CARI Malay Forums

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Search
View: 3803|Reply: 23

Laptop paling bagus untuk hardcore programming?

[Copy link]
Post time 1-2-2010 04:48 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salam,
Saya tak pasti soalan saya ni smart ke tak smart ..hehhe..sebab saya tak brapa tau sgt dengan trend terkini produk komputer tapi nak tanya pakar pakar kat sini, untuj tujuan robust spt programming dan aplikasi simulasi, rasanya laptop brand mana yg ok...harga dalam 2500 ke bawah kalau ada?..kalo tak pon apa apa hargalah..khas untuk student uni & research.  

Harap ada balasan.

Tkasih
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2010 08:37 PM | Show all posts | Share
err... betul ke nak buat hardcore programming ni... kalau betul mesti tahu req macam mana...
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2010 09:06 PM | Show all posts | Share
sekurang2nya dual core dengan 4gb ram.
brand? apa2 pun bagus
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2010 12:59 AM | Show all posts | Share
quad core ngan 6gb ram utk lg advanced
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-2-2010 09:26 AM | Show all posts | Share
Hahha..memang saya tak tahu req apa...sekurang-kurangnya leh masuk C++. Matlab, programming standard utk wat research...

Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2010 06:12 PM | Show all posts | Share
Hahha..memang saya tak tahu req apa...sekurang-kurangnya leh masuk C++. Matlab, programming standard utk wat research...


Siti_Ahmad Post at 2-2-2010 09:26 AM


klu nk render Matlab... better pick laptop yg CPU die pkai Intel Core 2 Duo + graphic card...
sbb in future, graphic card bleh balance load CPU... mcm nVidia de system CUDA n ATI de Stream technology...
so... akan dtg... software akan render gune graphic card... tp wat mase skrg just Video je render kat graphic card... sbb x byk lg software yg support system nie lg... huhu~~  

----------------------------------------------------------------------------------------------------
www.Cresdo.com
Shopping Made Easy
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2010 05:54 PM | Show all posts | Share
rasanya screen better at least 15"
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2010 07:36 PM | Show all posts | Share
programming screen kena gedabak..resolution kena tinggi..

programming hapa neh??kalo setakat web programming, xpayah spec tinggi2..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2010 07:42 PM | Show all posts | Share
kalo programming power2, u are welcome utk ambik laptop:

skrin besor (BESARRR PUNYAA!)
ade grafik cip..
RAM besorr (BESARRR PUNYAA!!!)

projek besarrr, besarr ler laptop..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2010 07:47 PM | Show all posts | Share
pastu nk angkut g memana patah pinggang..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2010 09:29 PM | Show all posts | Share
tercabut bahu...
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2010 01:22 PM | Show all posts | Share
mmm... saya cari laptop yg leh handle secara cekap dan cemerlang dlm "multi-tasking!" iaitu dlm satu masa leh run heavy-application more than one!xder sangkut2!(tapi ada ketikanya dia tetap "hang").. so saya berpuas hati dgn toshiba saya
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2010 08:23 PM | Show all posts | Share
kalo suka multitasking, processor sekurang2nya ada 2 core, RAM kena tinggi dan laju..

HDD pon kena laju..sng ckp sumer kena laju la..brand xmemainkan apa2 peranan pon dlm OS performance kecuali kualiti..
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2010 09:52 PM | Show all posts | Share
13# budingyun
orang - orang ckp  job Multitasking utk performance  menang kt processor Intel! tp kalo utk performance processor dlm handle SATU heavy - application dlm satu2 masa pula menang kt AMD. betul ke bro Buding! tp itu cerita 2tahun lepas lah! skang nih mungkin ada peningkatan kot! hah ur pendapat Budin.. kalo ada laptop ngan spec yg sama, spec processor pon sama.. cuma model processor je lain! Ko prefer mana....

.: xder maknanya nk banje ko Kay Ep C . Cuma rindu kt ko! Ko idola aku
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2010 11:44 PM | Show all posts | Share
kalo laptop maybe masih intel..sbb amd xbyk pilihan..

tp kalo desktop mmg go on AMD..
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2010 12:17 AM | Show all posts | Share
asus 15" atau toshiba Qosmio.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2010 12:34 PM | Show all posts | Share
thinkpad ok x bzzts?
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2010 01:56 AM | Show all posts | Share
ok jugak tu.

thinkpad = ibm
ideapad = lenovo
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 12:38 PM | Show all posts | Share
aku ni hard core programmer. pakai fortran, c++, matplotlib je utk programming. aku guna toshiba M500 (dah tak de pun skrg kot) dual-core, RAM 4G, and 250HD. Kalau aku debug code & start running process yg aku buat lebih kurang 20 minit. aku buat numerical table yg generate >5000 line(250GB tak cukup so aku backup dgn 500GB external). Bagi aku dah cukup laju. Masa aku memuda dulu kalau buat coding and tunggu running lebih kurang 1 hari 1 malam (pakai pc zaman batu) skrg kejap je. banyak benda boleh buat pulak tu

pada Siti kalau boleh guna workstation (bukan notebook) lepas tu buat remote je. Ko boleh letak sebanyak mana RAM, harddisk lepas tu boleh pilih quad core lagi. aku buat mcm tu jugak. notebook ni guna masa buat coding masa travelling je. kalau kat opis pakai workstation.
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2010 12:10 PM | Show all posts | Share
aku programming pakai eclipse... tulis java..

pakai imac intel based.. smooth kalau dibangdingkan dengan PC atau laptop biasa.

aku cadangkan kau beli imac.. ok.
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2010 01:06 AM | Show all posts | Share
iMac mmg ok... tp kalo stakat nk programming rugi beli iMac... sbb iMac better utk graphic and video editing... laju...
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2010 06:29 AM | Show all posts | Share
Post Last Edit by merru at 12-3-2010 06:30

senang ginih
kalu ko nak wat kije, aka programming ke hape ke ..cari intel nye ...kalu programming biase2 je ..yg tak bergraphic ..guna biase 2 je cukup ..takyah multicore pon takpe

kalu bergraphic baru cari multicore

kalu gaming lak ..tuh jatuh ke AMD ...tapi kalu nak betul2 high end ..tuh ke i7 trus

kalu rendering lak ..baik cari desktop or workstation
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2010 08:51 PM | Show all posts | Share
aku hardcore coder php.dual core or core 2 duo same je.Jangan itanium sudah.suck
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2010 03:25 PM | Show all posts | Share
bagusnya utk programming ni dual screen kan..

sng skit..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

3-3-2015 08:34 AM GMT+8 , Processed in 0.434177 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list