CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123Next
Return Post new threads
Show: 55924|Reply: 71

BELAJAR BUAT BAKUL/VASE DGN KERTAS SURAT KHABAR...

[Copy link]

Rank: 5Rank: 5

Post on 11-3-2010 11:14 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Hai .. ada sesape pandai buat bakul dengan kertas surat kabar? memang minat sangat tengok yang dah siap org buat tu.. sesape pandai ajar le kat sini. teringin sangat nak tau...dengar nye KEMAS ada mengajar kraftangan ni tapi kat luar2 bandar.  harap ada respond .terima kasih.
[img]http://www.megasale4u.com[img]
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 12-3-2010 07:36 PM |All posts
ada ebook berkenaan perkara ni, 4 jenis bentuk asas dgn harga rm80 je
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 7-6-2010 10:43 AM |All posts
kalau sesiapa pandai buat tutorial then i bagi 100 point.
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 8-6-2010 03:25 PM |All posts
kalau sesiapa pandai buat tutorial then i bagi 100 point.
Hamyhaireen Post at 7-6-2010 10:43


kalau amik dari blog org len bleh ker?  sy blajar pun melalui internet
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 8-6-2010 04:28 PM |All posts
copy paste from http://dayuyuna.blogspot.com/2010/03/cara-nak-buat-bakul-kertas.html kredit utk tuan punye blog


05 March 2010
Cara nak buat Bakul Kertas

Ohhh.. sudah lama mahu buat ni, tapi asyik tertangguh sebaba syik buat benda lain iaitu main Spot the Difference kat Facebook. Isskk.. addict aku jadiknya tau.

Dah ramai yang email bertanyakan hal ni, mungkin hasil meng'google mereka akan sampai ke blog ni. Tapi mesti hampakan, ada gambar je. Takde pun cara-cara nak buat tu ditunjuk. Minta maaf lah ye. Aku lak beriya kata nanti aku buat entry proses menghasilkan Bakul Telur Kertas tu. Tapi sampai ke sudah, takde pun. Sekali lagi maaf kan saya ye. Maka, hari ni saya tunaikan janji saya. Sebelum tu, terima kasih diucapkan kepada Pn Nano. Ohhh.. Na dah selamat jadik ibu petang semalam. Dia dapat anak lelaki. Suka aku dpt sms dia semalam.

hasil tangan saya dulu

Proses menghasilkan Bakul Telur Kertas yang menjimatkan.


Langkah 1:

Untuk tapak bakul telur, 2btg panjang [1 btg menegak tindih 1 btg melintang] & 1 btg pendek

Langkah 2:

gam kan sikit/tindih hujung btg yg pendek di antara simpang tu..

Langkah 3:

angkat btg yg ditindih tadi

Langkah 4:

jatuhkan ke kanan/btg satu lg..

Langkah 5:

btg yg bawah plak angkat jatuhkan ke btg sbelah plak.. disilang-silangkan

Langkah 6:

akhirnye die akan jadi cmni.. so bile btg2 tu dah pendek, just smbung je la btg baru..


pandangan dari bawah


pandangan sisi


pandangan dari atas


potong btg yg tidak berkenaan, tinggalkan 2btg, utk dijadikan tangkai
(sambungkan antara 2btg tu)


siap !

Harap-harap membantulah bagi mereka-mereka yang mecari cara-cara nak buat bakul dari kertas ini ye. Dan selamat menganyam. Teringin gak nak baut bakul ni, tp tgh2 pregnant ni.. malas lak nak main-main lilit kertas ni. Nanti lah.. bila angin rajin dtg melanda.. bila tu agaknya kan. Lepas ni mesti sibuk layan kerenak anak je... mana ada masa aku nak ngadap kertas2 ni..
1

View rating log

my name Norma
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 8-6-2010 04:30 PM |All posts
copy paste from http://transisi.blogspot.com/2007/07/langkah-demi-langkah-belajar-buat-bakul.html
kredit utk tuan empunye blog

Langkah Demi Langkah Belajar Buat Sendiri Bakul Kertas


ProjekBakul Kertas adalah salah satu kemahiran yang ditawarkan kepada pelajarPendidikan Khas Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Penggawa Barat,Pontian, Johor.

Kepada anda yang berminat untuk mempelajarinyamarilah sama-sama mengikuti cara membuatnya melalui Langkah DemiLangkah Membuat Bakul bersama pakar kraf bakul kertas Pendidikan KhasSekolah Menengah Kebangsaan Dato' Penggawa Barat iaitu Norazlina BintiEsa dan Mohd Fahminuddin Bin Mohd Pauzi.






Langkah 1:
Sediakan bahan dan alat:
-Buku / Majalah lama                        
-Gunting                        
-Gam                        
-Lidi                        
-Mounting board                        
-Syelek                        
-Berus





Langkah 2:

   Gunting mounting board berbentuk bulat mengikut saiz yang anda inginkan.









Langkah 3:
                Gunting kertas dari majalah atau buku lama dengan lebar 3cm.










Kepingan kertas yang siap digunting











Langkah4:
             Gulung kepingan kertas bermula dari hujung lidi.










Bentuk lidi kertas yang siap










Langkah 5:
           Silangkan lidi kertas (sapu gam untuk mudahkan anyaman seterusnya).
           Bilangan lidi adalah bergantung kepada anda.Semakin banyak lidi yang anda
           gunakan, anyaman semakin rapat dan cantik.












Langkah 6:
               Letak kepingan mounting board sebagai tapak












Pandangan bahagian bawah bakul kertas dengan binaan 3 batang lidi kertas.











