CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return to list New
View: 4503|Reply: 29

kecewa dengan PTPTN

[Copy link]
Post time 12-4-2010 12:26 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

begini kisahnya
aku telah meminjam PTPTN sebanyak rm 7000
sebaik saja mendapat biasiswa
aku terus wat pembatalan pinjaman
n gunakan duit biasiswa untuk bayar hutang
sebagai warganegara yg berhemah
dan kerana tidak suka menangguh hutang

walaupun byk org menasihatkan drpd aku byr hutang pt
lg bek aku msk ASB
dpt untung br bayar

tapi aku ttp bayar
so pgla ptptn centre kt kl sentarl sekitar januari lalu
sampai sana dan tunggu lama
aku ckp nak bayar n dia bagi aku slip
soh aku g bank kluakan duit

oleh sbb duit jpa aku dlm bank islam
aku pun jalan kaki ke plaza sentral

then ckp nk byar hutang ptptn
akak tu suruh amik borang nk transfer duit dr akaun aku ke PTPTN
sampai kaunter
nk wat urusan
akak bank tu kata
alamak..akak takda la no akaun ptptn
adik kene kluakan duit adik 7000, bagi akak cash

so aku pun ikot jela

then..
tu jela bukti pmbayaran yg aku ada
dahla tu bukti tu pun mcm cacat
sbb aku isi borang nk transfer duit
tapi akak tu klukan duit aku cash

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-4-2010 12:30 AM | Show all posts | Share
masalahnya di sini
setelah hampir 3 bulan berlalu
aku masih tidak dpt surat pembebasan dr PTPTN

aku dah pergi dah KL sentral
tanya status lagi
n pekerja kat situ boleh plak ckp
adik baru bayar eik..just tunggu je surat sampai rumah
padahal masa aku dtg tu...
aku dah 2 bulan bayar

aku sgt risau skarang

salah ke tindakkan aku byr hutang sbnyk rm 7000 tu??
aku risau kalau berlaku masalah
nama aku still ada..n aku kene byr lagi ..

sbb satu2nya bukti pmbayaran aku adalah
borang yg dicop kt bank islam tu je
tu pun borang tu tak lengkap
sbb tiba2 akak tu ( lepas aku susah payah isi borang )
dia kata dia takda no akaun ptptn

aku tgh susah hati sgt ni =(

apa yg patut aku buat

bodoh la ptptn ni
patotla org tak nak byr hutang ko
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 09:54 AM | Show all posts | Share
pe kate ko pg balik kat bank islam tu...jmpe akak tu balik..betol ke die dah tolong byrkan...kalo dah byr ape bukti pembayaran tu...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 12:57 PM | Show all posts | Share
sorry dutalover
jawapan aku tkde kena mengena

tp kalu ko g sentral tu
calling2 aku eh
dah dokek je tu hah
ehehehh
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 04:53 PM | Show all posts | Share
ko g ptptn semula.. ko mintak penyata semasa... g cepat... jgn berlengah... takut akak bank tu yg songlap...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-4-2010 09:02 PM | Show all posts | Share
takda penyata semasa..ptptn punya sistem aku pun tak faham..
aku mintak dia kata
dah habis byr kan??
tunggu je

ya Allah...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 09:03 PM | Show all posts | Share
ms ko bg akak tu cash ..
dia xde bg resit ke?..
rasa2 borang yg ada cop bank islam tu mmg xleh jd bukti pun...
sbb xde cetakan komputer atas tu kan...
maka xde transaksi di buatla...
lg 1 yg aku musykil...
ko kata akak tu xde no akaun ptptn...
tp apesal dia suh ko kuarkan cash rm7000 bg kat dia plak?..
cmne dia nak byr sedangkan dia xde no akaun ptptn?....
huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 09:15 PM | Show all posts | Share
duta, kan ker ko leh semak online jer akaun pinjaman tu kat http://epay.ptptn.gov.my/loan/ptptnlogin.jsp
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 09:43 PM | Show all posts | Share
aku pulak seriau dgr cerita ko
ngeri aku ko bagi akak tu cash rm7000 pastu dia kata dia xda akaun ptptn
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-4-2010 10:24 PM | Show all posts | Share
aku tak faham maksud dia
macam dia kata
dia takda no akaun PTPTN untuk buat transfer antara akaun aku dgn akaun PTPTN
tapi dia boleh amik duit sejelepuk rm7000
untuk proses pembayaran dgn PTPTN

padahal aku bolej ke kluakan rm7000
n jalan kaki g PTPTN centre
tapi aku tak nak ada risiko kene rompak
so aku g la bank

ahhhhh
aku sgt risau
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-4-2010 10:26 PM | Show all posts | Share
duta, kan ker ko leh semak online jer akaun pinjaman tu kat http://epay.ptptn.gov.my/loan/ptptnlogin.jsp
Markonahz Post at 13-4-2010 21:15


mcm mana nak semak
no pin tu nak letak apa??

