CARI Malay Forums

Title: BELAJAR BUAT BAKUL/VASE DGN KERTAS SURAT KHABAR... [Print]

Author: zie949    Time: 11-3-2010 11:14 PM
Title: BELAJAR BUAT BAKUL/VASE DGN KERTAS SURAT KHABAR...
Hai .. ada sesape pandai buat bakul dengan kertas surat kabar? memang minat sangat tengok yang dah siap org buat tu.. sesape pandai ajar le kat sini. teringin sangat nak tau...dengar nye KEMAS ada mengajar kraftangan ni tapi kat luar2 bandar.  harap ada respond .terima kasih.
Author: happydot    Time: 12-3-2010 07:36 PM
ada ebook berkenaan perkara ni, 4 jenis bentuk asas dgn harga rm80 je
Author: Hamyhaireen    Time: 7-6-2010 10:43 AM
kalau sesiapa pandai buat tutorial then i bagi 100 point.
Author: aminkdt    Time: 8-6-2010 03:25 PM
kalau sesiapa pandai buat tutorial then i bagi 100 point.
Hamyhaireen Post at 7-6-2010 10:43


kalau amik dari blog org len bleh ker?  sy blajar pun melalui internet
Author: tad2200    Time: 8-6-2010 04:28 PM
copy paste from http://dayuyuna.blogspot.com/2010/03/cara-nak-buat-bakul-kertas.html kredit utk tuan punye blog


05 March 2010
Cara nak buat Bakul Kertas

Ohhh.. sudah lama mahu buat ni, tapi asyik tertangguh sebaba syik buat benda lain iaitu main Spot the Difference kat Facebook. Isskk.. addict aku jadiknya tau.

Dah ramai yang email bertanyakan hal ni, mungkin hasil meng'google mereka akan sampai ke blog ni. Tapi mesti hampakan, ada gambar je. Takde pun cara-cara nak buat tu ditunjuk. Minta maaf lah ye. Aku lak beriya kata nanti aku buat entry proses menghasilkan Bakul Telur Kertas tu. Tapi sampai ke sudah, takde pun. Sekali lagi maaf kan saya ye. Maka, hari ni saya tunaikan janji saya. Sebelum tu, terima kasih diucapkan kepada Pn Nano. Ohhh.. Na dah selamat jadik ibu petang semalam. Dia dapat anak lelaki. Suka aku dpt sms dia semalam.

hasil tangan saya dulu

Proses menghasilkan Bakul Telur Kertas yang menjimatkan.


Langkah 1:

Untuk tapak bakul telur, 2btg panjang [1 btg menegak tindih 1 btg melintang] & 1 btg pendek

Langkah 2:

gam kan sikit/tindih hujung btg yg pendek di antara simpang tu..

Langkah 3:

angkat btg yg ditindih tadi

Langkah 4:

jatuhkan ke kanan/btg satu lg..

Langkah 5:

btg yg bawah plak angkat jatuhkan ke btg sbelah plak.. disilang-silangkan

Langkah 6:

akhirnye die akan jadi cmni.. so bile btg2 tu dah pendek, just smbung je la btg baru..


pandangan dari bawah


pandangan sisi


pandangan dari atas


potong btg yg tidak berkenaan, tinggalkan 2btg, utk dijadikan tangkai
(sambungkan antara 2btg tu)


siap !

Harap-harap membantulah bagi mereka-mereka yang mecari cara-cara nak buat bakul dari kertas ini ye. Dan selamat menganyam. Teringin gak nak baut bakul ni, tp tgh2 pregnant ni.. malas lak nak main-main lilit kertas ni. Nanti lah.. bila angin rajin dtg melanda.. bila tu agaknya kan. Lepas ni mesti sibuk layan kerenak anak je... mana ada masa aku nak ngadap kertas2 ni..
Author: tad2200    Time: 8-6-2010 04:30 PM
copy paste from http://transisi.blogspot.com/2007/07/langkah-demi-langkah-belajar-buat-bakul.html
kredit utk tuan empunye blog

Langkah Demi Langkah Belajar Buat Sendiri Bakul Kertas


ProjekBakul Kertas adalah salah satu kemahiran yang ditawarkan kepada pelajarPendidikan Khas Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Penggawa Barat,Pontian, Johor.

