Bayi 45 hari tapi pusat lum tanggal.... - Misteri,Paranormal & Sakti - Peristiwa - CARI Infonet -

CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return to list New
View: 6505|Reply: 31

Bayi 45 hari tapi pusat lum tanggal....

[Copy link]
Post time 2-5-2010 04:12 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

salam...taktau nk masuk dalam kategori ape..just wanna ask anybody yg pernah alami kes mcm nie...nie kes anak buah member....pusat lum tanggal...to me...pelik la....misteri ke tak..wallahualam....kalau ada sesapa yg leh bagi pandangan..bagi la..leh saya forward pd member...so far...my fren kata kakak dia xde lagi jumpe ustaz...anak buah dia pun x de la nangis yg luarbiasa...cuma..pusat lum tanggal...1st time saya dgr nie...
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2010 04:20 PM | Show all posts | Share
mak aku kata dulu... 3 hari jek aku dah tanggal pusat... bayi biasanya paling lama pun seminggu akan tanggal pusat...

ntah2 pusat dia mmg jenis terkeluar kot? sbb aku pnah tgk adik member aku pusat dia tersembul... mcm berekor sikit, tu pasal kot tak tanggal2....hehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-5-2010 04:23 PM | Show all posts | Share
kalo pusat tersembol tu ape maksudnye?
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2010 04:46 PM | Show all posts | Share
biasanya baby tertanggal tali pusat dlm masa 3 - 14 hari ...ni dah masuk 45 hari ..

masih nmpk merah2 atau dah kering ...sbb klu dah kering ..lama2 bhgn ygdikepit mkin mengecik sampailah jadi halus je sambungan dia...

arituh baby ...bila dah nmpk mcm dah hampir nak putus ..letak minyak sikit lepas tu gerakkn dgn kapas..terus tercabut... kiranya bukan semulajadi tercabut lah..tapi tak lah guna force tuk cabut sbb dah kering sangt

Kes kawan mimi ni ..anak first ke...mungkin sbb terlalu berhati2 jaga.. dah nak tanggal tapi perlukan sedikit 'bantuan luar'... cuba gerak2 tali pusat tu perlahan2..mana tau tercabut ... takut dah nak kering sangat  jadi melekat ..tak putus...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-5-2010 04:50 PM | Show all posts | Share
ouh..ye ek...nanti tanye dia...biasa je ek kalo lambat tanggal nie.
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2010 04:54 PM | Show all posts | Share
jarang sangat dengar yg sampai 45 hari ...cuma nak kena tguk ..pusat tu masih merah atau dah kering ...klu masih merah bahaya takut2 dapat jangkitan ... sbb tu lambat kering...

tapi baby dah sebulan kena pegi check up ..apa kata doktor pasal tali pusat tu ...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-5-2010 04:58 PM | Show all posts | Share
Post Last Edit by mimi77 at 2-5-2010 17:01

dia kata lum kering sepenuhnye..n ni bukan anak pertama..anak ke3 dah...b4 nie ok je..doktor cakap tunggu n lihat je..nothing else..ingatkan kan ada misteri ke ape..takde rasenye...
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2010 05:02 PM | Show all posts | Share
ohh..belum kering ..klu belum kering mmg tak tanggal .. mungkin tak de pape ..tunggu klu2 ada kengkawan lain yg ada pengalaman yg sama ...
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2010 10:44 PM | Show all posts | Share
wow..x pernah tahu pun ada kes mcm nie..
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2010 01:18 AM | Show all posts | Share
wow..x pernah tahu pun ada kes mcm nie..
ratubliss Post at 2-5-2010 22:44


sosi lg pestime tau tali pusat tggl amek smpi 4/5 hari

ingtkan pas kuar trus doktor potong pusing2 sumbat kat pusat
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2010 08:07 AM | Show all posts | Share
Mungkin jugak ...thread ni lebih sesuai kat bod parenting.. mana tahu ada  ibu2  baru yg pernah hadapi situasi mcm ni....
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2010 08:22 AM | Show all posts | Share
sosi lg pestime tau tali pusat tggl amek smpi 4/5 hari

