CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123Next
Return to list New
View: 59183|Reply: 71

BELAJAR BUAT BAKUL/VASE DGN KERTAS SURAT KHABAR...

[Copy link]
Post time 11-3-2010 11:14 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Hai .. ada sesape pandai buat bakul dengan kertas surat kabar? memang minat sangat tengok yang dah siap org buat tu.. sesape pandai ajar le kat sini. teringin sangat nak tau...dengar nye KEMAS ada mengajar kraftangan ni tapi kat luar2 bandar.  harap ada respond .terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2010 07:36 PM | Show all posts | Share
ada ebook berkenaan perkara ni, 4 jenis bentuk asas dgn harga rm80 je
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2010 10:43 AM | Show all posts | Share
kalau sesiapa pandai buat tutorial then i bagi 100 point.
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2010 03:25 PM | Show all posts | Share
kalau sesiapa pandai buat tutorial then i bagi 100 point.
Hamyhaireen Post at 7-6-2010 10:43


kalau amik dari blog org len bleh ker?  sy blajar pun melalui internet
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2010 04:28 PM | Show all posts | Share
copy paste from http://dayuyuna.blogspot.com/2010/03/cara-nak-buat-bakul-kertas.html kredit utk tuan punye blog


05 March 2010
Cara nak buat Bakul Kertas

Ohhh.. sudah lama mahu buat ni, tapi asyik tertangguh sebaba syik buat benda lain iaitu main Spot the Difference kat Facebook. Isskk.. addict aku jadiknya tau.

Dah ramai yang email bertanyakan hal ni, mungkin hasil meng'google mereka akan sampai ke blog ni. Tapi mesti hampakan, ada gambar je. Takde pun cara-cara nak buat tu ditunjuk. Minta maaf lah ye. Aku lak beriya kata nanti aku buat entry proses menghasilkan Bakul Telur Kertas tu. Tapi sampai ke sudah, takde pun. Sekali lagi maaf kan saya ye. Maka, hari ni saya tunaikan janji saya. Sebelum tu, terima kasih diucapkan kepada Pn Nano. Ohhh.. Na dah selamat jadik ibu petang semalam. Dia dapat anak lelaki. Suka aku dpt sms dia semalam.

hasil tangan saya dulu

Proses menghasilkan Bakul Telur Kertas yang menjimatkan.


Langkah 1:

Untuk tapak bakul telur, 2btg panjang [1 btg menegak tindih 1 btg melintang] & 1 btg pendek

Langkah 2:

gam kan sikit/tindih hujung btg yg pendek di antara simpang tu..

Langkah 3:

angkat btg yg ditindih tadi

Langkah 4:

jatuhkan ke kanan/btg satu lg..

Langkah 5:

btg yg bawah plak angkat jatuhkan ke btg sbelah plak.. disilang-silangkan

Langkah 6:

akhirnye die akan jadi cmni.. so bile btg2 tu dah pendek, just smbung je la btg baru..


pandangan dari bawah


pandangan sisi


pandangan dari atas


potong btg yg tidak berkenaan, tinggalkan 2btg, utk dijadikan tangkai
(sambungkan antara 2btg tu)


siap !

Harap-harap membantulah bagi mereka-mereka yang mecari cara-cara nak buat bakul dari kertas ini ye. Dan selamat menganyam. Teringin gak nak baut bakul ni, tp tgh2 pregnant ni.. malas lak nak main-main lilit kertas ni. Nanti lah.. bila angin rajin dtg melanda.. bila tu agaknya kan. Lepas ni mesti sibuk layan kerenak anak je... mana ada masa aku nak ngadap kertas2 ni..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2010 04:30 PM | Show all posts | Share
copy paste from http://transisi.blogspot.com/2007/07/langkah-demi-langkah-belajar-buat-bakul.html
kredit utk tuan empunye blog

Langkah Demi Langkah Belajar Buat Sendiri Bakul Kertas


ProjekBakul Kertas adalah salah satu kemahiran yang ditawarkan kepada pelajarPendidikan Khas Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Penggawa Barat,Pontian, Johor.

Kepada anda yang berminat untuk mempelajarinyamarilah sama-sama mengikuti cara membuatnya melalui Langkah DemiLangkah Membuat Bakul bersama pakar kraf bakul kertas Pendidikan KhasSekolah Menengah Kebangsaan Dato' Penggawa Barat iaitu Norazlina BintiEsa dan Mohd Fahminuddin Bin Mohd Pauzi.






Langkah 1:
Sediakan bahan dan alat:
-Buku / Majalah lama                        
-Gunting                        
-Gam                        
-Lidi                        
-Mounting board                        
-Syelek                        
-Berus





Langkah 2:

   Gunting mounting board berbentuk bulat mengikut saiz yang anda inginkan.









Langkah 3:
                Gunting kertas dari majalah atau buku lama dengan lebar 3cm.










Kepingan kertas yang siap digunting











Langkah4:
             Gulung kepingan kertas bermula dari hujung lidi.










Bentuk lidi kertas yang siap










Langkah 5:
           Silangkan lidi kertas (sapu gam untuk mudahkan anyaman seterusnya).
           Bilangan lidi adalah bergantung kepada anda.Semakin banyak lidi yang anda
           gunakan, anyaman semakin rapat dan cantik.












Langkah 6:
               Letak kepingan mounting board sebagai tapak












Pandangan bahagian bawah bakul kertas dengan binaan 3 batang lidi kertas.