Kepada anda yang berminat untuk mempelajarinyamarilah sama-sama mengikuti cara membuatnya melalui Langkah DemiLangkah Membuat Bakul bersama pakar kraf bakul kertas Pendidikan KhasSekolah Menengah Kebangsaan Dato' Penggawa Barat iaitu Norazlina BintiEsa dan Mohd Fahminuddin Bin Mohd Pauzi.






Langkah 1:
Sediakan bahan dan alat:
-Buku / Majalah lama                        
-Gunting                        
-Gam                        
-Lidi                        
-Mounting board                        
-Syelek                        
-Berus





Langkah 2:

   Gunting mounting board berbentuk bulat mengikut saiz yang anda inginkan.









Langkah 3:
                Gunting kertas dari majalah atau buku lama dengan lebar 3cm.










Kepingan kertas yang siap digunting











Langkah4:
             Gulung kepingan kertas bermula dari hujung lidi.










Bentuk lidi kertas yang siap










Langkah 5:
           Silangkan lidi kertas (sapu gam untuk mudahkan anyaman seterusnya).
           Bilangan lidi adalah bergantung kepada anda.Semakin banyak lidi yang anda
           gunakan, anyaman semakin rapat dan cantik.












Langkah 6:
               Letak kepingan mounting board sebagai tapak












Pandangan bahagian bawah bakul kertas dengan binaan 3 batang lidi kertas.











Langkah 7:
              Anyaman peringkat awal/pangkal bakul












Langkah 8:               
         Peringkat akhir anyaman bakul kertas











Bakul kertas yang sudah siap











Langkah 9:
Bakul kertas yang telah siap disapu syelek supaya kelihatan lebih menarik dan tahan lebih lama.









Bakul yang telah siap boleh dipelbagai gunakan






"SELAMAT MENCUBA"
Author: Hamyhaireen    Time: 8-6-2010 05:02 PM
kalau amik dari blog org len bleh ker?  sy blajar pun melalui internet
aminkdt Post at 8-6-2010 15:25



    kena you buat la tak aci amik org lain punya.
Author: aminkdt    Time: 8-6-2010 09:53 PM
Reply 7# tad2200

thanks bg cara bergambar wat bkl telur... saje nak cuba gak... yg ni tak reti lg
Author: aminkdt    Time: 8-6-2010 10:03 PM
Post Last Edit by aminkdt at 25-2-2011 23:45
kena you buat la tak aci amik org lain punya.
Hamyhaireen Post at 8-6-2010 17:02


kalo gmbr atas tu mmg buat sendiri... tapi xde plak step by step....

takpe... nanti la amik gmbr... skang ni tgh wat bakul telur...
Author: aminkdt    Time: 10-7-2010 02:53 PM
tak boleh ke masukkan gambar terus dari harddisk... tanpa perlu masukkan dlm photobucket
Author: aminkdt    Time: 10-7-2010 03:34 PM
Post Last Edit by aminkdt at 25-2-2011 23:51

edited














..............
Author: aminkdt    Time: 10-7-2010 03:37 PM
AIKKKKKKKK... tadik buat kecik semua gambarnya.... apsal jadi kecik besar kecik besar nih...

momod macam atas tu kira tutorial la kan...

NAK TACANNNNNNNNNNNNNNNG
Author: aminkdt    Time: 10-7-2010 03:45 PM
Post Last Edit by aminkdt at 26-2-2011 00:06

INI LA HASIL YANG DAPAT DIBUAT....

