CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 9211|Reply: 34

Bila umur yang sesuai nak letak baby dalam 'walker'?

[Copy link]

Rank: 1

Post on 8-4-2010 01:39 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

ada sesapa tak yang boleh bagi pendapat.....umur yang paling sesuai nak letak baby dalam walker???
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-4-2010 01:49 PM |All posts
aku letak anak aku kat walker masa berumur 5 bulan.... ape ape pun bergantung pada keadaan fizikal baby tu.... bukan bergantung pada umur.
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 8-4-2010 01:51 PM |All posts
aku letak anak aku kat walker masa berumur 5 bulan.... ape ape pun bergantung pada keadaan fizikal baby tu.... bukan bergantung pada umur.
putera_daruna Post at 8-4-2010 13:49


betul tu, tgk saiz baby. tpi ada org ckp pakar x bg kita letak anak dlm walker, nanti dia akan termissed dia punye milestone development..tp aku buh je anak aku dlm walker, x de plak termiss apa2 rasanye..sampai masanye boleh je dia duduk, merangkak, berdiri dn berjalan mcm biasa, tak lambat dn tak terlalu cepat...normal development.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 8-4-2010 01:55 PM |All posts
1# dell

nak tanya...kenapa nak letak baby awak dalam walker ye?
Wat Comes from the heart, touch the heart :)
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 8-4-2010 02:02 PM |All posts
kalau kaki dia dah kuat. boleh je letak lam walker i rasa
Cheezcake lover
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 8-4-2010 02:14 PM |All posts
4# aseela

tuk latih dia jadi mat rempit lebih awal...ekekekeke! tak la sis, actually ada byk sebab.....salah 1 nye tuk kebersihan gak..dari dia dok menyulur/merangkak & kutip bnda2 atas lantai then makan.....anak sy dulu semut pon dia boleh kejor then tgkp msuk molot....sy buh seawal umo 5-6bulan cmtu....sendal le bantal kiri kanan if dia duduk tak stabil lg....mula2 dia duk setempat je...pstu lama2 dia akan belajar sndiri menggerakkan walker tu & boleh pegi kemane je yg dia suka.....lps dia tu pndai buat aksi 'superman' kat atas walker tu pulak....smpi tercabot springnye...huhuhu!
bEdAk ArAb:
1pcs RM35
5pcs RM125
10pcs RM230
FREE POSTAGE SEMENANJUNG...SS TAMBAH RM10
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 8-4-2010 02:27 PM |All posts
6# 220796

heheh....tersengih2 saya baca citer awak. dok nak imagine baby awak punya aksi.
apa pon still kena jaga2 kan..lebih2 lagi kalau kat rumah ada lantai yang uneven...elok kalau guna walker,di dalam pengawasan atau jarak yang mudak kita lihat dan perati.

bagi saya, kalau baby dah reti duduk sendiri...maybe time tu kot sesuai duduk kat walker...dan pastikan kaki dia jejak elok kat lantai...sebab ada kes, budak duduk walker..sampai ke besar jalan berjingkit...
Wat Comes from the heart, touch the heart :)
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 8-4-2010 03:00 PM |All posts
Bagi saya seorang ayah yang ketiga-tiga anak saya guna walker, masa paling sesuai ialah bila bayi tu dah kuat kakinya (asyik melonjak je masa kita pegang dia) dan masa dia dah kuat lehernya untuk pusing kiri-kanan. Biasanya anak saya dalam umur 5 bulan.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-4-2010 03:10 PM |All posts
1# dell  

nak tanya...kenapa nak letak baby awak dalam walker ye?
aseela Post at 8-4-2010 13:55


semakin besar umur baby tu semakin dia nak xplore dari segi pandang. sebab itu lah bila sampai satu peringkat baby nak sentiasa berdiri sebab boleh tengok sekeliling.... jadi larat ke nak pegang baby je... kejap2 tu boleh la sambil2 main ngan dia. tapi pastikanlah fizikal dia dah sesuai untuk masuk kan ke walker
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 8-4-2010 03:16 PM |All posts
sebaiknyer aku rs time blakang dia dah kuat...tp anak aku tak dok lama dlm tuh...kejap jek..pehtu dia buat eksyen memcm..trus jdk tak selamat, aku selamatkanla walker tu dlm stor..
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 8-4-2010 03:17 PM |All posts
anak saya ada 4..sorang pon tak pernah letak dalam walker.....kat rumah saya memang tader walker.

*respon tak berkenaan nih,,,hehehee...
aper tengok-tengok ?
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 8-4-2010 03:30 PM |All posts
4# aseela

sy tanya sebab baby saya suker tendang2 kaki, pastu melompat2 masa bagi mandi tapi baru jer meniarap...sebab baru2 ni kawan ada bagi tau baby tak boleh letak dalam walker...tu yang nak share topik ni bersama..
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 8-4-2010 03:34 PM |All posts
personal opinion.. tak berapa setuju penggunaan walker ni.. actually langsung tak membantu perkembangan anak.. dan banyak kes kecederaan serious anak2 berlaku disebabkan penggunaan walker yang tidak dipantau...
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 8-4-2010 03:36 PM |All posts
5# lesprincesse

Tq lesprincesse....