aku cuma ada no pinjaman aku je
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 10:44 PM | Show all posts | Share
no pin tu no pinjaman la....ada 6 angka kan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-4-2010 11:01 PM | Show all posts | Share
dah try masuk dah..tak boleh pun

ni no aku
223742
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 11:08 PM | Show all posts | Share
ko buat tak boleh, pelik gak. aku ok jer kalo camtu tak dapat nak nolong
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 11:12 PM | Show all posts | Share
masa ko masukkan no ic tu jangan la buat tanda - tu pun boleh reject gak
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 11:41 PM | Show all posts | Share
TT...
lepas ko bg cash tu...
apa tindakan akak tu?...
risau plak aku dgn ko ni...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-4-2010 01:40 AM | Show all posts | Share
aku rasa tak detect sbb aku dah batalkan pinjaman n dah byr hutang
sbb masa aku g kl sentral nak semak status tu
kerani tu takleh nak semak status
aku mntk bukti pmbayaran
dia kata nk pos

aku tak rasala akak bank islam tu nk tipu aku
sbb masa nk kluakan duit tu
manager dia ada
smua tak caya sbb aku muda2 duit dah byk dlm bank
masalahnya jpa bank in kan duit aku tok 3 sem skali
so aku ada dlm 15 ribu tym tuh

ahhhhh
kwn2 aku yg baya sejelepuk duit kt ptptn pun
still tak dpt surat pelepasan

cuma masalah aku len sket
sbb aku sorang je byr thru bank islam
sbb takut nk bwk cash byk2
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2010 09:26 PM | Show all posts | Share
17# Duta lover

1% pun tak setel2 lagi..adoi..
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 02:02 AM | Show all posts | Share
takut je duit kene songlap...
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 04:22 PM | Show all posts | Share
experience aku...lpas aku dpt scholar kptm...pihak kptm yg byrkan blik ptptn aku..surat pembebasan tu mmg dpt lmbt...sethn lebih gak tggu...mmg lembap sket la..try la tny ptptn...nanti kat akaun tu dia tulis baki RM0.00..sabar ye TT...
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 05:39 PM | Show all posts | Share
tt, utk dapatkan no pin kena request dulu. untuk makluman no pinjaman bukan no pin ye.

cara nak dapatkan no.pin:

taip PTPTN NOPIN NOKP
cth: PTPTN NOPIN 0987654321

dan hantar ke 33199. caj 50sen aje..
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 06:50 PM | Show all posts | Share
tt, utk dapatkan no pin kena request dulu. untuk makluman no pinjaman bukan no pin ye.

rhys88 Post at 15-4-2010 17:39



kenapa aku guna no pinjaman sebagai no pin boleh jer
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-4-2010 07:50 PM | Show all posts | Share
yeke..setahun..neway thanx korang
aku pun tak faham
apa yg susah sgt nk bg surat pembebasan tu
pastu tuduh2 org tak byr pinjaman
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 11:18 AM | Show all posts | Share
kenapa aku guna no pinjaman sebagai no pin boleh jer
Markonahz Post at 15-4-2010 18:50


donno. mgkn sbb ko n aku batch tak sama atau sbb2 len. atau mgkn kebetulan ko dpt pin sama ngan no pinjaman. even ada yg pakai pin 4 angka je, bukan 6.

aku tak leh le  bg jawapan pasti sbb aku bukan org ptptn.. sekadar share info setakat yg aku tau.
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2010 02:32 PM | Show all posts | Share
PTPTN mmg l*mb*p.. nak proses kos pentadbiran 1% utk peminjam pun masih tak settle lagik..
beria2 aku bayar tiap bulan dgn harapn dpt kurang kos pentadbiran tu..
tapi hampeh!!!
jangan harap aku nak wat tabungan utk anak2 aku kat SSPN tu!!!




ooppssss.....out of topic pulak....sorri...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

25-5-2015 11:19 AM GMT+8 , Processed in 0.138269 second(s), 13 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list