  BAKUL+HIASAN+TUALA MUKA..... =DOOR GIFT


Author: aminkdt    Time: 10-7-2010 03:46 PM
EHHHHH.... gambar memang akan jadik kecik besar la...
Author: zie949    Time: 19-7-2010 03:29 PM
Terima kasih kepada penyumbang2 yang sudi memberi tunjuk ajar bagaimana membuat bakul ni. Gambar yang pertama dan yang kedua tu saya rasa rangkanya dibuat daripada dawai. Bagaimana cara nak buat tu?
Author: aminkdt    Time: 20-7-2010 10:18 PM
Terima kasih kepada penyumbang2 yang sudi memberi tunjuk ajar bagaimana membuat bakul ni. Gambar yan ...
zie949 Post at 19-7-2010 15:29



  gambar mana ni zie????

kalo ai takde pun yang guna dawai......
Author: zie949    Time: 20-7-2010 11:35 PM
gambar mana ni zie????

kalo ai takde pun yang guna dawai......
aminkdt Post at 20-7-2010 22:18


oo ye ke? gamba bakul putih yg mula2 u letak tu...ingatkan rangka dia dgn dawai....nama cam terbentuk jer...cantik..
Author: zie949    Time: 20-7-2010 11:36 PM
sorry typo...nama tu actually nampak...
Author: aminkdt    Time: 22-7-2010 08:44 AM
oo ye ke? gamba bakul putih yg mula2 u letak tu...ingatkan rangka dia dgn dawai....nama cam terb ...
zie949 Post at 20-7-2010 23:35



laaa... pasu bunga tu ker.... ingat ke bakul mini tu

pasu tu pun xletak dawai... just kita bengkokkan pastu anyam....

nanti saya bagi tutoral.. tu pun kalo ghajin
Author: aminkdt    Time: 22-7-2010 08:50 AM
Post Last Edit by aminkdt at 26-2-2011 00:07

edited.











ddddddddddddd
Author: zie949    Time: 23-7-2010 10:08 AM
laaa... pasu bunga tu ker.... ingat ke bakul mini tu

pasu tu pun xletak dawai... just kita ...
aminkdt Post at 22-7-2010 08:44



    tq aminkdt... pandai betul u... best gak kl buat ni boleh kasi hadiah pada kawan2/keluarga/guru2 anak....sy dulu memang plan...hari raya leh buat bakul hamper utk hadiah pada keluarga dan kawan2 bersama dgn sedikit kuih.... Niat memang nak hadiah...tu le munculnya penyumbang2 prihatin yang sudi mengajar di sini.....terima kasih banyak2...
Author: aminkdt    Time: 23-7-2010 06:06 PM
tq aminkdt... pandai betul u... best gak kl buat ni boleh kasi hadiah pada kawan2/keluarga ...
zie949 Post at 23-7-2010 10:08


nanti kalo dah buat... gambar tepek sini yer...

nak tengok juga hasil kerja zie
Author: zie949    Time: 24-7-2010 04:26 PM
nanti kalo dah buat... gambar tepek sini yer...

nak tengok juga hasil kerja zie
aminkdt Post at 23-7-2010 18:06



    hehe insyaallah.... harap2 menjadi..
Author: puteri_has    Time: 27-7-2010 09:07 PM
perkara Asas : mesti tau buat tapak kan. berminat nak belajar, tapi belum berkesempatan nak mencuba.
Author: puteri_has    Time: 27-7-2010 09:08 PM
perkara Asas : mesti tau buat tapak kan. berminat nak belajar, tapi belum berkesempatan nak mencuba.
Author: puteri_has    Time: 27-7-2010 09:09 PM
perkara Asas : mesti tau buat tapak kan. berminat nak belajar, tapi belum berkesempatan nak mencuba.
Author: puteri_has    Time: 27-7-2010 09:09 PM
perkara Asas : mesti tau buat tapak kan. berminat nak belajar, tapi belum berkesempatan nak mencuba.
Author: adifrs    Time: 8-8-2010 10:09 PM
sumer cantek2 belake....ade x sesape yg kat sini tau wat pasu bunge yg besar tu...
dan 1 lagik tudun saji...rase geram jek nak wat..tpi x tau....
Author: aminkdt    Time: 12-8-2010 01:58 PM
nak terai buat bekas/bakul biskut raya la....

bleh  bagi biskut skali bakul biskut
Author: cegitu    Time: 20-8-2010 10:55 AM
nak tanya..mcmana nk dptkan gulungan kertas yg cantik tu...
saya dah cuba gulung dgn lidi tp hasilnya tak sama besar....
Author: aminkdt    Time: 23-8-2010 01:22 PM
Reply 31# cegitu


cara  gulung ada kat page depan...

