CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 21868|Reply: 28

ubat untuk bagi bisul cepat pecah

[Copy link]

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 4-8-2010 09:29 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

nak mintak bantuan forumer kat sini...

saya ada mslh bengkak kat bahagian punggung...mcm bisul tp xder mata...
lama2 bengkak tuy akan bernanah...tp mkn masa yg lama la....
sakit ni akan jd setengah tahun sekali...n sb sakit ni sy pnh operate tp still jd lg...
sy dah pg hos[ital tp sb saya pregnant dr xleh nak bg apa2 ubat kecuali ubat tahan sakit...
so sy nak tanya kwn2 kat sini...ada x ubat yg leh letak kat tmpt bengkak tuy bg dia cepat bernanah n ada mata...
mintak tolong sgt kat kwn2 yg ada info sb dah x tahan sakit ni...
dah seminggu bengkak...nak duduk pon payah...

sgt perlukan bantuan...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 4-8-2010 01:48 PM |All posts
dulu masa kecik2, mak mrs selalu amalkan tumbuk bunga raya (color merah) tu then letak atas bisul smpi bunga tu kering. then letak lg.. cmtuh la mak buat.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 5-8-2010 02:21 PM |All posts
letak oxy5.. atau ox10. yg utk jerawat tu.. grenti cepat meletup.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 5-8-2010 03:23 PM |All posts
nak mintak bantuan forumer kat sini...

saya ada mslh bengkak kat bahagian punggung...mcm bisul tp ...
f@rE-h@n Post at 4-8-2010 09:29



   

bro.. ko pegi kedai seng sei.. kedai jual herba cina tuh.. tanye die ade ubat katak atau telur katak nak kuarkan bisul..
besa pakai nih.. mase anak sedara aku kena bisul.. kejap jer ilang nanah dalam tuh..
rupenya mcm plaster gitu.. just tampal jer..
Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success -Albert Sch
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 5-8-2010 04:43 PM |All posts
bro.. ko pegi kedai seng sei.. kedai jual herba cina tuh.. tanye die ade ubat katak at ...
ajis_kg Post at 5-8-2010 03:23 PM


dia sis la..bukan bro

mmg bagus koyok katak ni..
nnt dia akan sedut bisul tu...tak kira la bisul tu ada mata ke tak..
Forgiving What I've Done.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 5-8-2010 04:56 PM |All posts
sapu kapur sireh keliling bisul....

TT ko ader kencing manis ke...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 5-8-2010 05:04 PM |All posts
dia sis la..bukan bro

mmg bagus koyok katak ni..
nnt dia akan sedut bisul tu...tak kira la b ...
fariepari Post at 5-8-2010 16:43



   

sis kaa.. haiyaa.. silap laa
Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success -Albert Sch
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 5-8-2010 07:40 PM |All posts
pantang mkn telur hokayyy...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 5-8-2010 07:44 PM |All posts
beli je koyok katak tu.. 50sen je sekeping..
mmg sgt berkesan..
my dad pakai tu..
giler byk darah kotor n nanah kuar..
dia pun cam TT laa.. bisul xder mata..
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 5-8-2010 08:17 PM |All posts
mak aku pon beli sumthin dr kedai ubt cine kalo kn bisul..tp kalo  xsilap die cam rumput kering.. campo ngan air pastu tmpl keliling bisul tu.. mmg elok kejap je..
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 5-8-2010 10:04 PM |All posts
pergi kedai cina tu nak cakap koyok katak ker??
Live to Ride
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 5-8-2010 11:38 PM |All posts
Saya ada petua dulu2, tapi bagi bisul yg baru nak jadi.  Senang aje, sapu tahi idung, Insya Allah bisul akan terbantut.
Barangkali ada sesuatu pd tahi idung yg boleh membantutkan perkembangannya. Bagi saya, itu saje obatnya.
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 5-8-2010 11:42 PM |All posts
betul.. gi kedai seng sei.. aku dulu bisul pon orang bawak gi kedai tu, then cakap kat tokey tu.. ubat untuk bisul.. yang kite dia tak bagi koyok (koyok lagi better la kot sbb senang), dia macam telur katak jugak or macam barli kena air.. biji2 kecik, then bawak balik letak air n tempek.. memang dia kering lepas tu...aku gi doktor.. dia cuci2, lepas tu tempek plaster.. then muncul kat tempat lain lak kaedahnya..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 6-8-2010 12:32 AM |All posts
sapu minyak but but insyaallah dia akan pecah tapi tak sakit...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 6-8-2010 08:11 AM |All posts
pergi kedai cina tu nak cakap koyok katak ker??
danedzya Post at 5-8-2010 10:04 PM


