CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123Next
Return Post new threads
Show: 28615|Reply: 69

Jahitan Bersalin..

[Copy link]

Rank: 3Rank: 3

Post on 31-1-2010 06:50 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salam semua... i dah selamat bersalin pada 12hb januari 2010 di hospital pakar al islam kg baru.. Baby girl berat 3.07kg.. Alhamdulilah i bersalin normal, 1st baby i ceaser tahun 2008.. i nak tanya mumies yg bersalin normal, berapa lama jahitan/luka bawah akan baik sepenuhnya?.. ni dah nak masuk 3 minggu i bersalin, tp luka bawah still rasa sakit, i cek xde lak nanah ke atau jahitan terbuka balik.. panjang jahitan dalam 2.5cm.. boleh ke luka tu i sapukan cream gamat ke atau apa2 ubat cepat yg cepat baikkan luka?.. i risau kalau ade infection la..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 31-1-2010 07:58 PM |All posts
mengikut pengalaman makcik, biasanya kalo bersalin klinik private, jahitan cepat jer sembuh dan bila discharge dari hosp bukan ke dia ada bagi pencuci utk luka tu ?

ari ni dh masuk hampir 3 minggu bersalin kan?patutnya luka makin sembuh beserta pantang  larang yg mesti dipatuhi, spt kurangkan minum air belebihan lebih2 lagi air manis, mkanan yg elergi spt ayam, udang etc....

kalo dulu2 makcik selepas beberapa minggu bolehlah sapu minyak gamat, tp kena rajin sapu lah....bila kering or rasa tegang bahagian jahitan tu, sapulah minyak gamat...... insyaAllah lekas sembuh....cuba lah
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 31-1-2010 08:37 PM |All posts
Salam semua... i dah selamat bersalin pada 12hb januari 2010 di hospital pakar al islam kg baru.. Baby girl berat 3.07kg.. Alhamdulilah i bersalin normal, 1st baby i ceaser tahun 2008.. i nak tanya mu ...
azi_dgurl Post at 31-1-2010 18:50


pengalaman saya seminggu pun dah baik
cuci dgn dettol dan lap kering2 lepas tu sapu dgn manjakani (manjakani ni asah dulu kat belakang pasu + sikit air)
petua mak ni.

u nak sapu dgn gamat pun boleh
Ilmu Tuhan Maha Luas, Ilmu Manusia Sangat Terbatas.
Reply

Props Report

Master

" special only "

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 31-1-2010 10:50 PM |All posts
1# azi_dgurl

ko pun mcm aku..dulu c-sect..n second normal.
aku aritu dlm 2 minggu gak la merasa nyut nyut tu..hihi..nk duduk kerusi aku lapik dgn bantal..aku tak cuci dgn ape ape pun..biar kan aje. nurse srh mkn buah oren.bg cpt baik
Cita-citaku menjadi orang kaya
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 1-2-2010 09:11 AM |All posts
1# azi_dgurl


u ada kene vakum or forsep tak?
kalau ada, mmg lama sket nak sembuh..sbb kt area tu kulit meregang dan bengkak.

aku kene emergency czer lepas failed normal delivery (2 times vakum).
sakit epi repair tu, minggu ke2 masih kuat..sampai kene amik painkiller (lg sakit dr luka csect)
minggu ke3 dh berkurg tp masih perit kalau duduk tak kene gaya. week 3 biasanya baru benang jahitan mula mereput dan gugur.
check tmpt jahitan tu, kenalpasti kt mana sakit. mudah nk bgtau pd ur gynae nanti.

to ease the pain, boleh guna minyak herbanika NR letak kt pad (kalau ada). rasa berangin tu dpt kurgkan rasa perit.
utk elak jangkitan, cuci tmpt luka dgn cairan dettol dan pastikan tmpt tu sentiasa kering. then, baru letak ubat kuning pd luka.

rasanya, setiap org proses penyembuhannya berbeza. jgn menekan diri sgt, melalui perbandingan dgn org lain.
yg penting, jaga makan.selalu check jahitan tgk kalau ada apa2 yg tak kene dan elakkan meneran time buang air besar.
Reply

Props Report

Master

" special only "

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 1-2-2010 09:25 AM |All posts
bab meneran ms br abih pantang tu yg seriau je kan ..uhuu takut betul hihi..dh la sembelit..
Cita-citaku menjadi orang kaya
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 1-2-2010 10:10 AM |All posts
sy pon 1 mggu dah baik jahit ..
tp kena rajin sapu ubat laaa..
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 1-2-2010 10:18 AM |All posts
- minta tolong klik link dibawah
Reply