kalo tak sama besar antara 2 hujung biasa la.............. senang nak sambung...........
Author: farasabrina8    Time: 27-8-2010 10:16 PM
cantiknye hasil craft tgn korg...hoho...ni leh wt door gift mase kenduri...cantik....
Author: aminkdt    Time: 22-10-2010 09:46 PM
Post Last Edit by aminkdt at 26-2-2011 00:12

edited.

cccccccccc
Author: aminkdt    Time: 22-10-2010 09:47 PM
Post Last Edit by aminkdt at 26-2-2011 00:13

edited......











aaaaaaaaa
Author: aminkdt    Time: 22-10-2010 09:48 PM
Post Last Edit by aminkdt at 26-2-2011 00:21

edited.........






aaaaaaaaaaaaaa
Author: aminkdt    Time: 22-10-2010 09:49 PM
Post Last Edit by aminkdt at 26-2-2011 00:22

edited










aaaaaaa
Author: aminkdt    Time: 22-10-2010 09:52 PM
Post Last Edit by aminkdt at 26-2-2011 00:24

edited











mmmmmmmmmmmm
Author: aminkdt    Time: 22-10-2010 10:00 PM
momod......... bagi aaa sikit tacang..

dah banyak dah tepek gambau tu
Author: adikacu    Time: 27-10-2010 12:16 AM
cantik cantik hasilnya.
Author: Adieya    Time: 3-11-2010 02:56 PM
saya ader buat kraftangan ni... nanti sayer tepek gambar yek...
x reti nak tepek ni..
Author: Adieya    Time: 3-11-2010 03:18 PM
ader yg nk tgk koleksi saye tak? nanti jap.. tak tau nk tepek ni..
Author: Adieya    Time: 3-11-2010 03:35 PM

Author: Adieya    Time: 3-11-2010 03:43 PM
pic kt atas tu hasil kerja tangan saye sendiri.. lampu hiasan.. diperbuat daripada anyaman suratkhabar.. nanti sy tepek lg ok..
Author: Adieya    Time: 3-11-2010 03:48 PM


TOPI HIASAN DINDING



CERMIN HIASAN DINDING



LAMPU HIASAN GANTUNG
Author: aminkdt    Time: 4-11-2010 03:50 PM
TOPI HIASAN DINDING



CERMIN HIASAN DINDING



LAMPU HIASAN GANTUNG
Adieya Post at 3-11-2010 15:48



   

ada geng memeriahkan rumah ni.....................



CANTIKKKKKKKKKKKKKKK{:2_76:}


ajar blehhhh
Author: aminkdt    Time: 4-11-2010 03:53 PM
tepek gambar besar2 skiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiit
Author: Adieya    Time: 5-11-2010 09:27 AM
sumer cantek2 belake....ade x sesape yg kat sini tau wat pasu bunge yg besar tu...
dan 1 lagik tudu ...
adifrs Post at 8-8-2010 22:09



http://i1181.photobucket.com/albums/x436/tuahadiya/tn.jpg

PASU
Author: Adieya    Time: 5-11-2010 09:28 AM
eh! x masuk plak!!
Author: Adieya    Time: 5-11-2010 09:29 AM

Author: Adieya    Time: 5-11-2010 09:31 AM
apsal kuar terbalik ni...
Author: Adieya    Time: 5-11-2010 09:33 AM

Author: adifrs    Time: 5-11-2010 10:41 AM
apsal kuar terbalik ni...
Adieya Post at 5-11-2010 09:31



    ..xde punnnnn
    xper...kesilapan teknikel kot....try lagik ekkk
Author: aminkdt    Time: 5-11-2010 02:22 PM
Reply 50# Adieya


    Adieya memang buat utk jualan ker????

kreatiffffffff................................
Author: Adieya    Time: 15-11-2010 12:09 PM
Reply  Adieya


    Adieya memang buat utk jualan ker????

