CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 6390|Reply: 14

HUKUM MPUNYAI HUBUNGAN SEJENIS

[Copy link]

Rank: 1

Post on 28-8-2010 11:25 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salam smua..
leh x antra korg bgtau hukum mmpunyai hbgan dgan kaum sjnis??
ad antra kwan sya kpel gan kaum sjenis dia.
ak pnah tnya a kistmwaannya n dia bgtau sronk.
mreka sling memhami antra satu sme lain.

bgi yg peng ni pndai lyan aweknya gan baik.
maksudnya law aweknya ad msalah dia leh bgi idea or sbgainya.
bgi sya sme je.
ntah la sya pun xtau nk komn cmne.

ap hukumnya ye???leh korg bg jwapan..
salh ke kita ad prasaan cnta pd mreka ea??
prasaan ni hdir dgan sndiri bkan pksaan btul x??
jdi npe msti psalahkan ap kita bt??
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 28-8-2010 12:40 PM |All posts
nabi x ngaku umat....
lelaki utk laki n pompuan utk pompuan...and i think bdk x sekolah pun tau pasal hukum ni...its simple....apa yg dah ditegah Allah tu sesungguhnya mempunyai alasan n sebab yg kukuh....bila Dia kata berdosa maknenye bende tu mmg xde nego lg dah kenapa....bila tt tny salahke mencintai sesama sendiri, mmg salah sbb dr cinta tu nnt akan membawa kepada seribu mcm benda...contoh kalo lelaki mencintai pompuan, akhirnya akan berkahwin n mempunyai zuriat (jika jodoh berpanjangan) kalo pompuan ngan pompuan sape nk jadi bapak?...nk bin or bintikan sape?...sape ketua keluarga?...begitulah sebaliknya lelaki juga....

kalo dilihat secara logiknya kan....geli x kalo kita tgk lelaki sesama lelaki or pompuan sesama pompuan comolot?...sori kalo bahasa ni kasar?....kalo menyayangi sesama sendiri tu lain...sbb ada beza sayang n cinta....bila cinta mesti ada syg tp bila sayang x semestinya cinta kan?....sedangkan masa zaman nabi dulupun ada hubungan sejenis dan dimurkai Allah smpikan Allah turunkan bencana yg maha dashyat...apalagi zaman kita sekarang....
kenapa mesti nk ikut barat?...kalo apa yg mereka buat utk kemajuan n pembangunan lain la...cam kecanggihan teknologi, pembangunan tp x sume kita kene ikut....
sy x tau la pendapat forumer lain...mungkin ada yg lg bernas...
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 28-8-2010 12:52 PM |All posts
dah terang tang tang berdosa besar. Dlm pendidikan islam form 4 ad stu tajuk dosa besar yg membawa kehancuran umat. Dah terang2 da, musahaqah & liwat tu dosa besar.. dan sesape yg x nk taubat boleh dihukum bunuh..
tapi, seriously la.. x geli ke? bende yg kite ade die pun ade.. yg x bes x ley dpt baby yang comel gler tu!
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 28-8-2010 05:32 PM |All posts
kejap2. aku kurang fham disitu..
hubungan yang macam mana tu, yg dimaksudkan TT?
hubungan seks? atau hubungan berkasih sayang antara manusia sesama manusia (tak kira lah sejenis atau pun berlawanan jenis)?

kalo hubungan seks, selagi tak kawen, memang haram dan berdosa besar. Dan of kos, sesama jenis memang tak sah kawen.

kalo hubungan berkasih sayang @ saling mengambil berat, ianya tak mengapa. Lagi sekali diulangi, tak kiralah sesama jenis atau berlawan jenis. Dan of kos, kalo yg berlawan jenis tu, kalo bukan mahram, hukumnya haram bersentuhan kulit.

isi tambahan:
jangan lakukan perkara2 yang boleh membawa kepada zina @ liwat @ musahaqah.
seperti contoh, jangan memandang tajam kearah seseorang tu. tak kiralah, sesama jenis @ berlawan jenis, atau dlm bahasa mudahnya, jgn lakukan zina mata @ liwat mata @ musahaqah mata. perkara2 ni boleh menaikkan shahwat dan nafsu anda. sesungguhnya menaikkan nafsu dan shahwat itu adalah berdosa.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 28-8-2010 05:46 PM |All posts
bgi yg peng ni pndai lyan aweknya gan baik.
maksudnya law aweknya ad msalah dia leh bgi idea or sbgainya.


ni dah salah.. ok, yang pengkid tu (betul ke aku eja pengkid?) da berdosa sebab pakaian menyerupai lelaki. tapi tak nak off topic, kita sambung psal hubungan sesama jenis ni...