kalo macamtu dah bolehlah saya letak baby saya dalam walker...rasa2nya dah kuat kaki dia sebab dah boleh tendang sana sini. kalo saya lambat bangun tido p dia yang tolong kejutkan sebab tetiba ja kaki syomel dia tendang pipi saya..hehe..
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 8-4-2010 03:38 PM |All posts
6# 220796

hahaha...lawak la citer awak...janganlah jadi mat rempit....ish! tapi saya rasa betul jugak pendapat awak tu. Tq
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 8-4-2010 03:42 PM |All posts
9# putera_daruna

betullah...mmg x lart nak pegang skang ni, berpusing2 sampai kat celah ketiak p dia nak intai apa yg ada kat belakng tu..
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 8-4-2010 03:46 PM |All posts
13# baby_kay

mungkin 'penggunaan yang tak dipantau' tu bermaksud terlalu lps tangan sgt kot....bila dah letak dlm walker biar jer baby main sorang2....betul kata kawn kita baby kan suker explore
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 8-4-2010 03:53 PM |All posts
dell, yup...
ada 2,3 kes yang saya dengar, anak yang dibiarkan main sendirian.. terlepas keluar dari pintu sehingga jatuh ke dalam longkang dan retak tengkoraknya.. ada lagi satu kes, emak sibuk memasak tak perasan anak dah tarik wayar cerek elektrik yg berisi air panas.. habis si anak melecur kena air panas.. dan kalau kita tanya paed pun tak berapa setuju guna walker ni.. mungkin kita boleh kata, 'ah aku akan sentiasa waspada..' tapi kadang2 kita yg bernama manusia ni boleh terlepas pandang dan membuat silap.. just my 2 cents..
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 8-4-2010 04:09 PM |All posts
18# baby_kay

cian kat baby....arap2 taklah jadi perkara yg bukan2 tu..
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 8-4-2010 04:30 PM |All posts
18# baby_kay

bukan le maknanye buh dlm walker then parents leh suka2 tinggal...pstikan lantai rata....pstu jauhkan brg2 merbahaya yg dia boleh capai....klu kuar kat depan umah (umah sy aprtment ada 8 umah dlm tiap level) sy buh dlm walker & pakaikan kasut....dia hepi 'berlari2'dgn budak2 yg dh bjalan...konon2nye dia pon leh berjalan/berlari gak....kdg2 sy ikat tali kat walker tu...bila dia gi jauh dr sy, sy tarik la....klu buh dlm baby coat dorg boring & cpt nangis...buh dlm walker mmg drog enjoy sbb boleh explore byk tempat.....
bEdAk ArAb:
1pcs RM35
5pcs RM125
10pcs RM230
FREE POSTAGE SEMENANJUNG...SS TAMBAH RM10
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 8-4-2010 04:32 PM |All posts
lagi 1 area nak ke dapur tu sy halang guna kerusi meja makan...bg melintang.....so mmg dia x boleh msuk dapur....xde le kene cerah air panas ke terpercik myk pans ke hape...kite kene kreatif & bfikir out of the box tuk besorkan anak2 yg aktif zaman skrg....
bEdAk ArAb:
1pcs RM35
5pcs RM125
10pcs RM230
FREE POSTAGE SEMENANJUNG...SS TAMBAH RM10
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 8-4-2010 04:34 PM |All posts
16# dell

ekekeke...tu la pasal...tmbah pulak maknye (saya le tu) berat x xmpi 40kg....jenuh nak handle anak yg hmpir 10kg tu.....buh dlm walker xde le nak selalu angkat dia kan....kdg2 ssh sgt nak mndikan dia terlompat2 takut terlepas sy mndikan dia dlm walker...kreatif kan?
bEdAk ArAb:
1pcs RM35
5pcs RM125
10pcs RM230
FREE POSTAGE SEMENANJUNG...SS TAMBAH RM10
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 8-4-2010 04:41 PM |All posts
6# 220796  

hahaha...lawak la citer awak...janganlah jadi mat rempit....ish! tapi saya rasa betul jugak pendapat awak tu. Tq
dell Post at 8-4-2010 15:38


tu rempit stail baby la....bila dgr bunyi org bukak pintu dia mcm tau2 ayah balik dia punye pecut nak ke pintu tu....tah bape km per hour....ehehehehe! smpikan punye rapat dgn pintu ayah xleh msuk sbb dia dok halang pintu dgn walker....pstu buat bunyi mcm pggil ayah & marah nape ayah tak msuk2.....ehehehe! TAPI pstikan xde halangan la...x payah berkapet, bertikar bagai sbb kosong je umah memudahkan dia ber'walker'tuh....klu ada tikar/karpet takut roda tersangkut & baby boleh jatuh tertirap...bahaya.....
bEdAk ArAb:
1pcs RM35
5pcs RM125
10pcs RM230
FREE POSTAGE SEMENANJUNG...SS TAMBAH RM10
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 8-4-2010 04:46 PM |All posts
6# 220796  

heheh....tersengih2 saya baca citer awak. dok nak imagine baby awak punya aksi.
apa pon still kena jaga2 kan..lebih2 lagi kalau kat rumah ada lantai yang uneven...elok kalau guna walk ...
aseela Post at 8-4-2010 14:27


tak berjingkit la....tu sbb mak dia buh dlm walker then tinggikan seat nye kot....kaki budak tu x cecah lantai betul2 tu dia jingkit klu menjingkit tu bukan sbb walker tp stail jalan seseorg..org panggil jalan lompat gagak if tak silap....

mak sy buh kesemua kami 10 beradik dlm walker dari umo 5-6bulan cmtu...& kami smua jalan jejak tanah...xde berjingkit....
bEdAk ArAb:
1pcs RM35
5pcs RM125
10pcs RM230
FREE POSTAGE SEMENANJUNG...SS TAMBAH RM10
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 9-4-2010 09:55 AM |All posts
walker tu kena yg berat / sturdy so lebih stable...

neway, anak2 saya tak ada masuk dalam walker...
m juz not into it...
Muahzzzz to Alll...Nah...Not All.....ahakzzzz
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 20-4-2014 06:29 AM , Processed in 0.138402 second(s), 27 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top