kreatiffffffff..................... ...
aminkdt Post at 5-11-2010 14:22



    yer.. sy ader mmg ader jual kraftangan ni... klu kwn2 nk belajar pun sy ajar.. x kisah.. wt per nk kedekut ilmu kan?...
Author: unguviolet81    Time: 26-1-2011 03:24 PM
yer.. sy ader mmg ader jual kraftangan ni... klu kwn2 nk belajar pun sy ajar.. x kisah.. w ...
Adieya Post at 15-11-2010 12:09



    nak blajar gan awak lah.....awak tinggal mane
Author: kasseh    Time: 28-1-2011 12:45 PM
go go adieya....
Author: marza    Time: 30-1-2011 07:45 AM
cantekk.. nak blaja jugak bleh..
Author: bintangporno    Time: 3-2-2011 10:52 AM
Seronoknya dpt blajr sesuatu yg br. i hepi sgt rsnya.
Author: Adieya    Time: 21-2-2011 03:19 PM
nak blajar gan awak lah.....awak tinggal mane
unguviolet81 Post at 26-1-2011 15:24



    Ipoh.. Perak..
Author: Adieya    Time: 21-2-2011 03:21 PM
Reply 58# marza


    boleh.. ape salahnye.. awak duk mne? klu kt kt ipoh senang lah..
Author: unguviolet81    Time: 21-2-2011 04:34 PM
kte duk rawang tp selalu gak lik ipoh umah mak mertua
kat manjoi
leh tak bg contact num leh coling2
Author: ismayazra83    Time: 16-3-2011 05:52 PM
mcm mana nk wat pasu plk ye...
Author: w4zi3    Time: 30-3-2011 12:48 AM
saya pom nak belajar sama minat sgt leh ajar saya ke?!!
Author: nanopiko    Time: 1-4-2011 03:43 PM
awat la aku buat xjadi2 nie???
Author: zie949    Time: 21-4-2011 05:26 AM
Assalammualaikum Semua...
Maaf ye sbb dah lama tak masuk ke thread ni...ha..ramai dah tahu camner nak buat bakul dari kertas surat kabar ye?..
aritu saya g belajar kat Laman Budaya , tepi tasik tu...bayar RM20 dia ajar sampai siap. kertas dan alat2 semua diorg punye.
Author: SeniKraf    Time: 18-7-2011 09:08 PM
Peminat2 Seni Kraftangan sila ke blogger Kraftangan sy..banyak contoh2 rekabentuk yg telah dihasilkan dengan menggunakan kertas suratkhabar, majalah dan kertas warna..Jom kawan2..

Link Blogger klik sini :http://kraftangankertas.blogspot.com


Author: mobic    Time: 20-7-2011 11:14 PM
bagusnya info dlm ni.. ingat nk ajar bdk2 sk rendah buat anyaman ni.. xtau la jadi ke tak.. cikgunya pun xtry buat lagi..
Author: SeniKraf    Time: 21-7-2011 07:42 PM
Post Last Edit by SeniKraf at 21-7-2011 19:44

sy sokong niat cikgu nk ajar kanak2 sklh..sambil mendidik knk2 utk menanam minat pd seni tgn, juga dapat mengajar kanak2 menghargai alam sekitar dgn menggunakan bahan kitar semula..nk tgk contoh rekabentuk masuk blog sy k..
http://kraftangankertas.blogspot.com/

smg b'jaya..
Author: zie949    Time: 2-8-2011 06:32 AM
Selamat Berpuasa semua....
Author: inapiee    Time: 1-11-2011 11:34 PM
Susah nak cari blog kat mesia nie yg bg tunjuk ajar.....banyak yg jual.....
Author: zie949    Time: 7-11-2011 04:23 PM
kalau sesape nk belajar boleh g kat Laman Budaya di tepi tasik shah alam. Ada 1 gerai jualan produk ni.  Bayar MR20...guna kertas dan brg dia....kita buat jer dengn tunjuk ajar dia sampai siap...kalau suke boleh juga bawa kertas majalah sendiri...
Author: inapiee    Time: 13-11-2011 06:07 PM
Jauhnyer.....sy duk ka kedah.....susah nak p....hehehe.....




Welcome CARI Malay Forums (http://mforum.cari.com.my/) Powered by Discuz! X2.5