CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123456Next
Return Post new threads
Show: 19693|Reply: 131

Pertanyaan mengenai lalu bawah pedang

[Copy link]

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 5-4-2010 06:25 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Cuma nak tanya pasal kahwin lalu bawah pedang.

1. Sejarah?
2. Kenapa hanya polis dan tentera sahaja ada adat ini?
3. Kalau pegawai perempuan kahwin dengan lelaki awam, layak ke dapat lalu bawah pedang?
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 5-4-2010 11:09 PM |All posts
kalo kawin, dapat pedang lar...malam tu gak..hehehehe
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 5-4-2010 11:11 PM |All posts
kalo kawin, dapat pedang lar...malam tu gak..hehehehe
super_nova Post at 5-4-2010 23:09


Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 6-4-2010 12:25 AM |All posts
Aper lah korang ni org serius tanya korang gelakkan pula..kesian brader sauffie tu.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 6-4-2010 08:32 AM |All posts
Untuk jawatan kapten ke atas je..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 6-4-2010 03:11 PM |All posts
5# hadi1978

salah tue, bro... paling kurang pangkat Leftenan Muda bagi pegawai tentera dan Inspektor bagi pegawai polis untuk kahwin upacara tue ....
kalau tak salah pegawai JPA pun ada buat sword barrer ni,  cuba check dalam youtube.... hahaha.
Reply

Props Report

Defender

Sukhoi Instructor

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 6-4-2010 03:37 PM |All posts
1. Sejarah - dari british
2. hanya Polis dan Tentera sahaja pegawai2 ditauliah oleh agung
3. kalau pegawai perempuan boleh lakukan sword barrel TAPI pegawai perempuan tuh kena pakai uniform (no 1 dress) semasa upacara itu dilakukan

p/s : semua pegawai tentera dari Lt Muda keatas layak melakukan upacara nih... kalau polis dari pangkat Inspector keatas yang ada bunga padi di topi...
No Guts No Glory.... Biker's For Life...
BLOG : http://venez2.blogspot.com/
WEBSITE : http://superbikemalaysia.com
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 6-4-2010 03:38 PM |All posts
Adi..soalan saya pula macam ni..kater lah lelaki tu bukan anggota tapi berkahwin dengan WP yg berpangkat inspektor. masih juga jalan bawah pedang ker?
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 6-4-2010 05:32 PM |All posts
ooo kalau perempuan tu pakai dress putih biasa tak bole la ek walaupun die tentera

kena pakai uniform la jugak masa kawen
roche vit c pus colagen
glutax 5
glutax5s
aquaskin
marrine essence
mineral coffee
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 6-4-2010 05:42 PM |All posts
[/quote] Adi..soalan saya pula macam ni..kater lah lelaki tu bukan anggota tapi berkahwin dengan WP yg berpangkat inspektor. masih juga jalan bawah pedang ker?[quote]

untuk polis di kelaskan 2.. satu di panggil pegawai (Pegawai Kanan) dan satu di panggil anggota (Anggota Pangkat Rendah)..

bg soalan tu, sebelum ni ada kawan sy pompuan kije  polis inspektor tapi kawin dgn org awam, masa kahwin dia pakai no.1 dress dan ada upacara lalu bawah pedang ... (jwpn sama dgn venez di para 3)
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 7-4-2010 02:33 AM |All posts
Lain citer..since adat kahwin jalan bawah pedang ni adalah warisan dari british..tidak kah ini agak2 bertentangan dengan akidah dan ajaran islam?
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-4-2010 12:44 PM |All posts
Lain citer..since adat kahwin jalan bawah pedang ni adalah warisan dari british..tidak kah ini agak2 bertentangan dengan akidah dan ajaran islam?
alphawaves Post at 7-4-2010 02:33


huh? boleh goncang iman ker lalu bawah pedang ni??
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 7-4-2010 02:29 PM |All posts
huh? boleh goncang iman ker lalu bawah pedang ni??
Periuk_api1209 Post at 7-4-2010 12:44




Kalau nak rosak akidah tak semestinya upacara ni... cuba kita lihat majlis perkahwinan org melayu melalui upacara bersanding... kalau diikutkan, tak boleh sbb lebih kepada cara hindunisme..... betul ke? hehehe...  untuk lebih lanjut kena banyak baca tentang sejarah perkembangan islam di nusantara...

adat bersanding pegawai tentera dan polis tidak semestinya wajib.. ada yg tidak buat pun upacara ni sbb ongkosnya mesti lebih dr biasa.. tp ramai yg buat sebab kahwin pertama kali dan nak suh nampak riak cikit..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 7-4-2010 02:57 PM |All posts


Kalau nak rosak akidah tak semestinya upacara ni... cuba kita lihat majlis perkahwinan org melayu melalui upacara bersanding... kalau diikutkan, tak boleh sbb lebih kepada cara hindunisme.. ...
ADIWIRA Post at 7-4-2010 14:29


Teringat pengalaman lama, kena detail jadi sword barrel......Pengantin lelaki tu kapten....bukanlah skot....but senior dlam 2 intake.  Kawin pulak dgn anak perempuan Jeneral 2 bintang. Majlis buat kat Dewan Felda,Jalan semarak. Pehh!!!  glamour beb! Mula mula masuk dewan di ketuai dgn paluan tambur dan bagpipes dari Renjer. Kena pulak Pengantin pompuan tuh keja BSN....ramai la jemputan teller-teller BSN yg cantik jelita datang. Kembang idung jap masa nampak pompuan-pompuan melirik kat kitaorang dan agak kagum dgn perjalanan aturcara perkahwinan mengikut adat tentera.