Langkah 7:
              Anyaman peringkat awal/pangkal bakul












Langkah 8:               
         Peringkat akhir anyaman bakul kertas











Bakul kertas yang sudah siap











Langkah 9:
Bakul kertas yang telah siap disapu syelek supaya kelihatan lebih menarik dan tahan lebih lama.









Bakul yang telah siap boleh dipelbagai gunakan






"SELAMAT MENCUBA"
1

View rating log

my name Norma
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 8-6-2010 05:02 PM |All posts
kalau amik dari blog org len bleh ker?  sy blajar pun melalui internet
aminkdt Post at 8-6-2010 15:25



    kena you buat la tak aci amik org lain punya.
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 8-6-2010 09:53 PM |All posts
Reply 7# tad2200

thanks bg cara bergambar wat bkl telur... saje nak cuba gak... yg ni tak reti lg
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 8-6-2010 10:03 PM |All posts
Post Last Edit by aminkdt at 25-2-2011 23:45
kena you buat la tak aci amik org lain punya.
Hamyhaireen Post at 8-6-2010 17:02


kalo gmbr atas tu mmg buat sendiri... tapi xde plak step by step....

takpe... nanti la amik gmbr... skang ni tgh wat bakul telur...
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 10-7-2010 02:53 PM |All posts
tak boleh ke masukkan gambar terus dari harddisk... tanpa perlu masukkan dlm photobucket
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 10-7-2010 03:34 PM |All posts
Post Last Edit by aminkdt at 25-2-2011 23:51

edited














..............
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 10-7-2010 03:37 PM |All posts
AIKKKKKKKK... tadik buat kecik semua gambarnya.... apsal jadi kecik besar kecik besar nih...

momod macam atas tu kira tutorial la kan...

NAK TACANNNNNNNNNNNNNNNG
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 10-7-2010 03:45 PM |All posts
Post Last Edit by aminkdt at 26-2-2011 00:06

INI LA HASIL YANG DAPAT DIBUAT....

  BAKUL+HIASAN+TUALA MUKA..... =DOOR GIFT

Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 10-7-2010 03:46 PM |All posts
EHHHHH.... gambar memang akan jadik kecik besar la...
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 19-7-2010 03:29 PM |All posts
Terima kasih kepada penyumbang2 yang sudi memberi tunjuk ajar bagaimana membuat bakul ni. Gambar yang pertama dan yang kedua tu saya rasa rangkanya dibuat daripada dawai. Bagaimana cara nak buat tu?
[img]http://www.megasale4u.com[img]
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 20-7-2010 10:18 PM |All posts
Terima kasih kepada penyumbang2 yang sudi memberi tunjuk ajar bagaimana membuat bakul ni. Gambar yan ...
zie949 Post at 19-7-2010 15:29



  gambar mana ni zie????

kalo ai takde pun yang guna dawai......
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 20-7-2010 11:35 PM |All posts
gambar mana ni zie????

kalo ai takde pun yang guna dawai......
aminkdt Post at 20-7-2010 22:18


oo ye ke? gamba bakul putih yg mula2 u letak tu...ingatkan rangka dia dgn dawai....nama cam terbentuk jer...cantik..
[img]http://www.megasale4u.com[img]
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 20-7-2010 11:36 PM |All posts
sorry typo...nama tu actually nampak...
[img]http://www.megasale4u.com[img]
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 22-7-2010 08:44 AM |All posts
oo ye ke? gamba bakul putih yg mula2 u letak tu...ingatkan rangka dia dgn dawai....nama cam terb ...
zie949 Post at 20-7-2010 23:35



laaa... pasu bunga tu ker.... ingat ke bakul mini tu

pasu tu pun xletak dawai... just kita bengkokkan pastu anyam....

nanti saya bagi tutoral.. tu pun kalo ghajin
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 22-7-2010 08:50 AM |All posts
Post Last Edit by aminkdt at 26-2-2011 00:07

edited.











ddddddddddddd
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 23-7-2010 10:08 AM |All posts
laaa... pasu bunga tu ker.... ingat ke bakul mini tu

pasu tu pun xletak dawai... just kita ...
aminkdt Post at 22-7-2010 08:44



    tq aminkdt... pandai betul u... best gak kl buat ni boleh kasi hadiah pada kawan2/keluarga/guru2 anak....sy dulu memang plan...hari raya leh buat bakul hamper utk hadiah pada keluarga dan kawan2 bersama dgn sedikit kuih.... Niat memang nak hadiah...tu le munculnya penyumbang2 prihatin yang sudi mengajar di sini.....terima kasih banyak2...
[img]http://www.megasale4u.com[img]
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 23-7-2010 06:06 PM |All posts
tq aminkdt... pandai betul u... best gak kl buat ni boleh kasi hadiah pada kawan2/keluarga ...
zie949 Post at 23-7-2010 10:08


nanti kalo dah buat... gambar tepek sini yer...

nak tengok juga hasil kerja zie
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 24-7-2010 04:26 PM |All posts
nanti kalo dah buat... gambar tepek sini yer...

nak tengok juga hasil kerja zie
aminkdt Post at 23-7-2010 18:06



    hehe insyaallah.... harap2 menjadi..
[img]http://www.megasale4u.com[img]
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 27-7-2010 09:07 PM |All posts
perkara Asas : mesti tau buat tapak kan. berminat nak belajar, tapi belum berkesempatan nak mencuba.
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 27-7-2010 09:08 PM |All posts
perkara Asas : mesti tau buat tapak kan. berminat nak belajar, tapi belum berkesempatan nak mencuba.
Reply

Props Report

123Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 25-11-2014 01:41 AM , Processed in 0.140569 second(s), 24 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top