CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
"Friday 22 Aug-National Mourning Day : Mourning For MH17 Victims......."
12Next
Return Post new threads
Show: 18426|Reply: 28

dapur gas dan oven elektrik

[Copy link]

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-6-2010 10:21 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

saya dah cari thread ni tapi takde

saya ada masalah nak pilih dapur 4 tunggu yang siap dengan oven sekali..dapur saya sempit..nak pasang kitchen kabinet siap ngan dapur sekali tu belum ada rezeki..nak beli oven single tu takde space nak letak lak..

ade tak sesape yang boleh tolong bagitau oven macamana yang senang untuk baking, grill, etc...saya pun bukan arif pasal oven ni..so far saya dah survey zanussi ngan singer..yang ada hot plate sekali tu..

tolong ye..
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 14-6-2010 10:46 AM |All posts
Saya pun nak beli dapur cam tu gak.rasanya malas nak survey dapur yang lain.rasanya akan beli zanussi.sbb dapur zanussi tahan lama .
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-6-2010 01:43 PM |All posts
nak mintak pendapat dari kawan2 yang lain dulu..ada kata zanussi susah nak kontrol oven..biskut hangus..ada yang kata panasonic bagus..

kita tunggu rakan2 yang lain bagi opinion ...ye rikashi..
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 14-6-2010 03:04 PM |All posts
nak mintak pendapat dari kawan2 yang lain dulu..ada kata zanussi susah nak kontrol oven..biskut hang ...
wakaka_eh Post at 14-6-2010 13:43



    oh ye ke camtu?
Tapi mungkin tak sbb  yg hangus tu model zanussi yg yg takde function utk control suhu...
Sebab rasanya ada model zanussi yg boleh control suhu.
Tapi kalau mmg semua oven zanussi senang hangus,saya pun nak tunggu respon org lain jugak la... l
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-6-2010 04:19 PM |All posts
ye..ye..mari kita sama2 tunggu...hehehe..
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 15-6-2010 09:01 AM |All posts
umah mak aku ada pakai dapur + oven camni..
4 tungku dapur...bukan bole masak sekali harung pun 4 tungku tu..
kalo periuk kecik2 bole la..

time raya mak aku masak rendang guna dapur lain...leceh la..
oven kat bawah tu cepat na kiok..api kojol la...sumbu dapo (???) tak nyala la..
last2 tak pakai punnnn...
Syukran Jazilan...
Aku berjaya menikmati tiap minit kehidupan ini dgn tenang & senang
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 15-6-2010 11:43 AM |All posts
kat umah mak mmg pakai dapur masak+oven ni.. setakat wat masak2 je tungku atas tu tp tak penah baking kat oven bwh tu sbb tak reti nk control suhu.. asek hangus aje
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 15-6-2010 02:34 PM |All posts
Reply 7# ms_oji


brand ape tu? tu la pasal..beli takut membazir plak..reganya pun boleh tahan..
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 24-6-2010 08:49 AM |All posts
Brand Baumatic nie penah dgr x?

Berkenan yg nie http://www.baumatic.com.my/produ ... n/cookers/PCC9220BL
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 24-6-2010 08:51 AM |All posts
Yg nie built-in over.  Kaler merah gitu

http://www.baumatic.com.my/produ ... selection/dance/TG1
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 24-6-2010 09:34 AM |All posts
TT ada beberapa brand lain utk freestanding cooker :
1.Ariston
2.rubine uno
3.Elba..

frankly speaking saya sebenarnyer lebih suka free standing cooker dr built in punyer...
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 28-6-2010 12:44 PM |All posts
kat umah aku gunakan dapur jenis camni gak, cuma yg beza tu oven pun aku guna gas gak. x guna yg elektrik. emmm.. klu ikut tu, bila bab nk bakar membakar ni, suhu oven tu aku pandai2 jer ejas. klu kata lam resipi 180 aku naikkan suhu tu ke <> 190 - 200. setakat ni ok je, cumanyer aku kene perati2kan gak ler. karang takut hangus.