Tapi realitinya......hampess!!

pas abis majlis...secara mutualnya adala sikit token dari Tuan Rumah, then datang satu kolonel tuh..." Terima kasih semua...Panglima puashati ngan engkorang.."....." Tuan!!"jawap kami.

"Nah duit....bagi bagi sama kamu" Kolonel tersebut menghulurkan sampul angpow pada salah sorang dari kami.

Pastu...

Bila bukak adala saplo keping duit saplo ringgit, ceh!!....seratus dibahagi dgn nam orang dapat la sorang dalam RM16.66 sen...hehehhehehe....nak antar No.1 dress gi dry cleaning pun tak lepas!..keh..keh..keh..kiokk!!!
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 7-4-2010 03:58 PM |All posts
Teringat pengalaman lama, kena detail jadi sword barrel......Pengantin lelaki tu kapten....bukanlah skot....but senior dlam 2 intake.  Kawin pulak dgn anak perempuan Jeneral 2 bintang. Majlis buat ...
PristineOne Post at 7-4-2010 14:57

kembang2 idung dpt rm16 je ..kalu mintak lebih xleh ke
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 7-4-2010 06:05 PM |All posts
kembang2 idung dpt rm16 je ..kalu mintak lebih xleh ke
jahcomel Post at 7-4-2010 15:58




hahahahaha .. itu tahun bila dpt 16 ya jer..?

baru2 ni, ada member buat skuad barrel ni di n9.. pihak pengantin telah bagi RM1000.00..

kalau member, ada la bg rm50.00 upah dry keling...  ada jugak yg tak ambil sebagai tanda penghormatan/dan hadiah  kahwinn.. kalau rm16.00 mmg tak patut...    .. sori yerk, tumpang gelak
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-4-2010 09:19 PM |All posts
rm16? murahnyer..
kalau hubby tulung buat sword barrel untuk kengkawan dia.. paling koman pun dapat rm50.00...
tapi tu 5 tahun lepas lah..
sekarang ni.. semua kengkawan dia dah kawen..
dia dah bersara dah dari buat keje ni...
Reply

Props Report

Defender

Sukhoi Instructor

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 8-4-2010 04:16 PM |All posts
kalau diikutkan sword barrel nih tradisi utk semua pegawai yang nak berkahwin, maybe harini kita buat sword barrel pada org lain, next time kita mintak org buat sword barrel utk kita plak....
No Guts No Glory.... Biker's For Life...
BLOG : http://venez2.blogspot.com/
WEBSITE : http://superbikemalaysia.com
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-4-2010 06:10 PM |All posts
tak pernah merasa lalu bawah pedang.....
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 9-4-2010 08:43 AM |All posts
Kenapa dulu ada anggota bukan pegawai yang dapat kahwin silang pedang? kalau tak silap saya, navy.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 11-4-2010 09:45 AM |All posts
alah dah org mesia ni mmg bodoh ape yg dipakai british itulah yg diikut.
i hate this country.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 11-4-2010 11:20 AM |All posts


gambar cilok kat tenet..

suka hati jer kata bodoh..

lagi tak bertentangan ngan agama buat la...
AK-47..LOCK N LOAD
Reply

Props Report

Highlander

Pengawal Pesawat Pejuang

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 11-4-2010 12:25 PM |All posts
Pada aku ia lebih kepada menyatakan rasa hormat dan bangga dgn kerjaya sebagai pegawai tentera/polis dan memberi semangat untuk terus berkhidmat. Riak atau tak, itu pada diri sendiri. Saudara mara pun bukan x tau kalau si pengantin tu memang pegawai ATM/PDRM. Tak gitu?
AWAS TENGGEKAN BERPUSING TANPA AMARAN
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 15-4-2010 02:38 PM |All posts
Kalo yg x brape hensem pun ble pki smart2 ni nmpk cam leh thn..hahah...tp nmpk syiok jgk kalo kawen lalu bwh pedang eh...jgn after kawen, berpedang dgn bini udahhh..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 16-4-2010 01:49 PM |All posts
Baru last week attend wedding anak saudara yg kedua2 pengantin adalah polis,yg mana si suami pangkat Insp. Dapatlah nengok dia orang lalu bawah pedang. Tapi pedang tu aku lihat mcm plastik je....
Reply

Props Report

123456Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 3-9-2014 02:51 AM , Processed in 0.148255 second(s), 33 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top