CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 4127|Reply: 29

kecewa dengan PTPTN

[Copy link]

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 12-4-2010 12:26 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

begini kisahnya
aku telah meminjam PTPTN sebanyak rm 7000
sebaik saja mendapat biasiswa
aku terus wat pembatalan pinjaman
n gunakan duit biasiswa untuk bayar hutang
sebagai warganegara yg berhemah
dan kerana tidak suka menangguh hutang

walaupun byk org menasihatkan drpd aku byr hutang pt
lg bek aku msk ASB
dpt untung br bayar

tapi aku ttp bayar
so pgla ptptn centre kt kl sentarl sekitar januari lalu
sampai sana dan tunggu lama
aku ckp nak bayar n dia bagi aku slip
soh aku g bank kluakan duit

oleh sbb duit jpa aku dlm bank islam
aku pun jalan kaki ke plaza sentral

then ckp nk byar hutang ptptn
akak tu suruh amik borang nk transfer duit dr akaun aku ke PTPTN
sampai kaunter
nk wat urusan
akak bank tu kata
alamak..akak takda la no akaun ptptn
adik kene kluakan duit adik 7000, bagi akak cash

so aku pun ikot jela

then..
tu jela bukti pmbayaran yg aku ada
dahla tu bukti tu pun mcm cacat
sbb aku isi borang nk transfer duit
tapi akak tu klukan duit aku cash
1

View rating log

Imagine there's no countries,
it isn't hard to do,
nothing to kill or die for,
and no religion too.
Imagine all the people,
living life in peace
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 12-4-2010 12:30 AM |All posts
masalahnya di sini
setelah hampir 3 bulan berlalu
aku masih tidak dpt surat pembebasan dr PTPTN

aku dah pergi dah KL sentral
tanya status lagi
n pekerja kat situ boleh plak ckp
adik baru bayar eik..just tunggu je surat sampai rumah
padahal masa aku dtg tu...
aku dah 2 bulan bayar

aku sgt risau skarang

salah ke tindakkan aku byr hutang sbnyk rm 7000 tu??
aku risau kalau berlaku masalah
nama aku still ada..n aku kene byr lagi ..

sbb satu2nya bukti pmbayaran aku adalah
borang yg dicop kt bank islam tu je
tu pun borang tu tak lengkap
sbb tiba2 akak tu ( lepas aku susah payah isi borang )
dia kata dia takda no akaun ptptn

aku tgh susah hati sgt ni =(

apa yg patut aku buat

bodoh la ptptn ni
patotla org tak nak byr hutang ko
Imagine there's no countries,
it isn't hard to do,
nothing to kill or die for,
and no religion too.
Imagine all the people,
living life in peace
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 13-4-2010 09:54 AM |All posts
pe kate ko pg balik kat bank islam tu...jmpe akak tu balik..betol ke die dah tolong byrkan...kalo dah byr ape bukti pembayaran tu...
Reply

Props Report

Highlander

Pemuja Rahasia

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 13-4-2010 12:57 PM |All posts
sorry dutalover
jawapan aku tkde kena mengena

tp kalu ko g sentral tu
calling2 aku eh
dah dokek je tu hah
ehehehh
begitu rindu..dipisah takdir..
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 13-4-2010 04:53 PM |All posts
ko g ptptn semula.. ko mintak penyata semasa... g cepat... jgn berlengah... takut akak bank tu yg songlap...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 13-4-2010 09:02 PM |All posts
takda penyata semasa..ptptn punya sistem aku pun tak faham..
aku mintak dia kata
dah habis byr kan??
tunggu je

ya Allah...
Imagine there's no countries,
it isn't hard to do,
nothing to kill or die for,
and no religion too.
Imagine all the people,
living life in peace
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 13-4-2010 09:03 PM |All posts
ms ko bg akak tu cash ..
dia xde bg resit ke?..
rasa2 borang yg ada cop bank islam tu mmg xleh jd bukti pun...
sbb xde cetakan komputer atas tu kan...
maka xde transaksi di buatla...
lg 1 yg aku musykil...
ko kata akak tu xde no akaun ptptn...
tp apesal dia suh ko kuarkan cash rm7000 bg kat dia plak?..
cmne dia nak byr sedangkan dia xde no akaun ptptn?....
huhu...
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 13-4-2010 09:15 PM |All posts
duta, kan ker ko leh semak online jer akaun pinjaman tu kat http://epay.ptptn.gov.my/loan/ptptnlogin.jsp
Reply

Props Report

jfq Phone Verified User 

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 13-4-2010 09:43 PM |All posts
aku pulak seriau dgr cerita ko
ngeri aku ko bagi akak tu cash rm7000 pastu dia kata dia xda akaun ptptn
Baca pelan2 bagi faham!
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 13-4-2010 10:24 PM |All posts
aku tak faham maksud dia
macam dia kata
dia takda no akaun PTPTN untuk buat transfer antara akaun aku dgn akaun PTPTN
tapi dia boleh amik duit sejelepuk rm7000
untuk proses pembayaran dgn PTPTN

padahal aku bolej ke kluakan rm7000
n jalan kaki g PTPTN centre
tapi aku tak nak ada risiko kene rompak
so aku g la bank

ahhhhh
aku sgt risau
Imagine there's no countries,
it isn't hard to do,
nothing to kill or die for,
and no religion too.
Imagine all the people,
living life in peace
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 13-4-2010 10:26 PM |All posts
duta, kan ker ko leh semak online jer akaun pinjaman tu kat http://epay.ptptn.gov.my/loan/ptptnlogin.jsp
Markonahz Post at 13-4-2010 21:15


mcm mana nak semak
no pin tu nak letak apa??

