CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 19336|Reply: 42

Route dari KL ke Kota Bahru yg mane paling dekat?

[Copy link]

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 22-5-2010 08:05 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Post Last Edit by cmf_Presa1200 at 18-6-2010 06:44

Lakaran kasar dari KL ke Kota Bahru

RadioPoll, Total 62 person(s) voted
You are not allowed to vote
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 22-5-2010 09:38 PM |All posts
2.  KL - Bentong - Raub - K.Lipis - Gua Musang - KB
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 23-5-2010 02:44 AM |All posts
ikut gua musang laa, drpd pahang
dak doh se
-kenangan ganu 09
Reply

Props Report

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 23-5-2010 10:55 AM |All posts
2.  KL - Bentong - Raub - K.Lipis - Gua Musang - KB
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 24-5-2010 10:02 AM |All posts
sapo klik selain tu, meme tok pernoh drive sendiri balik kelate
http://hayneem.wordpress.com
http://apelagibest.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 24-5-2010 03:14 PM |All posts
jalan ambo tiap2 kali kelik kg..

KL - Bentong - Raub - Gua Musang - Kuala Krai - Machang - Tanah Meroh (Rumoh Ambo) - Machang - Pasir Putih - Jerteh - Penarik - Kuala Terengganu (Rumoh Bini) - Marang - Dungun - Kemaman - Kuantan - KL .. (ataupon sebaliknya)

Keno jauh sokmo...hehehe..
Super
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 28-5-2010 10:39 AM |All posts
ada lg shortcut di bandar k. lipis ambil jln melalui felda kercau kalau tak silap.
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 30-5-2010 08:45 PM |All posts
ada lg shortcut di bandar k. lipis ambil jln melalui felda kercau kalau tak silap.
rosaline08 Post at 28-5-2010 10:39


tapi ada org cakap jalan tu mmg tak berapa elok....biasalah lori ke hulu hilir
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 31-5-2010 06:04 PM |All posts
Reply 8# katak_ungu

Jalan kecau ke lipis jer yg tak brapa elok.... lepas pada tuh, molek doh rasanya sampai ker jerantut...

aku slalu balik ikut Cameron.... Jauh ker? tak pun.. sbb atas bukit tu aku leh pecut, kete kurang.. jalan luas... dah menjimatkan masa...
tak ler tension sgt ngan karenah pengguna yg lain...
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 31-5-2010 06:53 PM |All posts
Reply 9# Chek_am8848

yo ko? tak pernah try lagi....dengar2 oghe ghoyak jah...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 31-5-2010 07:04 PM |All posts
Reply 10# katak_ungu

try la skali... mmg best...!

dulu aku pun takut2 nak lalu... tapi skali dah lalu.. mmg nak lalu situ sokmo...

org duk pikir negatif sbb:
1- kene bayar tol...
2- jln sunyi (takut kete rosak la, apa laa..)
3- tak tau jalan...

Bagi aku, jalan nie ok... dari kat PLUS dah bleh pecut 110km/j sampai tol Tapah atau Simpang Pulai (tol kurang dari RM25 tak silap)

Slow sikit bila naik bukit utk ke Cameron tambah2 lagi kalu follow blakng bas...

Tapi lepas Cameron... turun ker Gua Musang..mmg jalan clear... 3 and 2 lorong... kete pun jarang ada utk hari biasa (bukan takder langsung yer..)
Bulih pecut lagi...

Jimat masa.

Dan yg paling penting bagi aku..

Takder simpang2 kluar masuk macam jalan biasa.. so perhatian aku bulih fokus 90% pada pemanduan...
tak perlu berhati2 sgt takut2 ada kerete lintas jalan, buat u-turn atau kanak2 main tepi jalan macam kat jalan biasa (bentong - gua Musang)..

Tang nie penting, sbb terlampau berhati2 bulih menyebabkan penat terlampau... tambah2 plak kalu ada pemandu yg suka suki bawa kete...
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 31-5-2010 07:22 PM |All posts
Reply 11# Chek_am8848

agak2 dr KL - Kota Bharu buleh amik masa berapo jam ek?  waaa..macam nak try...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 31-5-2010 07:28 PM |All posts
Rawang - Cameron - GM - KK - Machang = 6jam 30minit... (kasar la)

sbb aku tak pernah rekod perjalanan secara berterusan.
Maksudnya, aku akan singgah bermalam kat Cameron dulu....  aku bawak kete slow rock jer..sbb tak der aper nak 'kejar' hehe...