yg lambatnyer oven aku ni klu aku bakar2 kek, kek tu lambat sket masak. kene tambah waktu membakarnyer
yang manis2 aje.......
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 30-6-2010 11:04 AM |All posts
Reply 12# hh_hs

brand ape tu? tak kisah sebenarnya cuma nak oven yang senang setting..tak banyak ragam..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 30-6-2010 11:06 AM |All posts
Reply 9# wawo

tak pernah pulak dengar brand ni..senang tak nak ikut ragam dia ni..yang penting pakai banyak power tak kalau yang letrik ni?
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 1-7-2010 08:46 AM |All posts
rasanya kalau nk jimat letrik, kena guna gas oven la kot. Tapi mana lagi bagus antara oven elektrik ngan gas? (utilities bill excluded)
Experience lets you recognize a mistake the second time you make it
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 1-7-2010 09:19 AM |All posts
Reply 15# neotoxin

orang cakap oven kletrik ni senang nak setting..tinggalkan aje tau-tau dah siap..kalau yang oven gas tu nak kena tgk selalu..apa kata yang lain2?
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 1-7-2010 03:31 PM |All posts
aku pakai zanussi yg stovenye pakai gas,..oven pakai letrik..4 tungku...selalu pakai 2 jek..but sometimes ada gak 3...4..ntah tatau le aku penah buat idak...ada api kecik 2..api sederhana..api kuat 1...penunu tuh actually kene rajin buat preventive maintanance..mcm aku neh pemalas..dah 1 tuh kene pakai mancis plak...br2 neh aku cuci terpaksa vaccuum habuk kat bwh penunu tuh..punyer la berkurun...
biskut aku malas nak buat..stakat kek ok jek hasilnya aku rs..bakar ikan,ayam,daging ok jek...
yg trade offnyer penunu dia tuh..kalo time sejuk..payah nak kuar apii..kene pakai mancis la..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 1-7-2010 05:29 PM |All posts
Reply 17# honeybee1802

alamak..ye ke ni honybee? oven dia tu senang ker nak cuci? aku pun malas gak ni...hihihi ingat nak ambik singer la..MIL pakai brand Singer dah 20 tahun..tapi stove dia ade yang dah tersumbat...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 1-8-2010 05:23 PM |All posts
Yg nie built-in over.  Kaler merah gitu
wawo Post at 24-6-2010 08:51



    berapa rega oven ni..tolonggg tgh caro oven ni...
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 26-12-2011 09:19 PM |All posts
Salam... saja nak share

Ada dapur infrared bagus untuk kesihatan........jimat gas.......dan selamat.....Kalau nak mengetahui lebih lanjut sila layari lawati laman web www.kinowell.com dan hubungi saya untuk mendapat harga yang murah dari pasaran..... Azlan 0104291245
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 16-1-2012 09:00 AM |All posts
Salam,

Ada sesiapa yang guna free standing cooker brand Elba or Tuscani or Rubine? boleh bg review x?

ni brand Rubine.. Harga x tahu...


Ni tuscani.. tgk kat Harvey Norman harga RM4999


Ni Elba..


     suka suka suka hati nak suka suka suka     
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 16-1-2012 11:12 AM |All posts
lupa nak kasi feedback..planning nak beli singer, tapi dah beli EUROPA JETCOOK OVEN. RM1005 kat SA. oven ni senang...lasak dan baking atau panggang, buat roti, kek biskut bagus..menjadi jer..
<a href="http://jengz.jomniaga.com/go/jadiwang/">Dok ...
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 16-1-2012 12:40 PM |All posts
lupa nak kasi feedback..planning nak beli singer, tapi dah beli EUROPA JETCOOK OVEN. RM1005 kat SA.  ...
wakaka_eh Post at 16-1-2012 11:12



    u beli yang free standing cooker ke?
oven guna gas or elektrik?
     suka suka suka hati nak suka suka suka     
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 21-9-2012 12:12 PM |All posts
kaogi posted on 16-1-2012 09:00 AM
Salam,

Ada sesiapa yang guna free standing cooker brand Elba or Tuscani or Rubine? boleh bg revie ...

waa...cantiknya stainless steel....tp elba,tuscany,rubine ni ok ker lasaknya yer?ye la rege leh thn kan...gue punyer zanussi ni api rs tak puas jekkk..hehe..dah 7 thn kot usia dia...oven pun ada sumthing worng somewhere jek...overheating asik menendang main suis jekk...nak kene antar servis gamaknyer...


Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 1-11-2013 06:39 AM |All posts
honeybee1802 posted on 21-9-2012 12:12 PM
waa...cantiknya stainless steel....tp elba,tuscany,rubine ni ok ker lasaknya yer?ye la rege leh th ...

Huhuhuu

Dah lebih setahun tp ku x beli2 lagi free standing cooker ni..
Almaklumlah, masih dok menyewa..

Tp still survey2 brand apa yg best...


     suka suka suka hati nak suka suka suka     
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 22-8-2014 07:57 AM , Processed in 0.149580 second(s), 27 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top