Langkah 7:
              Anyaman peringkat awal/pangkal bakul












Langkah 8:               
         Peringkat akhir anyaman bakul kertas











Bakul kertas yang sudah siap











Langkah 9:
Bakul kertas yang telah siap disapu syelek supaya kelihatan lebih menarik dan tahan lebih lama.









Bakul yang telah siap boleh dipelbagai gunakan






"SELAMAT MENCUBA"

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2010 05:02 PM | Show all posts | Share
kalau amik dari blog org len bleh ker?  sy blajar pun melalui internet
aminkdt Post at 8-6-2010 15:25



    kena you buat la tak aci amik org lain punya.
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2010 09:53 PM | Show all posts | Share
Reply 7# tad2200

thanks bg cara bergambar wat bkl telur... saje nak cuba gak... yg ni tak reti lg
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2010 10:03 PM | Show all posts | Share
Post Last Edit by aminkdt at 25-2-2011 23:45
kena you buat la tak aci amik org lain punya.
Hamyhaireen Post at 8-6-2010 17:02


kalo gmbr atas tu mmg buat sendiri... tapi xde plak step by step....

takpe... nanti la amik gmbr... skang ni tgh wat bakul telur...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2010 02:53 PM | Show all posts | Share
tak boleh ke masukkan gambar terus dari harddisk... tanpa perlu masukkan dlm photobucket
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2010 03:34 PM | Show all posts | Share
Post Last Edit by aminkdt at 25-2-2011 23:51

edited














..............

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2010 03:37 PM | Show all posts | Share
AIKKKKKKKK... tadik buat kecik semua gambarnya.... apsal jadi kecik besar kecik besar nih...

momod macam atas tu kira tutorial la kan...

NAK TACANNNNNNNNNNNNNNNG
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2010 03:45 PM | Show all posts | Share
Post Last Edit by aminkdt at 26-2-2011 00:06

INI LA HASIL YANG DAPAT DIBUAT....

  BAKUL+HIASAN+TUALA MUKA..... =DOOR GIFT

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2010 03:46 PM | Show all posts | Share
EHHHHH.... gambar memang akan jadik kecik besar la...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2010 03:29 PM | Show all posts | Share
Terima kasih kepada penyumbang2 yang sudi memberi tunjuk ajar bagaimana membuat bakul ni. Gambar yang pertama dan yang kedua tu saya rasa rangkanya dibuat daripada dawai. Bagaimana cara nak buat tu?
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2010 10:18 PM | Show all posts | Share
Terima kasih kepada penyumbang2 yang sudi memberi tunjuk ajar bagaimana membuat bakul ni. Gambar yan ...
zie949 Post at 19-7-2010 15:29



  gambar mana ni zie????

kalo ai takde pun yang guna dawai......
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-7-2010 11:35 PM | Show all posts | Share
gambar mana ni zie????

kalo ai takde pun yang guna dawai......
aminkdt Post at 20-7-2010 22:18


oo ye ke? gamba bakul putih yg mula2 u letak tu...ingatkan rangka dia dgn dawai....nama cam terbentuk jer...cantik..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-7-2010 11:36 PM | Show all posts | Share
sorry typo...nama tu actually nampak...
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 08:44 AM | Show all posts | Share
oo ye ke? gamba bakul putih yg mula2 u letak tu...ingatkan rangka dia dgn dawai....nama cam terb ...
zie949 Post at 20-7-2010 23:35



laaa... pasu bunga tu ker.... ingat ke bakul mini tu

pasu tu pun xletak dawai... just kita bengkokkan pastu anyam....

nanti saya bagi tutoral.. tu pun kalo ghajin
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 08:50 AM | Show all posts | Share
Post Last Edit by aminkdt at 26-2-2011 00:07

edited.











ddddddddddddd
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-7-2010 10:08 AM | Show all posts | Share
laaa... pasu bunga tu ker.... ingat ke bakul mini tu

pasu tu pun xletak dawai... just kita ...
aminkdt Post at 22-7-2010 08:44



    tq aminkdt... pandai betul u... best gak kl buat ni boleh kasi hadiah pada kawan2/keluarga/guru2 anak....sy dulu memang plan...hari raya leh buat bakul hamper utk hadiah pada keluarga dan kawan2 bersama dgn sedikit kuih.... Niat memang nak hadiah...tu le munculnya penyumbang2 prihatin yang sudi mengajar di sini.....terima kasih banyak2...
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2010 06:06 PM | Show all posts | Share
tq aminkdt... pandai betul u... best gak kl buat ni boleh kasi hadiah pada kawan2/keluarga ...
zie949 Post at 23-7-2010 10:08


nanti kalo dah buat... gambar tepek sini yer...

nak tengok juga hasil kerja zie
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-7-2010 04:26 PM | Show all posts | Share
nanti kalo dah buat... gambar tepek sini yer...

nak tengok juga hasil kerja zie
aminkdt Post at 23-7-2010 18:06



    hehe insyaallah.... harap2 menjadi..
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2010 09:07 PM | Show all posts | Share
perkara Asas : mesti tau buat tapak kan. berminat nak belajar, tapi belum berkesempatan nak mencuba.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2010 09:08 PM | Show all posts | Share
perkara Asas : mesti tau buat tapak kan. berminat nak belajar, tapi belum berkesempatan nak mencuba.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

27-5-2015 01:46 PM GMT+8 , Processed in 0.166532 second(s), 13 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list