Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Search
12Next
Return to list New
17148
View
39
Reply

Info tentang Minyak Gear

[Copy link]

Author: fizpr85       Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-12-2009 08:37 PM | Show all posts |Read mode
Salam guys..

Aku baru pakai kete setahun lebih. so nk mntk pendapat tentang penukaran minyak gear.
Biasanya kena tukar minyak gear setelah berapa Km perjalanan?
Ada sape2 yg boleh bg info, kongsi2 la ye. Tq..
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2009 08:47 PM | Show all posts
aku tanya pomen bg kete manual elok tukar dlm 20 000 km sekali.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-12-2009 08:50 PM | Show all posts
Post Last Edit by fizpr85 at 29-12-2009 20:52

2# otai_g


oh yeke...
tp mcm aku pakai AUTO mcm mana plak ye?

N minyak gear ape yg bagus?
org kata bab servis untuk gear @ enjin biar yg terbaik.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2009 10:00 PM | Show all posts
auto 15000 km kalo x silap.
selalunya aku tukar minyak gear ni pomen x tanya nak pki jenama apa dah.
aku ingt jenama minyak gear ni semua standard la kot yg jenis minyak mentah punya x de label apa2.
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2009 08:23 AM | Show all posts
minyak gearbox yg slalu sy pakai, type IV..
SC recommend 40,000 km utk flush + tukar minyak gear..
ada mechanic recommend tukar setiap 20,000 km, flush setiap 80,000 km..
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2009 08:45 AM | Show all posts
kalu keta oto, kena ikut spec pengeluar. cth mcm proton dulu2 guna SPIII. Kalu masuk jenis lain, kaputt. Sila rujuk panduan pengeluar kereta untuk spec yang sesuai ngan keta anda
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2009 09:08 AM | Show all posts
Salam guys..

Aku baru pakai kete setahun lebih. so nk mntk pendapat tentang penukaran minyak gear.
Biasanya kena tukar minyak gear setelah berapa Km perjalanan?
Ada sape2 yg boleh bg info, kongsi ...
fizpr85 Post at 29-12-2009 20:37


Keta aper bro...
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2009 12:22 PM | Show all posts
Honda SC personel bgi tau kalo nk tuka minyak gear buat kat SC.Jgn buat kat pomen2 biasa sbb minyak gear SC ori w/pun yg kat lua hampir sama.Minyak dia lebih pekat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-12-2009 09:14 PM | Show all posts
7# masterixs

oh jenis kete pn ada kesesuaian dgn jenis minyak gear gk ke.
aku pakai kete saga blm.

anyway, thanks guys 4 d information.
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2009 03:27 AM | Show all posts
Honda SC personel bgi tau kalo nk tuka minyak gear buat kat SC.Jgn buat kat pomen2 biasa sbb minyak gear SC ori w/pun yg kat lua hampir sama.Minyak dia lebih pekat.
jzzz Post at 30-12-2009 12:22


maybe betul, tapi maybe salah satu trick nak suruh customer service kat SC..
takpon, beli je minyak yg slalu pakai kat SC, buat kat luar..
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2009 03:28 AM | Show all posts
Honda SC personel bgi tau kalo nk tuka minyak gear buat kat SC.Jgn buat kat pomen2 biasa sbb minyak gear SC ori w/pun yg kat lua hampir sama.Minyak dia lebih pekat.
jzzz Post at 30-12-2009 12:22


oh by the way, kalau SC tu ckp camtu sbb pakai CVT, mmg betul.. tak sama dgn minyak gearbox biasa..
tapi you still can buy it and do it elsewhere..
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2009 01:45 PM | Show all posts
keta manual pun de pakai minyak gear ka?? bru ku tahu.... hehe... kat mne tpt tuang minyak tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2009 01:46 PM | Show all posts
keta manual pun de pakai minyak gear ka?? bru ku tahu.... hehe... kat mne tpt tuang minyak tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2009 01:46 PM | Show all posts
keta manual pun de pakai minyak gear ka?? bru ku tahu.... hehe... kat mne tpt tuang minyak tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2009 02:05 PM | Show all posts
14# yusri191090

Semua gear box ada minyak ler. Kalau tak camna nak lubricate gear semua tu. Gear manual lubang minyak gear dia biasanya menegak. So tak nampak sgt dari atas.
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2009 03:19 PM | Show all posts
Owhhh..kalau gitu minyak ATF yg baik Mitsubishi Diaqueen laa dlm tin merah putih..
Proton sp111 pun ok gak..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-12-2009 08:37 PM | Show all posts
aku pn plan nk tukar myk gear box kt workshop biasa j. Cuma minyak gear j aku bli sndiri.

tp myk gear box ni ad rating x mcm minyak hitam?
so far mcm skrg aku pakai minyak hitam fully synthetic memang smooth.
so minyak gear box apa rating dia ye?
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2010 12:11 AM | Show all posts
kalau nak buang minyak lama dlm gear box tu pun mcm kt buang minyak itam kete ke??
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2010 02:55 PM | Show all posts
15# Bell

aku dgr2 la proton perdana x pki minyak gear ni.ntah yer ntah x.
kalo nak tukar minyak gear ni x payah la do it urself.
sbb nak masuk minyak gear ni dr bawah engine.dia bukan pki jenis tuang je mcm minyak engine.
pastu nak masukkan minyak gear ni plk ada alat dia yg mcm jeck tu, aku pun x tau apa nama dier.
tp ms aku tgk pomen tu tukar mmg nmpk complicated la sbb tayar depan akan di angkat sikit ms proses ni.
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2010 01:47 AM | Show all posts
owh... nak kena g anta kedai la ekk.. camne nak tau yg sistem gear ada masalah?
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2010 11:04 AM | Show all posts
tukar gear oil ikut spec yg ditetapkan oleh pengeluar keta (ikut dlm manual book tu).
biasanya 40,000km baru tukar.
& yg penting guna spec minyak gear yg ditetapkan, jgn main hentam je.
bg keta2 yg enjin baru ..... gear oil mmg elok gi tukat kat authorised SC.

kalu mcm wira aku ... buat kat mekanik biasa pun buleh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-1-2010 09:27 AM | Show all posts
Post Last Edit by fizpr85 at 3-1-2010 09:30

a,ah la...aku baru baca kat dlm manual book proton. tukar minyak gear bila mileage cecah 40,000km. spec minyak gear lak "Proton ATF-9 or ATF SP111"

Tapi AWAS: ATF-9 @ ATP SP111 xleh campur atau guna untuk tambah dengan bendalir berlainan jenis

maksudnya kedua2 jenis minyak ni xbleh dicampur sekali kan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-1-2010 09:33 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2010 12:56 PM | Show all posts
aku baru tukar. Brand Caltex. Aku drive Iswara Aeroback 1.3 M. Selalunye aku tukar gear oil once a year.
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2010 11:32 PM | Show all posts
Post Last Edit by otai_g at 3-1-2010 23:34

22# fizpr85

apa beza tukar minyak gear dgn flush?

btw aku rs x de la org nak campur2 minyak gear ni.
isi minyak gear bkn mcm isi minyak engine, bukak penutup pastu boh minyak.
x pernah aku dgr lg org gi tambah minyak gear ni sbb selalunya org akan tukar terus.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2016 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.103941s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list