Tolong.....mcmane nak buang kandungan - Masalah Peribadi - Cinta & Perhubungan - CARI Infonet -

CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Search
View: 17089|Reply: 152

Tolong.....mcmane nak buang kandungan

  [Copy link]
Post time 19-7-2010 12:44 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Assalamualaikum....
Sye berusia 28 thn dan dh berumah tangga, sye  mempunyai  6  org anak yg masih kecil.... keadaan hidup kami sederhana saja, oleh itu sye rase kurang bersedia utk dapat baby ke 7...skrg nie kandungan sye baru 4  minggu,so nak mintak tolong sangat2,sesiape yg tahu mcm nak buang kandungan nie selain drpd makan nenas....???

klu ade ubat ke pil ke bagitahulh...klu nak pergi cuci kat klinik,sye tak mampu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 12:47 PM | Show all posts | Share
mak ehhhh..kussss semangat

...apsal tak amik pil perancang kat KKIA tu?
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 12:49 PM | Show all posts | Share
liely...x sedih ke nak buang kandungan tu???
tu rezeki Allah bagi...
somi x pun x nak gak ker???
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 12:51 PM | Show all posts | Share
amboi...umo br 28 thn dh ade 6 anak...apa kate ko lahirkn yg ketujuh tu, pastu bg kt aku...dr ko membuang tu, tu kn rezeki.....
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 12:52 PM | Show all posts | Share
err.. TT ape kate bagi kat aku jd anak angkat?
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:02 PM | Show all posts | Share
x merancang langsung ke? orange penah berperasaan camtuh masa preggy anak no. 3 sbb rapat sgt ngan akak dia. Tp alhamdulilah orange x ikut sgt perasaan, kalo x mesti orange nyesal seumur idup. Sekali anak yg kuor no. 3 ni sangatla comel, putih melepak rambut ikal...semua orang puji.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:03 PM | Show all posts | Share
Betol tu TT, pakata bincang elok2 dgn suami, jgn nak terus buang anak tu. Kalo dah ok bincang dgn suami, kalo korang memasing setuju nak bagi kat orang jadi anak angkat, elok la tu. Korang pun boleh berbakti kat orang lain yg takde lagi rezeki anak...
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:08 PM | Show all posts | Share
betul.. ramai je ksall jumpa org yg nak sgt anak tapi susah nak dapat buat perjanjian ngan ibu2 yg macamni.. diorang start menangggung semua perbelanjaan dari dalam kandungan sampai selamat melahirkan... then anak tu jadi anak angkat keluarga tu la...

nape sampai nak buang... lebih baik bagi dia kehidupan yg lebih baik kalau kita sendiri tak mampu nak berikan dia kehidupan itu...
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:09 PM | Show all posts | Share
lain kali sila gunakan perancang kehamilan.

tapi kalau dah pakai still pregnant, itu rezeki. jangan buang, sayang.

kalau tak mau, bagi mak cik saya. umur dah 40, dah 2 kali kawen tapi masih tak dapat anak. saya serius ni. mak cik saya tak de lah kerja besar. tapi boleh tanggung seorang anak. dia duduk di senawang.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:15 PM | Show all posts | Share
1st, kita tau klu gugurkn kndungan luar nikah mmg haram, mcm mn plak bagi kndungan halal mcm ni, di sisi agama boleh buang sesuka hati ke....setau aku x boleh gugurkan atas alasan apa pun kecuali merbahayakan nyawa ibu, tupun mesti dah disahkan oleh Dr.

TT, setiap ank yg lahir dh dijanjikan rezekinya, klu ko betul2 x mampu nk jaga, bagi je pada org yg ikhlas dan mampu nk jaga. Klu berani tggung risiko nk buang, kenapa tidak ko tolong org yg benar2 nk ank tp smpai skrg xde rezeki dpt ank. Besar pahalanya tu....buat apa tambah dosa, klu jln yg terbentang boleh tambah pahala...
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:18 PM | Show all posts | Share
jgn la kak
sian baby tu...dia teringin nak tgk dunia luar..tp mak dia xbg..gitu la kaedahnya..
kak kalo xmau jaga..kak boleh bg kat kiah..siyes...xmain2 pon..sy sudi jd ibu angkat anak akak
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:22 PM | Show all posts | Share
..suh laki u pijak2 perut u...pastu u makan lah menda yang tajam2..cth nenas...tk pun makan racun lagik ok...
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:27 PM | Show all posts | Share
Reply 12# pressor


   kijamnya hang.....
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:29 PM | Show all posts | Share
sedih...ape kate akak carikkan ibu angkat utk baby tu...jgn dibuang..kita takde hak nk putuskan nyawa baby tu..
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:37 PM | Show all posts | Share
kenapa ko nak buang???? mase ko main tu ko tak ingat lak yg ko dh ade anak ramai..... gini jer lah ko jgn buang .. ko lahirkan jer ... pastu ko bg jer kat org yg nak ... aku rase ramai yg nak ... kalo ko nak ..ko blh bg kat aku sbb adik aku dh lama dh kawen tp lom dpt anak lg .... dia tgh mencari anak angkat nie ....... InsyaAllah dia akan jaga mcm anak dia sndiri ........
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:52 PM | Show all posts | Share
Beranak je lah dulu. Lepas tu terus ikat , tak yah risau dah. Anak yg lahir tu kalu tak nak bagi je lah pada keluarga yg betul2 nak anak angkat.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:55 PM | Show all posts | Share
asal isnin jek... mst ade byk tred bru, masalah peribadi... wiken xde la pulok


TT..... wah... buat anak pandai, jage anak x pandai lak.... sile bg kt org lain anak itu
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:59 PM | Show all posts | Share
Beranak je lah dulu. Lepas tu terus ikat , tak yah risau dah. Anak yg lahir tu kalu tak nak bagi je  ...
adaraish Post at 19-7-2010 13:52



    iye betull....

bagi kat aku lah......biar aku bela......insyaallah...bab kewangan aku tak de hal.....

menggugurkan kandungan haram di sisi Islam.......kecuali lah ko bukan orang islam, then aku no comment...

tapi kalau kandungan ko halal...ko tak mau...lahirkan lah dia...nnt PM aku k....aku sanggup jaga...kerana Allah...
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 02:06 PM | Show all posts | Share
kandungan yang halal, kenapa nak gugurkan? x sayang anak ke?
tiap2 anak kan ada rezeki msg2!
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 02:09 PM | Show all posts | Share
uish..umor 28 anak dh 6 org..x reti amik pil  perancang ke TT oi?berporum reti pula kekdahnya..

nasihat <x payah nk buang,jgn smpai nanti setiap mlm dihantui dgn kesilapan,yg diri sendiri pun x dpt memaafkan>
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 02:11 PM | Show all posts | Share
tgk tu...berapa ramai yg sanggup terima anak ko TT?berfikir la dgn akal yg waras,jgn sia-sia akal yg tuhan berikan dgn membuat keputusan yg bodoh
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 02:11 PM | Show all posts | Share
ntahnyer...
dont worry..
aku pun nak baby ko tu kalo ko taknak
PM aku gak
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 02:20 PM | Show all posts | Share
anak-anak anugerah TUHAN.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 02:26 PM | Show all posts | Share
berdosa kan buang kandungan?
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 02:27 PM | Show all posts | Share
klu nak buang anak kucing ke
buang sampah ke boleh la aku ajar cara2 yg betul
tp klu nk buang anak org
tak mau la aku bersubahat
aku taku tuhan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

5-7-2015 08:11 AM GMT+8 , Processed in 0.135914 second(s), 16 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list