CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 4906|Reply: 16

mintak pandangan mengenai tiles..gate..

[Copy link]

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 25-5-2010 02:23 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

salam all bro and sis..
aku ni kira mcm org baru la dlm thread ni.. masuk ni pun kebetulan rumah dok renovate... so taktau nak tuju tang mana.. tu yg mai lintas board nih..

cerita dia camni.. rumah yg aku beli tu.. rumah lama.. so bahagian pagar dan tembok2 belah depan umah aku dah runtuhkan.. aku nak jadikan folding gate.. atau gate yg boleh lipat2 tu.. then aku nak pasang autogate.. and dlm masa yg sama aku nak pasang tile..

keluasan porch tu.. dlm 1000ft.. so aku dlm dilemma skang ni.. samada nak pasang gate.. then pasang tile.. then baru pasang autogate..

atau pun .. aku pasang gate.. pasang autogate then baru pasang tile.. maksud aku cara mana yg lebih better.. samada pasang autogate dulu baru pasang tile.. atau pun pasang tile dulu.. then baru pasang autogate..

sebab aku takut.. kalo pasang tile dulu.. karang bila nak pasang autogate.. tile yg dok ada tu kena pecah utk buat laluan wire autogate masuk ke dlm rumah..

apa pandangan korang..

terima kasih..
http://cetusan-elastik.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 1-6-2010 12:00 AM |All posts
ini kalo nk pasang auto gate, so kena buat wayaring dulu tanam bwh tiles tuh

step yg saya buat....renovate depan..porch buat baru, then buat fencing..baru org auto gate dtg..buat wire kat lam fencing kiri kanan...tarik wire tuk pasang auto gate..then indon tuh akan pasang tiles cantik2 sebab semua kabel dh buat...baru la pasang gate + system auto gate...

umah saya baru step pasang tiles...gate blm siap tempah..
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 2-6-2010 02:23 PM |All posts
1.  Buat wiring siap2...senang nanti just pasang autogate je, takyah pecah2 tile lagi
2.  Tiles
3.  Gate.  Once gate is ready.....autogate company will install arm only...
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 3-6-2010 03:03 AM |All posts
oo camtu la.. aku pun terpikir camtu gak.. kalo mcm nak beli wire utk autogate.. saiz berapa wayar patut beli.. berapa core??..

pastu mcm aku nak buat autogate utk gate folding.. maksud dia motor tu kena taruk kiri dan kanan sekali gate lah kan..
http://cetusan-elastik.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 3-6-2010 09:52 AM |All posts
Post Last Edit by krustykrab at 3-6-2010 09:56

Reply 1# Alt-F4


    kalo nak pasang yg folding gate + auto tu rasanya better awk gi tanya org pagar dulu sblm buat apa2...
sbb folding gate x sama dgn gate biasa...track die pun pesen lain dr yg dulu
* biasanya kedai gate ada jual skali dgn sistem auto, ko gitau je die nak buat apa, then die akan dtg umah ko utk ambik measurement
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 3-6-2010 10:42 AM |All posts
ko ader bajet..?/bajet berapa..?

advise aku ( utk yg ada bajet ya..)
1. pasang tiles dan buat wiring serentak...
   kalo bajet so-so..bole amik tiles gred B..tapi pastikan Msian made la..
   Jgn sbb ko nak save bajet..ko beli tiles dari china..tak tahan..

   then wiring buat armed kabel..rega dlm 550..kalo pandai nego bole dpt 400
   jgn buat wiring besa wayer 3 kaler yg halus2 tu..tak tahan..
lepas 2 -3 thn posibility utk wayer tu rosak tinggi...lagi kos nak pecah tiles plak

wiring armed kabel ni tahan 15 - 20 thn..dilapisi lapisan krom + besi dan dibalut
dgn getah hitam...lebih selamat utk rosak @ kena makan anai2..

