 la proton perdana x pki minyak gear ni.ntah yer ntah x.
kalo nak tukar minyak gear ni x payah la do it urself.
sbb nak masuk minyak gear ni dr bawah engine.dia bukan pki jenis tuang je mcm minyak engine.
pastu nak masukkan minyak gear ni plk ada alat dia yg mcm jeck tu, aku pun x tau apa nama dier.
tp ms aku tgk pomen tu tukar mmg nmpk complicated la sbb tayar depan akan di angkat sikit ms proses ni.
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2010 01:47 AM | Show all posts | Share
owh... nak kena g anta kedai la ekk.. camne nak tau yg sistem gear ada masalah?
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2010 11:04 AM | Show all posts | Share
tukar gear oil ikut spec yg ditetapkan oleh pengeluar keta (ikut dlm manual book tu).
biasanya 40,000km baru tukar.
& yg penting guna spec minyak gear yg ditetapkan, jgn main hentam je.
bg keta2 yg enjin baru ..... gear oil mmg elok gi tukat kat authorised SC.

kalu mcm wira aku ... buat kat mekanik biasa pun buleh
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-1-2010 09:27 AM | Show all posts | Share
Post Last Edit by fizpr85 at 3-1-2010 09:30

a,ah la...aku baru baca kat dlm manual book proton. tukar minyak gear bila mileage cecah 40,000km. spec minyak gear lak "Proton ATF-9 or ATF SP111"

Tapi AWAS: ATF-9 @ ATP SP111 xleh campur atau guna untuk tambah dengan bendalir berlainan jenis

maksudnya kedua2 jenis minyak ni xbleh dicampur sekali kan.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-1-2010 09:33 AM | Show all posts | Share
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2010 12:56 PM | Show all posts | Share
aku baru tukar. Brand Caltex. Aku drive Iswara Aeroback 1.3 M. Selalunye aku tukar gear oil once a year.
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2010 11:32 PM | Show all posts | Share
Post Last Edit by otai_g at 3-1-2010 23:34

22# fizpr85

apa beza tukar minyak gear dgn flush?

btw aku rs x de la org nak campur2 minyak gear ni.
isi minyak gear bkn mcm isi minyak engine, bukak penutup pastu boh minyak.
x pernah aku dgr lg org gi tambah minyak gear ni sbb selalunya org akan tukar terus.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

30-5-2015 04:18 AM GMT+8 , Processed in 0.130250 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list