yup..
dia mcm plaster tp bentuk dia bulat (kalau aku x silap)
tampal kat bisul
nama dia koyok katak sbb pic pd koyok tu gambo katak
Forgiving What I've Done.
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 6-8-2010 11:46 AM |All posts
letak ubat gigi ok gak..sapu kat tmpt bisul tu..
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 6-8-2010 11:47 AM |All posts
koyok katak..hahaha
aku dulu bisul kat bontot sampai kena operate..2 kali plak tue
sakit ya amat..last2 pi klinik dr india..dia tampal madu jah
2-3 hari terus tutup lubang bisul tue
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 6-8-2010 12:18 PM |All posts
aku dulu kene bisol kat ketiak..mule2 org suggest letak kapor nge air susu ...aku letak pastu xla sakit tapi making besor....pastu aku letak lidah boye...ok sejuk rasenye..tp x jalan lepas 2 hari makin besar dan sakit...lepas tuh haku pi klinik....dokter cek die bagi ubat sapu nge antibiotik..caj rm100 plak tuh.....mahal gile.....balik umah x jd ape2 pon makin sakit.
last sekali aku pegi hospital...operate aje buang natam haram jadah... tuh...kene bil rm 1500... nasib baik laki keje gomen.... mase pegi hospital..jumpe sorg ponpuan cine..die cakap kalu bisol ni letak tiger bam je..gerenti pecah punye tp dah terlewat sebb aku kene masuk wad... ...so tt hang cube la tiger bam ..mane tau berkesan....jgn mcm aku kerana bisol haku kene rm1600.000

ai hate bisol:@:@
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 6-8-2010 12:52 PM |All posts
Reply 18# pia250110

mak aiii...bisul apa sampai kena RM1600/=??ko pergi private ker??
Live to Ride
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 9-8-2010 12:05 PM |All posts
Reply 18# pia250110


    ni bisul yg ntah ke berapa kali dah ni...
last time punya bisul gi spital operate smpai rm2k...
igt dah x jadi...last2 muncul balik...

thanks la to all yg bagi feedback...
pg kedai sensei beli ubat katak tuy...
mmg kaci kumpul ituy nanah sm darah kotor...
pg klinik, dr bg antibiotik n tahan sakit...
esoknyer pecah...

lega sgt bila dah baik...
time sakit tuy nak jln pon dah macam org cacat...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 9-8-2010 12:07 PM |All posts
Reply 19# danedzya


  klu pg private mcm tuy la charge nyer...
sb ms kene bisul sblm ni...pg private kene lbh rm 2k...
tp tetap jdi lagi..
Reply

Props Report

Defender

Please Fasten Your Seatbelt

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 24-2-2011 04:28 PM |All posts
Berapa lama baru baik kalau letak koyok katak tu? Aku dah lah ada kerja berlambak kat opis nih, weekend ni plak ada job wedding photography lagik... adoii! malu wooo photog menyeringai tahan sakit nak ambik gambo... adoii !!! Waaaaa!
www.flickr.com/photos/matdue77
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 24-2-2011 08:09 PM |All posts
bisul ni pe pnca dia sbnrnyer
I learned to live half alive
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 25-2-2011 10:59 AM |All posts
Reply 22# matdue77
ms pakai koyok katak tuy sehari dah nipis kulit kat bisul tuy...soknyer pakai lg then baru pecah..
ada satu lg ubat nak kaci mata bisul tumbuh...
tp x pasti nama aper...
kat kedai india ada jual...
dia mcm biji selasih kering...
letak air...dia bertangkup then letak kat bisul...
mmg berdenyut la ms pakai tuy coz benda tuy tarik nanah kat bisul tuy...
sehari jer terus pecah...tp dah payah nak jp bnd tuy kat kl ni...
kat kg luy ada la...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 25-2-2011 11:00 AM |All posts
Reply 23# mssuci


   entah la...xtau la sb apa jd...maybe darah kotor kot...
dah la klu jd sekali...pastuy mesti jd lg...
adoila...
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 17-4-2014 05:51 PM , Processed in 0.151534 second(s), 33 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top