Props Report

Adventurer

Threesome

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 1-2-2010 05:25 PM |All posts
tak pe saya dulu pun sama, jahitan tu actually dah ok, tapi rasa memeri tu (mcm tak blh regangnkan sgt, terasa tarikan akt tpt jahit tu) lasted for about a month. Lepas sebulan baru rasa cam biasa.. bila dr check mmg jahitan tu dah baik pun... cumua sbb jahitan tu panjang (lebih kurang je panjang  dgn jahitan saya) tu yg terasa sikit2 tu.. jgn bimbang sgt... ada check kat dr tak lepas balik rmh utk follow up check up tu?
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 2-2-2010 02:14 PM |All posts
i x kene forcep/vacum.. mgkn kesan regangan tu yg buat i x selesa nak jalan, nak duduk,.. bila tgk kat cermin, luka tu dah kering, tp i takut2 lg nk letak apa2 ubat/cream.. i ni penakut sket..hehehe..

i nak tanya la darah nifas tu berapa lama dia akan habis ek?.. dulu masa ceaser sekejap je dalam 2 mggu dah habis.. i dah masuk 3 mggu ni x habis2 lagi.. kekadang tu still kuar lg ketul2 darah..
Reply

Props Report

Adventurer

Threesome

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 2-2-2010 03:09 PM |All posts
i x kene forcep/vacum.. mgkn kesan regangan tu yg buat i x selesa nak jalan, nak duduk,.. bila tgk kat cermin, luka tu dah kering, tp i takut2 lg nk letak apa2 ubat/cream.. i ni penakut sket..hehehe.. ...
azi_dgurl Post at 2-2-2010 14:14

depends kat body u lah rasnaya.. n blh jugak bergantung pada apa set bersalin yg u makan... saya anak  first n 2nd.. both 20+ hari.. dalam 23/22 hari cam tu.. ada orang cam u 2 minggu dah kering..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-2-2010 11:05 PM |All posts
saya sampai 40 hari nifas.. depends la...
Siapa mahu mencari mutiara, haruslah berani selam ke dalam laut yang sedalam-dalamnya, siapa yang hatinya kecil berdiri di pinggir sahaja dan takut akan terjun ke dalam air, ia tak akan dapat sesuatu apa!
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 7-2-2010 11:18 PM |All posts
masa saya bersalin anak pertama...saya kena vaccum....so bawah tu byk koyak sampai dokter yg nak jahit pon pening nakjjjahit lagu mana.....huhuhuh....

lepas dua jam menjalani sesi jahit menjahit......yup, 2 jam.....baru la siap.

saya telah di nasihatkan oleh doktor supaya rajin2 berendam di dalam air suam yg di campur dgn 2 sudu besar garam (halus or kasar,tak kisah) in fact, masa kakak saya besalin ngan Dr. Hamid Arshat dulu pon dia pesan suh wat gini gak...

isi air satu besen...masukkan montot...rendam la montot tu puas2....sedap.....rasa segar jer.

jangan takut..tak rasa pedih pon....sungguh.

lepas dah berendam barang 15 menet ke..atau sampai air dah tak berapa suam...bgn,lap2 kering2 kat tempat luka

tak payah letak iodin, tak payah letak dettol atau manjakani......or minyak gamat....luka akan cepat baik.

within 2 weeks luka sy yg byk itu dah baik...

amalkan selalu...setiap hari, but make sure lepas tu lap kering2.

anak pertama n kedua je saya berjahit...ke-3 n ke- 4 ...no stitches needed.  : )
aper tengok-tengok ?
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 10-2-2010 03:20 PM |All posts
Pengalaman saya, mase bersalin anak ke 2, berat baby 3.77. Jahitan spai ke belakang. Sakit ya amat. Tp balik dr hospital, my mum buatkan air kunyit hidup. Hr2 saya minum segelas. Alhamdulilah, pas 4 hr jahitan semua dah ok.