aku cuma ada no pinjaman aku je
Imagine there's no countries,
it isn't hard to do,
nothing to kill or die for,
and no religion too.
Imagine all the people,
living life in peace
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 13-4-2010 10:44 PM |All posts
no pin tu no pinjaman la....ada 6 angka kan
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 13-4-2010 11:01 PM |All posts
dah try masuk dah..tak boleh pun

ni no aku
223742
Imagine there's no countries,
it isn't hard to do,
nothing to kill or die for,
and no religion too.
Imagine all the people,
living life in peace
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 13-4-2010 11:08 PM |All posts
ko buat tak boleh, pelik gak. aku ok jer kalo camtu tak dapat nak nolong
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 13-4-2010 11:12 PM |All posts
masa ko masukkan no ic tu jangan la buat tanda - tu pun boleh reject gak
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 13-4-2010 11:41 PM |All posts
TT...
lepas ko bg cash tu...
apa tindakan akak tu?...
risau plak aku dgn ko ni...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 14-4-2010 01:40 AM |All posts
aku rasa tak detect sbb aku dah batalkan pinjaman n dah byr hutang
sbb masa aku g kl sentral nak semak status tu
kerani tu takleh nak semak status
aku mntk bukti pmbayaran
dia kata nk pos

aku tak rasala akak bank islam tu nk tipu aku
sbb masa nk kluakan duit tu
manager dia ada
smua tak caya sbb aku muda2 duit dah byk dlm bank
masalahnya jpa bank in kan duit aku tok 3 sem skali
so aku ada dlm 15 ribu tym tuh

ahhhhh
kwn2 aku yg baya sejelepuk duit kt ptptn pun
still tak dpt surat pelepasan

cuma masalah aku len sket
sbb aku sorang je byr thru bank islam
sbb takut nk bwk cash byk2
Imagine there's no countries,
it isn't hard to do,
nothing to kill or die for,
and no religion too.
Imagine all the people,
living life in peace
Reply

Props Report

t0m  

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 14-4-2010 09:26 PM |All posts
17# Duta lover

1% pun tak setel2 lagi..adoi..
hidup ini hanya pinjaman..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 15-4-2010 02:02 AM |All posts
takut je duit kene songlap...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 15-4-2010 04:22 PM |All posts
experience aku...lpas aku dpt scholar kptm...pihak kptm yg byrkan blik ptptn aku..surat pembebasan tu mmg dpt lmbt...sethn lebih gak tggu...mmg lembap sket la..try la tny ptptn...nanti kat akaun tu dia tulis baki RM0.00..sabar ye TT...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 15-4-2010 05:39 PM |All posts
tt, utk dapatkan no pin kena request dulu. untuk makluman no pinjaman bukan no pin ye.

cara nak dapatkan no.pin:

taip PTPTN NOPIN NOKP
cth: PTPTN NOPIN 0987654321

dan hantar ke 33199. caj 50sen aje..
20.11.2010 - 23.4.2012
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 15-4-2010 06:50 PM |All posts
tt, utk dapatkan no pin kena request dulu. untuk makluman no pinjaman bukan no pin ye.

rhys88 Post at 15-4-2010 17:39



kenapa aku guna no pinjaman sebagai no pin boleh jer
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 15-4-2010 07:50 PM |All posts
yeke..setahun..neway thanx korang
aku pun tak faham
apa yg susah sgt nk bg surat pembebasan tu
pastu tuduh2 org tak byr pinjaman
Imagine there's no countries,
it isn't hard to do,
nothing to kill or die for,
and no religion too.
Imagine all the people,
living life in peace
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 16-4-2010 11:18 AM |All posts
kenapa aku guna no pinjaman sebagai no pin boleh jer
Markonahz Post at 15-4-2010 18:50


donno. mgkn sbb ko n aku batch tak sama atau sbb2 len. atau mgkn kebetulan ko dpt pin sama ngan no pinjaman. even ada yg pakai pin 4 angka je, bukan 6.

aku tak leh le  bg jawapan pasti sbb aku bukan org ptptn.. sekadar share info setakat yg aku tau.
20.11.2010 - 23.4.2012
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 17-4-2010 02:32 PM |All posts
PTPTN mmg l*mb*p.. nak proses kos pentadbiran 1% utk peminjam pun masih tak settle lagik..
beria2 aku bayar tiap bulan dgn harapn dpt kurang kos pentadbiran tu..
tapi hampeh!!!
jangan harap aku nak wat tabungan utk anak2 aku kat SSPN tu!!!




ooppssss.....out of topic pulak....sorri...
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 22-10-2014 08:01 AM , Processed in 0.141737 second(s), 33 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top