Try la dulu, pueh hati... penting jugak tahu byk jalan utk balik Klate.. kut2 terkena hari raya/cuti umum, mmg berguna utk elak jem..
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 31-5-2010 07:36 PM |All posts
wahahahha...aku penah balik ikut kuala lipis time raya....dekat bukit (aku panggil bukit gilo/bukit pening)..jammed teruk atas tu..dahla keto aku CC kecik jah.....ala2 hangit doh bau keto time tuh
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 1-6-2010 11:38 AM |All posts
sbb tuh, aku malas balik kut Lipih tuh time raya.... jeng kreng kaki duk main klah!
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 1-6-2010 09:21 PM |All posts
hahhhaha...sebab tekan clutch sokmo la jugok pon kaki aku ala-ala nok krem jugak..wahahhahah...
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 18-6-2010 05:59 AM |All posts
Post Last Edit by cmf_Presa1200 at 18-6-2010 06:47

spt yg Chek_am8848 ckp tu, ikut jalan Cameron mmg best sbb time mlm mmg sejuk dan nyaman, x pasang aircon pun xpe. sbnarnya aku dah try semua empat2 route tu dah, gini lah ulasan dan pengalaman stiap route yg aku pnah lalu:

1)balik ikut Kuala Terengganu - antara keempat2 route ni lah yg takde jalan naik turun bukit, kalo kete sape2 yg tak larat tu boleh lah ikut route yg ni. rekod masa dlm 8 jam gitu lah, buleh pecut kat highway kuantan tp bila smpai kemaman kene hati2 sikit.

2) balik ikut Bentong - hmm rasanye semua org dah pnah try jalan ni kot. aku x brape suke ikut jln ni sbb mlm ade byk road block dan satu lagi dah jemu ikut jln ni hehe...member aku ngan geng dia ikut jln ni pnah pecut smpai 140-160km/j dan ambik masa 4 jam je. but plz don't try this ok, bahye.

3) balik ikut Cameron - kalo nak ikut jln ni baik bawak kete time mlm sbb udara sejuk, xde kete sgt dan rekod masa dlm 7 jam gitu lah. kalo x sure boleh cuba try google map.

4) balik ikut Ipoh/Gerik - route ni still ok bg aku sbb buleh pecut kat highway utara-selatan, bila dah smpai gerik tu kene hati2 lah sbb kat situ byk jalan naik turun bukit. kalo x silap ade lalu dua jambatan kat tasik temenggor tu, best jugak pemandangannya. tp kene bear in mind, kalo balik ikut jln ni time mlm mmg byk gak lori yg merangkak kat Gerik tu sbb itulah satu2 jln yg hubung antara pantai timur dgn negeri2 utara spt kedah, perak dan pulau pinang. rekod masa dari kelantan balik ke KL dlm 7 jam gitu.

kesimpulan: kalo nak balik time raye nnt, cuba elak drpd ikut jalan yg ade lalu kat gua musang sbb member aku ckp kat situlah yg jam smpai 12 jam balik kelantan hmy3:. wlaupun jln ikut bentong nmpak mcm dekat tp jgn lupe kat situ xde highway. not sure bout KT and Gerik but can try. gud luck ok!
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 18-6-2010 06:55 AM |All posts
Reply  katak_ungu

try la skali... mmg best...!

dulu aku pun takut2 nak lalu... tapi skali dah ...
Chek_am8848 Post at 31-5-2010 19:04


ikut Cameron alang2 boleh beli strawberry hehehe...
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 17-7-2010 11:00 AM |All posts
LCCT-Pengkalan Chepa... lol...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 10-8-2010 01:55 PM |All posts
KL - Bentong - Raub - K.Lipis - Gua Musang - KB

cheabe bwk 120-140km/j 6 jam sapa kb..
ummyfaqihah.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 11-8-2010 12:23 AM |All posts
salam, selamat berpuasa pada umat islam
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 11-8-2010 02:07 PM |All posts
kl-lcct/klia-pengkalan chepa-kota bharu...
Reply

Props Report

Rank: 21Rank: 21Rank: 21Rank: 21Rank: 21Rank: 21

Post on 5-1-2013 01:41 AM |All posts
ikut bentong raub lipis...
mmg paling dekat setakat nih
Semut...
jangan curi gula aku lagi...
Pleaseee
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-1-2013 05:21 PM |All posts
IRZeeBuk posted on 5-1-2013 01:41 AM
ikut bentong raub lipis...
mmg paling dekat setakat nih

ambo stuju......

lalu ikt cameron lojing mace kesik plok....hahahahaa

   


      
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 16-1-2013 10:46 AM |All posts
Saya di utara :-) .. kalau gi selalu ikut jalan gerik , lalu pulau banding, syok juga bila relax kat puncak titiwangsa.. sejuk sikit la.. kekeke...

Renew Car Insurance -> www.expert-vision.com.my
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 3-9-2014 03:01 PM , Processed in 0.170930 second(s), 33 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top