Saya x ambk ubat gamat ke atau ubat sapu yg lain. Just minum air kunyit tu sahaja.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 10-2-2010 03:51 PM |All posts
mcm pengalaman suree plak...baby berat 4.74kg normal..jahitan mmg byk smpai punggung....masa 4 5 hari lps brsalin mmg xrasa apa2 kat situ..tp lepas 1minggu lebih mmg rasa tegang+kadang2 berdenyut2...nk duduk xselesa....so suree sapu gel gamat je....lps sapu rasa sejuk n lega je...xrasa tegang or berdenyut lg....lg 1 makan memang pantang la kan....pas tu start kuar hospital tu mmg minum pati gamat pure nye....lg cepat baik.....

bg suree nk letak manjakani tu xberani la kalau awal2 lg kan...kalau lepas 2minggu, agak2 luka dh sembuh baru berani nk tenguk bawah tu.....
http://mutiarakasihdansayangku.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 10-2-2010 04:00 PM |All posts
me kene 5 stiches-normal delivery...just rendam bontot dlm besen with air suam n 1 genggan garam halus 2 kali sehari-pagi n ptg...x pedih, fresh n segar...then letak 2-3 titik minyak NR herbanika atas pad-berangin je...dlm 1 week or less, benang tanggal...heal elok...cuma ade jugak la rase regang2 kat area stiches....
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 11-2-2010 03:09 PM |All posts
takutnya baca...i first baby caesar...plan yg kedua nk normal..tp takut lak bila bc nie...

to azi_dgurl---> moga cepat sembuh yer...cuba la apa2 yg patut....
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 11-2-2010 07:47 PM |All posts
thanks u all.. alhamdulilah luka jahitan i dah kering dan x sakit lagi.. rasa regangan pon dh kurang.. mula2 risau gak.. i x letak apa2.. pas mandi tu lap kering2 je.. i letak montot tu betul2 depan kipas.. hehehe..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 17-2-2010 08:57 PM |All posts
akak dah 28 ari bersalin secara czer.. ari ni lap2 luka skali ada darah plak sket.. isk!  takotnyer!!!!
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 18-2-2010 08:38 AM |All posts
depends pada individu. Kita bersalin normal yr 2007 and mengalami komlikasi yg teruk sampai kena masuk darah 2 bag. Ni kes hb low masa pregnant lg and tak suka makan ubat dr. Selepas 40 hari bersalin luka jahit belum sembuh pun..masih raw lg..hingga dr suruh makan macam..tp hb tak naik jg. Even dah start keje pun nak duduk pun still rasa sakit. Fully recovered lepas sebulan keje..memang seksa..  so moralnya, rajin2 lamakn ubat or supplement masa pregnant biar susah mana nak telan
Reply

Props Report

Highlander

Love U Muuuaaahhhh..

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 27-3-2010 10:30 PM |All posts
dyg lak hari tu mama dyg sediakan air manjakani supaya bekas jahitan cepat sembuh... akak dyg lak kata cuci dgn air garam, tk sampai seminggu dah elok tp dyg tk buat dngar mcm pedih jer tp akak kata tak pedih pun...
"Setiaku Hanya Untuk Yang Tercinta"

~Akudandia~
Reply

Props Report

Highlander

Love U Muuuaaahhhh..

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 27-3-2010 10:33 PM |All posts
dyg pertama kali bersalin, yerlah anak sulung, misi kt klinik tu siap tanya jahitan dah ok ker, dyg tk tgk pun rasa takut lak... misi tu yg tgkkan. dyg mmg rasa mcm nyilu takut jahitan terbuka tp misi tu kata jahitan ok jer... berhati2 dah dyg jaga, turun dari katil, nk bjln pun sopan jer... heheheh
"Setiaku Hanya Untuk Yang Tercinta"

~Akudandia~
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 28-3-2010 02:20 PM |All posts
dyg lak hari tu mama dyg sediakan air manjakani supaya bekas jahitan cepat sembuh... akak dyg lak kata cuci dgn air garam, tk sampai seminggu dah elok tp dyg tk buat dngar mcm pedih jer tp akak kata t ...
Dayangku_Azie Post at 27-3-2010 22:30


memang tak pedih pon
aper tengok-tengok ?
Reply

Props Report

Highlander

Love U Muuuaaahhhh..

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 28-3-2010 02:26 PM |All posts
23# hairanaz

tp takut nk mcuba
"Setiaku Hanya Untuk Yang Tercinta"

~Akudandia~
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 29-3-2010 11:19 AM |All posts
aku bab jahit2 ni ngilunya bila trigt..terasa jarum tu menyucuk2 kt situ..pastu n kduduk apa sume punya la siksa berdenyut2..huhuhu..ngeri nya... :-(
In time of test, family is best..
Reply

Props Report

123Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 21-4-2014 02:53 AM , Processed in 0.141716 second(s), 33 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top