CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 9771|Reply: 39

Info tentang Minyak Gear

[Copy link]

Rank: 1

Post on 29-12-2009 08:37 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salam guys..

Aku baru pakai kete setahun lebih. so nk mntk pendapat tentang penukaran minyak gear.
Biasanya kena tukar minyak gear setelah berapa Km perjalanan?
Ada sape2 yg boleh bg info, kongsi2 la ye. Tq..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 29-12-2009 08:47 PM |All posts
aku tanya pomen bg kete manual elok tukar dlm 20 000 km sekali.
No more loneranger. In relationship.
otai_g is fully owner by N** A*** K********
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 29-12-2009 08:50 PM |All posts
Post Last Edit by fizpr85 at 29-12-2009 20:52

2# otai_g


oh yeke...
tp mcm aku pakai AUTO mcm mana plak ye?

N minyak gear ape yg bagus?
org kata bab servis untuk gear @ enjin biar yg terbaik.
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 29-12-2009 10:00 PM |All posts
auto 15000 km kalo x silap.
selalunya aku tukar minyak gear ni pomen x tanya nak pki jenama apa dah.
aku ingt jenama minyak gear ni semua standard la kot yg jenis minyak mentah punya x de label apa2.
No more loneranger. In relationship.
otai_g is fully owner by N** A*** K********
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 30-12-2009 08:23 AM |All posts
minyak gearbox yg slalu sy pakai, type IV..
SC recommend 40,000 km utk flush + tukar minyak gear..
ada mechanic recommend tukar setiap 20,000 km, flush setiap 80,000 km..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 30-12-2009 08:45 AM |All posts
kalu keta oto, kena ikut spec pengeluar. cth mcm proton dulu2 guna SPIII. Kalu masuk jenis lain, kaputt. Sila rujuk panduan pengeluar kereta untuk spec yang sesuai ngan keta anda
Experience lets you recognize a mistake the second time you make it
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 30-12-2009 09:08 AM |All posts
Salam guys..

Aku baru pakai kete setahun lebih. so nk mntk pendapat tentang penukaran minyak gear.
Biasanya kena tukar minyak gear setelah berapa Km perjalanan?
Ada sape2 yg boleh bg info, kongsi ...
fizpr85 Post at 29-12-2009 20:37


Keta aper bro...
C99 Coupe 4g93.......
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 30-12-2009 12:22 PM |All posts
Honda SC personel bgi tau kalo nk tuka minyak gear buat kat SC.Jgn buat kat pomen2 biasa sbb minyak gear SC ori w/pun yg kat lua hampir sama.Minyak dia lebih pekat.
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 30-12-2009 09:14 PM |All posts
7# masterixs

oh jenis kete pn ada kesesuaian dgn jenis minyak gear gk ke.
aku pakai kete saga blm.

anyway, thanks guys 4 d information.
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 31-12-2009 03:27 AM |All posts
Honda SC personel bgi tau kalo nk tuka minyak gear buat kat SC.Jgn buat kat pomen2 biasa sbb minyak gear SC ori w/pun yg kat lua hampir sama.Minyak dia lebih pekat.
jzzz Post at 30-12-2009 12:22


maybe betul, tapi maybe salah satu trick nak suruh customer service kat SC..
takpon, beli je minyak yg slalu pakai kat SC, buat kat luar..
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 31-12-2009 03:28 AM |All posts
Honda SC personel bgi tau kalo nk tuka minyak gear buat kat SC.Jgn buat kat pomen2 biasa sbb minyak gear SC ori w/pun yg kat lua hampir sama.Minyak dia lebih pekat.
jzzz Post at 30-12-2009 12:22


oh by the way, kalau SC tu ckp camtu sbb pakai CVT, mmg betul.. tak sama dgn minyak gearbox biasa..
tapi you still can buy it and do it elsewhere..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 31-12-2009 01:45 PM |All posts
keta manual pun de pakai minyak gear ka?? bru ku tahu.... hehe... kat mne tpt tuang minyak tuh..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 31-12-2009 01:46 PM |All posts
keta manual pun de pakai minyak gear ka?? bru ku tahu.... hehe... kat mne tpt tuang minyak tuh..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 31-12-2009 01:46 PM |All posts
keta manual pun de pakai minyak gear ka?? bru ku tahu.... hehe... kat mne tpt tuang minyak tuh..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 31-12-2009 02:05 PM |All posts
14# yusri191090

