CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
1234567Next
Return Post new threads
Show: 16107|Reply: 152

Tolong.....mcmane nak buang kandungan

  [Copy link]

Rank: 1

Post on 19-7-2010 12:44 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Assalamualaikum....
Sye berusia 28 thn dan dh berumah tangga, sye  mempunyai  6  org anak yg masih kecil.... keadaan hidup kami sederhana saja, oleh itu sye rase kurang bersedia utk dapat baby ke 7...skrg nie kandungan sye baru 4  minggu,so nak mintak tolong sangat2,sesiape yg tahu mcm nak buang kandungan nie selain drpd makan nenas....???

klu ade ubat ke pil ke bagitahulh...klu nak pergi cuci kat klinik,sye tak mampu...
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 19-7-2010 12:47 PM |All posts
mak ehhhh..kussss semangat

...apsal tak amik pil perancang kat KKIA tu?
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 19-7-2010 12:49 PM |All posts
liely...x sedih ke nak buang kandungan tu???
tu rezeki Allah bagi...
somi x pun x nak gak ker???
"saya iman...awak muslim"   
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 19-7-2010 12:51 PM |All posts
amboi...umo br 28 thn dh ade 6 anak...apa kate ko lahirkn yg ketujuh tu, pastu bg kt aku...dr ko membuang tu, tu kn rezeki.....
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 19-7-2010 12:52 PM |All posts
err.. TT ape kate bagi kat aku jd anak angkat?
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 19-7-2010 01:02 PM |All posts
x merancang langsung ke? orange penah berperasaan camtuh masa preggy anak no. 3 sbb rapat sgt ngan akak dia. Tp alhamdulilah orange x ikut sgt perasaan, kalo x mesti orange nyesal seumur idup. Sekali anak yg kuor no. 3 ni sangatla comel, putih melepak rambut ikal...semua orang puji.
luv me not
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 19-7-2010 01:03 PM |All posts
Betol tu TT, pakata bincang elok2 dgn suami, jgn nak terus buang anak tu. Kalo dah ok bincang dgn suami, kalo korang memasing setuju nak bagi kat orang jadi anak angkat, elok la tu. Korang pun boleh berbakti kat orang lain yg takde lagi rezeki anak...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 19-7-2010 01:08 PM |All posts
betul.. ramai je ksall jumpa org yg nak sgt anak tapi susah nak dapat buat perjanjian ngan ibu2 yg macamni.. diorang start menangggung semua perbelanjaan dari dalam kandungan sampai selamat melahirkan... then anak tu jadi anak angkat keluarga tu la...

nape sampai nak buang... lebih baik bagi dia kehidupan yg lebih baik kalau kita sendiri tak mampu nak berikan dia kehidupan itu...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 19-7-2010 01:09 PM |All posts
lain kali sila gunakan perancang kehamilan.

tapi kalau dah pakai still pregnant, itu rezeki. jangan buang, sayang.

kalau tak mau, bagi mak cik saya. umur dah 40, dah 2 kali kawen tapi masih tak dapat anak. saya serius ni. mak cik saya tak de lah kerja besar. tapi boleh tanggung seorang anak. dia duduk di senawang.
www.ralsshoppe.com
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 19-7-2010 01:15 PM |All posts
1st, kita tau klu gugurkn kndungan luar nikah mmg haram, mcm mn plak bagi kndungan halal mcm ni, di sisi agama boleh buang sesuka hati ke....setau aku x boleh gugurkan atas alasan apa pun kecuali merbahayakan nyawa ibu, tupun mesti dah disahkan oleh Dr.

TT, setiap ank yg lahir dh dijanjikan rezekinya, klu ko betul2 x mampu nk jaga, bagi je pada org yg ikhlas dan mampu nk jaga. Klu berani tggung risiko nk buang, kenapa tidak ko tolong org yg benar2 nk ank tp smpai skrg xde rezeki dpt ank. Besar pahalanya tu....buat apa tambah dosa, klu jln yg terbentang boleh tambah pahala...
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 19-7-2010 01:18 PM |All posts
jgn la kak
sian baby tu...dia teringin nak tgk dunia luar..tp mak dia xbg..gitu la kaedahnya..
kak kalo xmau jaga..kak boleh bg kat kiah..siyes...xmain2 pon..sy sudi jd ibu angkat anak akak
kalau air mata boleh ganti keresahan ini..biarkan..saya suka begini.
Reply