ingtkan pas kuar trus doktor potong pu ...
sosimple Post at 3-5-2010 01:18



    memang la doktor potong yg panjang tu.. yg pangkal tu tinggal sikit.. dia kepit kat ujung lepas potong. lama2 yg tinggal tu kering. tertanggal le...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-5-2010 09:30 AM | Show all posts | Share
ai letak kat topik misteri nie sebab ingatkan ada unsur2 misteri la bila 45hari pusat lum tanggal..mana tau kan..kalau x sesuai....mod leh la nak pindhkan...nk tutup pun x pe kot..
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2010 12:06 PM | Show all posts | Share
Anak aku dulu, dah 7 hari tak tanggal2..
Masa bawak gi paed tuk check kuning dia, doktor kat situ tengok pusat anak aku, terus dia cabut je... Ngeri gak aku tengok.. Tapi anak aku tak nangis le masa dia cabut tu... Maybe doktor tu tengok dah agak kering tu yang dia main cabut je tu... hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2010 12:23 PM | Show all posts | Share
Anak aku dulu, dah 7 hari tak tanggal2..
Masa bawak gi paed tuk check kuning dia, doktor kat situ  ...
dee4ellese Post at 3-5-2010 12:06


aha..ni yg kes dah kering tapi tak tanggal sendri ..kena ada bantuan sikit...

kdg2 tertanggal sbb tak sengaja terlanggar dgn diaper...then tercabut...tapi bila dah betul2 kering lah ...

anak buah kwn mimi ni katanya masih belum kering ...kira pelik jugak tu ... tapi doktor cakap wait n see...maksudnya tak de bahaya dari segi medical lah agaknya

tapi kena berhati2 sbb takut tetanus... luka berjangkit ..klu lama tak baik2..
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2010 12:24 PM | Show all posts | Share
hii..pelik gak kan..x tangal.. baby i 7hari jer tangal..itu pun sebab doc pki penyepit besar tau kepit tali pusat kasih(anak i) ni..pastu maknyer ganas ckit(hehehe) pki pampers mst terlangar...mase mandi pun samer.. pastu tau2 tercabut..melalak la dia sbb tak kering btul.. bernanah ckit jmp doc, dia bagi ubat sapu antibiotik...risau gak...

tunggu jer la nnt tangal la tu...mak i kater klu tanggal awal sgt( sehari pas lahir ke)...hidup x lamer...klu tak tangal smp 45 ari tu..maknanyer hidup berabad-abad la tu kot...hehehe...jgn mare yer...
wallahualam...
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2010 01:56 PM | Show all posts | Share
Reply 16# MeAngel


hahaha..mmg biasanya kes accidently terlanggar n tertanggal tali pusat tu ...as long as tak berdarah ..kira dah baik ...klu ada luka then busuk dan bernanan kena bawak pegi jumpa doktor terus....takut2 dapat jangkitan klu dibiarkan ..
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2010 02:14 PM | Show all posts | Share
Reply 10# sosimple

ada pula mcm tue
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2010 02:24 PM | Show all posts | Share
Reply 17# ea208964


   
2la...mase tu 1st baby..takut bkn main....hehehhe
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2010 03:30 PM | Show all posts | Share
selaluny paling lama 10 hari..anak2 i 7 hari dah gugur tali pusat tu..
pelik gak sampai sebulan..
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2010 10:34 PM | Show all posts | Share
biasanya x smpi seminggu dah tanggal tue...
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2010 10:49 PM | Show all posts | Share
nak mudah kering letak je  serbuk ubat cap kaki 3 kat pusat tu.anak saya 3 hari letak dah tanggal sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2010 10:29 AM | Show all posts | Share
mimi masuk board parenting...

kalau boleh jgn tanggalkan guna kapas or tangan..biar tanggal sendiri..
cuba sapu allano (brand amway)
mummy punya baby 1st 9hari..
yg 2nd ni 3 hari dah tanggal..(MIL mummy suh guna ALLANO ni lar)
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2010 12:51 PM | Show all posts | Share
mmm.....anak mber g lagi dasyat...55 hari baru tercabut...ok jer anak dia...aktif jer skrg nie...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2010 12:56 PM | Show all posts | Share
mmm.....anak mber g lagi dasyat...55 hari baru tercabut...ok jer anak dia...aktif jer skrg nie...
g-force Post at 4-5-2010 12:51



    wah gforce ..55 hari ...so kiranya mmg adalah yg kes mcm ni yea...tu lah cakap kat mimi ....selagi doktor tak cakap pape patutnya ok ..tak perlu risau

klu belum kering...mmg tak boleh paksa tanggal sendri nya... kena tunggu je dgn sabar ..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

29-7-2015 09:31 PM GMT+8 , Processed in 0.065758 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list