Semua gear box ada minyak ler. Kalau tak camna nak lubricate gear semua tu. Gear manual lubang minyak gear dia biasanya menegak. So tak nampak sgt dari atas.
bellsani80@yahoo.com
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 31-12-2009 03:19 PM |All posts
Owhhh..kalau gitu minyak ATF yg baik Mitsubishi Diaqueen laa dlm tin merah putih..
Proton sp111 pun ok gak..
C99 Coupe 4g93.......
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 31-12-2009 08:37 PM |All posts
aku pn plan nk tukar myk gear box kt workshop biasa j. Cuma minyak gear j aku bli sndiri.

tp myk gear box ni ad rating x mcm minyak hitam?
so far mcm skrg aku pakai minyak hitam fully synthetic memang smooth.
so minyak gear box apa rating dia ye?
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 1-1-2010 12:11 AM |All posts
kalau nak buang minyak lama dlm gear box tu pun mcm kt buang minyak itam kete ke??
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 1-1-2010 02:55 PM |All posts
15# Bell

aku dgr2 la proton perdana x pki minyak gear ni.ntah yer ntah x.
kalo nak tukar minyak gear ni x payah la do it urself.
sbb nak masuk minyak gear ni dr bawah engine.dia bukan pki jenis tuang je mcm minyak engine.
pastu nak masukkan minyak gear ni plk ada alat dia yg mcm jeck tu, aku pun x tau apa nama dier.
tp ms aku tgk pomen tu tukar mmg nmpk complicated la sbb tayar depan akan di angkat sikit ms proses ni.
No more loneranger. In relationship.
otai_g is fully owner by N** A*** K********
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-1-2010 01:47 AM |All posts
owh... nak kena g anta kedai la ekk.. camne nak tau yg sistem gear ada masalah?
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 2-1-2010 11:04 AM |All posts
tukar gear oil ikut spec yg ditetapkan oleh pengeluar keta (ikut dlm manual book tu).
biasanya 40,000km baru tukar.
& yg penting guna spec minyak gear yg ditetapkan, jgn main hentam je.
bg keta2 yg enjin baru ..... gear oil mmg elok gi tukat kat authorised SC.

kalu mcm wira aku ... buat kat mekanik biasa pun buleh
.
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 3-1-2010 09:27 AM |All posts
Post Last Edit by fizpr85 at 3-1-2010 09:30

a,ah la...aku baru baca kat dlm manual book proton. tukar minyak gear bila mileage cecah 40,000km. spec minyak gear lak "Proton ATF-9 or ATF SP111"

Tapi AWAS: ATF-9 @ ATP SP111 xleh campur atau guna untuk tambah dengan bendalir berlainan jenis

maksudnya kedua2 jenis minyak ni xbleh dicampur sekali kan.
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 3-1-2010 09:33 AM |All posts
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 3-1-2010 12:56 PM |All posts
aku baru tukar. Brand Caltex. Aku drive Iswara Aeroback 1.3 M. Selalunye aku tukar gear oil once a year.
How Long Can You Cheat Death?
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 3-1-2010 11:32 PM |All posts
Post Last Edit by otai_g at 3-1-2010 23:34

22# fizpr85

apa beza tukar minyak gear dgn flush?

btw aku rs x de la org nak campur2 minyak gear ni.
isi minyak gear bkn mcm isi minyak engine, bukak penutup pastu boh minyak.
x pernah aku dgr lg org gi tambah minyak gear ni sbb selalunya org akan tukar terus.
No more loneranger. In relationship.
otai_g is fully owner by N** A*** K********
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 24-4-2014 09:38 PM , Processed in 0.141446 second(s), 26 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top