Props Report

Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17

Post on 19-7-2010 01:22 PM |All posts
..suh laki u pijak2 perut u...pastu u makan lah menda yang tajam2..cth nenas...tk pun makan racun lagik ok...
jom beli kek lapis - http://www.facebook.com/qalasqalaskeklapis?ref=ts
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 19-7-2010 01:27 PM |All posts
Reply 12# pressor


   kijamnya hang.....
Reply

Props Report

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 19-7-2010 01:29 PM |All posts
sedih...ape kate akak carikkan ibu angkat utk baby tu...jgn dibuang..kita takde hak nk putuskan nyawa baby tu..
Azam tahun baru, nak jadi budak baik..Yip Yip Horay!        
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 19-7-2010 01:37 PM |All posts
kenapa ko nak buang???? mase ko main tu ko tak ingat lak yg ko dh ade anak ramai..... gini jer lah ko jgn buang .. ko lahirkan jer ... pastu ko bg jer kat org yg nak ... aku rase ramai yg nak ... kalo ko nak ..ko blh bg kat aku sbb adik aku dh lama dh kawen tp lom dpt anak lg .... dia tgh mencari anak angkat nie ....... InsyaAllah dia akan jaga mcm anak dia sndiri ........
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 19-7-2010 01:52 PM |All posts
Beranak je lah dulu. Lepas tu terus ikat , tak yah risau dah. Anak yg lahir tu kalu tak nak bagi je lah pada keluarga yg betul2 nak anak angkat.
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 19-7-2010 01:55 PM |All posts
asal isnin jek... mst ade byk tred bru, masalah peribadi... wiken xde la pulok


TT..... wah... buat anak pandai, jage anak x pandai lak.... sile bg kt org lain anak itu
tdo itu best~MinSun~oh la di da... relax2 sudah~Boom! Boom! Boom!
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 19-7-2010 01:59 PM |All posts
Beranak je lah dulu. Lepas tu terus ikat , tak yah risau dah. Anak yg lahir tu kalu tak nak bagi je  ...
adaraish Post at 19-7-2010 13:52



    iye betull....

bagi kat aku lah......biar aku bela......insyaallah...bab kewangan aku tak de hal.....

menggugurkan kandungan haram di sisi Islam.......kecuali lah ko bukan orang islam, then aku no comment...

tapi kalau kandungan ko halal...ko tak mau...lahirkan lah dia...nnt PM aku k....aku sanggup jaga...kerana Allah...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 19-7-2010 02:06 PM |All posts
kandungan yang halal, kenapa nak gugurkan? x sayang anak ke?
tiap2 anak kan ada rezeki msg2!
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 19-7-2010 02:09 PM |All posts
uish..umor 28 anak dh 6 org..x reti amik pil  perancang ke TT oi?berporum reti pula kekdahnya..

nasihat <x payah nk buang,jgn smpai nanti setiap mlm dihantui dgn kesilapan,yg diri sendiri pun x dpt memaafkan>
my online store: www.tsm1717.lelong.my
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 19-7-2010 02:11 PM |All posts
tgk tu...berapa ramai yg sanggup terima anak ko TT?berfikir la dgn akal yg waras,jgn sia-sia akal yg tuhan berikan dgn membuat keputusan yg bodoh
my online store: www.tsm1717.lelong.my
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 19-7-2010 02:11 PM |All posts
ntahnyer...
dont worry..
aku pun nak baby ko tu kalo ko taknak
PM aku gak
Hasbiallah
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 19-7-2010 02:20 PM |All posts
anak-anak anugerah TUHAN.
The only true gift is a portion of yourself
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 19-7-2010 02:26 PM |All posts
berdosa kan buang kandungan?
Pls return another half of my soul
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 19-7-2010 02:27 PM |All posts
klu nak buang anak kucing ke
buang sampah ke boleh la aku ajar cara2 yg betul
tp klu nk buang anak org
tak mau la aku bersubahat
aku taku tuhan
Reply

Props Report

1234567Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 22-10-2014 11:10 AM , Processed in 0.152746 second(s), 42 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top