Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Search
18842
View
152
Reply

Tolong.....mcmane nak buang kandungan

  [Copy link]

Author: Liely       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-7-2010 12:44 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum....
Sye berusia 28 thn dan dh berumah tangga, sye  mempunyai  6  org anak yg masih kecil.... keadaan hidup kami sederhana saja, oleh itu sye rase kurang bersedia utk dapat baby ke 7...skrg nie kandungan sye baru 4  minggu,so nak mintak tolong sangat2,sesiape yg tahu mcm nak buang kandungan nie selain drpd makan nenas....???

klu ade ubat ke pil ke bagitahulh...klu nak pergi cuci kat klinik,sye tak mampu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 12:47 PM | Show all posts
mak ehhhh..kussss semangat

...apsal tak amik pil perancang kat KKIA tu?
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 12:49 PM | Show all posts
liely...x sedih ke nak buang kandungan tu???
tu rezeki Allah bagi...
somi x pun x nak gak ker???
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 12:51 PM | Show all posts
amboi...umo br 28 thn dh ade 6 anak...apa kate ko lahirkn yg ketujuh tu, pastu bg kt aku...dr ko membuang tu, tu kn rezeki.....
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 12:52 PM | Show all posts
err.. TT ape kate bagi kat aku jd anak angkat?
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:02 PM | Show all posts
x merancang langsung ke? orange penah berperasaan camtuh masa preggy anak no. 3 sbb rapat sgt ngan akak dia. Tp alhamdulilah orange x ikut sgt perasaan, kalo x mesti orange nyesal seumur idup. Sekali anak yg kuor no. 3 ni sangatla comel, putih melepak rambut ikal...semua orang puji.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:03 PM | Show all posts
Betol tu TT, pakata bincang elok2 dgn suami, jgn nak terus buang anak tu. Kalo dah ok bincang dgn suami, kalo korang memasing setuju nak bagi kat orang jadi anak angkat, elok la tu. Korang pun boleh berbakti kat orang lain yg takde lagi rezeki anak...
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:08 PM | Show all posts
betul.. ramai je ksall jumpa org yg nak sgt anak tapi susah nak dapat buat perjanjian ngan ibu2 yg macamni.. diorang start menangggung semua perbelanjaan dari dalam kandungan sampai selamat melahirkan... then anak tu jadi anak angkat keluarga tu la...

nape sampai nak buang... lebih baik bagi dia kehidupan yg lebih baik kalau kita sendiri tak mampu nak berikan dia kehidupan itu...
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:09 PM | Show all posts
lain kali sila gunakan perancang kehamilan.

tapi kalau dah pakai still pregnant, itu rezeki. jangan buang, sayang.

kalau tak mau, bagi mak cik saya. umur dah 40, dah 2 kali kawen tapi masih tak dapat anak. saya serius ni. mak cik saya tak de lah kerja besar. tapi boleh tanggung seorang anak. dia duduk di senawang.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:15 PM | Show all posts
1st, kita tau klu gugurkn kndungan luar nikah mmg haram, mcm mn plak bagi kndungan halal mcm ni, di sisi agama boleh buang sesuka hati ke....setau aku x boleh gugurkan atas alasan apa pun kecuali merbahayakan nyawa ibu, tupun mesti dah disahkan oleh Dr.

TT, setiap ank yg lahir dh dijanjikan rezekinya, klu ko betul2 x mampu nk jaga, bagi je pada org yg ikhlas dan mampu nk jaga. Klu berani tggung risiko nk buang, kenapa tidak ko tolong org yg benar2 nk ank tp smpai skrg xde rezeki dpt ank. Besar pahalanya tu....buat apa tambah dosa, klu jln yg terbentang boleh tambah pahala...
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:18 PM | Show all posts
jgn la kak
sian baby tu...dia teringin nak tgk dunia luar..tp mak dia xbg..gitu la kaedahnya..
kak kalo xmau jaga..kak boleh bg kat kiah..siyes...xmain2 pon..sy sudi jd ibu angkat anak akak
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:22 PM | Show all posts
..suh laki u pijak2 perut u...pastu u makan lah menda yang tajam2..cth nenas...tk pun makan racun lagik ok...
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:27 PM | Show all posts
Reply 12# pressor


   kijamnya hang.....
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:29 PM | Show all posts
sedih...ape kate akak carikkan ibu angkat utk baby tu...jgn dibuang..kita takde hak nk putuskan nyawa baby tu..
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:37 PM | Show all posts
kenapa ko nak buang???? mase ko main tu ko tak ingat lak yg ko dh ade anak ramai..... gini jer lah ko jgn buang .. ko lahirkan jer ... pastu ko bg jer kat org yg nak ... aku rase ramai yg nak ... kalo ko nak ..ko blh bg kat aku sbb adik aku dh lama dh kawen tp lom dpt anak lg .... dia tgh mencari anak angkat nie ....... InsyaAllah dia akan jaga mcm anak dia sndiri ........
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:52 PM | Show all posts
Beranak je lah dulu. Lepas tu terus ikat , tak yah risau dah. Anak yg lahir tu kalu tak nak bagi je lah pada keluarga yg betul2 nak anak angkat.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:55 PM | Show all posts
asal isnin jek... mst ade byk tred bru, masalah peribadi... wiken xde la pulok


TT..... wah... buat anak pandai, jage anak x pandai lak.... sile bg kt org lain anak itu
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:59 PM | Show all posts
Beranak je lah dulu. Lepas tu terus ikat , tak yah risau dah. Anak yg lahir tu kalu tak nak bagi je  ...
adaraish Post at 19-7-2010 13:52



    iye betull....

bagi kat aku lah......biar aku bela......insyaallah...bab kewangan aku tak de hal.....

menggugurkan kandungan haram di sisi Islam.......kecuali lah ko bukan orang islam, then aku no comment...

tapi kalau kandungan ko halal...ko tak mau...lahirkan lah dia...nnt PM aku k....aku sanggup jaga...kerana Allah...
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 02:06 PM | Show all posts
kandungan yang halal, kenapa nak gugurkan? x sayang anak ke?
tiap2 anak kan ada rezeki msg2!
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 02:09 PM | Show all posts
uish..umor 28 anak dh 6 org..x reti amik pil  perancang ke TT oi?berporum reti pula kekdahnya..

nasihat <x payah nk buang,jgn smpai nanti setiap mlm dihantui dgn kesilapan,yg diri sendiri pun x dpt memaafkan>
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 02:11 PM | Show all posts
tgk tu...berapa ramai yg sanggup terima anak ko TT?berfikir la dgn akal yg waras,jgn sia-sia akal yg tuhan berikan dgn membuat keputusan yg bodoh
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 02:11 PM | Show all posts
ntahnyer...
dont worry..
aku pun nak baby ko tu kalo ko taknak
PM aku gak
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 02:20 PM | Show all posts
anak-anak anugerah TUHAN.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 02:26 PM | Show all posts
berdosa kan buang kandungan?
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 02:27 PM | Show all posts
klu nak buang anak kucing ke
buang sampah ke boleh la aku ajar cara2 yg betul
tp klu nk buang anak org
tak mau la aku bersubahat
aku taku tuhan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2016 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.079629s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list