2. then ko pi carik company motor autogate...
    motor kos dlm 2k -2.5k depends on kualiti..

    tader bajet pakai gate biasa pun bole...
janji autogate..more safety less hassle...



eklas..
otai kehidupan
Syukran Jazilan...
Aku berjaya menikmati tiap minit kehidupan ini dgn tenang & senang
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 3-6-2010 03:10 PM |All posts
oo camtu la.. aku pun terpikir camtu gak.. kalo mcm nak beli wire utk autogate.. saiz berapa wayar p ...
Alt-F4 Post at 3-6-2010 03:03

pastu mcm aku nak buat autogate utk gate folding.. maksud dia motor tu kena taruk kiri dan kanan sekali gate lah kan..

kita dulu pun buat mcm u jugak.. tapi semua kasi Cina kontraktor buat..
ni nak bagi tahu apa yg cina ni buat dulu:
1) siap pintu pagar dulu (jenis folding , 2 lipat kiri, 2 lipat kanan. saiz 20')
2) buat wiring for auto gate.. lampu pintupagar..ding dong bell...semua wayar masuk dlm satu kabel..
3) pasang system auto gate...motor satu je sblah kkanan.
4) baru pasang tiles.. (heavy duty tau..)

kalau rajin masuklah tread auto gate...bnyk gambar2 ade kt situ n segala nasihat yg berguna utk panduan ...
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 4-6-2010 12:54 AM |All posts
peh .. mmg mantap la bro2 sekalian.. aku la ni dok survey tile heavy duty.. bajet dlm rm2k lebih je.. sebab porch 1000sqft.. ada kedai quote rm2.2 - rm2.7 utk malaysia punya tiles.. aku rasa okey la kot..  brand whitehorse ngan apadia ntah..

aku pun mmg tak berapa tahu bab2 ni pasai baru beli rumah.. so apa2 thanks to all forumner..
http://cetusan-elastik.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 4-6-2010 08:22 AM |All posts
peh .. mmg mantap la bro2 sekalian.. aku la ni dok survey tile heavy duty.. bajet dlm rm2k lebih je. ...
Alt-F4 Post at 4-6-2010 00:54

besarnya porch awak...  Ni rumah banglo ke?
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 4-6-2010 10:50 AM |All posts
Reply 1# Alt-F4



TT...xda gambar ke?...
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 4-6-2010 02:36 PM |All posts
eh takde la... umah teres je.. tp end lot.. gambar nanti aku upload..
http://cetusan-elastik.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 4-6-2010 04:09 PM |All posts
peh .. mmg mantap la bro2 sekalian.. aku la ni dok survey tile heavy duty.. bajet dlm rm2k lebih je. ...
Alt-F4 Post at 4-6-2010 00:54

ko gi ipmuda buildermart kat sec14 PJ....hari tu aku nak beli tiles utk porch dapat below RM2 jenis heavy duty.....still bole dapat warehouse sale nye price lagi ...esok bukak full day, ahad sampai kol 1.....ko carik ms chang ...tiles johan aku beli utk wall dapor RM1 utk lantai 80sen....1st grade
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 4-6-2010 11:00 PM |All posts
maaf toncit.. aku dok kat kedah.. jauh sgt nak ngangkut tile drpd pj ke kedah ni.. hehe
http://cetusan-elastik.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 6-7-2010 11:41 AM |All posts
tumpang lalu..~
ada sesaper x tau contact no org wat tile? hrga yg berpatutan la..
lokasi: area salak tinggi..
thnks uolss...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 6-7-2010 01:20 PM |All posts
Reply 12# an2toncit


    section 14 area mane tu ek.....
kat area LRT ke area Jaya supermarket
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 7-7-2010 10:08 AM |All posts
tumpang lalu..~
ada sesaper x tau contact no org wat tile? hrga yg berpatutan la..
lokasi: area sa ...
sizuka82 Post at 6-7-2010 11:41



siz...x jadi amik ngan ah kang ke..??
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 20-4-2012 07:34 AM |All posts
saya ni membekalka barrier gate untuk kawasan perumahan
yang ada sistem touch n go ...

sistem sewaan rm 700.00 sebulan.

call me 013452-52-52 atau email me nurdin_napest@yahoo.com

kalau auto gate untuk rumah pun boleh juga...repaire and servis tak da masalah..

tq
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 23-7-2014 03:54 PM , Processed in 0.143994 second(s), 28 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top