why not ubah relationship tu jadi as bestfriend? kalo da ber awek awek ni, dah sah la kan biler da berdua duaan, mesti ade buat benda2 yang boleh menaikkan shahwat kan... so dah berdosa kat situ.

even kalo memang ada perasaan 'special' kat si dia pun, sehingga timbul keinginan utk melihat si dia terlanjang, sabar saja lah, just ingat jgn buat apa yang dilarang dan amalkan apa yang disuruh oleh-Nya.. sabar itu kan separuh drpd iman..

akhirat kelak, insyallah masuk syurga.. kitakan boleh mintak apa saja yang kita nak..
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 28-8-2010 08:25 PM |All posts
wah mkin mnarik pbincngan mngenai tjuk nie..
maafla law sya btnya soalan yg trang2 dah ad jwapan..
bkan ap sya msih keliru npe msyarakat skng ambil mudah mngenai pkara nie.
cube lihat kat fb bpe rmai peng kapel gan kaum sjenis.
tu yg kdg2 ia bt tnda tnya pd sya.
ap pun mungkin mreka ad alsan mreka sndiri npe mreka plih jaln itu.
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 28-8-2010 10:23 PM |All posts
macam mana kita nak tahu kalau mereka ni golongan sejenis?

maksudnya kalau lelaki jalan berdua je, atau makan berdua je
atau  perempuan jalan berdua je sesama jenis kita boleh jatuhkan hukum syak tak?

bagaimana pula kalau hukumnya 2 lelaki duduk menyewa bersama? dan juga kalau perempuan duduk berdua menyewa bersama?

bolehkah kita guna kaedah ni kalau nak  tentukan tangkap basah?
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 28-8-2010 10:59 PM |All posts
Allah dah haramkan perempuan tidur bersama perempuan di atas satu katil, berkongsi selimut(adik bradik len crita), lelaki tidur bersama lelaki di atas satu katil, berkongsi selimut.
ada stu dalil, tp lupa kat mane...
betul juga, agenda setan kita mana tahu. Elakkan je...
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 29-8-2010 10:59 AM |All posts
Squidward93 :haram ke law kita satu katil dan bkongsi selimut???
walaupun hnya sbgai kwan atau sbgai adik bradik angkat??

dellpro :sukar untk sya jwap soaln kamu tu sbb sya msih trcri2 lagi jwapan mngenai tjuk nie.
jadi marilah kita sme2 mncari jwapannya.
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 29-8-2010 08:42 PM |All posts
Reply 9# Aleey


    hmm. sy pernah skol asrama dlu. adik angkat n kkk angkat memang ramai. bila da cm tu, dorang kongsi katil, tido sesame, sampai satu tahap sy bgn pagi nk mandi, sy nmpk tinggal bra je masing2. sambil berpelukan plak tu.. maybe sebab tu.. nafsu manusia.. senang je, elakkan..
hrp membantu ye aleey..
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 31-8-2010 11:12 PM |All posts
oyeke trima ksih ye Squidward93..
xsngka ye ad cmtu rupanya..
ermmmmmmm........... {:1_146:}
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 1-9-2010 08:22 AM |All posts
berkawan baik sesama jenis, lelaki dgn lelaki, perempuan dgn perempuan, tak salah dari segi agama... yg jadi salah jika, mengadakan hubungan intimasi... contoh, berciuman/berpeluk yg memberahikan dan seterus...nya sehingga melakukan hubungan seks sejenis... yg ni salah dari segi agama dan dari moral, value masyarakat kita... dan apa2 yg mengarah kpd boleh berlakunya hubungan sejenis... memang agama dah larang... yg ni tak boleh buat, dlm hubungan antara lelaki dgn lelaki atau perempuan dgn perempuan... yg lain tak ada masalah!
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 14-9-2010 08:44 PM |All posts
ish2 geli je..kmu pnh cmtu ke tokwan_jantan???
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 14-9-2010 08:58 PM |All posts
Allah dah haramkan perempuan tidur bersama perempuan di atas satu katil, berkongsi selimut(adik brad ...
Squidward93 Post at 28-8-2010 22:59



    Squildward... bintang nak betullan steatment kamu...

Yang dimaksudkan tido bersama dalam satu selimut tu, tido dalam naked la... kalo berpakaian lengkap tade la dilarang...
senja ini ada darah mengalir
dari pinggir kota kita
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 14-9-2010 09:33 PM |All posts
oyke..ingtkn law bpkaian pun haram...rupanya x ye..trima ksih bintang
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 24-4-2014 08:38 AM , Processed in 0.119869 second(s), 23 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top